Номинираната от Слави Стефанова била "пощенски гълъб"

Радев нямал друг изход освен бързо да връчи мандата
89
Номинираната от Слави Стефанова била "пощенски гълъб"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Като изключително грубо посегателство върху конституционни правомощия на конституционно създадени органи определи бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров наложения с решение на Народното събрание мораториум върху действията на МС в оставка.

Още по темата

Решението на парламента от 22 април е безспорно политическа и юридическа грешка, коментира той пред БНР.
„Това решение всъщност налага мораториум върху действия на всички държавни органи, а не само върху правителството в оставка. Президентът не може да назначи никой от органите, предвидени в закони, самото Народно събрание не може да назначи експерти към комисиите и т.н.“, обясни проф. Киров.

С акта на назначаване на служебно правителство това решение спира да действа, уточни преподавателят.

Според него президентът Румен Радев трябва незабавно да връчи втория мандат след заявлението на ИТН, че той няма да се осъществи.

„Посоченият от парламентарната група на тази партия кандидат за министър-председател ще изиграе ролята на пощенски гълъб. Формално ще приеме мандата и веднага ще го върне. В този смисъл президентът няма какво вече да чака. Практически президентът вече няма полезен ход. Той трябва да действа незабавно“, настоя проф. Киров  
Има голяма разлика в разположението на силите и взаимодействието им в парламента, в който се създаде тройната коалиция и сегашния, посочи още Пламен Киров в отговор на въпрос за евентуално конструиране на правителство с третия поред мандат и могат ли да се правят паралели.

„Колкото и да бяха на противни мнения и да отстояваха различни виждания за бъдещото управление, въпросните три политически партии си говореха помежду си. Лидерите поддържаха някакви контакти, дори можеха да изпият едно кафе заедно. Докато тези в момента в Народното събрание не си говорят, с изключение на ругателствата, които наблюдаваме в пленарната зала. И след като не си говорят и не искат да си говорят, то очевидно такъв вариант е немислим в настоящия парламент“, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуранта ще направи един пирует и отиваме кьм служебен кабинет на - бсп а госпожа нинова ще е новият министър председател на бьлгария
65
0
 
4
 
! Отговори
СлаФчУ, преди 2 години
пардон , вече г-н Трифонов можеше спокойно да наеме за тази работа/получаване и връщане на мандата/ фирма "Диконт"/Сашо Диков/. Както разнасяше акциите на фк "Левски" по заръка от Дубай,така пак по заръка на същия, щеше да получи и върне мандата
64
0
 
2
 
! Отговори
До историк преди 2 години
Който е убил Ботев е предател ! Може би и ти би сторил същото !
63
1
 
3
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Щеше да е смешно, ако не беше трагично ! Тия мало,умници в злобата си са готови да съсипят държавата !
62
1
 
3
 
! Отговори
joe преди 2 години
Кьорфишеците на Мутри вън, вътре и ала бала. Уж юристи се събрали , а хабер нямат от Конституционализъм. Да бяха учили в първи курс ,кои органи, за кои актове са отговорни. Клoуни с купени дипломи от ПУЦ. Киров е абсолютно прав.
61
10
 
4
 
! Отговори
историк преди 2 години
До АнонименКакво знаете за Ботев?? Преди да пишете, се информирайте малко. Да, много талантлив поет и голям родолюбец, спор няма. Но като военоначалник и лидер, за съжаление, неуспешен. Раздорите в четата, водят до неговото убийство - за съжаление от другите четници. Тези, които са добри началници, не са подходящи за пиедестала на герои - винаги е така. Какъвто и е да е Слави, похвално е, че иска да прецака статуквото - ГЕРБ-ДПС-БСП. Само за това, може шапка да му свалим
60
2
 
8
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
"И след като не си говорят и не искат да си говорят, то очевидно такъв вариант е немислим в настоящия парламент". А да се сеща някой, че не са си у дома и суверенът - избирател не ги е сложил в НС да правят шоу? Като не си гворят, айде кой от къде е! НС е законодателен орган и трябва да излъчи правителство и управленски апарат!!! Затова са избрани, не да ми протестират. Наш ред е за протести и внимавайте, народни избранници !!!
59
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 години
Накратко далаверата нещо се закучи.
58
6
 
5
 
! Отговори
daa преди 2 години
Защо толкова се спекулира с този мораториум?С този акт се спира врменно за няколко седмици смяната и/или назначенията,най-вече началнически и директорски,в много важни държавни институции и/или фирми.Кое налага която и да е партия за последните седмици от своят мандат да назначават и/или да сменят шефове на дървавни институции и фирми?С какво това спира работата на съответната организация,като не е назначен нов директор?Да не се задълбочаваме,че проблема е точно с шефските места,не на пчеличките
57
10
 
8
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Мачкай, Румене!
56
10
 
8
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Не е нужно да си говорят лидерите, за да има политика - проблемът е, че не работят повечето от тях и пречат на останалите да работят! БСП ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
55
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"тези в момента в Народното събрание не си говорят"Така и трябва. Опозициите не трябва да си пият кафето заедно. Трябва да са истински опозиции, а не фалшиви само за пред медиите и избирателите.
54
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Партия "Има такъв ненормалник" иска вся власт или нотинг.
53
10
 
11
 
! Отговори
Византиец преди 2 години
Изглежда Киров симпатизира на ГЕРБ.
52
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стефанова е пощенски спам.
51
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Де го Ботев де го Слави. Ако Ботев беше чакал да събере по-голяма войска от турската и до сега нямаше да имаме държава. То хубаво да пееш патриотични песни ама като опря до него се скри в мола дупка.
50
5
 
28
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Има Такъв Неудачник, Славчо се казва.
49
2
 
24
 
! Отговори
Край преди 2 години
Бай Слави е свършен като политик и шоумен. Стане един болен тъжен самотен човек.Жал м е за него но опита да прави политика ще е на гърба на българите. Най-вече защото компроментира мажоритарната избирателна система.
48
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този виц е писан за новите депутати в парламента:Втурва се една душата в рая и почва бясно да се тъпче с нектар и амброзия. Другите в рая и викат: - ще имаш цяла вечност затова. - вие ще имате, ама някой ще ни реанимират след малко.
47
10
 
4
 
! Отговори
аз преди 2 години
Той и плювнАлиев беше пето колело но гледаъ колко хубаво се ореди. Една циня птичка си направи бебе (може би от него) и се изнесоха във ФАЩ