Румен Радев пред Илхам Алиев: Променяме енергийната карта на Европа

Обяви вариант за ново голямо споразумение
Обновена: 30 сеп 2022 14:04 | 30 сеп 2022 13:33, Росен Стойчев
74

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Новата газова връзка дава вариант за първи път да получаваме газ от Азербайджан. Променя се значително енергийната карта на Европа. Това е мощен катализатор за развитие на потенциала на икономическото сътрудничество в региона." Това обяви българският държавен глава Румен Радев при посрещането на президента на Азербайджан Илхам Алиев, който е на посещение в страната

"Към мен е постъпило предложение, подписано от четири междусистемни газови оператора на България, Румъния, Унгария и Словакия. Те предлагат да транзитират допълнителните количества газ. Заедно да излизат на трети пазари и да споделят печалбата. По този начин се спестяват средства от транспорта. Това ще доведе до съществено облекчаване на Булгаргаз, защото тези количества идват директно от Азербайджан. Това, което се предлага ще даде възможност, вместо да чакаме дълго и да инвестираме средства в Южния газов коридор, да можем да пренасяме веднага допълнителните количества от Азербайджан, използвайки интегрираните газопреносни мрежи на тези четири държави. Така газът ще достига много по-бързо до Южна и Западна Европа. Това ще бъде предложено на нашите разговори с останалите държави. Готови сме България в рамките на месец да организира среща на високо ниво, в която да задействаме тази идея.

Търсим иновативни решения. Обсъдихме възможността някои от нашите големи промишлени консуматори на газ, да получават газ директно от Азербайджан. В последствие заедно ще излизат на преки пазари и да споделят печалбата. Спестяват се много средства от транспорта и се излиза на европейските пазари. Това ще облекчи Булгаргаз, защото тези доставки ще идват директно от Азербайджан. Това ще бъде обсъдено с господин Алиев. Ще разгледаме вариантите в концепцията за природен газ за електричество. Азербайджан има голямо значение за ЕС и България. В този момент те се съгласяват с меморандум, който гарантира доставки.  Пред нас стои предизвикателството да работим за зелен водород. Можем да си сътрудничим в производството за компоненти за автомобилната промишленост. Имахме големи успехи там в последните години и заедно ще обменяме опит.

Важна област от нашето сътрудничество са науката, образованието и културата. Това са средства, които задълбочават обмена между хората. Искам да благодаря, че президента Алиев си одържа на думата и само два месеца след моята визита имахме директна авиолиния до София.

Срещите на работно ниво и на високо ниво ще станат много по-регулярни. Пред нас се отркиват значими възможности, с които трябва да сме бързи и да вземаме взаимноизгодни решения за нашите страни и Европа", добави Радев.

Самият Алиев отправи благодарност за поканата за посещение.

"Много благодаря господин президент. Бих искал да изразя своята благодарност за тази покана и демонстрираното гостоприемство. От своя страна бих искал да добавя, че при срещата на четири очи, видяхме откровения диалог, който успяхме да установим. Засегахме много теми и ще имаме огромен успех в споразуменията, които договорихме и които ще изпълняваме.

Днес България и Азербайджан са  приятели и партньори. Една от основните теми е енргийната стабилност и ще предприемем действия в тази сфера. Сътрудничеството между двете държави се развива. Азербайджанският газ пристига в България. Обсъдихме доставките на допълнителни количества. Тази тема ще бъде разгледана и на национално равнище. При настоящите условия, е по-важно от всякога да действаме бързо. Доказали сме се като надежден доставчик на газ и партньори. Новата газова връзка ще позволи на нашия газ да достигне до вас, но и до Европа в по-големи количества. Така ще гарантираме енергийната сигурност в Европа.

Обявихме меморандум за сътрудничество в енергетиката. На неговата основа през следващите години ние поне ще удвоим износа и производството за Европа. Имаме възможности за доставки през разнообразна инфраструктура. Постиженията ни са много значителни и служат за основа на бъдещи начинания. Разговаряме за откриването на офис на фирмата "Сокар" тук.

Обсъдихме много други теми за енергетиката. Говорим за износ и производство на електроенергия. Имаме и други теми, в които заедно можем да сме си полезни. Азербайджан има много напреднала инфраструктура за транспорт. Така подобряваме транзита през нашата страна. Компаниите в нашите две страни ще работят в още по-голямо сътрудничество. Днес ще се срещнем с представители на бизнеса във вашата страна. Вярвам, че ще видим значително сътрудничество.

Каня българските компании да се насочват към нас. Работим по различни инициативи и компании от приятелски държави са добре дошли. Атмосферата е много позитивна и ви благодаря за гостоприемството", обяви Алиев пред българските медии.
 


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
пуйката преди 2 месеца
Много шум,много аларма.Че те произвеждат едва 28 милиарда к.м.,като изнасят 14 и дори внасят 2,защото потребяват 16.Отделно е,че всичко е по руски тръби пред територията на Русия.Дори на нас могат да ни дадат едва 1 и не могат веднага да го увеличат.И да удвоят износа си,то какво от това за ЕС?
58
6
 
1
 
! Отговори
Браво на ПП БСП и ДБ преди 2 месеца
Добре че за 7 месеца успяха Киро ПП иначе Боко още щеше да лиже на Ердоган и Путин. Младите винаги има надежда тези старите корумпирани политици и бизнесмени олигарсите крали България през прехода немат шанс. Видяхме ги 33 години безхаберие. Мразя Радев и Пеевски и Бойко и всички останали които крадяха България през прехода.
57
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Боко и Трайчо отидоха да търсят газ от Катар, защото знаеха, че не могат да получат. Големи клоуни бяха. Не отидоха в Азербайджан и не направиха газовата връзка с Гърция, за да не докарат газ от Азербайджан.
56
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
радев, променяте ли енергийната карта, а знаехте и ти, и борисов, че балкански поток няма да носи никаква изгода за България, но го построихте за наша сметка, подмазвахте се на путин, сега няма газ, няма транзитни такси, има само 3 милиарда платени от нас българите за подарък на ероган и путин, в крайна сметка Украйна беше заобиколена, а ние имаме вина за войната, заради радев и борисов
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
а санкции кога? и те нападат други държави или сега не ви изнася!?чупка в кръста утре и Алиев зад вас, продажници
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трасето е готово, документите тоже, очакваме на първи да го пуснат и на втори да го спрат заради нещо си там дребно, примерно недовършени 200 километра и приет от министърчето обект да си е вечно наш проблем.
53
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Голям зор Румен да открие патока на ПЪРВИ, преди Бойко да застъпи на ВТОРИ октомври.
52
6
 
6
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 2 месеца
От град Левски съм . Другарю съседски Радев . Нека заедно да променим и географската карта на Република България . Виждам , че в твоите очи блести пламъкът на деветосептемврийския преврат от 1944 година . Нека заедно с моите съселяни от Левски да дадем началото на разширяването на границите ни на родината ни скъпа .
51
2
 
9
 
! Отговори
Асен преди 2 месеца
Радев вече се разбра с Алиев за комисйоните
50
8
 
5
 
! Отговори
007 преди 2 месеца
Браво на братски Азербайджан браво на Алиев спаси ни от руската зависимост вече сме свободни
49
6
 
11
 
! Отговори
факт преди 2 месеца
Радефф е слуга на расия. Нали искаше газ само от газпром.
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Скоро по трасето сигурно ще има авария
47
9
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Намерихме си обиколен път за руския газ, хаха. Тоя поне ще е демократичен.
46
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така 40% от Азербайджанския газов оператор е собственост на Газпром, Азербейджан изнася повече отколкото произвежда наще управници ни мислят за балъци.
45
8
 
7
 
! Отговори
Баку преди 2 месеца
Азърбайджан доказа на думи и дела, че стои зад европейските ценности. Браво. София да бъде побратимена с Баку.
44
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Променяте дръжки, празни лозунги за балъци, а Европа не съществува вече свърши вие я затрихте .
43
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали само Русия и Путин имаха газ? То както е тръгнало ще се укаже утре, че и Катар има, и САЩ има и турция има даже с директна тръба към нас, като почнем да го пазарим и втечнен? Путин само форсира диверсификацията на Европа. Ще прекараме една тежка зима и ще се оправим. А после? Какво ли ще стане с великата руска рубла?
42
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да живей Алиев... Най-големият. И да увеличи количествата материал по-скоро. Азърбайджан трябва да е част от ЕС. България, подобни на западните Балкани да предложи кандидатурата на Азербайджан за достоен член на общността. Изпълняват всички условия.
41
3
 
7
 
! Отговори
гледай картата преди 2 месеца
Алиев е велик лидер, не е агресор, карабах е територия на Азарбейджан (той просто си взе своето). А истинската цен на Арменците беше да съботират проектите за газопровод, петролопровод и ЖП линия, които свързват изтока с Европа.
40
4
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
Слава на братска дървава Азарбейджа... Този човек е велик управник.... Браво на Алиев, той е нашето спасение ...