Радев: България и Португалия са единни в стремежа си да работят за Европа

Днес е вторият ден от официалното посещение на Марсело Ребело де Соуза у нас
42
Радев: България и Португалия са единни в стремежа си да работят за Европа
Снимка: Президентство

България и Португалия са обединени от историята си, от богатото културно наследство и вдъхновението на нашите народи да работят за по-добро бъдеще, заяви президентът Румен Радев в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където със съпругата си Десислава Радева присъства на лекция на тема „Европа – перспектива за бъдещето“, изнесена от португалския държавен глава.

Днес е вторият ден от официалното посещение на Марсело Ребело де Соуза по покана на българския президент.
 
В Аулата на Софийския университет президентът на Португалската република, който е  изтъкнат преподавател и изследовател с академична кариера в сферата на правните и политическите науки, беше удостоен с почетно звание „Доктор Хонорис Кауза“. Впечатляващо е да се види как университетски професор със своите задълбочени познания допринася за развитието на съвременната политика в Европа, подчерта Румен Радев.
 
Марсело Ребело де Соуза подчерта от своя страна, че оказаният от Софийския университет „Свети Климент Охридски“ жест означава много за всеки академичен човек. По думите му демокрацията означава свобода и върховенство на закона. Тя е постоянно предизвикателство, изисква ежедневна промяна към по-добро, а действията ни или подобряват, или влошават качеството й.

„Трябва да помислим за бъдещето на Европа, за да отговорим на надеждите на хората. От отговора на всички предизвикателства пред ЕС зависи бъдещото му глобално място“, посочи в лекцията си португалския президент.
 
По-рано през деня Румен Радeв и  Марсело Ребело де Соуза посетиха Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Двамата разгледаха експозицията „Португалия в ръкописите и старите книги на Националната библиотека“, съдържаща три съчинения, съхранявани в Библиотеката: "Джихан-нюма" (Огледало на света) от 1732 г. на автора Кятиб Челеби, "Тарих ел-Хинд ел-Гарби ел-мусемма би хадит-и нев" (История на Западните Индии) от 1730 г. и "Нузхат ал-муштак фи хтирак ал-афак" (Книга за развлечение на копнеещия да преброди страните) – ръкопис от 1556 г. на Мухаммад б. Мухаммад ал-Идриси. Част от представената експозиция бе и първото издание на Нюрнбергска хроника от Хертман Шедел, отпечатана на 12 юли 1493 г. от Антон Кобергер.
 
В Националната библиотека българският и португалският президент разгледаха и зала „История на книгата“, в която са изложени Бориловия синодик от XIII в. и Енинския апостол от XI в. Двете изключително ценни книжовни произведения са включени в регистъра на програмата на ЮНЕСКО „Паметта на света” за опазване на световното документално наследство.
 


42
Още от Политика
Красен Станчев: Служебният кабинет да върне репутацията в икономиката
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
0
 
! Отговори
аааааааааааааааааааа преди 1 седмица
Защо цените на жилищата в София са надут балон
18
1
 
5
 
! Отговори
Радев-празнодумец преди 1 седмица
Радев е празнодумец храбър. Празни приказки, безмислени пожелания в комунистически стил другари дайте да дадем и след повече от 4 години президенстване (празнодумстване) няма нищо полезно и смислено свършено от него за България. Вместо да вървим напред избрахме най-слаабият президент досега и се връщаме много назад към времената на бай-Тошо. Много, много жалко...
17
1
 
2
 
! Отговори
хаха преди 1 седмица
До ъъъКак да не е канен. От Косово Албин КУРти го покани на гости така: "Очквам и двамата с Деси с голямо НАДЪРВЕНИЕ..."
16
0
 
2
 
! Отговори
Радеф е Тъпанар преди 1 седмица
Рошков е създал е нова служба в МВР - "Клуб за Услуги на Радеф".
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ние освен ислямизъм какво можем да покажем.500г еничари на османлиите.Португалия е била световна империя на няколко континента,владяла моретата..Ние ,рая дето слугувала на исляма.Раята ,освен същото да прави в Европа друго не може.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ти за Европа ли работиш... кРадев.. хайде кажи си?!?
13
1
 
2
 
! Отговори
Ивайло Симеонов преди 1 седмица
А да съобщя на селото мандрата вече собственост на държавата и ще се изкарат на емателите във Нея разбрах че са нарушили правилата за собственост и са изкарвали фалшиви документи За притежание на мандрата в което са нарушение на законите
12
1
 
1
 
! Отговори
Ивайло Симеонов преди 1 седмица
Църква си имат селото там вече ще правят курбаните ще им се върнат парите като дарители на някой хора от селото свещи ще си взимат от параклиса Св. 40 мъченици все Още
11
2
 
3
 
! Отговори
Ивайло Симеонов преди 1 седмица
Црк.св 40мъченици местноста софийско поле е вече собственост на община София ми там вече ще има хора които ще се грижат за църквето Жителите на село Равно поле нея подържат във каквото състояние трябва да бъде във добри ръце ще е вече на столична община
10
0
 
4
 
! Отговори
ъъъ преди 1 седмица
Никой никъде не го кани и тоя и взе че той покани...португалеца...братски. Така ще му мине мандата без да разберат в Европа кой е президент на България...
9
2
 
3
 
! Отговори
Магнит и ски преди 1 седмица
Маями: альоооооо гуспудин президент.....бате Божи не плаща....
8
2
 
1
 
! Отговори
Мухахахахаха преди 1 седмица
Евала ! Лъзна ги по бобслея....
7
2
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 1 седмица
Засега сме само прислуга!Бая ляб и сол има да ядем още докато станем ратаИ!
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НЕ СМЕ РАТАИ НА ЕВРОПА ИЛИ САЩ
5
4
 
10
 
! Отговори
ДКМС преди 1 седмица
така де , фигуранта е надеждата на Европа , цела Европа у него глуеда :)
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
па тоя не работеше ли за Русия, каква Европа кви пет лева или ей така пак да хвърли прах в очите на народа
3
5
 
17
 
! Отговори
От преди 1 седмица
Кога пък това безполезно парвеню радевофоф има стремежи да работи за Европа?! Ааа , сетих се , откато американците запорираха авоарите на бежанеца в Дубай и кранчето затвори. Ха ха ха нищожен подлец и нагажда е президентина..
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мда. Братска Португалия. Имаше навремето и една братска замунда. Венсеремос, другари.
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гешев кога ще арестува на Черепа Фигуранта ?