Радев от Маджарово: Компромис с нашата сигурност не трябва да допускаме

"Нашите предци запазиха достойнството и съумяха да съхранят здравия тракийски корен"
Обновена: 30 сеп 2023 14:27 | 30 сеп 2023 14:25, Красимир Ангелов
60
Радев от Маджарово: Компромис с нашата сигурност не трябва да допускаме
Снимка: БГНЕС

"Днес нашето убеждение, вяра и призив е, че компромис с нашата сигурност и с нашата способност да защитим дома си и децата си не трябва да допускаме", заяви президентът Румен Радев в словото си на Националното тракийско поклонение в Маджарово.

Още по темата
"Винаги съм твърдял, че политиците в България трябва да работят за съхраняване и развитие на отбранителните способности на Българската армия", подчерта държавният глава. 

"Днешният ден носи вековната мъка на няколко поколения тракийци, затова по традиция днес се събираме в този прекрасен български край с уникална природа и история, за да разровим жаравата на спомена и да почетем с мълчание голготата на предците ни", посочи държавният глава.

"Пантеонът костница в Маджарово е сред свещените места, съхранили трагичния спомен за погрома над тракийските българи, за хилядите зверски избити от свирепия башибозук, за невинните мъченици и безбройните разорени бежанци от Одринска и Беломорска Тракия", каза Румен Радев и допълни, че Пантеонът съхранява и спомена за шепата техни самоотвержени защитници, които все пак съумяха да защитят живота и честта на хиляди жени, деца и старци, тръгнали да дирят спасение в свободна България.

"Нашите предци запазиха достойнството и съумяха да съхранят здравия тракийски корен, от който израснаха нови всеотдайни поколения", изтъкна държавният глава и посочи, че тези поколения днес носят завета да не забравяме страшните уроци на миналото, но и да не търсим отмъщение.

"Ние, хората от този край, знаем за този трагичен епизод не от учебниците по история, за съжаление. Подобни събития в нашите учебници стават все по-малко и описанието за тях се отдалечава все повече от действителността", каза Румен Радев. Според него за тракийци това не е просто памет, а вяра, съвест и кръвна връзка.

"Поклон пред хилядите невинни жертви и борците за свободната на Тракия, оставили костите си в Илинденско-Преображенското въстание и по бойните поля на Балканската война“, завърши словото си президентът.

Президентът е в Маджарово за Националното поклонение "Ден на тракийската памет" в Мемориалния комплекс с пантеон костница.

Отслужена бе заукопойна молитва, предвижда се поднасянето на венци и цветя пред паметниците на войводите Димитър Маджаров, Руси Славов и Капитан Петко войвода, както и представянето на подготвената от Тракийския научен институт мобилна изложба „Тракийска епопея“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: Маджароворумен радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
антинобелист преди 8 месеца
Радев е неоспорим кандидат за първо място в антинобеловите награди. Радев е единственият президент в света, който недоволства, че държавата в която е президент ще получи повече пари от чужда компания.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Нашите предци запазиха достойнството и съумяха да съхранят здравия тракийски корен" ---------------- и се срамуват от руското ***, назначено за президент.
47
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сигурността миналата година Киро и Кокорчо плюс министъра на икономиката Нинова й таковаха мамата, сега мин.Тагаренко, Боце и ген.Атанасов плюс деутатите на ПП,ДБ,ДПС вече я довършват. На ред е енергетиката, земеделието си мина по реда, образованието и културата вече ги зарязахме, и накрая - държавата.
46
3
 
8
 
! Отговори
Истината преди 9 месеца
Радю е дърт руски кавал. Украйна се бие днес, за да не се бие България утре, руски *** !
45
2
 
4
 
! Отговори
хахахахаха преди 9 месеца
съсипапахте армията за последните 20 години. какъв компромис. срам сме за НАТО. личен опит.
44
1
 
8
 
! Отговори
пасарела преди 9 месеца
Гледай си за какво са те турили и стига си се заяждал и правил на политик ! Не ставаш !!
43
5
 
9
 
! Отговори
Хайде, Чорапе! преди 9 месеца
Ко стана , бе , Чорап ? Защо не си с вдигнато юмруче да искаш "Миньорите - вън ! " ???
42
9
 
8
 
! Отговори
Малко за политика преди 9 месеца
Тагарев - Тагаренко е най-голямата заплаха за националната сигурност на България. Още когато се чу, че ще става министър на отбраната съм го писал. И още тогава писах, че той и продажниците от ПП-ДБ ще дадат на Украйна и нашите зенитно-ракетни комплекси С300. След като това стане (тихомълком, без да се чуе изобщо) нашата противовъздушна отбрана е отписана изцяло. Един заблуден дрон няма да могат да свалят. А имаме АЕЦ, която задължително трябва да има защита. И сетне милиарди за Пейтриът от САЩ.
41
6
 
8
 
! Отговори
Точно обратното преди 9 месеца
До Пенсионер: "Най добре беше по време на ерата Борисов". Дали? Затова имаме магистрали с 30% по-малко асфалт и сме най-бедната и корумпирана държава в ЕС.
40
10
 
15
 
! Отговори
Бозаджията преди 9 месеца
Румян има интелект на бостанджииски пъдпъдък.
39
10
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 9 месеца
Меркел съсипа Европа , Путин Русия , а Радев България.Най добре беше по време на ерата Борисов.
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Капитан Петко Войвода е от Беломорска Тракия
37
10
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
Президентът пази историческата истина и се бори за националния интерес.Срещу себе си има силен противник-обединената,продажна Сглобка.Дано успее да я смаже и освободи България от тази напаст.
36
0
 
7
 
! Отговори
Реалност преди 9 месеца
До ПаметКолега, потърси в Гугъл за войводата. Първите няколко резултата са за един колбасар и неговата фирма. Дооста, доста надолу е войводата.Ето така се помнят нашите герои...
35
2
 
4
 
! Отговори
Сега преди 9 месеца
Къде беше когато издателите на учебници преопъчаваха историите и всеки издател пишеше за себе си.Или сега слушаме само предизборни брътвежи
34
0
 
18
 
! Отговори
Памет преди 9 месеца
Нека помним великия войвода Димитър Маджаров, който с геройството на неголямата си чета спасява хиляди български бежанци и успява да разбие два огромни турски конвоя с башибозук и войници, тръгнали да вършат зверства в Беломорско и Източните Родопи след оттеглянето на редовната българска войска, тръгнала на самоубийствена завоевателна война в Сърбия против против целия свят, по безумното нареждане на един цар, заради чиито егоизъм и безумност плаща вече над век народът ни.
33
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ние направихме компромис, дадохме ракетите си на дурдом и наркокомуна.
32
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Още помня покойния д-р Петър Дертлиев, как каза на студентската ни стачка -,, Комунизмът не е само система, той е манталитет!" И то е така, тези хора ги има 33 години след фалита му, те не са малко, те са медийно агресивни, крещят, имат пари, плаща им се отвън,те не са русофили по убеждения, знаят че вредят на страната си, првят го за пари, с които няма да идат в Русия !
31
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Другарю Радев, точно ти правиш компромис с нашата сигурност. Слугуваш на българския враг Русия.
30
6
 
10
 
! Отговори
Расафил преди 9 месеца
Асвабадихме 20 киламетра ат Акрайна за година и палтара, за следуящая ще асвабадим света ат себе си самим сабой!