Борислав Гуцанов упрекна Радев за консултациите

Президентът можел да успокои обстановката
30 юни 2022 21:00, Екип на Bulgaria On Air
3
Борислав Гуцанов упрекна Радев за консултациите

БСП се връщат на масата на преговори, когато "Продължаваме промяната" представи друг кандидат за министър-председател.

"Бяхме абсолютно категорични. След като бяха отзовани 70 руски дипломати, до голяма степен еднолично от премиера Кирил Петков, нашето решение беше пределно ясно, че няма как да продължат преговорите. По искане на нашата парламентарна група бяха изслушани службите и министър-председателят на закрито заседание. Никоя от службите не каза абсолютно нищо. Много странна история - това е шпионаж или искаме да редуцираме представителство", коментира депутатът от БСП Борислав Гуцанов в "Денят ON AIR".

Той изтъкна, че остава с впечатление, че трябвало просто да бъде намален съставът на руското посолство и то по един твърде странен начин. По думите му няма такъв световен прецедент в дипломацията. Гуцанов попита, ако има шпионаж - в какво са уличени тези хора. И обърна внимание, че от българска страна трябва да някой, който е могъл да дава оперативна, интересна информация. Депутатът добави, че никой в Народното събрание не е бил убеден за какво точно става въпрос.

"Силно се надявам да се излезе от тази безумна ситуация, в която изпадаме. Няма решение на Министерския съвет. Това дори не е разглеждано там, което е другата точка, която буди огромни съмнения. Колкото повече задълбаваме, толкова нещата стават по-неясни - и от гледна точка на службите, и от гледна точка на взетото решение. За мен най-важното е да имаме нормални взаимоотношения с всяка една държава, и с Русия, и със САЩ, с всяка държава в Европа и Азия, защото това е дипломацията, а не непремерени действия", изтъкна Гуцанов пред Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че това са действия, които водят до тежки последствия и днес, и в бъдеще. Депутатът каза, че се надява на здрав разум, защото интересите на България са над всичко. Според него Радев трябва да свика КСНС за тази ситуация. Гуцанов разясни, че ако има нормалност в отношенията, могат да седнат да разговарят по всички въпроси, които касаят развитието на държавата и са спешни за разрешаване.

"Президентът има огромна функция в момента и би могъл да изиграе изключително положителна роля с консултациите. Президентът може да успокои политическата обстановка в страната, да се проведат нормални разговори и да има кабинет в рамките на това Народно събрание. Не се правят по този начин консултации. Диалогът и дипломацията между политическите партии е ключът и президентът има ключова роля в този момент", изтъкна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: БСПГуцанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
питащ преди 1 година
А бе вие от БСП не спряхте да плюете по президента. Не разбра ли, че това ще ви изхвърли от парламента при едни следващи избори. На първо място Нинова няма място там, нито ти и всички други които слугувате на тази порочна практика.