Окончателно: Борисов е арестуван незаконно, МВР да му плати 480 лв

Това е решил на втора инстанция софийският административен съд
Обновена: 24 авг 2022 10:29 | 24 авг 2022 09:20, Нели Христова
275
Окончателно: Борисов е арестуван незаконно, МВР да му плати 480 лв
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

480 лв. обезщетение за незаконен арест ще трябва да плати столичната дирекция на МВР на Бойко Борисов.

Това е решил на втора инстанция софийският административен съд.

С решението се потвърждава първата присъда, че през март бившият премиер Бойко Борисов е бил задържан незаконно от полицията. Тогава МВР нахлу в дома на Борисов в Банкя, както и в къщите на пиарката му Севделина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов. След неколкочасови обиски тримата бяха задържани и отведени в ареста на националната полиция за денонощие.

Впоследствие обаче прокуратурата не откри данни, върху които би могла да продължи ареста или да повдигне обвинения, и те бяха освободени.

Разпореденото задържане на Бойко Борисов не покрива стандарта за непроизволност и законност, установила сега втората инстанция на административния съд. Освен това полицаите са нарушили Европейската конвенция за правата на човека, която изисква задържания незабавно да бъде уведомен за причините за ареста.

Борисов вече спечели едно дело срещу МВР за незаконното си задържане, но от столичната дирекция са обжалвали първата присъда. На първа инстанция за незаконни бяха обявени и арестите на Горанов и Арнаудова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето за това Бацето се има за велик политик , мисли няколко хода напред , постави каскета в точният момент в точното време , че ако не спечели изборите ,(както стана )да има кой да му пази зад..ка ! Ако и така мислеше за народа , че при евентуална криза , каквато се случи заради войната , ни беще вдигнал драстично доходите , и ни беще направил по-платежоспособни , нямаше да усетим толкова тежко вдигането на цените ! Но за едно сме тарикати , а за друго *** !
210
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ни интересува нас нормалните, че мутрите се пазели една друга, те нали за това си назначиха гешефт, това и в детската градина го разбраха.
209
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън политическите мошенници ПП, от властта. Киро просто, вратата е там. И не се връщай повече.
208
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов има всички шансове да спечели дело срещу Киро лъжеца. Само трябва да го съди. Петков неможе да докаже нито едно от неоснователни обвинения, клевети и обиди срещу Борисов. Може да получи присъда за нанесени нематериални щети на Борисов и семейството му, стрес на малолетни, при незаконния арест, обявен за такъв от съда.
207
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко са, трябва да платят повече.
206
3
 
2
 
! Отговори
Мъри Стоилов преди 1 година
Какво са 500 лв за Бойко? Той е продал родината и ги изкарва за 1 секунда. Тези неадекватни суми показват колко остаряло и неадекватно е нашето законодателство. Сигурно глобата от 500 лв е била постановена през 1970 г. когато тази сума е била голяма. Но днес какво са 500 лв?
205
3
 
1
 
! Отговори
Мара преди 1 година
Бойко си мисли че народа гледа само БНТ и не знае за неговите национални предателства. 15 години Бойко се дупи на Русия и Газпром. Спечели милиони за себе си но съсипа държавата. Познайте какво щеше да направи Пиночет с Бойко и хора като него.
204
1
 
1
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Първо, прокуратурата е пълен виц. МВР е виц. БГ службите са виц. България е превзета държава от Кремъл. Затова няма правосъдие а някакви циркове и постановки без реален резултат.
203
3
 
2
 
! Отговори
Черепа преди 1 година
Съгласен съм да го арестуват всеки ден и аз ще плащам глобата. ;)
202
2
 
1
 
! Отговори
До 227 преди 1 година
Още ли има заблудени,то бива бива малоумие, да приемеш за чиста монета скалъпен монтаж от две снимки,че и пачки,да повярваш че са истински по снимка,без да си ги пипнал,при толкова фалшификати на път и под път,от едната страна фалшификат,на гърба празно.Чак стигнаха по снимка да изследват " кюлчета.Алоу,а матрицата,а злато ли е материала?Примитивна мутренска постановка на подсъдимите в специализирания ,е да *** " неефективен" казва Ленчето Мата Хари.Е аборигена още ли се лови като шаран
201
4
 
1
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Дори да е не законно е справедливо на тези кражби и своеволия.И така аз ако имам незаконен пистолет пачки с по 500? и кюлчета злато дали при ареста ми МВР щеше да ми плати за не законния ми арест.И прокуратурата щеше да си трае.Това е скапана Бг по точно политици.
200
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обезщетението е смешно,това е политическа репресия чрез МВР за поръчки от " почтените",те с лъжи и демагогия получиха недостойно политическа власт за лична употреба и злоупотреби.Не само при Борисов,цялото им управление беше спекулативно,корумпирано с негодни кадри властолюбци.Нинова и тя показа истинското си лице,злоупотреби и заблуда на обществото,не знам как я търпят в партията.С/у нея подадоха жалба от организацията за експото е ОАЕ,как им дала фалшиви фактури че е платено,докъде стигна,ей
199
6
 
7
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
В целият демократичен свят, прокуратура и съд, полиция арестуват и осъждат някой ако има на лице съответните доказателства и документи за извършено престъпление. След 7 месеца във властта, разполагащи с всички служби, ако имаше читави доказателства за извършени престъпления смятате ли че тези злобни индивиди нямаше да ги представят в прокуратурата? Показаха изрезки от вестници и че бил виновен защото така се говорело. Само в репресивни и тоталитарни държави съдят така, като нашите сестри в Либ
198
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов - "Затворник за един ден". Нали го пратиха веднага в болницата, защото се разболя като всяка мутрра в ареста? Нено Димов не се е оплакал от Борисов за годините арест. Борисов е пратил хиляди в арестите. 20 хиляди глоба за неносене на маска. Много кекав е Борисов. Женчо е Борисов.
197
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 480 лв - требе го арестуват всеки ден по 2 пъти тоз!!!
196
4
 
6
 
! Отговори
Ахой преди 1 година
Тоя е виновен до доказване на противното
195
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕКА НЯКОЙ БИВШ СТУДЕНТ НА ПИЯН РАШКОВ ДА КАЖЕ КОЛКО СТРУВАХА ИЗПИТИТЕ НА ТОВА ЧЕНГЕ В УНСС- НЕ БЯХА ЕВТИНКИ ПОВЯРВАЙТЕ...
194
9
 
5
 
! Отговори
Тъй, де! преди 1 година
Може да незаконно, но е народоугодно и богоугодно! Знаем кой ги прави законите и институциите в последните 12 г. И все в своя лична изгода, за да ни се прави днес на светец! Ама тоя номер няма как да мине. Борисов е мутра и престъпник в очите на 80% от българите.
193
9
 
13
 
! Отговори
позор! преди 1 година
Че как може да бъде арестуван този "честен и хрисим човечец?!" В неговото чекмедже не са намерени милиони евро и златни кюлчета, той не е ограбил държавата с милиарди от "магистрали" и "язовири", той не казвал :"Ало, Ваньо!", не е заплашвал евродепутат, не се е подигравал с европейски лидери, че" ще им го набута с 200", не е ограбил, срутил и съсипал България и тя не е най-бедната и корумпирана държава в Европа, под неговото "мъдро управление"! Ама, работа, ще арестуват един невинен
192
2
 
7
 
! Отговори
Ква преди 1 година
Огромна сума за незаконно арестуване. Не случайно съдебната си.с.Т.ема у нас- в тая територия, наречена държава е причината за корупцията на корупциите във всички времена на човечеството. А на мене колко ще платят?