Очакваме сериозeн скок на цените на зъболекарските услуги

Всички медицински материали се внасяли от чужбина на европейски цени
23 мар 2023 14:22, Йоана Цонева
24

Изостават ли от инфлацията цените на стоматологичните услуги в България?

"Би било странно, ако всички цени в страната се променят, а при нас нещата стоят на ниско ниво. Минимум с 30% е необходимостта от повишаване на цената в сферата на денталната медицина", заяви зам.-председателят на БЗС д-р Борислав Миланов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че НЗОК е институцията, която трябва да договори достатъчен брой дентални услуги, които да осигурят денталното здраве на пациентите. При децата това се осъществява, но при възрастните този пакет е изключително малък, изтъкна д-р Миланов и добави, че тази година нищо не е променено в сравнение с 2022 г.

"Що се отнася до свободния пазар, нашите практики са много различни. Лесно може да вземем заем и да направим тези практики супер, но след това ние ще фалираме", каза още гостът.

Доц. д-р Бойко Бонев от Катедра "Обществено дентално здраве" към МУ посочи на свой ред, че е нормално при такава голяма инфлация да има корекция на цените и в тяхната област.

"Цените при нас се формират въз основа на голяма група от фактори, всичко се повишава. Не е реално да мислим, че цените може да се запазят. Вече има едно увеличение на цените, но всички колеги опитваме да бъде в рамките на нормалното. Политиката на НЗОК изключва голяма част от здравните потребности на хората. В основни линии това прави помощта по-недостъпна за пациентите", обясни той.

По думите му достъпът до дентална помощ в България е осигурен напълно.

"От една страна имаме много зъболекари. Те са добри и работят качествено. Но проблемът е с нивото на здравната култура, не се работи в областта на профилактиката и здравното образование", заяви доц. д-р Бонев.

Д-р Миланов обърна внимание, че всички материали в сферата на денталната медицина се внасят от чужбина и са на европейски цени, които са поскъпнали в пъти. Зам.-председателят на БЗС поясни, че се съобразяват донякъде и с възможностите на пациентите, за да може да си "изкарват хляба".

Според него разполагаме с предостатъчно зъболекари. Практикуващите на територията на страната са около 10 хил. В челните редици сме по брой зъболекари на глава от населението, което обаче създава и проблеми.

Двамата гости алармираха, че има огромен проблем с електронните досиета на пациентите.

"Положението е такова и ние трябва да се съобразяваме. Надявам се в един момент системата да заработи нормално", каза доц. д-р Бонев.

"Типично по български се прави офанзива, когато изтичат всякакви срокове и се създава излишно напрежение, което не води до нищо добро. Чакаме "Информационно обслужване" да спази обещанието си, все още нямаме нещо готово, което да тестваме в реални условия", разясни д-р Миланов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че кой очаква обратното )
18
0
 
3
 
! Отговори
Само коментирам преди 1 година
Ние от този ЕС само тези "европейски цени" видяхме. 😡
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми внасяйте от другаде, то и без това не е сигурно дали европейските материали всъщност не са прекупени от някъде, както много много други стоки де факто.
16
0
 
8
 
! Отговори
Цецо щърбия преди 1 година
Ан те такааааа.......хептен без зъби ще останем
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Observer Много ясно че там. Ако платиш и билета и излиза много по-скъпо.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е те са досттъчно скъпи
13
5
 
15
 
! Отговори
Observer преди 1 година
Живея в чужбина и предпочитам да си правя зъбите тук. Ако имаш застраховка плащащ между 20- 30% от цената. Качеството е по добро и има гаранция за работата. В България всеки гледа да вземе парите и при проблем, а проблем винаги има, вдигат рамене и се започва с оправданията че не е тяхна вината. Била на техника, на калпавите материали, Ама парички взимат, а сега искат и още да вдигат цените.
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зъболекарите масово нямат елементарно хуманно отношение към клиента - държат се с теб все едно си мразят работата и живота ! Явно са им малко парите, не знам вече...
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така че ще имаме зъболекари но няма да има кой да лекуват. Държавата трябва да покрива расхода. Как преди 1989 г. не внасяхме и беше евтино.
10
4
 
6
 
! Отговори
Очакваме сериозeн преди 1 година
скок на на цените на $чекмеджетата$
9
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тея ли са засегнати от високите цени на желязо и цимент като строителите или може би от дървесината от Украйна.
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми те повечето зъболекари не бачкат с НЗОК.Вчера гледах някаква ценова листа на някакви световно неизвестни зъболечителя. Преглед 700 лв..В ценовата листа фигурираха цени от порядъка на 3500-5000 лева за едно нещо.Без ДДС. Сметнах че ако човек иска да си направи всички зъби ще трябва да им даде стойноста на един нов мерцедес. Това евтино ли е ?
7
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз се лекувам в Турция, дреме ми. Много по евтино ми е и по качествено. В България само ги интетесува да вземат парите, нищо друго.
6
3
 
17
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 1 година
Ами ще ходим щърбави като нашите прабаби и дядовци!
5
2
 
7
 
! Отговори
Див Планинец преди 1 година
Гледайте, да не скочат цените на чейнетата, чи тогава ша стане лошо;)))
4
2
 
23
 
! Отговори
Valio преди 1 година
Абе смешници те и сега надминаха всякакви очаквания пък и още щели да скачат.Така е като всички управляващи до сега действат против народа и защитават мобилни оператори,хипермаркети и други такива.Не може да подпомагаш с държавни пари моб.оператори за тока пък те вдигнаха цените средно с по 2,3 лева което прави на месец си взимат по 4,5 млн.лв.ей така от нищо.Цените в магазините са по скъпи от всякакви други страни а ние с най ниски доходи и пак никой нищо не прави.Само бой за следващите 240.
3
3
 
28
 
! Отговори
Тони преди 1 година
Да ви заседне! Ненаядохте се докторите!
2
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значи "очакваме"? Картелно решение с одобрение, излъчено по медиите?
1
2
 
38
 
! Отговори
Име преди 1 година
Те са достатъчно високи цените на зъболекарите! Надценките там са поне 400-500%.