Държавата притежава програмния код на машините

Коментар на Цветелина Пенева
28 ное 2022 21:29, Росен Стойчев
2
Държавата притежава програмния код на машините
Снимка: БГНЕС

Собственикът на програмния код и на машините за гласуване е българската държава. Преди последните избори всички партии, експерти и наблюдатели имаха право да се запознаят с изходния код на машините, съгласно закона.

Още по темата
Това коментира в Нова председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева.

„Доколкото ми е известно, на това удостоверяване не е имало представители на БСП. Изходният код на машините е самата програма и това са стотици програмни редове. Това не е пин код, не е и 10-цифрен код, който може да позволи вълшебно ключе да отвори машината”, добави тя.

Пенева подчерта, че гласуване на машини е имало експериментално от години в доста секции в страната. „Ние, като Обществен съвет, препоръчвахме на ЦИК да се проведе обучение на избирателите, да има образователни програми, а машините да слязат по градове, села и паланки”, коментира още експертът.

Според нея съхраняването на доверието на избирателя можело да стане с одит на машините. „Общественият съвет винаги е препоръчвал да се направи одит на всички етапи на тяхното ползване. Според мен одитът не беше много добре направен и не беше направен така, че да убеди избирателя, че машините са добра технология за гласуване”, заяви още Пенева.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига с тия машини неви искаме никакви машини искаме хартиена бюлетина