Икономист: Свръхдефицитът няма да попречи за еврозоната

В края на 2022 г. пак ще има преизпълнение на приходите
24 яну 2022 22:05, Анисия Иванова
20
Икономист: Свръхдефицитът няма да попречи за еврозоната
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Консервативното планиране на приходите и очакванията за тяхното преизпълнение, амбициите за увеличение на капиталовите разходи са причината за големия бюджетен дефицит планиран за 2022 г. Това коментира Георги Ганев, икономист, член на бюджетната комисия в парламента, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„До момента излизането на по-малък дефицит в края на годината се дължеше на неизпълнението на капиталовите разходи – но заявката на това управление е наистина да ги направи, така че повишението на дефицита е свързано с политическите приоритети на тази коалиция – да започне да строи и подобрява публичната инфраструктура в страната.“

Още по темата

Нивата на дефицит не са неуправляеми или опасни, смята Ганев и добави, че най-вероятно в края на 2022 г. пак ще има преизпълнение на събирането на приходи и може би недоизпълнение на капиталовите разходи.

„В крайна сметка дефицитът за 2022 г. ще е доста по-малък.“

Свръхдефицитът по отношение на критериите от Маастрихт за членство е еврозоната няма да бъде особен проблем в момента, заради разхлабените правила в целия ЕС, смята Ганев.

Едва ли към България ще започне наказателна процедура по свръхдефицит, защото за всички държави е разрешено да надвишат границите от 3%, каза той.

Ще има увеличаване на данъците заради увеличаване на осигурителните основи, допълни Ганев.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 3 месеца
До СТРАНДЖАТАИзключителоно добра формулировка на "видението" наречено "икономист".
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Важно е да се простираме в рамките на възможностите си и да вземаме заеми за да увеличаваме тези възможности, а не да ги изпапкаме. Плъзнем ли се по пързалката с дълговете спасение няма да има не сме еврозоната да ни спасяват от ецб - просто тогава дебелия ще го изяде пак обикновения човек, който спестява бели пари за черни дни.. Както е било при Жан Виденов - сметката от глупостите на управниците я плати целокупният народ
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какъв икономист е този на снимката? Прилича повече на клошар.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как няма да има свръх дефицит и висока инфлация, нали харвардските мошеници се консултираха с пропадналите политици Гечев, Масларова, Р.Овч.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще има увеличаване на данъците .. не стига че обедняхме толкова много от как групировката на Радев завзе цялата власт но и ще продължава нашето благополучие
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи е хубу да увеличаваме дълга и да намаляват тия дето трябва да го връщат . Че то тва го измисли Виденов а не западните икономисти :) Запада взе да ни копира .
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Капитализмът фалира. Закриваме капитализма. Капитализмът е едно недоносче. 33 години стигат. Времето е наше! Ще развиваме феодализъм. Реформи към родово-общинен строй. Само родово-общинен строй сме построили успешно в общините и държавата.
9
0
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
Генерал Рундю ни отдалечи от Еврозоната и Шенген. Свърши си работата. Раздели обществото. Излъга вярните социалисти :))))))))))))))))))))))))
8
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
'' Свръхдефицитът няма да попречи '' ....................... Навсякъде в западна Европа и Америка в последните две години се раздават пари неброени на калпак ... и никой не се интересува от дефицит или инфлация. Само в България Бойко предлагаше филия с мас и постна пица, защото сигурно е по-умен от западните икономисти. Банкянската икономическа школа е най-уважавана в света ...
7
0
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
"Ще има увеличаване на данъците заради увеличаване на осигурителните основи, допълни Ганев." === Честита "Промяна", дрогаре :))) Да сте жив и здрави и дано оцелеете
6
0
 
13
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 месеца
Влизането в Еврозоната не го решава този небръснат другар с визия на тракторист от ТКЗС.
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
*** мамата бе *** шебек проклет неви искаме никакво евро бг вън от Ес за винаги
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Харченето на пари, които нямаме няма да навреди - из размислите на гърците, които вече минаха по този път
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гошето Ганев го познавам отдавна. Подвизава се като икономист с един оранжев пуловер. Детската му мечта е да бъде депутат и да види как представлява реалната икономика. Не осъзнава, че зад неговата игра стоят съдбите на народа. Подхилва се ехидно като разбирач, но е реално си е само един теоретик.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тоя не е на себе си!
1
5
 
5
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 месеца
Дреме ми, аз си плащам данъците в Германия