Опитът да се избяга от машините на изборите - Средновековие

Необходимо е обществено обсъждане на Изборния кодекс
73
Опитът да се избяга от машините на изборите - Средновековие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Живеем в техническа среда, в която не можем да избягаме от машините и всеки опит да го направим мирише на Средновековие.“ Това коментира зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

Едни избори имат смисъл и значение тогава, когато хората вярват в тяхната участ. Ако има недоверие, тогава по-добре да сменим технологията, добави той.

Според Томов от главните предимства на машинното гласуване е да се избегне субективният фактор при броенето на бюлетините.

„Имаме обаче и при гласуване с бюлетини средства, с които да намалим тези рискове. В парламента беше отхвърлено да направим преброителни центрове, да изнесем броенето извън секционните комисии. Не бива да забравяме, че ние поставяме в много тежко положение секционните комисии, които извършват тази дейност след 14 часа работа и друг вариант, който при сравнително малките секции в България е възможно да съкратим продължителността на изборния ден“, добави той.

По думите му е необходимо обществено обсъждане на Изборния кодекс.

Той коментира и че недействителните бюлетини са по-голям проблем от подправените у нас.

„Трябва да се стараем да се справим с недъзите, въпреки че над 90% изборите протичат честно“, каза говорителят на ЦИК и добави, че недействителните бюлетини са огромен проблем, защото процентът им е висок.

„Не казвам, че няма изборни измами, но влиянието на тези хитрини върху крайния резултат не е толкова голямо“, каза Томов и обърна внимание, че в повечето случаи поправените протоколи са в резултат да се отстранят грешки при изчисления.

Според него част от текстовете в Изборния кодекс имат нужда от вето. Сред тях е приетата промяна за отказа от сравняването на резултатите от броене на разписките със съдържанието на протоколите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: Изборен кодекс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Не съм съгласна, че може да си толкова категоричен, че нямало изборни измами у нас - особено докато имаме БСП и особено в близкото време след преврата им...Машините могат да преобърнат тотално изборните резултати, нещо, което е почти невъзможно при хартиените бюлетини! Те могат да дават резултатите за които са програмирани /или препрограмирани чрез разни флашки, телефони и какви ли не други технически средства, които е трудно, ако не невъзможно, да бъдат открити в крайните резултати!/..
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, цяла Европа отрича хартиените бюлетини. А не сме забелязали да е в Средновековието. Средновековни са мозъците, които я отричат. Пардон, не са средновековни, тарикатски са.
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 65 ; Хайде стига сте повтаряли една е съща тролска опорка , като маоисти цитатите на Мао !В Европа гласуват по няколко начина , защото знаят , че няма шашми ,както у нас ! Единия от тези начини е с хартиена бюлетина. И не сая в средновековието, в средновековието сме ние , благодарение на ББ (банкянския бабуин ) , чието мото "Аз съм npcm u вue cme npocmu " , казва всичко ...
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи в Европа живеят в Средновековието.
54
0
 
1
 
! Отговори
фактология преди 1 година
Сигурен съм, че манипулация е направена. Никога не е правен одит на софтуера. Знам за избирателни секции, в които има нетипичен резултат за нас. В кварталите за ромско население масово са гласували за ПП и ДБ. Това се случва в Пловдив и София.
53
0
 
1
 
! Отговори
Епа преди 1 година
Тия машини мое си ги заврете ...,Киро психопата с тия машини може и шестица от тотото да си нагласи .
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива като Томов като умрат хората се черпят.
51
0
 
1
 
! Отговори
Ами да преди 1 година
Европа е в средновековието,?Такива като Цветозарчо са вече в 22-я!После Рюте ни виновен!Горко ни с таквиз специалисти!
50
0
 
1
 
! Отговори
Давид Севрюков преди 1 година
То е ясно, че всеки държащ машините *** и доверието е на юнашко доверие, без покритие. Някои предлагаха дори най сигурната система като криптовалутите, но и тя не гарантира нищо-. Можеш да си видиш гласът в общият кюп на куково лято, а парите ги знаеш - банко. Витанов БСП, ЕВРОДУПЕДАТ, каза, че в други страни нямало машини но там не си продавали гласът за 20 лева. Сякаш машината го предотвратява, тази търговия? УЛЕСНЯВА Я! (Отрязъкът от машината показва (всеки за кого гласува) час, минути и сек
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Какво следва - ...ама в твоята кратуна няма да се промени !
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 45 "Лайковете пак изчезват. Какво става?" __ СОБСВЕНИЦИТЕ НА САЙТА СА СИ СЛОЖИЛИ НАКОЛЕНКИТЕ ПРЕД УЗУРПАТОРИТЕ ОТ ГЕРБ-СДС И ДПС ЗА ДА ЗАГЛУШАТ СВОБОДНАТА МИСЪЛ !!!
47
1
 
0
 
! Отговори
Рекордьори сме преди 1 година
Възможно е в ЕС само в Белгия да гласуват изцяло с машини, но със сигурност само в държави от третият свят в такива мащаби се купуват гласове, както у нас това правят ГЕРБ и ДПС. Затова точно на тях най-много им пречат машините. Цели ромски махали на предните избори не излязоха да гласуват, защото не можаха да си продадат гласа.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЧРЕЗ ХАРТИЯТА - глупости на търкалета! С честните машинки какво им пречи да завладяват?
45
0
 
0
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
До До ДПС 'ПРЕБРОИ: Сигурно не е трудно, иначе нямаше да има 200 хиляди невалидни бюлетини на последните избори, когато се гласуваше без машини.
44
0
 
0
 
! Отговори
До ДПС 'ПРЕБРОИ преди 1 година
Е, как така зацапват с мастило бюлетините на другите партии, като в комисиите са представители и на другите партии?
43
0
 
0
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
БСП правят голяма грешка с подкрепата на хартиената бюлетина. На предните избори от ромските махали масово не гласуваха защото не можеха да си продадат гласа. На следващите избори ако се гласува с бюлетина ГЕРБ и ДПС ще им купят гласовете, както е ставало винаги. БСП я увеличат малко с гласовете на пенсионерите я не. И когато се види ясно, че са върнали пак ГЕРБ на власт (със скрита патерица ДПС) как ще се оправдават тогава. Бяха ги легитимирали като партия на промяната, а ако с хартиената бюлетина предизвикат такъв резултат тогава какви ще бъдат?
42
0
 
0
 
! Отговори
До ДПС 'ПРЕБРОИ преди 1 година
Е, как така зацапват с мастило бюлетините на другите партии, като в комисиите са представители и на другите партии?
41
1
 
0
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Ще видим пак навалицата с чувалите пред НДК. Ромските махали този път ще гласуват, ще могат да си продадат гласа. Невалидни бюлетини, сгрешени и преправяни протоколи. След дивотиите на Слави това беше капакът на всичко. Когато хората излязат пак на улицата тогава нещо може да се промени.
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме свикнали все другите да са пред нас и сега но е терсине че в Европа не се ползват машини. Няма ли да сме първи в нещо? Ами ако след 2 години цяла европа мине само на машинно гласуване?
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Метаморфозите с лайковете тук показват какво може да се случи с гласовете ни при машинното гласуване.