Д-р Симидчиев: Бюджетът за здраве е добре балансиран

Ръст в парите за болниците с 15%, повече пари и за Спешна помощ
29 ное 2023 14:05, Анисия Иванова
3

Здравната комисия не прие на първо гласуване законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г.

"Класическата опозиция БСП, "Възраждане" и ИТН гласуваха "против", нямаха конкретни мотиви. От ГЕРБ гласуваха "въздържал се". Ние в парламента осигуряваме по-голям бюджет. Отговорността да бъде разпределен правилно и всяка стотинка да върши максимално работа е в МЗ. НЗОК е финансиращ орган, която има отделни раздели за различните дейности, част от тях са от вноски, част от тях от МЗ - като ваксинациите", заяви зам.-председателят на здравната комисия д-р Александър Симидчиев в студиото на "България сутрин".

Той определи бюджета за здравеопазване като добре балансиран, без големи дупки, има и преходен остатък. Подчерта, че парите за планинско спасяване почти се удвояват.

"Не виждам някъде да има недофинансиране. Не смятам, че количеството пари определят качеството. То е въпрос на стандарти и възпроизводимост, които да бъдат въведени от изпълнителната власт и професионалните съсловни организации. Последните 2 г. все повече се делим, вместо да се обединяваме, за да се реализираме реалните ползи", коментира д-р Симидчиев.

Зам.-председателят на здравната комисия определи като правилно решението за по-доброто финансиране на специфичната доболнична помощ.

"Пациентите се лекуват по-рано и това води до по-добри медицински резултати, това е добре за системата, гражданите, изпълнителната власт, но не е добре за болниците, които получават по-малко средства", уточни гостът на Bulgaria ON AIR.

Той се надява да има политическо решение в полза на пациентите във връзка с възлагането на обществени поръчки за доставки на медикаменти.

"В момента част от разходите за лекарства в онкологичните пътеки, които се плащат отделно, в частните болници се разходват на единица медикамент много повече, отколкото в държавните и общински, законът за обществените поръчки ангажира едните, не и другите. Това не беше подкрепено в парламента. Това изисква да увеличаваме ефикасността на публичния ресурс", каза още д-р Симидчиев.

Ръстът в парите за болниците за 2024 г. е с 15%. Предвидени са повече средства за заплати и за Спешна помощ.

"Нуждите се увеличават във връзка с демографията. Хвърлянето на пари по един проблем не го решават, трябва да организираме решаването на проблема", призова д-р Симидчиев.

Той очаква да се запознае с доклада от одита на "Пирогов" и е категоричен, че политически смени не трябва да има.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Симидчиолу: преди 4 месеца
"Пак ще папкаме и ще крадваме! Лонг лив на здравната каЦа! Айде на гербера3тията баткооооу! Оххххх,евраци, мммммм кюлчета, евалла Чекмеджан Паша!!!Аферим Беефффски ага! Машаала, Кирчо Парапет сиким! "
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този е в челния списък на ковид меpзавците отговорен за смъртта и набождането на хиляди българи и превръщането ни на васал на мафията наречена Световната Здравна Организация
1
1
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 4 месеца
Абе ако крадяхте по-малко, пари и за сърдечни трансплантации ще има