Златанова: Смесването на политика и право е много опасно

Радев и външния министър дължат обяснение за политиката за Украйна
24 мар 2023 03:00, Анисия Иванова
18

Главният прокурор Иван Гешев твърди, че се правят опити за овладяване на съдебната власт.

Главният прокурор е добре да не съобщава само подозрения и страхове. Когато изказва такива тежки обвинения, е наложителни да говори с имена и конкретика. Изглежда сякаш прокуратурата се опитва да отправя политически послания, а магистратите единствено трябва да четат закона и да го прилагат. Смесването на политика и право, което прави Гешев, е много опасно. Това заяви бившият министър на правосъдието Зинаида Златанова в ефира на "Денят ON AIR".

По думите ѝ "механизмът за разследване на главния прокурор се прави, за да повиши доверието на гражданите към съдебната система, тъй като то е драматично ниско".

"Ако няма институция, която да раздава правосъдие, тогава няма функциониращо общество. Няма начин законът да не бъде приет рано или късно, той е в основата на правосъдната реформа", смята тя.

Според нея разпоредбите, които предстои да бъдат приети, "ще внесат допълнителна сигурност у главния прокурор, че няма да може да бъде политически уволняван".

 Златанова коментира и доклада на департамента на САЩ, който сериозно осъжда нивата на корупция у нас.

"Такива текстове излизат всяка година. Отказът от реформи е много видим. Много е жалко, че се вижда и отвън, имайки предвид, че сме най-потърпевшите от липсва на реформи, а не американците", отбеляза тя.

Пред Bulgaria ON AIR бившият правосъден министър констатира, че е на лице "липса на чуваемост в политиците".

Златанова не пропусна да изрази становище и по отношение на изказването на президента Румен Радев, че България няма да позволи снаряди, произведени у нас, да отпътуват за Украйна през посредници.

"Партньорите ни вероятно се чудят какво искаме да им кажем с това изказване. В чисто човешки план е неразбираемо да не съчувстваш и помагаш на по-малка страна, нападната от по-големия си съсед", смята тя. Гостът допълни, че в близките часове президентът следва да обясни изказването си, защото би предизвикало объркване у партньорите на страната.

Златанова каза още, че "ако се организираме бързо с охраната на границата, ще бъде сериозен пробив за приемането ни  Шенген". Тя е на мнение, че по този начин ще бъдат успокоени много държави, които са против нас.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гешев е симулант, отдавна играе с мафията на американците. През мандата му, осигурен без конкурс, не избягаха само нексовците, а и много други получиха чадър. Няма нито един задържан от прокопиевите. А за тях се знае от години. Агнешките главички всеки вече ги е чувал.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Типична американска практика. Там деменцията Байдън назначава съдиите и сега даже не си спомня и спори с тях в кой щат да могат да абортират латиносите и черните. Бил Клинтън като "доктор по право" излъга под клетва в съда. Примери бол.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да, ама е много европейско.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако си зависим от путрелонацистите в кремъл, такива изказвания намират своето най-естествено логическо обяснение.
9
2
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Извинявайте, ама да контролираш главния прокурор е поредната гллуупост. А кой ще контолира контролиращите? Или викате общата отговорност е безотговорност.После ще ревете, що никой не поема отговорност и ще си прехвърляте топката един на друг. Сега имате един удобен Гешеф и биете, биете. Сало че кои сте вие, които биете, никой не ви знае.
8
2
 
4
 
! Отговори
Kokoto преди 2 месеца
Радев и външния министър дължат обяснение за политиката за Украйна- на кого дължът?На теб ли? Него са го избрали стотици хиляди хора, а за теб празноглавамисирке никой не е чувал.
7
0
 
5
 
! Отговори
Майора преди 2 месеца
Стига с популистките изказвания за контрол на главния прокурор! Никой не обръща внимание на актуалното , само се използва тази мантра!
6
2
 
5
 
! Отговори
NoirFire преди 2 месеца
По-добре екипа на dnes.bg да се наспива отколкото да поства *** статии цяла нощ.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Който не скАчА е фашист!...Който не скАчА е фашист!...Абе, ...не в Дунава бе...на жълтите павета бе....
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И аз да кажа...,,Заедно ....банкери , бизнесмени, ергени, и сървайвъри , заедно срещу ,,ХАОСА!" ....Императора паднА!..Да живее императора!
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 1,2,3,4 ....Не се кахърете....Лиляна Павлова работи в Европейска Инвестиционна Банка .И като се завърне , с ,,натрупания" европейски опит ще стане радетел на популацията от свин*и в България....Има ГРАБ , има надежда!
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И как няма да станем видими....Произвеждаме три пъти нуждите от зърнени култури.Последни сме по производство на зеленчуци в Европа?!?... ние българите?!..Отглеждаме *** два пъти по малко колкото, България преди Втората световна война...А те , свините ядът зърнени култури , нали....Прочетох го наскоро , като поредния ни антирекорд в Европа...Гешеф, ела ме арестувай за държавна обида...
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Видимо от вън сме пълна трагедия.....тези думи ме окуражават.Защото най после някой да ни види.Станахме черна дупка на картата на Европа.Където някви тъмни субекти с джипки и тъмно минало от време на време ще изкажат някой виц.Ще излюпят поредната тъпотия пред нечий конгрес.И ще потънат в тъмни доби.