Доц. Лозанов: Този паметник трябваше да се демонтира още през 90-те

Според Андрей Райчев ще се плати висока цена
15 дек 2023 11:42, Нели Христова
139
Доц. Лозанов: Този паметник трябваше да се демонтира още през 90-те
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Социологът Андрей Райчев, медийният експерт доц. Георги Лозанов и политологът проф. Росен Стоянов дискутираха в ефира на NOVA скандала около Паметника на Съветската армия.

От защитниците на паметника това е силно драматизирано. Това е технологичен процес. После с оксижен всички части ще се съберат. От другата страна по-скоро има опит за нормализация на това, което се случва. Струва ми се че тази мощна вълна, която се разиграва на съпротива срещу паметника е главно са московска публика. Този паметник стоя 30 години. Трябваше да се демонтира през 90-те години, когато и този на Ленин. Сега тази драма се случва, защото това се проточи”, обясни медийният експерт доц. Георги Лозанов по повод демонтирането на Паметника на съветската армия.

"Няма съмнение, че тези, които събарят паметника, ще платят политическата цена. Правят грешка. Върху част от българите се извърша символично насилие. Властта показва, че е силна и може да докара кран и да реже статуи. Всичко това се развива на фона на украинско-руския въпрос. България е разделена на две. Едните казват, че ще има победа срещу Русия, другите казват трябва преговори. На този фон демонтажът е опит да се каже че ще победим руската държава. Няма да стане. По изкуствен начин се опитват отново да ни противопоставят един на друг", обясни Райчев.

"Според мен големият въпрос е дали това е реваншизъм или раздаване на справедливост . Дали това е символичен акт или е тенденция, която ще продължи", каза Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Доцентът може ли са каже какво щеще да бъде, ако този със шмайзера беше загубил войната.
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен това го напиши в просия и ще разберем от кой етаж си паднал
113
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лозанов Лозанов цял живот си лапал около този паметник а сега си на друга хранилка. Сама талибаните разрушават произведения на изкуството.
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ИМПЕРИИТЕ ИЗЧЕЗВАТ, РОБИТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ДА ПРАВЯТ СЪС СВОБОДАТА СИ... ПЛАЧАТ ЗА ВЕРИГИТЕ СИ ! ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ !
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Що не питаха българите за паметника???
110
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Айде талибаните минаха в оправдателен режим.Не сме ние виновни то през деветдесетте трябвало да се бутне.Няма да им се получи, Райчев е прав че ще има възмездие за тази гавра.
109
8
 
4
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 4 месеца
Когато и да се премахне паметник подкрепян от русия,или на неин български слуга винаги е късно.Много късно.Но по-добре късно,отколкото никога.
108
5
 
3
 
! Отговори
Шопендар преди 4 месеца
Този паметник е с отпаднала необходимост,трябва да се подари на украйна
107
3
 
2
 
! Отговори
:) преди 4 месеца
Намерих един отчет на военен министър, че преди 2 години, за някакво учение, у нас са пристигнали 206 американци. Страшна войска е това :)
106
8
 
4
 
! Отговори
:) преди 4 месеца
До До :) Чакам конкретните Ви данни и за сравнение давам моите. За трите години - от 1944 до 1947 г. на наша територия са пребивавали, не наведнъж, но над 600 000 военнослужещи на Червената армия. Напомням, че от май 1945 г. ВСВ е свършила, а те стоят тук. Защо? Чакам броя на американските войници тук и колко ни струват, защото издръжката на "братята" ни е струвала 133 млрд. лв.
105
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"По изкуствен начин се опитват отново да ни противопоставят един на друг", обясни Райчев. И успяват ,видно от коментарите по-долу :))))
104
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом и проф. Минеков заяви, че това рязане означава унищожаване на паметника, а не демонтаж, хич да не говорят глупости лаиците. Учудващо е, че не застана на тяхна страна, ама все пак скулптор е, за честта на пагона няма как да се съгласи. Просто го казва под сурдинка, не се е разтичал по тв студията на висок глас, както при едни минали събития.
103
5
 
6
 
! Отговори
Скоро преди 4 месеца
Ще те демонтират, папионко!
102
5
 
12
 
! Отговори
Без политика преди 4 месеца
Тези фигури, дето сега ги режат и кълцат като салам, са качени нависокото цели, сигурен съм. Не можем и да ги разкараме както трябва, нация техническа. Бунаци. За сведение - Евгени Бакърджиев е покойник, ама и той с мавзолея я свърши като кучето на нивата. СмЕх.
101
13
 
5
 
! Отговори
Loyko преди 4 месеца
По-добре късно,отколкото никога.
100
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 107 преди 4 месеца
А, нищо обратно не съм писал за Русия, на същото мнение съм. Имах предвид изброените Чехия, Словакия, Словения.
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Смех 103. Ами тя и Полша беше съюзник с Хитлер още преди Сталин.
98
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябваше да ги резнат с резака, по-бързо щеше да стане.
97
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 80. Добре съм с езиците, но няма нужда да чета. Аз лично видях как живеят хората в Русия и, повярвай, има за какво да им завиждаме.
96
11
 
5
 
! Отговори
:) преди 4 месеца
До До :) 87 И как я преиначавам? Кое точно не е така, както го написах? Има ли паметник в София на Канасувиги Аспарух? Е ли той основател на Дунавска България или не е? С кого е водила сражения Червената армия на територията на България? От кого ни е освобождавала, не е ли била България независима държава? След като не е имало с кого да се бият тук, защо са останали до декември 1947 г., когато е имало още да се бият до края на войната и после да си се приберат по домовете?