Джамбазки за "червените линии" на Скопие: Позицията ни за историята няма да се промени

Съвременната северномакедонска идентичност се основава на историческа лъжа
31 юли 2021 16:50, Елка Василева
165
Джамбазки за "червените линии" на Скопие: Позицията ни за историята няма да се промени
Снимка: архив, МВнР

Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки излезе с остър коментар относно приетите от северномакедонския парламент "червени линии" за идентичността и езика в спора с България.

В писмо до своите колеги в Европейския парламент, както и до външния министър на Германия Хейко Маас, Джамбазки пише:

"Ако се спазват тези "червени линии", съвместната комисия България - Северна Македония, създадена с Договора за добросъседски отношения през 2017 г., просто не може да функционира. Първоначалната ѝ цел беше да разреши нерешени проблеми по въпросите, свързани с историята, културата, идентичността и езика. Но от самото начало северномакедонската страна многократно бойкотира комисията, тъй като не може да представи достатъчно надеждни доказателства, базирани на първични и вторични исторически източници, които да подкрепят техните твърдения".

Евродепутатът посочва, че резолюцията за "червените линии" превръща всякакви дискусии, основани на факти, документи и надеждни източници, в остарели и изтъква, че каквито и доказателства да бъдат представени, северномакедонската страна ще каже, че просто няма да обсъжда въпроса.

"Тази последна тактика явно потвърждава нашата позиция, а именно, че съвременната северномакедонска идентичност се основава на историческа лъжа чрез сложно създаване на държавна митология. Тук искам да заявя, че не отричаме държавната идентичност на Северна Македония след 1944 г. Не отричаме, че използваният от тях език е кодифицирана версия на западнобългарските диалекти, отново през 1944 г. Ние просто се противопоставяме на всякакви опити да бъдат откраднати части от нашата история, които са подкрепени от факти, признати от международните историци. Доказуеми и неоспорими исторически факти, подплатени от изобилие от исторически данни, идващи от авторитетни първични и вторични източници“, категоричен е Джамбазки.

Той подчерта, че българската позиция по историческия въпрос не може и няма да се промени и това е друг неизбежен факт, колкото и невежи, дезинформирани и неграмотни евродепутати да бъдат мобилизирани от страна на Скопие в опит да се защити тяхната незащитима позиция спрямо България.

"Без значение колко "червени линии" приема Собранието в РСМ, ние няма да допуснем никакво обсъждане по отношение на нашата история…", гласи позицията на заместник-председателя на ВМРО, цитирана от пресцентъра на партията.

Джамбазки припомни на колегите си и на г-н Маас, че Северна Македония е загубила 30 години в спора си с Гърция и сега остава да изчакаме да видим колко повече време е готова да загуби, защитавайки необоримото.


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
3
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
минусите ви работят в наша полза..ще измамите службите на САЩ..например..обратно..давате им доказателства за нашите аргументи..РБългария не иска нищо от РСМ,отказ от езика на омразата,спиране преследването на хора с българско самосъзнание,спиране варварското рушене на паметници в 21 век,извинение за палените ни Нацоинални Символи...и спазване подписаните от тях Договор!...много ли искаме?..нещо обидно?..накърняващо достойнството им?..просто са троянски кон на путин и сърбия!Вето!
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нулевата група потвърждава ,че сме бойно племе,но това трябва ли да ни харесва.Чия е тази елитна армия?
122
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А днешните ни ежби също са продукт на сблъсъка на рогатия по шахматната им дъска,а нас ни връткат и противопоставят,за да се лее братска кръв.
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много,ако не всичко е укрито,от масонството,с цел бъдещи манипулации.За да има толкова заличена памет,са действали кръстоносните походи,които са били ревизия на остатъците от предната култура и цивилизация, времевата линия също е преднамерено сгрешена,чрез мор ,катаклизми и войни,идват поколения,които са табула ,повсеместно.
120
0
 
6
 
! Отговори
Бунгар преди 1 месец
1944 посрещаме СССР войски с цветя и рози,след като обявяват война на България. Да не обвиняваме македонците,че са посрещали българските войски по подобен начин.Когато отиваме там с войска,едва ли е да се прегръщаме и да играем народни хора и ръченици.Ненадминати лъжи в Българската история.
119
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Балканската история включително и нашата е политическа и много манипулирана.Фактите никой не ги оспорва,но ги интерпретира както си иска.Само за нашия произход има три версии.Коя е истинска не се знае.Трите школи историци от България спорят по този въпрос вече 30 години.Смешна история.А това с Македония е даже гадно понеже нашите го правят заради Турция,Русия ,Сърбия и Унгария или по-точно заради златото и пачки евра в нощни шкафчета
118
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тълкуванието на историята е право на всеки.Това е така защото историята не е точна наука.В спора с Македония е важно ,че нашите искания са противоречиви и абсурдни и са си заяждане.Това е поръчково заяждане и е сигурно в полза на Турция,Русия,Сърбия и Унгария и е срещу САЩ,Израел,Гръция и Азербейджан.Всичко е заради пазара на газта и петрола.Това е причината ветото да е абсурдно и бързо скълъпено.Ние искаме те да бъдат Македонци с Македонски език,но с български корени.
117
3
 
6
 
! Отговори
К.М преди 1 месец
До Хе хе хеИскаш три лъжи в Бг история..имаш ги1.Втора световна война не сме окупатори в Македониа2.180 000 население в Пиринска Македониа насилствено са се самоопределяли като македонци3.След даване репарации на Гърция като загубили войната бежанците от Егейска Македониа идват в България.Не! Идват в Пиринска Македониа и Вардарска Македониа.
116
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МАКЕДОНСКИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ЧРЕЗ КРАЖБАТА НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ ПРОСТО ПОТВЪРЖДАВАТ НАШЕТО ОБЩО МИНАЛО И ЕЛЕМЕНТАРНИЯТ ФАКТ, ЧЕ СА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, ОТДЕЛЕНА НАСИЛСТВЕННО ОТ МАЙКА БЪЛГАРИЯ! ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е СЛЕДСТВИЕ ОТ ТОЗИ ЕЛЕМЕНТАРЕН ФАКТ. О МАКЕДОНЕЦО ЗНАЙ СВОЯ БЪЛГАРСКИ РОД И ЕЗИК. ПОРАДИ ЩО СЕ СРАМИШ ДА СЕ НАРЕЧЕШ БЪЛГАРИН КАКТО СА СЕ НАРИЧАЛИ ДЯДО, БАБА И ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ...
115
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
50 ГОДИНИ ОБРАЗЦОВО ПОВЕДЕНИЕ НА РСМ КАТО МОНАХИНЯ В МАНАСТИР И МОЖЕ ДА ПОЛУЧАТ БЛАГОСЛОВИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!!!
114
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Кънчо МисирковИма измишльотини от руска страна, напримерно че сме били славяни, само дето сърбите знаят че сме различни от "славяните", бойно племе сме :)) Макетата колкото и да се пънат, нема да ги огрее, щото не са утвърдени в историята :) Сърбите ги гъбаркат, гърците им казаха "смотани" българи, немат шанс :))
113
3
 
11
 
! Отговори
Anonimen преди 1 месец
Скоро модата в Северна Македония ще са бради и шалвари.
112
5
 
4
 
! Отговори
Хе хе хе преди 1 месец
Кънчо, обясни на нас невежите истинската история. Много хора намекват за огромни лъжи в историята ни, обаче не поясняват допълнително. Не се притеснявай. Посочи поне 3 лъжи и ни кажи къде бъркаме, премъдри? Или пък мислиш, че историята на Гърция и Румъния не е пропаганда? Гърците са уж византийци(римляни), но и древни гърци, че и минойската култура е тяхна(уж са врагове).
111
10
 
8
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 1 месец
Българската история е система от подредени лъжи и измишлйотини,натрапвани и промивали мозъците на цели поколения.На какво отгоре искаме и съседни независими държави да е приемат за чиста монета.Ако ние си е харесваме и се самозаблуждаваме си е наш проблем.Никой не е хукнал да краде,още повече ненужни никому лъжи.Псевдо самочувствие базирано на измислена история е само заблуда,не и патриотично възпитание.
110
5
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
До Ясенние не искаме нищо от тях,първи ги признахме за Независима,те са маша в ръцете на русия и сърбия...правят опити да запалят отново Балканите,подписа ли са Договор който не спазват,купуват лобисти и мафиоти да лъжат и манипулират общественото...нямаме Парламент..заека идва да преговаря...смешки,надявам се САЩ и ЕС да видят...тази провокация на русия и сърбия...и отговорно и Справедливо да подкрепят България!!!
109
2
 
8
 
! Отговори
Ясен преди 1 месец
ската история. Как може да спреш един лъжец. Чрез меморандум да си признаят, че са лъгали умишлено относно български личности, а чрез договор при всяка следваща лъжа, установена от международна комисия да търпят парични санкции. Жалко, че държава 1350 години история спори с държава на 70 години за...история
108
4
 
5
 
! Отговори
Колищърков преди 1 месец
Позицията ни няма да се промени, нито пък историята ни. Защото е българска, за разлика от престъпната шайка от ченгета, дребни криминогени или просто пияници-деградета, окупирала 4-те свещени за всеки българин букви. Добре, че вече могат да амнипулират изборите, та да се види колко е доверието в тях- 3% със все другите "патриотите" Марешки и Винкела. Събрали се ченгета и мафиози и се обявили за "патриоти".
107
0
 
6
 
! Отговори
Ясен преди 1 месец
Дайте да се изясним точно и конкретно какво искаме от тези хора и да им го кажем. Гърците поискаха нещо конкретно и го получиха - смяна на името - нещо много унизително. Те българи не искат и няма да станат. Корени да признаят още по-малко. Спрете да говорите за кражба на история. Тя не е нещо което се краде. Те просто лъжат и изопачават. Това са лъжи, а не кражба. Трябва в прав текст чрез договор и меморандум не с комисия, да заявим, че Гоце, Симеон и всички други, са българи част от българс...
106
4
 
16
 
! Отговори
ДО 1945 г. МАКЕТА преди 1 месец
НЕ Е ИМАЛО > НЕ Е ИМАЛО МАКЕДОНСКА АЗБУКА И ЕЗИК > ТОВА Е
105
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То е ясно, ветото остава. Освен, ако ИТН, не желаят всенароден линч, щом види, че имат намерение, да клекнем пред РСМ. Не е нужно,да се конфронтираме, а любезно да обясним, че историята не си продаваме.