Политог: Абсурдната ситуация ще доведе до кабинет

В момента ГЕРБ спасяват ПП, смята Цветанка Андреева
31 май 2023 11:49, Анисия Иванова
62
Политог: Абсурдната ситуация ще доведе до кабинет
Снимка: БГНЕС

Абсурдната ситуация ще обедини партиите, за да съставят правителство, смята политологът Цветанка Андреева. Според нея е добре двете коалиции - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, да разширят парламентарната подкрепа.

"Вече има толкова много сюжети - сюжети на различни войни. Ние сме в затъмнение, свързано с политическата криза, вече 3 година. Този цикъл не свършва. Политиците са единствените, които могат да върнат властта там, където й е мястото", коментира тя пред БНР.

Според нея скандалът около ПП ще ги направи доста по-гъвкави не толкова в желанието си да се защитят персонално, колкото да осигурят битието си на политическа партия. Те, заедно с ГЕРБ, са гръбнакът, който може да изгради редовно правителство, смята тя. По думите й те трябва да дадат гаранции пред ГЕРБ, че няма да изпълнят тези си властови намерения, които чухме в записа, и че няма да играят двойна игра. Според нея това са процеси, които вече са в контрола на политиците от двете коалиции.

Още по темата

"Атаката срещу ПП е атаката, която гледахме преди 3 години срещу ГЕРБ. Парадоксът е, че сега ГЕРБ са тези, които могат да спасят ПП - да оцелее чисто политически. /.../ ГЕРБ спасяват фундамента на демократичния устой, ако решат да направят редовно правителство, ако успеят да се договорят. Не е лесно решение. В момента двете коалиции имат общи цели и са ясни. В такова правителство има и смисъл, и живот", допълни политологът.

Според нея не трябва да се дава имунитетът на Бойко Борисов:

"Това, което наблюдаваме, не е правосъдие, а междуинституционална война. Когато обществото получи гаранции, че правовият ред е възстановен и ще се раздава правосъдие, а няма да се стига до дела-бухалки, които ще бъдат наказателни акции срещу политиците - имунитетът защитава депутатите именно от това - да няма саморазправа с тях", допълни гостът.

"В момента са атакувани водещите лидери на партии, които се очаква до 5 дни да съставят правителство. Имунитетът в този случай играе роля не на персонална защита, а защита на политическия процес", категорична бе Андреева.

По думите й президентът се е превърнал от държавен глава с представителни функции в глава на изпълнителната власт за много дълъг период: "Това измести властта от институциите. Оказа се, че е в ръцете на някакви недотам формални кръгове и е еднолично в ръцете на президента Радев, който се оказа, че сам трябва да контролира собствената си власт".

Според нея не толкова протестите ще дадат енергия в момента. Хората искат редовно правителство - 66% искат това, цитира тя допитване.

"Не радикализма в нагласите, а напротив - консенсусът ще ни изведе от този хаос и ще сложи край на политическата криза", смята Цветанка Андреева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
6
 
! Отговори
ами преди 10 месеца
"президентът се е превърнал от държавен глава с представителни функции в глава на изпълнителната власт за много дълъг период".Напоследък наблюдавам всички "специалисти" говорят в един тон-президента му харесва да управлява.Защо никой от тези не го обвини как на практика той спира онея злекаруси да се договорят и разберат,той ли ги кара на изборите да се плюят каруцарски и след това не смеят да се гледат.Въобще как ПРАКТИЧЕСКИ той е спрял съставяне на прав-во,ТОВА Е сила която той НЕ ПРИТЕЖАВА..
53
0
 
7
 
! Отговори
Евгени преди 10 месеца
Какви са тези измислени политолози и анализатори , които ще давате акъл кое е демократично и какво било нормално да направят тази *** от ППДБ и ГЕРБ . Ей *** англосаксонска , спртете с продажната си политика , че на народа му писна от отпадаци ..
52
6
 
4
 
! Отговори
Българи преди 10 месеца
Ще има Кабинет на Българите...след тази масивна АНТИБЪЛГАРСКА кампания водена лично от резидента и цялата руска паприка
51
4
 
4
 
! Отговори
От хората преди 10 месеца
Какъв кабинет.Всички аут.Нали са едни и същи във възгледите, само различни имена.
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Киро пази Бойко, Бойко пази Киро.
49
7
 
7
 
! Отговори
1212 преди 10 месеца
Браво на Цеци Андреева!!! Права е за абсолютно всичко.
48
2
 
4
 
! Отговори
До 47 преди 10 месеца
Точно така е ... извадено било от контекст ..5 часа било извадено от контекста .... смешници и нагли....вместо всички да бъдем отвратени от тия хора ,, то те не са и хора
47
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На всичките социолози, политолози и не знам си какви други "лози", като има погледнеш профилите по социялните мрежи и ясно си личи политическа принадлежност. Само като ги чуя и ми се повръща.
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 45, няма нищо извадено от контекста, налице е целия запис на тоя стрийминг, не говорим за някакви кратки извадки, това са фактите, и невиждам в тая излагация на ПП-тата какво им е виновен Радев
45
2
 
7
 
! Отговори
До 43 преди 10 месеца
43 много сте прав ...Много ми е чудно ,че българина не обича да чува истината ....фалшив бил записа ,,манипулиран бил .... Радев бил подстрекател и отговорен за думите на Киро и Кокорчо ... Путин бил виновен за записа и тн ....при такъв разговор Нормалните хора с достойнство и чест си мятат остовките а тук всички пр од аж ници тръбат Правителство да има ,,,
44
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 43, ако аз те запиша какво говориш зад гърба на жена си примерно, и после й го пусна, повярвай че ще ти е много по-трудно да се обясняваш, отколкото в момента е на ПП! Всяко нещо извадено от контекста и от конюнктурата в която е казано, може да бъде тотално изопачено, и това си е чисто ченгеджийски похват!
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази цветанка - политолог и "писателка" ме впечатли дълбоко с израза - "НАПРИМЕРНО".Няма нужда от коментар, камо ли да й чета "прозренията".Любимка на дюзев от Пресечна точка, през седмица е поканена да разказва това, което той иска.При нея няма "журналистическа пауза", както той сам се изрази, за да не кажат участниците очевидната истина.
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен, дали е за министерски пост или поради някаква друга причина няма никакво значение, фактите са си факти, обсъждат прането и защитата на Борисов, ТОВА Е! и не Радев слага думите в устата на Киро и Асен, а това че ще се възползва от тая ситуация е ясно, ама това ще се случи заради наглоста и алчноста на ПП-тата
41
4
 
5
 
! Отговори
Do 41 преди 10 месеца
Не се попаднал на правилния човек, да ти счупи пръстите третополови. Отивай довечера да скачаш за гей идолите ти
40
5
 
8
 
! Отговори
гражданин преди 10 месеца
Какво става тук?Да не съм попаднал на сборище на възРОСденци?А, ясно пазят си копейките и агентите.
39
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хората искат правителство, ама не правителство от мафиоти, престъпници и айдуци! Благодарим ви за такова "правителство"!
38
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 32, няма нищо общо с никакъв министерски пост - Руди Гела е яко стиснат за тoпките чрез прокуратурата, и изпълнява буквално всичко каквото му нареди Радев! Не случайно му била назначена "охрана", ама това не е охрана а надзорник, който да го държи из късо да не избяга примерно зад граница, и да разкрие целия заговор
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Може пък да видим повторение на 2013 година, особено ако ДПС-то вземе страната на Радев. Имаме опит от съвместната борба на евроатлантически ориентираните избиратели в БГ и той е бил винаги успешен за България.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Таз Цветанка много прецъфтяла ми изглежда?!
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
кабинет би трябвало да има. въпросът е какъв? дали на морално пропаднали политици, като пп/герб или 3-ти мандат на експерти.? почти цялото общество е настръхнали срещу тия шарлатани, които се напъват с цената на всичко да вземат властта.