Сандов: Въглищните централи нямат бъдеще

"Марица Изток" ще затвори, въпросът е кога, каза министърът на околната среда
21 фев 2022 11:03, Ния Христова
148
 
Какво е бъдещето на АЕЦ "Белене" и ще затворим ли въглищните централи у нас?
 
"Аз съм представител на "Зелените", ние разпознаваме ядрената енергетика като проблем, а не като решение. Ядрената енергетика не може да бъде зелена, нисковъглеродна. Съществуват и рискове от инциденти - видяхме два големи. За страна като България, при такъв инцидент, тотално фалираме", заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Министърът беше категоричен, че въглищните централи у нас също нямат бъдеще у нас.
 
"Марица Изток" ще се затвори, въпросът е кога. Като ТЕЦ може и да не се затвори, но енергийният компонент въглища, трябва да стане ясно на всички, приключва. Те създават климатичните промени, те са най-големият фактор за парниковите газове. В същото време тези предприятия дължат много пари заради квотите. Затова икономически, екологично и енергийно ние трябва да излезем от въглищните централи", заяви Сандов. 
 
Той подчерта още, че на страната ни има наложени множество санкции за мръсния въздух.
 
"Искам да свалим розовите очила. България е в много лошо състояние по отношение на законодателството. Лошо здравословно състояние, грозни картинки, сметища, въздух, води - почти по всяко едно направление имаме наказателни процедури. В момента са 18. Има внесени законопроекти, които да свалят 3 от тях. Надявам се да изпълня ангажимента, който съм поел - до средата на годината да свалим 6 от наказателните процедури. Но ни догонват други", уточни вицепремиерът.
 
Той коментира и казусът със строежа на "Алепу". 
 
"Предстоят действия на РДНСК, те трябва да съгласуват всичко с нашето министерство. Експертите ще се произнесат по какъв начин да бъде възстановен теренът. Най-добре е да бъде заровено това съоръжение, частично или изцяло. Ако бъде заровено, ще се възобнови ската. И ще трябва да се засадят местни видове", каза още министърът. 
 
Сандов направи коментар и относно недоволството около статута на НИМХ.
 
"Сменя се само принципалът на института. Това не води до промени в числовия състав, заплатите. Имаше силно политически мотивирани действия, особено от директора на института. Надявам се, че след като законът за водите към МОСВ бъде приет, служителите ще разберат, че това ще бъде полезно за работата на института", коментира Сандов.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
0
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Сандов върши само поразии откакто е начело на министерството. Дано по-скоро го сменят с някой, който знае какво прави.
118
0
 
2
 
! Отговори
No Name преди 2 години
Сандов е най-слабия Екоминистър на България! С какъв акъл го сложиха на този пост не знам, но за два месеца направи повече поразии и глупави изказвания, отколкото всичките му предшественици взети заедно не успяха.
117
0
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
Отдавна му е мечта на Борислав Сандов и неговия пряк работодател - олигархът Иво Прокопиев, да затворят Мариците!
116
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След аварията в Чернобил, случай те на рак в Европа скочиха няколко стотин пъти, така че да не си говориме колко е чиста атомната енергия. Германия и Япония се опитват да се откажат от атомната енергия, а това са доста сериозно индустриални държави.
115
1
 
0
 
! Отговори
Енергията от преди 2 години
възобновяеми източници може да бъде алтернатива само като допълнителна енергийна мощност. Защо министърът не изнесе информация за дяловото разпределение на мощностите, добивани от различни суровини на годишна база? Два доказани факта:- Въглищата може и да нямат бъдеще, но са устойчиво решение в настоящето - използването им в Европа за последната година бележи ръст от 3 до 7% ( и това няма нищо общо с кюмбетата в Горубляне).- няма по-чиста (от екологична точка, също!) енергия от ядрената
114
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Кирчо,само след 4 ще стане. През 21 век не може да се отопляваме като през средновековието. Унищожихме нашата Земя. Каква природа ще оставим след нас,помислете хора. След нас идват наследниците ни. Нека и за тях има добра природа.
113
0
 
1
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Иска му се да ги махнат, ама няма да стане дори за 10 години
112
0
 
3
 
! Отговори
Мила преди 2 години
Тоя си бута към селените енергии, а там са си оплели зелените рекетьорски мрежи
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София е на 6-то място в света по мръсен въздух. Аз предлагам да не горим въглища, а *** на целия свят, та да станеме поне първи.
110
1
 
5
 
! Отговори
Кирил преди 2 години
Оставка на зелената мафия в МОСВ - Сандов и Белев!
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще догонихме Пакистан и Бангладеш по чистота на природата. Явно това иска племето живеещо на тая територия.
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите живеещи в гето, тръгнали да обясняват на човека как да работи. България е чиста, реките са чисти, въздухът е чист и въобще Швейцария на балканите.
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Троловете най-реагират на някой наистина честен. Явно човекът си върши работата. А в България има работа за целия китайски народ, но тия дето ви плащат изгониха най- активните българи в чужбина.
106
1
 
2
 
! Отговори
Тялото преди 2 години
В момента изкупната цена на соларния ток е 100лв за голяма централа. ТЕЦ Марица е 240лв/мВ.Очаква се соларния да поевтинее с 70% до 2030г, или около 30-40лв за мегават/ч Вятърната се очаква и тя да отиде около 100лв. Батериите поевтиняха с 90% и се очава на под 40 долара на кливат да са след 2-3 години.За какви тецове говорите бе хора?! И без въглеродни квоти няма да са конкурентоспособни.
105
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото по- бързо го махнат този тип- толкова по- добре за държавата. Трябва да им забранят да се финансират от чужбина на тез вредители.
104
1
 
8
 
! Отговори
проблем преди 2 години
Просто не разбирам от къде ги намират такива като това нещо!?
103
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свалям розовите очила, студено е. Слагам розавите очила, топло е.Този човек казва какви са ни проблемите, а ние сме го назначили да ги решава.какво предлага в крайна сметка, да купуваме основно ток, произведен от ???
102
1
 
9
 
! Отговори
безпартиен преди 2 години
защо излъгахте хората? събирайте багажа и да ви няма!
101
1
 
21
 
! Отговори
Сандов - ВЪН!!! преди 2 години
Такива като Сандов НЕ ТРЯБВА да бъдат в нито едно правителство! Това са хора без един трудов ден, а цял живот на хранилка на различни неправителствени фондации. При нови избори такива като него, Хр. Иванов, Ат. Атанасов, Н. Йорданова и др. разчитащи на грантове ще гледат парламента отвън!
100
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прекалената употреба на квото и да е води до деградация на мозъчната дейност.А употребата на евроатлантически ценности, направо я спира...