Депутати за по-малко от месец - последният звънец на 45-ото НС удари

Какво свършиха законотворците и как ще ги запомнят избирателите?
Обновена: 7 май 2021 16:55 | 7 май 2021 16:55, Камелия Цветанова
101
Депутати за по-малко от месец - последният звънец на 45-ото НС удари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Точно в 16,42 ч. на 7 май удари последният звънец на 45-ото Народно събрание.

Животът му продължи само 23 дни и 9 заседания. Президентът Румен Радев вече обяви, че на 11 май ще подпише указа за разпускането му и ще назначи служебен кабинет.

Така това е Народното събрание, просъществувало най-кратко в новата ни история и единственото, което не успя да излъчи премиер и правителство. То премина под знака на взаимни обвинения, лични нападки и скандали. Така и ще го запомнят избирателите.

Още по темата
На 15 април депутатите от 45-ото Народно събрание прекрачиха прага на историческата сграда на парламента за първото си заседание, което е тържествено.

В 9:00 ч. законотворците заеха местата си на депутатските банки в сградата на пл. "Народно събрание" № 2. Тържественото заседание беше открито от най-възрастният народен представител - Мика Зайкова от ИТН, която с чувство за хумор призова депутатите да се усмихнат и да покажат добро настроение, защото камерите на обществената телевизия са включени и хората ги гледат.

"Ние тук наистина можем да направим нещо много важно независимо от това, че сме различни. Имаме една цел, а това е просперитет на България и нейното достойно място в европейското семейство", обърна се към новите депутати Зайкова, но те май не я разбраха, защото така и не успяха да постигнат консенсус за правителство и така се стигна до предсрочни избори през юли.

Първото решение, което новите депутати взеха, беше да сменят сградите – новоизбраните отказаха да влязат в новата парламентарна зала заради факта, че сградата някога беше Партиен дом.

За краткия си живот този парламент направи само едно нещо - да промени Изборния кодекс. Основните промени са без ограничения за броя на секциите в чужбина, изцяло машинно гласуване, видеонаблюдение в секциите. Промените бяха обнародвани в извънреден брой на Държавен вестник, а ГЕРБ ги даде на КС.

Искането на ИТН да се намали субсидията за партиите от 8 лева на 1 лев на действителен клас не срещна одобрението на пленарната зала. Депутатите не намалиха и заплатите си, въпреки че такива заявки имаше от няколко политически сили.

Надеждата на пенсионерите, че ще получат индексация на доходите си също беше попарена набързо, въпреки че на първо четене бяха одобрени промените в Кодекса за социално осигуряване на БСП. До окончателното им приемане обаче така и не се стигна заради краткият живот на 45-ото Народно събрание.

45-ият парламент прие точно 17 решения, включително за избор на председател, зам.-председатели и секретари на НС, както и за отмяна на великденската ваканция за 2021 година.
Едно от тях беше за задължаването премиера в оставка Бойко Борисов да се яви пред депутатите за изслушване по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това доведе до неговото преждевременно излизане в отпуск. След това обаче Борисов реши да се яви в парламента на 21 април, но това така и не се случи, тъй като дни по-рано лидерът на ГЕРБ влезе в УМБАЛ „Софиямед“  за спешна операция заради травма на дясното коляно, получена по време на футболен мач.

Междувременно бе приет и мораториум върху действията на Министерския съвет в оставка. Срещу това решение на 26 април от ГЕРБ внесоха жалба в Конституционния съд.

В последния си работен пък депутатите отново направиха опит да накарат Борисов да дойде при тях и приеха решение за задължително явяване на МС в оставка за парламентарен контрол. Нито един от министрите в оставка обаче не дойде.
 
5 от решенията или почти една трета от тях обаче са свързани с учредяване на комисии, а всички те са оглавени от представители на новите политически формации.

В 45-ото Народно събрание имаше и друг прецедент. За първи път депутати никога не стъпиха в Народното събрание. Заради пандемията се заклеха онлайн, а някои то тях така и не стигнаха до НС, сред тях и лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Също така за първи път в новата ни история не беше направена обща снимка на народните представители в първия им работен ден – причината беше протест пред парламента.

Последният им работен ден също остана без "семейна снимка" за спомен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Селската партия на МИКА
40
4
 
3
 
! Отговори
Новия концлагер! преди 2 години
Хора,забранете лъчевите и психотронни оръжия в България,убиват ви,разболяват ви ежедневно,трябва всички партии и населението да направите нещо,защото ви избиват бавно,но сигурно,трябва да бъдат забранени за използване в България,но не само на думи,те са забранени за използване в ЕС,но ги използват,спрете го ЗАЕДНО!С такива оръжия бяха следени,разболявани,катастрофирали,убивани маса хора!Направете нещо и ги забранете,това е нов нацистки невидим за просто око концлагер!
39
8
 
21
 
! Отговори
Avgvstvs преди 2 години
Добре е, че тази махленска седянка наречена 45-то народно събрание (нарочно народно го изписвам с малко н - пояснение за неграмотните наркомани, чалгарите). Дано следващото Народно събрание да бъде с пробладаващо нормални и начетени хора, защото това народно събрание дълбаеше в дъното, начело с природни недоразумения и генетични мутации като бай Тошко чалгата. А баба Мика да си седи в къщи, за да не й носят памперси в парламента като на др. Цола Драгойчева.
38
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мика и слави са на един акъл
37
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората купуват сносни ваксини, само ние не можем, защото всичко се политизира в България. Докога ще е така?!. Това безобразие трябва да спре!!!!!!! Хора искат да се ваксинират с руската Ваксина, кои Политически *** не желаят да я набавят за хората????!!! Но когато дойдат избори, всички все обещават .......няма да плащам данъци тогава.
36
9
 
4
 
! Отговори
Б.Бонев за Бойко преди 2 години
....А мафията плащаше на журналистите да го тиражират.Разрушете първо това и кулата ще се срути.Ако имате грам представа как това нещо стана фактор в политиката и завладя държавата.Богомил Бонев
35
2
 
13
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Народе, народе кога ще се събудиш!!!!!....Никога живий си робски тогава!
34
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 2 години
До АнонименЕ, за това си си виновен само ти. Като имаш сураттефтер и висиш в него да четеш глупостите на другите, сам ставаш ***.
33
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В краен случай ще изберем Костов и този ще изчезне
32
9
 
12
 
! Отговори
123 преди 2 години
Боко се крие като мишkа.
31
12
 
8
 
! Отговори
Б.Бонев за Бойко преди 2 години
Разжалвайте го. Достатъчно поводи имаНищо няма да го заболи повече.А след това фалшивата докторска дисертация.Отнякъде демонтажът трябва да започне.Изходната точка е неговият фалшив медиен образ.Как като главен секретар на МВР използваше труда на служителите, за да си организира пиар.Лично ги заплашваше при всяко разкрито престъпление, да казват на медиите, че е под личното му ръководство.Макар да не знаеше за какво става дума.А мафията плащаше на журналистите да го тиражират.Разрушете първо това и кулата ще се срути.Ако имате грам представа как това нещо стана фактор в пол
30
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев да каже защо все още банкянският толуп Боко тиквата е на свобода.В нормална държава Борисов вече щеше да прави компания на бай Ставри.Тия *** са за брутално метене.
29
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма такава Държава влязоха с ПОДИГРАВКА в парламентахората които се излъгаха първия път вярвям че няма да повторятв противен случай отиваме на Трети избори
28
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма какво да се заблуждаваме , всичко беше един голям цирк през този месец в НС . Прецакани като обикновено си останаха хората
27
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички промите гербаджии плюят по комунистите и БСП...докато защитават най големия комунист Бойко Борисов.
26
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За следващите избори моля Сузанита да инициира нова партия "И сме прости и сме кифли" да може ИТН да има поне някаква конкуренция.
25
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пригответе се за яростна фейсбук атака от чалгопитеците. До 11 юли ще ме заболят ръцете да репортвам и блокирам профили и реклами, които ме агитират за чалгопитеци и черепчета.
24
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква комисия бе, всеки може да си измисля разкази и да рисува комикси, само народа може да се спаси от този преврат в държавата.
23
16
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
*** гербаджийски.Жалки сте!
22
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес бг...а нещо за изслушването на рвквтирания зърнопроизводител, в парлмента?Или..са ви забранили да публикувате такива статии?