Румен Радев: Екстремните климатични явления налагат решителни действия

Президентът присъства на COP 28
Обновена: 2 дек 2023 15:10 | 2 дек 2023 14:17, Нели Христова
83
Румен Радев: Екстремните климатични явления налагат решителни действия
Снимка: БГНЕС

"Основното предизвикателство пред прехода към зелена икономика е да гарантираме, че тази трансформация няма да доведе до компромиси със стандарта и качеството на живот на гражданите и с конкурентоспособността".

Това заяви президентът Румен Радев на Срещата на върха за климата по време на 28-ата сесия на Конференцията на страните по рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP 28). Държавният глава ръководи българската делегация на световния форум, който тази година се провежда в Дубай, Обединени арабски емирства, съобщават от пресцентъра на президенството.

"Екстремните климатични явления налагат решителни действия", посочи президентът и подчерта, че справянето с тези предизвикателства изисква съвместни действия и цялостен подход, които да доведат до устойчиви нисковъглеродни икономически модели. По думите на държавния глава обаче постигането на въглеродна неутралност трябва да обхваща много по-широк спектър от цели, освен ограничаването на парниковите емисии. Той призова за прилагане на най-новите технологични постижения и даде пример с иновативните технологии за декарбонизация, представени на националния павилион на България в рамките на COP 28, който президентът откри вчера.

Държавният глава подчерта, че за да бъде преходът към нисковъглеродна икономика отговорен, е необходимо образователните, здравните и социалните системи също да бъдат адаптирани, така че да защитят най-уязвимите слоеве от населението.

Във връзка с очакваното решение по време на COP 28 за председателството на COP 29, президентът Румен Радев посочи, че България, като една от страните кандидати, ще продължи конструктивно и отговорно да търси компромис в процеса, след безпрецедентната ситуация, в която поради вътрешни противоречия и взаимно блокиране на кандидатурите, решение все още не е взето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Рундяев, кръстника на промяната. тепърва ше му сърбате попарата.
71
0
 
2
 
! Отговори
_ преди 4 месеца
Ясно. "Решителни действия", ама ако може не от нас...
70
2
 
3
 
! Отговори
Зелената Сделка преди 4 месеца
Зелената скелка е чисто пре е б аване!
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кумчо Вълчо...намалете ПЕТРОЛНАТА консумация от Московската и Саудийската Арабия и всичко ще бъде наред.... Засадете Българската земя с КОНОП .... не се бойте от МАРИХУАНАТА, че ще унищожи ТЮТЮНЕВАТА ИНДУСТРИЯ .... иии въведете 40 те хиляди ТЕХНОЛОГИИИ за производство на почти всичко от КОНОП и Българския Отново ще стане Райска Земя..... и нашите съпруги ще Танцуват с Рози на Косите заедно с Мъжете Юнаци, така както е било от Хиляди Години!
68
1
 
7
 
! Отговори
its me преди 4 месеца
Този фейсбукър и ватман вече троши и самолетите, ако може да го смените, моляI am serious
67
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кумчо Вълчо... за да има чист въздух, чиста водичка и земята Българска да стане с Високи Сини Планини, Горди и Златни Долини и Небето да е от Коприна и за да стане Моята Родина..... Засей я цялата с "КОНОП" и не се бой, че някой ще запалят от "МАРИХУАНАТА" - (ПОНЕЖЕ ТЯ СПИРА ПАЛЕНЕТО НА ЦИГАРКИТЕ).... "КОНОПА" ще спаси света понеже ПЛАСТМАСАТА ОТ КОНОП като я поставиш под земята за една година изчезва... а тия ПЕТРОЛНИ пластмасови отпадъци с хиляди години няма как да изчезнат!
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На конференцията за климата COP28 българската делегация защитава основно интересите на Богомил Манчев и световното ядрено лоби. Кой за каквото си е платил.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пий Овче мляко всеки ден. Яж истинско овче сирене, без примеси! Яж истинско Българско Кисело Мляко! Яж месо от диво прасе. Ако се разболееш от пневмония... пий една седмица магарешко мляко! Живей по планините и се радвай всеки ден на (((СЛЪНЦЕТО))) като изгрее... Пий чиста изворна водичка от кладенеца. Сам си направи хляб от лимец със квасни бактерии... в блендер кисело мляко и магданоз и го пий за здрави кости, здрава кръв, остро орлово око, за мозък пълен с разум!
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За да си здрав, не е нужно много да ядеш! Най -важното е да ядеш по малко, но качествено и разделно ядене. Примерно хляб от лимец с квасни бактерии със супичка от боб отгледан без пестициди. Всички плодове без пестициди. Набери си от гората коприва и си направи супа. Изяждай жълтък от яйцето. Хапни си див заек. Облечи се в памучни, конопени, копринени дрехи. Не си слагай стегнати чорапи на краката да ти спират кръвообръшението и не бой се от студа и ходи по снега по къси панталони!
63
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да, като смяна на пола.
62
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Преди 1944г, преди да дойде СССР да ни наложи нафтата и от нея да правим всичко и дрехи и пластик и лекарства.... и пестициди да фърляме по полята родни.... нашите деди са отглеждали "КОНОП"! От конопа преди 1944г е правена карусерията на колите, дрехи, пластмаса и конопа е почиствал земята и въздуха на Планетата... В момента става връщане на Конопа и Паричната Петролна Мафия по Света от Страх сменя всичко в момента и смесване на религии, медицина, страши населението, бъркотии...
61
0
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
До Анонимен67 тая партенка е от създателите на "по тошово време може да е имало една палка салам и две каси лимонада само в магазина, но беше по спокойно и нямаше престъпност". не спори с радиоточка
60
0
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
любителите на конски кестен които подкрепиха терзийката реват като откачени, че няма да могат да ходят на работа с 30 годишните си бангии. купувайте служебни тесли, ше ви ги приспаднат от данъка
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 65 еми моя дядо преди 44 ми е разправял ,че е била таква мизерия , че 6 деца са гонели в чорбата по едно бобче да хапнат, може и здравословно да е било
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Подготвят зеления локдаун
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма по-качествен живот на Българите, от тоя на нашите дядовци и баби от преди 1944г. Тога всичко е ставало за ядене.... и ябълките, и крушите, и сливите, и доматите, и чушките, и всичко що е растяло по нивите, понеже са можели да се развалят и в тях е имало вещества с които растенията се борят срещу микробите... и когато се храним с тях са ни помагали и ние да се борим.. Освен това Кокошките са растели една година, а не както сега след Растящия хормон и Антибиотици за 3 месеца!
56
1
 
3
 
! Отговори
Аз съм преди 4 месеца
Синяптичка!
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Подготвят го, да казва времето по БТВ!
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Каза климатолога Радев....
53
3
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
До Анонимен57 сив е първата версия на брикс, или казано на ежедневен език, московците муфтят пари, и обещават евтини благинки. за това, като дойде перестройката първи банкрутираха сателитите, щото вересиите се оказа че няма кой да ги плати, щот рзбиршли вече не е сесесере а онд а те били други. сметай кво ги чака самбиста като се опне