Сашо Диков: Слави, слез от тенекиения трон в "Левски Г"

"Нито си чак толкова независим, нито си радетел на свободното слово"
295
Сашо Диков: Слави, слез от тенекиения трон в "Левски Г"
Снимка: БГНЕС

Сашо Диков се обърна към Слави Трифонов по любимия начин на лидера на "Има такъв народ" - във Facebook. Журналистът написа своебразно отворено писмо, което публикуваме без съкращения:

„Слави се самоубива. Все още не вярвям, че го самоубиват!“

Слави не пее добре. Май и на виола свири посредствено. Но пък разпродаде стадион “Васил Левски“ по-бързо от Мадона...

И милиони гласуваха на неговия референдум, първоначално с шест въпроса, а после - с три. И нито един от тях не решаваше важен проблем за страната. В крайна сметка само няколко хиляди гласа не стигнаха тези въпроси да бъдат задължителни. И Слава Богу, май...

Слави направи партия, мълча дълго в предизборния период, стана втори и започна да се държи като „хванал Бога за.... по Ваш избор.“ В стил „нямо кино“ дори спечели вторите избори и, както казва адв. Хаджигенов: „Слави стана Бог, а за негов Пророк определи Тошко“.

И стана страшно!

Немалко хора очакваха да стане страшно хубаво, а то стана страшно гадно. Татуировката на гърба с 20-сантиметрови букви „No Mercy“ („Без милост”), той сложи на челото си, а буквите са 50-сантиметрови.

Слави, ти започна с безмилостно нарушаване на основни принципи в политиката. Тук изброявам 4 точки, а по-долу ти оставям и някои пояснения:

1. Ти прояви не просто неуважение, а направо безмилостното унижение към евентуалните си съмишленици и партньори.
2. Ти приложи безмилостно и безсрамно двойни стандарти.
3. Ти допусна безумни прояви на неподготвеност, страх и сватбарщина при кадровите решения.
4. Ти допусна отчайващо тъпи лъжи за лесно проверими неща.

Слави, по точка едно.

Сигурно помниш, в края на м. май те посетих в един неделен следобед в огромния ти сумрачен кабинет в „Левски Г“. Оставям настрана вида ти.
Казах ти да престанеш да се криеш, да седнеш на една маса (буквално) с другите партии и дадеш знак, че правите нещо заедно. Според мен, този знак щеше да повиши резултатите и на трите партии в предстоящите избори на 11-и юли.

В деня преди печалната пресконференция в БТА, когато най-после вдигна телефона си, ти казах, че трябва да престанеш да унижаваш другите партии, а да говориш с тях публично. Напомних ти, че депутатите ти са малко над 60, а не 160. Ти ми наприказва куп неща за „протестните партии“. Особено зловещо прозвуча твърдение по адрес на един от хората там...

Още по темата
Обаче нафуканото ти поведение в стил „политиката на свършените факти“ продължи. Първото правителство ни съобщи сам още преди да бъдат обявени крайните резултати (на запис с аутокю). Във втори епизод от политическото шоу „Кой ще приеме мандата“ разбрахме официалния кандидат не преди, а след последния момент. Уж министрите щяха да бъдат обявени директно в Парламента, но в стил „Бойко Борисов“ ти се отметна и удостои някои партии с честта имената на министрите да им бъдат съобщени (и то без дебат) минути преди официалното обявяване. И като гарнитура - никакви писмени споразумения, никаква промяна на имена след разговорите. Това беше по точка едно.

Слави, по точка две.

Първият ти избор на премиер беше човек с безпорни качества, според мен. Но ужасно обременен от политическото си минало на ключова фигура в предишни правителства. И само заради шума около неговото минало ти го смени.

Вторият ти официален кандидат обаче, се оказа неуспешен продавач на шнорхели. Интересно ми стана да разбера, че офисът на тази „мултиконтиненталната компания“ е... в Орландовци. Но това е най-малката беда!

От парламентарната трибуна твоят Тошко (под бурните аплодисменти на ГЕРБ и ДПС, докъде се докарахте) громеше Асен Василев като „крадец на интелектуална собственост“ и Кирил Петков като „участник в какви ли не тъмни сделки“. Поантата - „крадец на такава собственост не може да бъде министър в твоето правитество“. Но когато се оказа, че последният ти (засега) пишман премиер има проблеми с докторантурата си, реакция няма. Същият този прояви селската наглост да каже, че щял да разреши публикуването на дисертацията си „само срещу заплащане“...

Още по-нелепо стана когато се разбра, че твоят фамозен адвокат Петър Илиев е откраднал интелектуална собственост от своя колежка. После изкупил компрометиращата го книга от всички възможни места. И какво последва? Вместо правосъден министър в първия вариант, Илиев вече е вътрешен министър в екипа на Плавника. Това беше по точка две.

Слави, по точка три.

Когато даваш повод на Еднокнижния Бойко да се гаври на темата граматика (с основание), значи съвсем си изтървал нещата. На 3-ти август по повод неизпратената покана за разговори с ГЕРБ, той се изцепи: „все ми е тая дали ще ми изпрати неграмотно написана покана“. И наистина как допусна на поканите за разговори с партиите в текст от три реда да има седем граматически грешки?!

В петък, 17 часа, стана известно името на Анонимника, сложен от теб за премиер. Веднага поне трима депутати от опозицията казаха, че до обяд през същия ден кандидат-премиер е бил Петър Илиев. Като реакция от ИТН последва: „Не, той е определен преди две седмици“ (за тази лъжа на ИТН малко по-късно).
Но какво пролича 4 часа по-късно от участието на Шнорхела в „Панорама“:

Той наистина даваше вид на човек, току-що изритан на сцената пред прожекторите, комуто е казано: „говори каквото ти дойде на ума, за да спасим шоуто“. Освен глуповато звучащото му самочувствие, той пледираше за приемственост (може би от Б.Б.), за консенсус (вероятно с ГЕРБ) и стигна до гвоздея на програмата си, че ще „ревизира Преспанския договор“. Запознати са наясно, че Преспанският договор е между Гърция и Северна Македония, и че България, дори с уникум-премиер (според неговите думи), не може нищо да направи. Друг е въпросът защо Бойко Василев не го поправи. Според мен, защото щеше да го направи за смях пред аудиторията така, както го съсипаха след предаването в социалните мрежи. След гвоздея дойде и черешката: мечтата му била „да направи България просветена държава“. Представяте ли си от едната страна озверялата безскрупулна мафия с милиарди и от другата страна - нашият сбърканяк просвещава българите. След черешката не знам какъв плод следва, но искам да кажа, че от устата му не се чуха думите „корупция“ и „Гешев“. За съжаление тези думи не се чуха и от устата на водещия, но това е друга тема...

За кадровата политика странностите са безброй: Пророкът Тошко напада с ченгеджийски номера служебните министри, а брани геройски Петър Илиев. Какво се „променя“: вместо правосъден, става вътрешен министър. Eдна докторка е здравен министър в първия вариант, във втория - нещо съвсем друго. Финансистът Любомир Дацов беше преди министър на икономиката, сега изобщо го няма. Анонимен адвокат от Велико Търново, изрекъл най-грозни обиди по адрес на „Демократична България“, е министър на правосъдието и т.н.

Слави, по точка четири.

Защо трябваше дни наред да лъжете, че Петър Илиев никога не е бил обсъждан за премиер, а едва сряда сутринта по БТВ Тошко Йорданов да признае, че сте лъгали? Но това все пак е лъжа на дребно. Голямата истина е, Слави (според мен), че:

Лъжеш (излъга) доверието на стотици хиляди млади и образовани българи. Унижаваш (унизи) онези, които могат (можеха) да са ти съюзници.

Дори направи немислимото: на темата „морал“ Бойко Борисов да звучи убедително. Цитирам: „огромно унижение е за всяка партия да подкрепи правителство без никакви политики“. Ти принуди уважаван професор като Николай Слатински да извика: „ИТН демонстрира изнасилване на политиката и оскверняване на демокрацията. ИТН играе брутално, безпардонно и арогантно“.

Теодор Ушев отиде още по-далеч: „Оставка, Мутро! Вземай си бездарните сценаристи и музиканти и се омитай в крайпътно заведение край Учин Дол, където ви е мястото“. С някои крайности на Тео няма да се съглася. Но наличието им в неговия текст е показателно.

Слави, ти прекрачи границите на нормалното политическо поведение и си на път да си навлечеш не просто разочарованието, а презрението на огромен брой свестни и интелигентни хора. Как не проумя, че са нужни хора не толкова с чужди езици, а със собствени топки?!
Имаш ли ход назад (който всъщност е напред) не знам...?! Знам, че ще бъдеш наказан. Как? Трудно ми е да кажа.

Ще завърша с нов цитат от Николай Слатински като обръщение към депутатите, които трябва да гласуват твоето правителство: „В такава перверзия не можем да участваме, защото сме морални хора с принципи и отоворни пред избирателите си. С други думи пред Суверена, в когото вие от ИТН се кълнете, докато пет пари не давате за него.“

И накрая ще добавя още нещо от мен. Един от министрите, когото огромен брой българи аплодират, каза, че ако се объркат нещата, ще бъде първият на площада. Дано такива хора влязат в листите на някоя от сегашните, а защо не и в бъдеща партия. При нови избори такива хора могат с общи (подчертавам, общи) усилия и талант да изпратят на политическото гробище всички пишман месии и пишман спасители.

Спестявам конфузни за теб факти от съвместната ни работа и дано проумееш, че нито си чак толкова независим, колкото се опитваш да се изкараш, нито си чак толкова голям радетел на свободното слово. Нека това си остане между нас и да те принуди най-после да слезеш от „тенекиения трон в Левски Г“. И макар по анцуг, слез и седни с „грешниците“...

Защото онова, което властваше досега, е ужасяващо. Не ми се мисли, ако се върне пак на власт, за което с досегашните си действия по-скоро помагаш. Не ми се мисли за печалното ти поведение по време на интервюто, когато Б.Б. гостува в твоето студио, и това да се повтори отново в огромен мащаб.
Събуди се! Особено ако не са те приспали с „голяма доза“...


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
1
 
1
 
! Отговори
КЛAВДИЙ AНГЛОНAН преди 1 месец
Сaшкa Вaсевa Диков или Aлексaндър Диков Лукaшенко дето Путин изпрaщa спецнaзa Вaгнерa дa премести вмирисaлия се червен комунист от То,То,То,Тотлебен не бе шеф нa фк"То,то,Толбухин" беше товa протеже нa кaнaдския създaтел нa бългaрскaтa ЧAЛГA от ДС нa Гестaпото
270
1
 
3
 
! Отговори
бг преди 1 месец
КорнелиЯ нинова-не съм й симпатизант, каза нещо , с което не мога да не се съглася "ЛОШО УПРАВЛЕНИЕ Е ПО-СКЪПО ОТ СКЪПИ ИЗБОРИ"
269
0
 
3
 
! Отговори
мдаа преди 1 месец
Все едно да обясняваш на *** как да си пази девствеността
268
3
 
7
 
! Отговори
Куку преди 1 месец
Саше не е лесно,цял живот прислужник на измамници и тарикати.
267
8
 
4
 
! Отговори
БОЙКО МААНЕТО от БКП преди 1 месец
Реджеп Тайп Ердоган преди повече от десетилетие взе цялата васт в Турция със самохвалството че е от ЧЕРНИТЕ ТУРЦИ то ест цветнокожите тъмни турци мразещи европейците като цяло въпреки че са от империя робовладелска и расистка на три континента и щеше да разкатава напълно БЕЛИТЕ ТУРЦИ то ест ЕВРОПОФИЛИТЕ и благодарение на ГЕРБ и Бойко УСПЯ!ЧЕРНИТЕ ТУРЦИ на Ердоган и Бойко мразещи белия човек жънат фурор по цялото земно кълбенце пък било то и бивши РОБОВЛАДЕЛЦИ,РАСИСТИ,ИМПЕРИАЛИСТИ за разлика от ?
266
7
 
5
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
да от дни не мога да гледам ТВ+ заради магарешки и борисов...и ще съдя булсатком...в договора ми ТВ+ е упоменат,ще разтрогна договора си и ще ги съдя за компенсации за неспазване...аман от к-рв.!!!направете го...
265
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най - добрата е Валя Ахчиева (Яхниева).Реже ги отвсякъде с истински репортажи.Даже и на мутрата-варненски дериибейй Магааарешшки беше "посегнала" с пряко интервю на улицата, а и на много други.Затова беше навряна в к-чи гъъзз от "който трябва".
264
5
 
6
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
никога повече ДПС...и обслужващите ги гроП и итН...има такъв Народ...ще го видите с очите си...Народа на България...позьори зависими!!!Избори!!!
263
5
 
10
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
трифонов...прави опити да "изнасилва" Народа ни...Суверена...Избори!!!не можем да си позволим да храним нови...като старите!!!Избори или на площадите Братя!!!
262
8
 
20
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
Поздравления г-н Диков!!!
261
6
 
24
 
! Отговори
БайХ преди 1 месец
Ха ха ха Браво Сашо, браво Диков!!! Истинско удоволствие е да чета думите ти. Много точно описание на това което си причини българския народ с чалгарския си манталитет! Всеки народ си заслужава управниците!!!
260
1
 
6
 
! Отговори
Слави преди 1 месец
" Няма не искам, няма недей! "
259
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Видяхте ли бе българи? Какво стана? Напихме се и повърнахме на масата пред целия Свят! Е това стана!!!
258
1
 
2
 
! Отговори
Конфуций преди 1 месец
До 257 Щирлиц. " ... да отделиш фалшивото от истинското ... " , трудно е, много трудно! Особено ако черната котка не е в тъмната стая!
257
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БРАВО!!! ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ САШО! Каза нещо което, бих казал, милиони изпитват но нямат перото да го напишат. Затова ние употребяваме краткото и лесното: Да ги е ** у чалгарите!
256
2
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Да отговоря на един писал преди мен:Как допуснахме....?............Слави е логичното развитие на 12 годишното сатрапско управление на неговия кумир,комуто той подражава.Това е може би отглас от от онова не толкова далечно мутрренско минало,което всички помним.Защо толкова хора гласуваха за тези двамата гении на мисълта?Защото 30 годишната развала на образованието,институциите и морала/доколкото го имаше изобщо/,доведе до неспособност у маса хора да оличат истинско от фалшиво.
255
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който не скача е червен.Демокрацията е в опасност,другари.
254
3
 
3
 
! Отговори
Иков преди 1 месец
А пенсионерите примляскват: БКП - напред, а ехото отвръща: Назад.
253
6
 
13
 
! Отговори
Инова преди 1 месец
Служебното правителство набира такъв рейтинг висок, че вче дамите пищят и хвърлят бикини и сутиени под прозорците на министерския съвет. Страшно контцертски рейтинг. А пенсионерките дружно скандират БКП - КПСС. Урааа.
252
1
 
10
 
! Отговори
Deutsch преди 1 месец
На тоя чак сега ли му платиха да лее мозък?!?Славчо всички нормални хора си го знат що за стока еи без т.1,2,3 ...