Кирчев: Няма как да има референдум за еврото

Според него се води кампания
5 юли 2022 12:53, Росен Стойчев
57
Кирчев: Няма как да има референдум за еврото
Снимка: БГНЕС

"Референдум за приемането на еврото е невъзможен. България се задължава със самия договор за ЕС – това е задължение, императивно произтичащо от членството ни и всеки един референдум би означавал съвсем експлицитно преди това да гласуваме за излизане от Европейския съюз.

Още по темата
Който обаче въпрос все още проруските пропагандатори не са готови да зададат на публиката", коментира пред БНР икономистът Атанас Кирчев.

"Не става дума за рационални аргументи, акцентът е върху страховете на българина. Тази тревожност у българите е създавана систематично през последните 10 години, най-вече от проруската пропаганда. Основните пропагандни тези на проруската пропаганда се ползват като заготовки от местни играчи за местни цели", заяви Кирчев.

В момента над 58-60% от българите вече са против въвеждане на еврото, което означава, че тази кампания е успешна, отбеляза Кирчев.

"Това не е случайна кампания. Тя се организира по буквара. Пропагандата активира емоция, която или напълно изключва или компрометира рационалното мислене. В случая тази пропагандна кампания срещу приемането на еврото активира емоцията страх, страх от повишаване на цени, от инфлация, от загуба на национален суверенитет, в случая и на паричен суверенитет. Хората да желаят да не се променя статуквото, да останем с българския лев, който е израз на нашия национален суверенитет", добави Кирчев.

Според Кирчев организираната неотдавна кръгла маса в парламента за ползите и рисковете от въвеждане на еврото е "събитие по пропаганден учебник" и вълна на колебание е била "разпръсната в обществото" и тя вече ни залива. По думите му пропагандата е "стелт" технология, която е невидима и действа подсъзнателно.

Интегрираме се към мощна световна икономика, каквато е европейската. Не могат да се очакват нито инфлация, нито повишаване на цените, категоричен е икономистът.

"Няма да е инфлационен шок, а еднократно, съвсем слабо поскъпване и това е опитът на всички страни, които минаха преди нас по пътя към еврото", добави Кирчев.
 


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук само краваротрoлове пишат
51
6
 
6
 
! Отговори
Айдееее преди 1 месец
Чобаните сърдити пак нямат мозъд да осмислят защо Британците и Датчаните не били приели еврото. Като жабата която видяла че на коня слагат подови и тя вдигнала крака. Същата работа е 90% от чобанковците с наименование български граждани.
50
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"съвсем слабо поскъпване " Кирчев ,кирчев хич не си и ти национално предателче
49
13
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 месец
За час под статията са се изходили 47 тр/ола! Въобще тук "вяма" руска пропаганда, неее, изобщо!
48
11
 
2
 
! Отговори
Скоро преди 1 месец
И платените свалочи на самальотите и на мамашата им,а може пенсиите в рубли да плаща вожда им. Малко Ви остана
47
4
 
19
 
! Отговори
срвгежир7г6 преди 1 месец
Капутт, хората с референдум ЩЕ го решат, а не ти и втоите мокри сънища.
46
9
 
10
 
! Отговори
Уви преди 1 месец
Какъв референдум, тука да не е Швейцария.
45
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни глупости . При тия условия нямаме интерес от евро членство . Или предоговаряме условията или напускаме като Англия . Няма смисъл ние да връщаме дълговете на богатите държави чрез инфлация на еврото от която длъжника има огромен интерес за да върнем ние дълга му обезценявайки парите си. Как може само Възраждане да иска предоговаряне на условията за да не ни ограбват от Франкфурт ??? Такъв е националния интерес.
44
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Излиза, че Полша, Чехия, Унгария... или не са в ЕС, или тоя самораслек се опитва да манипулира и лъже! Отделно, че референдумите НЕ са забранени в геиския евросъюз. Да припомним - Ниската земя не ни пусна в Шенген, след референдум!Що за мошенници изпълзяха по продажните медии!
43
7
 
14
 
! Отговори
Нима? преди 1 месец
За всичко е виновна проруската пропаганда?!? Може да сме търпеливи, но не сме глупави и луди!
42
3
 
20
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 месец
Не е модерно в демокрациите да се правят референдуми. Финландия и Швеция влизат в НАТО без референдум прави се социологическо проучване евтино и много "демократично" Чехия да не са приели еврото и пак са в ЕС и определено са едни от първите, които Русия обяви за неприятелски държави. Какво ще стане с цените след въвеждането на еврото добре се знае от Испания и Португалия. И не ви трябва руска пропаганда четете европейски, англосаксонски медии и ако можете да анализирате и имате критично мислено.
41
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия е виновна,че бг народ не иска еврото.
40
0
 
18
 
! Отговори
Няма как ДА преди 1 месец
Щото България е протекторат
39
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тея за съвсем изперкали ни вземат...
38
15
 
5
 
! Отговори
аз преди 1 месец
я питайте копейкин и такива като него дето агитират срещу еврото ,защо си държат спестяванията в евро?
37
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как така няма как да има, вие за кви се имате, колониална адмснитрация такава
36
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма държава в ЕС в която да не е имало или за влизането в ЕС референдум или за приемането на еврото! единствената е България
35
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога в България е имало референдум за нещо? "Демократичните" елити се плашат от референдумите, плашат се от волята на народа. Според тях народът е глупав и те са необходими, за да го управляват и да му казват кое е хубаво и кое лошо, кое е правилно и кое не.
34
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно, защото на мен лично италианци ми казаха, че при тях е било пълен ужас, когато са въвели еврото, страшно поскъпване. Явно от Русия са им платили така да говорят.
33
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено, че няма да има референдум щото живеем в демокрация! Няма по яка диктатура от демокрацията!