Велев: Планът за устойчовст трябва да се внесе през октомври

Първият шанс вече е пропуснат, обясни председателят на АИКБ
19 май 2021 22:20, Петя Славова
36

На фона на здравната, икономическа и социално-политическа криза у нас предишното правителство не успя да внесе Плана за устойчивост и развитие в Европейската комисия. В условията на продължаваща пандемия остава въпросът докога трябва да продължат мерките в подкрепа на хората и бизнеса.

"В бюджета са предвидени за подкрепа на заетостта и доходите на работещите хора мерки до края на май. Каква е ситуацията и картината след това нямаме необходимата информация, затова предложихме среща с премиера по тези 2 теми - антикризисните мерки и Плана за развитие и устойчивост", заяви в ефира на "Денят ON AIR" председателят на АИКБ Васил Велев.

По думите му, кабинетът има нужда от 7-10 дни да се ориентира с какво разполага относно мерките срещу кризата. А на въпроса какво очаква от служебното правителство той отговори:

"Поискахме да бъде доработен Плана и да бъде внесен в срок - да се предвидят в него мерки за прозрачно управление на инвестициите, мерки за контрол, партньорство. Нито едно от нашите изисквания не беше изпълнено".

Той посочи основните искания спрямо Плана.

"Предвидените 900 млн. лв. за фондове "Модернизация и цифровизация“ да станат 2 млрд. А 300 млн. лв.  за повишаване на квалификация и цифровата грамотност да станат 500 млн. Те могат да бъдат изпълнени и тогава той да бъде внесен", заяви Велев пред Bulgaria ON AIR.

Той съобщи, че вече е пропуснат първият шанс и юли месец няма да влязат плащания, защото предишният кабинет не го е внесъл до 30 април.

"Следващият срок е октомври месец. Смятаме, че може планът да бъде доработен, подобрен и внесен от служебното правителство, има и съответните бележки от ЕК, така че октомври да бъде одобрен и ние да получим средства. Не е опция той да бъде внесен от следващото правителство - това не само измества инвестициите във времето, а води и до загуба на немалка част от тях, тъй като 70% от парите трябва да бъдат контрактувани до края на следващата година, особено за инфраструктурни проекти ", каза експертът.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
ФИГУРАНТА ШЕ управлява без пари, бе....само с полиция!Ще я карате само на чалга и кючеци!
10
0
 
3
 
! Отговори
Нищо,нищо.... преди 1 месец
А ПАРИТЕ ОТ ЕС.....догодина, доамина....ха,ха,ха,аааа
9
0
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 1 месец
Ми точно сега ни управляват комунисти и мутри. Тия милиционери дето ги назначиха за областни управители са върха на сладоледа.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и мутрите вече са вътре
7
4
 
4
 
! Отговори
Биволъ преди 1 месец
Планът на ГЕРБ и Томислав Дончев е входиран в ЕК . Сега служебното правителство да го движи или ако не го харесва плана на "мутрите" да го изтегли и предложи нов. Ама нямало време и специалисти. Е, от лятото готвят да отворят "мутрите". Да бяха си приготвили техен план с техните "специалисти". Вместо работа,работа,работа- чистки,чистки,чистки.
6
0
 
3
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 1 месец
Богатите ще ставаме по богати, бедните д г д. Това е. Много поздрави.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Работонаемател иска Планова икономика и да краде пари от Плана.Нека да работят в свободната пазарна икономика, без пари от Плановата икономика.
4
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предишен кабинет нямаше. Съвсем съзнателно не се излъчи кабинет след 4 април 2021г. Правителството на Борисов 3 е изготвило плана заедно с над 200 специалисти. Дори не беше нужно да им предоставят готов план. След като чалгатруповете се мислят за всеможещи да си правят план. Нали искат да управляват? Къде им са кадрите? Изкараха от нафталина някакви хора вече били в предишни служебни кабинети или с други думи видяхме ги колко стуват. Тотална некадърщина.За сега показаха само как мчогат да чистят
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Закъсняват. Трябваше да се внесе до 30 април 2021г. Но ЕС на комунисти пари не отпускат. Ще спрат финансирането и ще България ще види кон боб яде ли-магаре трева пасе ли. Виновните ще се правят на ни лук ял-ни лук мирисал. Но народа ще си каже тежката дума на есен.
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мутрите вече са ВЪН.
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До тогава вече Слави и Мая Манолова ще са сформирали правителство с експерти и те ще внесат планове.