Камелия Нейкова: До 15 май ЦИК решава за секциите извън страната

Според нея гласуването с машини крие риск
9 май 2021 12:30, Петя Славова
66
Камелия Нейкова: До 15 май ЦИК решава за секциите извън страната
Снимка: БГНЕС

"Не очаквам броят на избирателните секции в чужбина да бъде толкова повишен, че да доведе до невъзможност да се създаде необходимата организация". Това заяви пред БНР новият председател на ЦИК Камелия Нейкова. Тя уточни, че до 15 май трябва да е готово решението на ЦИК за секциите извън страната, което трябва да бъде изпратено и на Министерството на външните работи.

Заявлението за гласуване по настоящ адрес става по електронен път, без да се изисква електронен подпис, съобщи Нейкова.

Новият председател на ЦИК коментира машинното гласуване, като беше категорична, че не го определя като вид образователен ценз.

Още по темата

По думите ѝ гласуването с машини крие риск:

"То е свързано с организационни и технически въпроси, които трябва да бъдат решени. ЦИК ще положи всички усилия, за да намери ефективните решения да осигури машинно гласуване, както е предвидено от Изборния кодекс".

Съхранението на машините за секциите в чужбина е ангажимент на Министерския съвет, който трябва да реши при какви условия и по какъв ред ще стане, уточни Нейкова.

Тя прогнозира, че от 300 до 500 нови машини ще бъдат необходими за изборите на 11 юли.

Камелия Нейкова заяви, че от интервю на Димитър Димитров, член на досегашната ЦИК, който влезе и в състава на новата комисия, е разбрала, че има проблеми с договора между ЦИК и фирмата, доставчик на машините за гласуване:

"Трябва да се установи какви са причините. това са обстоятелства, които до момента не са известни в публичното пространство". Тя добави, че не би искала да допусне, че това е направено умишлено от предишния състав на ЦИК.

Дали доставчик на допълнителните машини ще бъде същата фирма, която е и досега - "Сиела Норма", това ще реши ЦИК, уточни Нейкова.

Във връзка със съставите на секционните избирателни комисии в страната и чужбина, тя заяви, че ще направи всичко възможно те да бъдат определени така, че да няма сътресения:

"След като се определи съставът, само при невъзможност да участва човекът в изборния ден да се правят промени. А не да има хаотични промени, които объркват хората и се създава излишно напрежение".

Интервюто на Явор Стаматов с Камелия Нейкова в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Радев да нправи референдум към изборитеискаме ли да живеем почалгарскиисламе ли да се разбива успешния модела Борисовискаме ли промяната на Нинова или Слави
39
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Да попитам само. Някой знае ли,къде е " Тонката"? -:)) Покри се нещо а? Или заработва тук,под чужд "ник"?
38
6
 
4
 
! Отговори
ботоксче преди 2 месеца
фурми ИМА.ВАКСИНИ няма!
37
4
 
5
 
! Отговори
калинки преди 2 месеца
До политическа пеперудденища САЧЕВА, тома БИКОВ, даниел МИТОВ ......
36
1
 
15
 
! Отговори
политическа пеперуд преди 2 месеца
Не политическа пчела, а политическа пеперуда. Прелита от цвят на цвят, според интереса. Изборите ще бъдат пълен хаос с този нов изборен кодекс. Ще гледаме шоу. и отговорен за това ще бъде фигуранта, който не наложи вето, а посред нощ на разпети петък го обнародва в държавен вестник. Защо бързаше толкова, не е ясно, само той си знае играта.
35
7
 
4
 
! Отговори
Тома Биков преди 2 месеца
Утре 10.05.2021 ще проведем БРИФИНГ, заедно с колегата ГЕОРГ Георгиев и ще съобщим важна новина:КОГА ЩЕ РАЗДАВАМЕ ФУРМИТЕ, ПРЕДИ ИЛИ СЛЕД ИЗБОРИТЕ, НАЙ-ВАЖНОТО Е ФУРМИ ИМА!
34
17
 
5
 
! Отговори
помнещ преди 2 месеца
По въпроса,за българските избирателни секции в чужбина,мисля следното.Знаете ли,колко маса българи се изсели в чужбина? Аз помня след 1990 г,колко българи заминаха за чужбина със семействата си! Тогава след 1989 г,когато изгониха хората на улицата.Затваряйки и закривайки под носа им заводи и предприятия! За Испания тръгнаха хикяди!Тези българи и днес си държат Българските карти и паспорти! И някой,да им отнеме правото да гласуват,е престъпление! Само ГЕРБ се страхува,от мащабни избори! Защо?-:)
33
5
 
3
 
! Отговори
Данчо Полицая преди 2 месеца
БИЙ'КО е умен, той не е вчерашен,ще ХАКНЕ машините, както го направихме в Търново и ПИНОКИО ще драска с химикалката!ПОСЛЕ ПИШЕМ,ПРОТОКОЛЧЕТА.
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Политическа Пчела от партия на партия
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Батко направи един кючек твойте са най добрипросто ти идва от вътре да пееш чалга
30
4
 
19
 
! Отговори
ИТН и БСП преди 2 месеца
Камелия Нейкова член на БСП, бивш заместник министър на отбраната в правителството на Станишев, сега от квотата на ИТН, това на какво прилича?
29
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чалгарите искат да променят всичко направено до сега РеферЕндум да ни питат искаме ли даживеем по ЧАЛГАСКИ
28
16
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
ПОГРЕБЕНИЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ ГЕРБ Е ПРЕДВИДЕНО ЗА 12 ЮЛИ 2021
27
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Камелия Нейкова е човек на слави и ще маниполират Изборите
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това саморазправа от ИТН към ГербВ дванайсет бес пет както казваше Нинова правят промени срещу моята партияСлави ще маниполира изборите
25
5
 
9
 
! Отговори
Данчо Полицая преди 2 месеца
Е долни ЧАЛГАРИ, тези пари г-н БОРИСОВ бе предвидил за НАС!Като Ви хакнем машините, ще ревете!
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Спрете да пишете с главни букви - не сте по-убедителни!
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Спрете да пишете с главни букви - не сте по-убедителни!
22
13
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
ПЪРВАТА РАБОТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ Е ДА ПРИЕМЕ СУБСИДИЯТА ДА ПАДНЕ НА 1 ЛЕВ!!!ТРОЛОВЕТЕ НА ГЕРБ СЕ ХРАНЯТ ОТ ТЕЗИ ПАРИ!!!ГЕРБ ПРИБРА 7 МИЛИОНА ЛЕВА ДЪРЖАВНА СУБСИДИЯ!!! И ТОЧНО ГЕРБ ОТКАЗА ДА ПОДКРЕПИ СУБСИДИЯТА ДА ПАДНЕ НА 1 ЛЕВ!
21
14
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
СЛАВИ УРЕДИ :-ПО ВИСОКА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ В ЧУЖБИНА! ТО Е ЯСНО, ЧЕ ДПС ПЕЧЕЛИ ОТ ТОВА!!! НО Е ВАЖНО, ЧЕ ЩЕ ПОВИШИ ИЗБИРАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ, А ОТ ТОВА ГУБИ ГЕРБ!-МАШИННО ГЛАСУВАНЕ ЗА ДА НЕ СЕ ЛЪЖЕ С ПРОТОКОЛИТЕ И ДА СЕ ДОПЪЛВАТ ЧУВАЛИ С БЮЛЕТИНИ В ПОЛЗА НА ГЕРБ! НАЙ-МАЛКО 100 ХИЛЯДИ ГЛАСА ЩЕ ИЗГУБИ ГЕРБ ОТ ТОВА-МАЛКИТЕ ПАРТИИ СЕ ОБЕДИНЯВАТ И ГЕРБ НЯМА ДА СИ РАЗПРЕДЕЛИ ТЕХНИТЕ ДЕПУТАТИ-ВРЪЩАНЕ ДОВЕРИЕТО В ИЗБОРИТЕ, ЧЕ МОЖЕ НЕЩО ДА СЕ ПРОМЕНИ ВОДИ ДО ПО-ВИСОКА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ!