Вълчев за двойното гражданство на Петков: Президентът сигурно се е предоверил

Според документите, на 20 август Кирил Петков е бил и канадски гражданин
Обновена: 12 окт 2021 15:01 | 12 окт 2021 09:47, Петя Славова
1
Вълчев за двойното гражданство на Петков: Президентът сигурно се е предоверил
Снимка: БГНЕС

Производството по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков трябва да продължи, заяви пред Нова тв Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в Софийския университет.

Той уточни, че след решение номер 3 на КС от миналата година, става ясно, че когато един указ на президента бъде обявен за противоконституционен, тази противоконституционност го засяга не занапред, а се връща назад, от момента на неговото издаване. "Правен интерес още има. Ако бъде обявен за противоконституционен указът на президента, макар и частично – в частта за назначаването на това лице, това означава, че той никога не е бил министър”, заяви Вълчев.  

Още по темата

Уточнявайки, че не е виждал документите, а само публикуваното в медиите, Вълчев обясни, че от това, което е видял става ясно, че до 20 август Петков е бил и канадски гражданин.

Ако КС обяви указа на президента за частично противоконституционен, това няма да засегне директно издадените от Петков като министър актове.

"При положение, че никога не е бил министър, ако бъде постановено такова решение, това означава, че различни лица може да искат да атакуват неговите актове", обясни Вълчев.

Той обаче допуска, че тези актове ще бъдат "санирани" от настоящия министър.

"Президентът Радев по всяка вероятност не е знаел за това. Не допускам, че български президент може да подпише указ, видимо противоконституционен, ако е знаел за това. Най-вероятно кандидатът е подписал декларация с невярно съдържание и той се е предоверил", коментира Вълчев.

По думите му, подобен казус не е имало със Симеон Сакскобургготски и припомни, че при него е имало проблем да се кандидатира за президент, тъй като не е живял последните пет години в България.

Кирил Петков може да носи отговорност, но може да има и различно тълкуване на закона.


1
Още от Избори 2021
Ицо Хазарта тръгва с Кирил Петков, ще води листата на ПП в 25 МИР-София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари