Димитър Стоянов: Няма да ощетим българската армия заради Украйна

Това, което изпращаме, е в топ 3 на Украйна като искано от нас въоръжение
46
Димитър Стоянов: Няма да ощетим българската армия заради Украйна
Снимка: БГНЕС

Каквото и оръжие да предоставим, не сме ощетили българската армия, не сме компрометирали способностите й, заяви в предаването "120 минути" по bTV служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

През седмицата Министерството на отбраната (МО) внесе в Министерския съвет  предложение за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна и принос на България към мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна. Решението на кабинета вече е внесено в Народното събрание.

"Първо трябва да бъде осигурена българската армия, осигурили сме мирновременните формирования, военновременните формирования, предвидили сме попълване на загуби, резервни части и чак тогава това, което остава, сме го коментирали с украинската страна", обясни министърът на отбраната.

Според него това, което изпращаме, е в топ 3 на Украйна като искано от нас въоръжение.

Военният министър посочи, че зенитно ракетни системи, както и самолети МиГ -29 и Су – 25 не изпращаме. Всичко е съгласувано с колегите от украинска страна, мисля че колегите от Украйна ще останат доволни, добави той. Димитър Стоянов уточни, че оръжията, които изпращаме, са за сухопътни войски основно.

За придобиването на новите изтребители F-16C/D Block 70 министърът на отбраната каза, че първите два самолета по първия договор ще бъдат готови през първото тримесечие на 2025 г. Останалите ще дойдат през третото тримесечие на 2025 г.

Възможно е и по-рано да бъдат подготвени самолетите, имаме такива индикации, че ще бъдат готови през лятото на 2024 г. , но информацията още не е потвърдена, добави той. За тях трябва да бъдат обучени около 14 пилота. Ще ни бъде доста проблемно, да не кажа невъзможно, през 2025 г. да носим бойно дежурство, отбеляза Димитър Стоянов.


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Драгостинов преди 3 месеца
До Българин А сега ,свободните ,защо сме загиваща нация ? Дойдоха новите братя ,ограбиха ни ,разбиха икономика ,история ,памет, нагъваш ГМО и се кефиш на гей и очакваш с трепет трети и четвърти пол .
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Многополова подлого ! Като са антики ,защо ще ги пращат ? Да им пратят ,ново ,съвременно !
11
2
 
0
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Тук само русофилска ***.Какво Ви е толкова Мила тази россия.Един руски император с армия от крепосни фини,украинци ,поляци и т.н..ни освободи най накрая първо освободи Гърция доста години преди нас.Българския народ е благодарен за това има 1000 паметника.И след това какво стана освен дърво от тях нищо друго.Насъскваха съседите срещу нас бяха ни врагове 2войни.обучиха ком.мекерета да правят тук селски въстания ,атентати,партизани и накрая ни поробиха.Много сте им признателни за това.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще ви видим делата.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само така. Както и писах преди време , бандеровците ще им харижем само дръжки на тесли. Искат самолети - получават дръжки.
8
0
 
0
 
! Отговори
ЗА БАНДЕРОВЦИТЕ преди 3 месеца
САМО НЯКОЛКО МЕГАТОНА НАД КИЕВ И ЛВОВ
7
0
 
1
 
! Отговори
НИЩО за УКРАЙНА преди 3 месеца
ПРЕДИ ДА ВЪРНАТ ОТНЕТИТЕ ПРАВА НА БЪЛГАРСКОТО МАЛЦИНСТВО
6
0
 
1
 
! Отговори
от северозападО преди 3 месеца
Оръжията са инструмент за убиване!! Това не е помощ! Помощ са храни, лекарства, одеяла и т.н.!!! Кога управляващите ще спрат да са навеждат на Хамериканците се питам??
5
0
 
1
 
! Отговори
Соломон Евреина. преди 3 месеца
Новите Ф16 ще ги дадем на руснаците До като додат, палачинката ще се обърне.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Срам ни е да кажем...
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Отворете тогава грифа "секретно" за да видим какво точно давате... не се правете на тарикати. БСП вече праща няколко партиди танкове за Покрайна! Фашаги мръсни!
2
0
 
1
 
! Отговори
НЯМАМЕ ПРИДОБИТО преди 3 месеца
И ВЪВЕДЕНО НИТО ЕДНО НАТОВСКО ОРЪЖИЕ ЗА 18 ГОДИНИ ВЕЧЕ
1
0
 
0
 
! Отговори
ВСИЧКИ ВОЕННИ преди 3 месеца
МИНИСТРИ ОТ ВЛИЗАНЕТО НИ В НАТО ДОСЕГА НА СЪД > РАБОТИЛИ СА ЗА ТУРЦИЯ

Спонсорирани публикации