Камелия Нейкова ще е новият председател на ЦИК

Радев: Не може да има служебно правителство, докато не решим проблема с ЦИК
Обновена: 7 май 2021 09:13 | 7 май 2021 09:10, Елка Василева
118
 Камелия Нейкова ще е новият председател на ЦИК

Камелия Нейкова е номинирана за председател на Централната избираелна комисия.

"Не може да има служебно правителство, докато не решим проблема с ЦИК. Не може да правим избори така, няма време", заяви президентът Румен Радев на консултациите, които свика рано тази сутрин.

По думите му, когато се говори за Централната избирателна комисия, трябва да има много по-разумно поведение от страна на всички парламентарни партии.

"Има такъв народ" предлага кандидатурата на Камелия Нейкова за председател на ЦИК", заяви Виктория Василева.

"Аз бих си позволила, сред "Има такъв народ" има едно почтено име, това е Камелия Нейкова, тя е добър избор", заяви Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!".

Още по темата

"Нека всички си кажат мнението за подобна кандидатура", призова Тошко Йорданов от ИТН.

"БСП за България" би подкрепила тази кандидатура, отбелязаха от БСП.

Христо Иванов коментира, че ГЕРБ трябва да има заместник-председател в лицето на Димитър Димитров, "Демократична България" ще подкрепи кандидатура на Камелия Нейкова.

Президентът Румен Радев свика на допълнителни консултации парламентарно представените партии и коалиции за излъчване на председател на Централната избирателна комисия.

Причината е, че от коалицията ГЕРБ-СДС оттеглиха единствената номинация за поста - тази на Красимир Ципов. На консултациите, проведени на 5 май, срещу неговата кандидатура се обявиха от БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов видя в ситуацията политически капан. И така се стигна до ситуация, в която президентът трябва да назначи новите 15 членове на изборната комисия, но няма нито една кандидатура за председател на ЦИК, припомни БНТ.

"Радвам се да ви видя отново. Вчера получих писмо лично от премиера Бойко Борисов, че партията оттегля кандидатурата на Красимир Ципов. Така трябва да се бори лидерът на всяка една парламентарна група, за съжаление вие бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорност. Сега ни остава една от по-малките партии да поеме отговорност, за да се избегне хаоса", заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите.

"Да, Борисов я оттегли по молба на Красимир Ципов, след като 24 часа имаше лични нападки към кандидатурата и личността му. Нашето предложение за зам.-председател на комисията е Димитър Димитров", съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"ГЕРБ ни поставя в лек абсурд. За Борисов демокрацията не струва и 5 пари. Логиката изисква председателят на ЦИК да е от парламентарната група на ГЕРБ", добави Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

Отчитаме оттеглянето на Красимир Ципов като опит за саботиране на изборния процес, затруднява се всичко, което предстои, отговорността е на ГЕРБ. Ние имаме решение за неиздигане на председател на ЦИК, отбелязаха от "БСП за България".

"Централната избирателна комисия трябва да изпълнява и да следи за закона, ние ще се съгласим за каквито и да е предложение за председател, но ЦИК може да функционира и без председател", подчерта Мустафа Карадайъ от ДПС.

"Демокрацията е въпрос на количество, но и на качество. Това, че една партия е получила най-много гласове, не намалява нейната токсичност, ГЕРБ създава хаос, бламира процесите. Надяваме се, че ще бъде друг кандидат за председател на комисията, ЦИК ще се комплектова и ще вървим напред. Ние имаме двама кандидати за членове на ЦИК, но те не отговарят на изискванията за председател, защото не са юристи", коментира Христо Иванов от "Демократична България".

"Оттеглянето беше направено в разрез на процедурата за избор на състава на ЦИК. Очевидно е, че ГЕРБ ще направи всичко възможно за осуетяване на провеждането на честни избори. Ако се отказвате от мястото си в ръководството, има си процедура по какъв начин се разпределят местата. Нарушаването на правилата трябва да бъде санкционирано. Хрумнало му на някого, не сме длъжни да се съобразяваме с неговите прищевки, които се сменят по 2-3 пъти", заяви Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън".

"Не желая да влизам в тона на колегите. Да, според правилата най-голямата партия имаше право да излъчи и председател на Народното събрание. Приемете, че ГЕРБ е предложил 4-ма членове и не държим да имаме представител в ръководството", заяви Десислава Атанасова.

"Очевидно е, че има процедурен проблем, най-важното е ръководството на партията да има доверие, вчера това се пропука в лицето на ГЕРБ, вие трябва да внушавате това доверие, в противен случай за какво доверие говорим от страна на гражданите в ЦИК. Разпределението остава същото, ГЕРБ остава с 4-ма представители. ГЕРБ трябва да има зам.-председател, не може да има напълно абдикиране. Има ли партия, която да прояви отговорност и да не абдикира", заяви президентът Румен Радев.

"Вие искате ние да се откажем от зам.-председателското място, защото не можем да имаме и председател и заместник-председател. Може ли ЦИК да работи без председател", попита Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Ние сме готови ГЕРБ да не получи представител в ръководството, никого не караме да прави нещо на сила", отговори му Десислава Атанасова.

 


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
3
 
! Отговори
Тошко Африкански преди 1 месец
За мен ще пишете само с уважение и коленопреклонно!Иначе, като дойдем на власт - мислете му!
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малий! Те сеги могу верно казаа, дека ИТН са убави ора и свирът убава музикъ!Камелчету могу ми допадъ! Тя ми а писанъ! Дъ ми организува исбурете! А дано да дават повеке зъ гласуванье! Ма аку дават и с ратия - язе оште си паза връфчицътъ!
96
2
 
2
 
! Отговори
11 преди 1 месец
Ново понятие -"почтено име"!Посочете едно непочтено име! Още една чалгарка!Нищо съществено!
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Извинявай ***.
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали идеята беше да сменят старата ЦИК. Защо слагат хора от старата в новата. ***!! Само скандали да правят!
93
1
 
14
 
! Отговори
Тошко Йорданов преди 1 месец
е ж.алка картинка, нисък но зловреден.
92
1
 
18
 
! Отговори
Жалко за народа преди 1 месец
Тошко и Ицко си играят в детската градина на ЦИК.Сърбиии! вика Тошко. Хем сърби, хем болиии! отговаря Ицко.Няма такива деца депутати като тези двамата.
91
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
абсолютен позор е да изберат такъв председател от ИТН, плеймейтка и почитателка на славчу чалгаджията егати и биографията такива ли ще управяват???
90
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак е по- добре циркът да го правят в парламента, а не по кръстовищата и градинките, че после няма измиване и измитане от боклyк и трева и бутилки... Все пак е възхитително това желание за шоу и ексхибиционизъм на политиците. Народът се смая от тази агресия и изхвърляния на разни провинциалисти с голям мерак да са в София и в Парламента.
89
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поне да бяхте написали коя е тя, а не само кой какво казал. Завършила право в Русенския технически. Зам-председател на Нова Алтернатива на Николай Цонев, работила в НАП и НОИ и т.н.
88
3
 
8
 
! Отговори
ля ля преди 1 месец
не знам дали забелязвате че бавно корабчето потъва! да това корабче коеот завъртши 1-вото си правителство и това корабче което направи повече вреди отколкото добрини за държавата ни! аз съм за затвор на ненаялите се кошони на чиито гръб ни се смее цял Свят!
87
1
 
19
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
това е трета партия за госпожата защо не може да си намери мястото след катоиска да се занимава с политика аз на подобно поведение нямам доверие
86
5
 
31
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 месец
"Аз бих си позволила, сред "Има такъв народ" има едно почтено име, това е Камелия Нейкова, тя е добър избор", заяви Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!"....Понеже Мая Манолова е символ на почтеност та предлага други почтенни имена! Все пак трябва да има някаква морална хигиена!
85
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По логиката на Тошко, то и председателчт на парламента трябваше да е от Герб
84
0
 
17
 
! Отговори
Criticus Magnus преди 1 месец
"Логиката изисква председателят на ЦИК да е от парламентарната група на ГЕРБ", добави Тошко Йорданов...Някой с две изречения може ли да обобщи как логиката изисква председателят на ЦИК да е от ГЕРБ? Не знам вече... Предизборното поведение почна още преди да са разпуснали парламента! Радев какво чака и той... Да ги разпуска вече - не можаха да направят кабинет...
83
3
 
30
 
! Отговори
Да трае след юли преди 1 месец
Как ли не Бойко да поеме отговорност за глупостите, които приеха в 12 без 5. Нека чалгаря отговаря за гласовете във всеки анадолски дюкян и за резила, който следва с машините и останалите простотии. Много интересно, как не можаха да предложат проектокабинет, не подкрепиха собствените си опорки от референдума, а накрая не искат да поемат и отговорност за глупостите с ЦИК? А клоуна какво иска, освен пълната власт за да приема небивалиците си без опозиция. Да се лекува този човек и да трае след юли
82
3
 
37
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Тоя Тошко е *** та вдлъбнат.Логично било председателя да е от ГЕРБ!То логично беше и председателя на парламента да е от ГЕРБ ,ама не е.
81
3
 
13
 
! Отговори
моч преди 1 месец
До 79 АнонименМдааааа , имахме възможността да станем свидетели на демонстрираните от нея "качества" :) имайки предвид че е креатура на ДПС ( повтарям - ДПС ) може да добием представа и за тяхното количество :))))....
80
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 80 А от на Тиквата партията всички не са подчинени на Тиквата?Даже му се усмихват като ги обижда примерно на проооста кърджалийска....
79
3
 
17
 
! Отговори
Vo преди 1 месец
Всички от партията на Слави са подчинени на Слави. Това е една авторитарна партия. Така те си плюят на автобиографиите. Партии, които не са еднолични в текущия парламент май е само БСП.