Кражбите в горите били в резултат на политически схеми

Вадят Агенцията по горите от МЗ
44
Кражбите в горите били в резултат на политически схеми
Снимка: Pixabay

"Изваждането на Агенцията по горите от структурата на Министерството на земеделието, храните и горите е процедура, която се прави регулярно. С коалиционното споразумение беше решено да бъде създадена независима държавна агенция към министър-председателя. Това е в отговор на обществен интерес горите да бъдат оценявани като изключително природно богатство и да бъдат опазвани като ресурс от първостепенна важност, затова трябва управлението на горите да е независимо. Досега то беше и все още е под шапката на министерството и земеделското лоби доведе до това горите да се управляват като картофена нива, а не като един от най-безценните ресурси". Това каза пред БНР инж. Александър Дунчев от "Продължаваме промяната" във връзка с все още бавещото се преструктуриране, договорено между коалиционните партньори. Инж. Дунчев ръководеше на Агенцията по горите по време на двата служебни кабинета на президента Румен Радев.

По думите му има голям интерес да няма държавна агенция, защото без нея се улеснява политическото кадруване и натиска върху горската система.

"Парите, които се правят от горско стопанство в България, са около 500 млн. лева. Интерес са и дървата за огрев... Законът изисква общините да отговарят за процеса по снабдяване с дърва за огрев на местното население, но това го правят държавните горски стопанства, тоест, схемата се разширява, въвличат се вътре и горски служители, а това създава възможност за кадруване на кметовете в горските стопанства. Под натиска на кметове кръгът от фирми, които получават достъп до дървесината, се затваря до степен, че държавата губи два до три пъти от пазарната цена на дървесината. Това облагодетелства фирми с политически протекции... Кражбите в горите са в резултат на политически схеми", каза той.

"Няма пари за механизиран дърводобив, работниците бягат от гората, цените се държат ниски. Когато няма кой да добива дърва, те си стоят в гората. Вместо да спираме износа, трябва да си променим политиката. Затова е важно да има държавна агенция по горите, която да развива политики - как да стимулираме механизацията на дърводобива, да има достатъчно заплащане, да видим как тази дървесина да стига до българските преработватели. Износът ни балансира цените, ако затворим за вътрешния монопол ползването на дървесина, цените ще паднат още, от това дърводобивните фирми и горските стопанства ще губят още повече и ще печелят единствено дървопреработвателите в България“, посочи Дунчев.

Според него шансът за реализиране на реформата е в това, че "обществото е осъзнало колко важни са горите".
"Има огромна обществена и професионална подкрепа за държавна агенция. Не виждам коя партия би устояла на този обществен натиск. В Народното събрание имаме готови законопроекти... Имаме пълна подкрепа от министър-председателя за горската реформа", обясни той.
 


44
Още по темата: гориДунчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
DPS DPS DPS.
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
мухобоикови схеми
36
1
 
8
 
! Отговори
Татул преди 3 месеца
Мен ме устройва ниската цена на дървения материал. Това води до нормална покупателна способност на хората. Иначе високите цени са чисто спекулативни и на някой му е добре, но това повлича всичко нагоре, както са всички цени на горивата и енергетиката в момента. Като искате високи цени направете високо и заплащането на населението и всичко ще е ок. А не само надувка яко на всички стоки и суровини.
35
1
 
8
 
! Отговори
НЕ МУ ПУКА НА ЧАШКОВ преди 3 месеца
.....ГОРИТЕ СА НА ТОЗИ ...КОЙТО СЕ ДОКОПА ДА ТЯХ И МОЖЕ ДА СЕЧЕ , БЪРЗО И ДА МОЖЕ ДА ПРОДАВА......А , СРЕЩУ ПАРИ --ВСЕКИ Е "ТВОЙ ЧОВЕК"...ХА,ХА,ХААААААА....ПРОБВАЙТЕ --И ЩЕ СЕ УБЕДИТЕ!
34
3
 
11
 
! Отговори
пълна пародия преди 3 месеца
ше назначаваме наши хора .
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Крайно време е МВР да почне да конфискува каруците и резачките на ромите и българите. Няма да остане гора а трябват 100 години за нови гори да се върнат и България ще остане пустиня с тоя темп на сеч.
32
0
 
13
 
! Отговори
Samo minavam, преди 3 месеца
Мога да Ви посоча един район, които Дпесерските разачки, бастисаха и три чешми с големи корита, пресъхнаха. Тъжна картина е, повярвайте ми
31
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Според мен всички схеми водят до птезиденството. Затова Радев се натискаше токова за втори мандата, защото освен заплататата му от 15 000 лв и тези схеми са му се усладили.
30
4
 
13
 
! Отговори
СМЕХ... преди 3 месеца
КЪВ , ДОГАН ...КЪВ ГЕРБ.....ГОРИТЕ СА ДЪРЖАВНИ---КОЙТО И ДА СЛОЖИШ ЗА ГОРСКИ , ЩЕ СЕЧЕ И ПРОДАВА НА РОДНИНИ И ПРИЯТЕЛИ.....ХА,ХА,ХАААА....САМО , ЧЕ ВЕЧЕ НЯМА СМЕТКА ---ДЪРВЕСИНАТА ЗА ГОРЕНЕ ,СТАНА ПО-СКЪПА ОТ ТОКА И ГОРИВАТА!
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Теглиш държавен кредит и го плаща бедния. Ето кражба.
28
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Каква политика,тя кражбата е в генетичния код на бъгарите. Винаги това племе е крадяло.
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И дървата опоскаха. Няма друго . Първите крадяха злато долари . Сега останаха дърва и зимнината на бабите от село.
26
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Борисов държеше износа на дървесина, още преди ГЕРБ, докато беше в НДСВ. От тогава е ортак с Доган. Между другото точно Доган го вкара в политиката. Чрез приятелчето си Крадлив Дедо. Той пък е пословичен в изсичането на Българските гори.
25
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аааа, там фирмите на Доган и Тиквата водят класацията. Никой не може да ги стигне по крадене и изнасяне на дървесина.
24
3
 
7
 
! Отговори
Каргона преди 3 месеца
Затова всички политици на дръвника.
23
1
 
17
 
! Отговори
НЕ ЗАГРЯВАТЕ ЛИ... преди 3 месеца
НЯКОЛКО КОМУНИСТИЧЕСКИ РОДА ОТ ДС-КОТИЛОТО ---ТРОВЯТ ЦЯЛАТА ИКОНОМИКА И ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ!...ТОВА , ТРЯБВА ДА СЕ ИЗЧИСТИ РЕШИТЕЛНО!!!
22
1
 
10
 
! Отговори
# 1 преди 3 месеца
Сменете корумпираните директори - крадци *** на РДГ
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Весо. Не е "под закрила". Бандитите са на най-високо ниво. Тоест всичко е тяхно и полицията и жандармерията ги вардят.
20
1
 
26
 
! Отговори
Весо преди 3 месеца
Всеки ден пътувам из Смолянска област и като гледам колко гатери, колко приготвени за бичене трупи големи като хълмове има, реве ми се та ми се плаче! Тези "дървояди" трябва да бъдат спрени най-сетне! Такава гавра с природата надали има в друга държава. И всичко е под закрилата на най-високо ниво.
19
5
 
15
 
! Отговори
Еколог преди 3 месеца
В тези схеми на върха има политици. След смяната по върховете логична е и смяна в тези схеми. Борислав Сандов от ДБ постоянно говори за планини и гори и най-вероятно той е на върха на пирамидата и отчита разбира се и на останалите партньори от четворната коалиция. Не може да няма делимо и с Радев!