Отново отстъпка за горивата, но не масово, а със социален ефект

МС не очаква да намали цените със сайта за проследяването им
27
Отново отстъпка за горивата, но не масово, а със социален ефект
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обмисляме търговците да получават отстъпка за горивото, ако доставят стоки до магазини в ниско населени райони. Тази мярка обаче ще има социален, а не масов аспект. Това заяви министърът на икономиката Никола Стоянов пред Нова телевизия.

"Не бих могъл да си позволя да посоча някой с пръст и да кажа”проблемът е само тук”. Най-вероятно проблемът е навсякъде по веригата и съвкупността от тези проблеми от различните звена по веригата води до едно необосновано поскъпване. Така в той коментира извършените през изминалите седмици проверки за спекулативни цени в търговската мрежа.

Още по темата

Той обясни и начинът, по който ще действа сайтът на служебното правителство, на който ще бъдат сравнявани цените на основни хранителни стоки в страната. „На началната му страница има икони на 30 продукта, както и на четири суровини. Това са продукти от малката пазарска кошница. Има няколко филтъра, по които можем да видим цената – за цялата страна, по области или в други европейски държави”.

По думите му този сайт дава една много добра информираност за потребителите. „За пръв път той обединява информация от различни институции. Това беше и целта, тъй като подобен инструмент е липсвал. Трябвало е от много години да има една обща информационна система по отношение на храните в България и това е началото в нейното изграждане”, подчерта министърът. И допълни: „Не очакваме чрез сайта да намалим цените. През него можем да наблюдаваме процесите и тенденциите. Те са по-важно – дали, ако на сайта цената на едро пада, но на дребно продължава да се качва – виждаме, че има проблем по веригата. На сайта има и директна връзка към КЗП и БАБХ, към които могат да се подават сигнали”.

Николов коментира и идеята за таван на надценката. „За това трябва промяна в закона. Предполагам, че около Великден ще се събере парламента. наистина разчитам, че това ще е в дневния ред на депутатите и това ще е първото нещо, с което ще се заемат. В началото имахме идея това да стане чрез Наредба, но експерти ни посъветваха, че това ще бъде законово „на ръба”. Затова решихме да минем по сигурния и правилния начин, а именно – през закон”.

Той обясни, че идеята е таван на надценката да има за един до два артикула от продуктова група. „Това ще изкриви в минимална степен пазара. Този таван ще важи за търговци, които са от определен праг нагоре и няма да засегне малките магазини”.

По отношение на компенсациите за горивата, министърът посочи, че се работи по няколко нови мерки. „Мислим една от тях да е съчетана с мерките по отношение на храните – да се финансира част от логистиката към ниско населени райони, които са останали без магазини.  Идеята е тези мерки да са социални с оглед на тези цени на горивата. Не мислим за подобна масова мярка като 25-те стотинки. Сега евентуално търговците ще получават отстъпка за горива, ако доставят стоки в ниско населени места”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: гориваценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са пълни глупости! Цените на горивата са спаднали приблизително с 1 лев на литър спрямо миналата година, а цените на продуктите в магазините продължават да се покачват. Електроенергията също не е повишена и фирмите ползват облекчение. Цената на мегават на промишлената електроенергия е около два пъти по-ниска от тази на частните потребители. Истината е, че няма контрол и хранителните вериги злоупотребяват с цел по-високи печалби.
15
2
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Тези служебните са тотални некадърници. Добре, че другата седмица приключват филма.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за Великден добавка за пенсионерите ще има ли? Или като стане въпрос за старите и бедните хора започвате да ревете, че иде фа.лит? Предателят Радев, същият като Борисов, налива пари във фирмите, после тия пари се връщат в партийните каси.
13
0
 
19
 
! Отговори
Ал преди 1 година
Лъжец мръсен какво стана с 1000лв ваучери годишно от свръхпечалбите на Лукойл, които щяхте да давате за гориво..?
12
0
 
17
 
! Отговори
Реджо преди 1 година
Да,вече предизборно,с ефект и трайно до първи август!70% от българите са социално слаби,бедни и обрулени да козирката!До първи юли,вече в сезона на гладните отпуски ги смятайте на 75%!Верно нема такава държава,нема и да има!
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари пак за търговците. За народа среден пръст.
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли на фирмите ще давате пари, бе? Докога ще им пълните гyшитe? Малко милиарди ли им наляхте като енергийни помощи, че и още ще им давате? Нали хaзната беше празна, нали уж фaлит на държавата?
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен2 преди 1 година
Българите бяха много радостни когато юмрукът излезе с призив МУТРИ ВЪН И ето какво стана 3 год по късно
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднага активирам ЕООДто и пиша колата на фирмата, ще карам квот трябва до Каспичан. Тва е несериозно вече!
7
3
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Как ги определят отстъпките, след като те не са производители. Нито пък търговци. Фалиралата България да се закрие след фалиралата Турция на Ердоган, който е приятел с мутрата от Банкя. Толкова пари даде България за огради по границата, а пък турски, сирийски и други бежанци продължават да си минават като през разграден двор.
6
2
 
27
 
! Отговори
Инженеря преди 1 година
Аман от 34 години некадърници!Буксуване на едно място докато светът се развива!Огромна безсмислена администрация,бюрокрация и канцеларски плъхове!Всичката пара отива във свирката на локомотива и той само пухти..бълва огромни пушеци и стои на едно място щото няма сила да тръгне!
5
1
 
28
 
! Отговори
аааахахахааааа преди 1 година
Отстъпка за логистика в ниско населени места без магазини?!?!?!?Е като няма магазини какво ще зареждат търговците там бе аланкоолу?Тцтцтцтц....военни да те управляват.... пази боже!!!
4
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като пана цената на сорт бренд ,защо не свалят цените,питам аз?Картел в световен мащаб,за да храним войната в Украйна .Ратаите да се скубят.
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ниско населените райони защо не рзавиете транспорта и да го субсидирате така че тез хора които живеят там да имат връзка с останалият свят
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за жанговците
1
3
 
28
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХАХА преди 1 година
ЕГА ТИ БЕЗПОМОЩНИТЕ РАДЕВИ ЧЕРВЕНОГЪЛЪБЧЕТА