На финалната права: Главчев готов със служебния кабинет, Радев вика парламентарните групи на консултации

Остава въпросът кои ще са министрите?
Обновена: 5 апр 2024 07:45 | 5 апр 2024 07:00, Красимир Ангелов
47
На финалната права: Главчев готов със служебния кабинет, Радев вика парламентарните групи на консултации
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев започва консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание. На срещите в петък държавният глава извика в президентството и кандидата за служебен премиер Димитър Главчев.

Бившият председател на Народното събрание се очаква да представи на президента състав на служебен кабинет, като за това имаше 7 дни. Главчев даде заявка, че ще представи състав на правителство от некорумпирани и неопетнени експерти и че ще представи кандидатите и на политическите сили.

Още по темата
След обявените от президента консултации, от ПП-ДБ заявиха, че са убедени, че служебният кабинет трябва да се концентрира преди всичко върху основната си задача - да осигури честни и добре организирани избори. "Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" няма да участва в съставянето на кабинета под никаква форма и няма да даде политическа подкрепа на отделни министри.

От ГЕРБ заявиха, че не смятат да предлагат експерти за служебното правителство. Тома Биков от ГЕРБ коментира, че няма договорка между Бойко Борисов и президента Румен Радев за кандидат за служебен премиер да бъде посочен Димитър Главчев, за което намекват от ПП-ДБ.

Биков припомни, че текстовете за промени в Конституцията са били предложени от ПП-ДБ, а ГЕРБ не смята да предлага експерти за служебното правителство.

"ДПС не искаме да участваме в служебния кабинет. Ако получим покана, ще откажем”. Това заяви председателят на ДПС Делян Пеевски. Според него кабинетът досега е бил евроатлантически, но от ПП-ДБ се опитват да го забравят. “Тези 9 месеца са незабравими, така че няма как да ги забравят”, смята Пеевски и уточни, че текстовете в Конституцията, касаещи служебния кабинет, е ясно кой ги е предложил. “Виждате подписите на Христо Иванов и компания", коментира лидерът на ДПС.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова хаосът се задълбочава, а БСП категорично отказва участие в служебния кабинет. ИТН заявиха, че отговорността за служебния кабинет ще е на ПП-ДБ и на ГЕРБ, а от „Възраждане“ смятат, че благодарение на ПП-ДБ ще имаме служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС. Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов заяви, че ПП-ДБ са виновни за политическата ситуация в страната.

На фона на това председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви, че ЦИК са готови за избори за народни представители и избори за Европейски парламент 2 в 1 на 9 юни. На този етап е сигурно, че предсрочни парламентарни избори преди тази дата няма как да се състоят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Мда И с кого ще ги "изхвърлиш"? Искаш да ги изхвърлиш, че са се "прегърнали" с ГЕРБ като гласуваш за ГЕРБ и ДПС ли ? Страшно пр0 сти сте.Много ви личи какви глупости правите.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глафчо, за нищо не ставаш сине.. как те избра Радев.. ама то не е чудно.
38
0
 
0
 
! Отговори
пак радев виновен преди 1 месец
нали? не се разбират - радев и путин. сглобиха се - пак радев и путин. разглобиха се - радев и путин. главчев премиер - пак радев и путин. има ли смисъл изобщо да коментирате?
37
0
 
1
 
! Отговори
ПЕЯ СИ ГИ НАРОДНИТЕ преди 1 месец
РУМЯНА СИ МИ Е СЪУЧЕНИЧКА. ПОЗДРАРЛИТЕ МИ СА ЗА НЕЯ И ЗА ВИПУСКА НИ ОТ 1982 НА УЧИЛИЩЕТО ИМ КЪРПАЧЕВ В ЛОВЕЧ. Приятелите ми, РУМО, са си повече от твоите. А И ИЗОБЩО НЕ МИ ТРЯБВА ДА МИ СЕ СЪРДИШ ЗА ТОВА. ЗАЩОТО СМЕ СИ ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ.
36
0
 
1
 
! Отговори
ПЕВЕМ ОТ НАРОДНИТЕ преди 1 месец
Хайде РУМЯНЬО. Ами, КАК ДА НЕ ГО ПОМНЯ КЛАСНИЯ НИ Г-Н ТОШО ДИМИТРОВ. ДАЖЕ И МАРЕЯН ПОМНЯ. Ами, суъченизи све си . Но пък, надй ботеве си ги пее най-добре. ТЯ С ПЪРВИЯ ГЛАС, Я ПЪК АЗ С ВТОРИЯ. ЗАЩОТО СМЕ СИ ОТ НАЙ-ДОБРИЕТ. А и, не сме им завършили консерваториите за 9 г. КАТО ТЕЗИ ОТ УЧИНИЯ ИМ ДОЛ И ИТН.
35
1
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 1 месец
Всички ли гербери са толкова грозни и противни като този на снимката? Питам просто.
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Махнете калинките на Тиквата за да се оправи БЪЛГАРИЯ !
33
2
 
7
 
! Отговори
Долу Гроб и Прасчо преди 1 месец
Главчев - Гробарят на България.
32
4
 
3
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 1 месец
Глъфчефффф - безподобен герберски ***!;))) Толкова глъфффф, колкото герберският селташки електорат в този форум;))) Ммка ви на мамка й!;))))
31
1
 
2
 
! Отговори
Вампира Бриньон преди 1 месец
Готов съм само още един двама бок лука да събера
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предишното служебно правителство си беше на ДПС. Сегашното отново ще е на ДПС.
29
10
 
2
 
! Отговори
Търкаланов преди 1 месец
Главчев и неговите главанаци ше ви оправят, но важното е че мрундьо не успя да сложи негова копейка на поста.
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Главчев сега да арестува тиквата буахахахахаха
27
5
 
1
 
! Отговори
Аня преди 1 месец
Тагарев влиза ли в новий кабинет, знае ли някой?
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя Главчев за да плаши колегите от Брюксел ли е сложен?
25
3
 
13
 
! Отговори
и ся преди 1 месец
И сега този ГЕРБ-аджия ще обслужва и той Буци и Шиши, кой знае какви зулуми и мизерии ще направи, ама после Боко ще каже - беше служебен премиер. А че той в червата е от ГЕРБ няма да спомене
24
1
 
4
 
! Отговори
до 28 преди 1 месец
Капо ди тути капи - Глава на всички глави
23
1
 
7
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Един запален фен на -пп оня ден вика , ако видя тия измамници дето се подиграха с мен и бетонираха герб , така яко ще ги тричам с камьни
22
3
 
5
 
! Отговори
Вавилонски умувател преди 1 месец
Срещу главчо немаше ли некъв сероизен компромат? той по принцип се явява много вътрешен човек на баце, който му раздава постоянно сладки постове.
21
3
 
2
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Вьзраждане няма нужда да сьбира нищо ако не достигат гласове на герб за кабинет , ще ги получат от вьзражданеИли от -бсп , вече всички са за измитане на *пп