Явор Гечев: Бедствието е с колосални размери

Нямало прекомерна сеч в района на наводненията
Обновена: 5 сеп 2022 10:20 | 5 сеп 2022 09:18, Нели Христова
31
Явор Гечев: Бедствието е с колосални размери
Снимка: БГНЕС

Интензитетът на дърводобива на мястото, където се е събирала водата, което е около 20 квадратни километра, показва, че няма прекомерна сеч. Това каза в "Денят започва" по БНТ Явор Гечев – служебен министър на земеделието.

Въпреки това е поръчана цялостна проверка от Агенция по горите и други институции. Ще се проверява и състоянието 10 години назад и това как сечите влияят назад във времето. В проверките ще участват не само местни екипи.

"Това бедствие е в такива размери - колосални - 200 литра на квадратен метър за няколко часа", каза той.

Явор Гечев допълни, че коритата на реките не са били добре почистени. Това е нямало как да спре бедствието, но превенцията е нужна, каза той.

Вече е направена организация за обезщетение на земеделските производители. Унищожени са хиляди декари със зеленчуци, каза още министърът. От първия ден на бедствието има организация за земеделците, които могат да подават информация за пропаднали площи. На 100% пропаднали площи се плаща 80% от разходите, направени по технологична карта. Министерският съвет ще осигури необходимите средства.

Малките стопани също да описват щетите, каза още той.

Гечев успокои хората да не се притесняват, ако има загубени и наводнени документи за къщите им. От МЗ ще съдействат максимално на хората.

Бедствието е локално и няма да се отрази на цените, търсенето и предлагането на зеленчуци, успокои Явор Гечев.

Той потвърди тезата, че е по-добре, че се е скъсала дигата около Калековец, за да не бъде залят целият Трилистник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Сандо-кан преди 1 година
На тоя брадат плазмодий Гечев, както се вижда първата задача е да прикрие горската мафия. А кажи ми бе другарю като не е от сечта откъде са довлачени тези хиляди кубици нарязани и ИЗСЪХНАЛИ трупи и клони.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бездействието на държавните институции и изсичането на гората доведоха и до това бедствие и ужас на пората от Сопот, Карлово , Трилистник и пр . населени места. Затова нема да има виновни освен един - Природата и климатичните промени.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вецове, сеч до голо - пари, пари и никаква грижа за природата и човека.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яворе лалугер нагъл ,бедствие няма а има неадекватност от кмет и държава .Яворе ти си за зоологическата градина с това мислене
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има повече сеч отколкото залесяване. Това е от години. Назад във времето през април имаше масово залесяване. Излизаха на терен и хора, които не работят в сектор горско стопанство. Който е на власт се оправдава. Всичко било законно. Ако е законно и има проблем, отдавна е трябвало да се промени закона. Предупрежденията на специалистите отдавна е, че ще има ерозия и наводнения. Е, това време дойде.
14
0
 
1
 
! Отговори
Руснака преди 1 година
За какво обещетение? Айде моля моля...само ба земеделците? Обещетение за друго няма ли бе? Нали тайната е в застраховането?
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи назначава се проверка обаче бърза да дава изводи. Не го слуша главата тоя.
12
0
 
4
 
! Отговори
Баба ви преди 1 година
Щом го търпим този, вината си е наша.
11
0
 
10
 
! Отговори
интересно преди 1 година
дори и преди избори политическите мекерета се не явяват по тез бедстващи места. То ясно че държава няма и 2-3 шопара държат милиарди, докато истинските българи са изправени срещу геноцид от страна на всички партии. Най-бедни, най-болни и най-ограбвани..интересно докога ще им търпи търпилото. А тез де агитират за разни партии при тези обстоятелства са безочливи, безскрупулни алчни за власт и пари субекти
10
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Само погледнете охраненото, червенобузесто лице на този комунист ! "Тази шия не е от туршия "! - казва народът. И този некадърен дебелак управлява държавата! Горко ни !
9
0
 
24
 
! Отговори
Българ преди 1 година
Истината е ,че нищо не се стопанисва от времето на социализма - съоръжения, диги, язовири. Не се почиства нищо никъде. Незаконна сеч и т.н. и т.н. После се чудят от къде им дошло...Но и пострадалите са виновни, чер не държат сметка!
8
0
 
3
 
! Отговори
земите преди 1 година
където преди е било България, сега се управляват от ДПС тва е ясно на всички предполагам и държава няма от 44 та насам, от васали на Кремъл се обърнахме на васали на Кремъл с етнически привкус. Та нищо хубаво не чака бедстващите хора по тоз край. дори и когато това се случи преди избори няма да видите партийни функционери по тез места
7
1
 
6
 
! Отговори
toti преди 1 година
Не е зле да вземат в това министерство ,,да ви притеглят/,не само кг.,/но и мозъците защото се намъкват НЕКАДЪРНИЦИ И ШУРУБАЖАНАЦИ !!!Ю
6
1
 
4
 
! Отговори
Уонко Нормалния преди 1 година
Щом няма политяги в Панделата и по Зле ще става ей. Мани уж изборчета за 100 милиона, тия кинти да се дадат на Хората, че идва Зима!
5
0
 
8
 
! Отговори
Kiro преди 1 година
Нека сега да съберат всичката дървесина довлечена от водата и да спретнат една ЕВРОКЛАДА, да може ЕС да види че и ние имаме добри идеи и да финансира ЕВРОКЛАДАТА.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди всеки кметски избори се сече наред, щото после е благо 4 години,гепнеш дърва за огрев от гората или от селската градинка, раздадеш на хелехторада, станеш кмет, прогониш собствениците на магазина, ресторанта и кръчмата, превземеш им бизнеса и вече си велик.
3
0
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
забранете незабавно сечта в горите на българия а са износ да не говорим сегаза изборите пазете горите защото ще се купуват гласове с дървата за огревникаква милост към никои виждате че българия загива от прос-то-тия
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тоя замита следите на дървената мафия, не е задължително сечта да е в района на наводнението, а във водосборния район на реките. Изобщо дали е чувал, че има и такова понатие като водосборен раойн.
1
11
 
3
 
! Отговори
Гечев, преди 1 година
При комунистите на Радев,всичко е колосално бедствие.