Жените и наркобизнесът: Съжалява ли Мексико Ема Коронел, съпругата на Ел Чапо?

Тя бе изненадващо арестувана вчера
Обновена: 24 фев 2021 20:06 | 24 фев 2021 20:00, Нели Христова
30
Жените и наркобизнесът: Съжалява ли Мексико Ема Коронел, съпругата на Ел Чапо?
Снимка: БГНЕС

Ема Коронел, съпругата на известния наркотрафикант Хоакин "Ел Чапо" Гусман, ще остане в ареста, докато адвокатите й преглеждат възможностите за гаранция след шокиращия й арест на летище в окръг Колумбия на 22 февруари.

Според прокуратурата Коронел може да се укрие, тъй като "тя работи в тясно сътрудничество със структурата за управление и контрол на наркотрафика, известна като Картел Синалоа, най-вече със съпруга си".

Агентите на ФБР арестуваха Коронел вчера на международното летище Дълес, близо до Вашингтон, по обвинения, че тя е била "наясно", че съпругът й и неговата организация координират големи международни доставки на наркотици и "разбират, че приходите от наркотици, които тя контролира по време на брака си с Гусман, са получени от тези пратки".

Прокурорите твърдят също, че тя е участвала в организирането на второто бягство на Гусман от затвора през 2015 г. и че се е опитала да организира трето бягство след преди екстрадицията на му през 2017 г.  В момента наркотрафикантът излежава доживотна присъда в супермакс затвор в Колорадо след публичен процес в Ню Йорк, на който Коронел присъстваше постоянно.

Новините за ареста й бяха изненада за наблюдателите на организираната престъпност.

"Не се приема много добре в Синалоа, тъй като тя е майка и е била по един или друг начин непряка жертва на целия процес на съпруга си", казва д-р Хуан Карлос Аяла Барон, професор по наркокултура и идентичност в Автономния университет на Синалоа.

Аяла Барон казва, че Коронел се е превърнала в изключително популярна "buchona" - показен стил за мода и външен вид на жените, често прославяни в наркокултурата. Заедно с това, че е майка на момичета близначки, родени от Гусман, тя е и инфлуенсър в социалните медии в Instagram с близо 500 000 последователи. През 2019 г. тя се появи в шоуто на VH1 Cartel Crew, говорейки с други членове на семейство от наркотрафиканти за това как да създадат марка от скандала на съпруга си.

"Арестът й е много подозрителен", казва Аяла Барон пред VICE. "Някои от нас си мислят, че това може да е политическа игра или нещо свързано с правителството на Съединените щати."

До арестът на Коронел се стигна, след като двустранните отношения в областта на сигурността между Мексико и САЩ остават обтегнати от публичното задържане на бившия висш военен служител генерал Салвадор Сиенфуегос, по обвинения в трафик на наркотици през октомври 2020 г. Мексиканското правителство прилага задкулисен натиск през последните месеци, за да бъде екстрадиран генералът обратно в Мексико и да бъде изправен пред съда у дома. Но обвиненията бяха бързо свалени, за голямо огорчение на американските офицери, участващи в разследването.

Във вторник сутринта мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор адресира случая на Коронел на сутрешната си пресконференция и предположи, че арестът може да бъде свързан с разследването на Хенаро Гарсия Луна, бивш шеф на обществената сигурност на Мексико, който в момента очаква процес в САЩ по обвинение, че е взел подкупи от картела Синалоа.

Бони С. Клапър, бивш прокурор в източния окръг на Ню Йорк, където се провежда процесът срещу Гусман, заяви, че е "необичайно" прокурорите да продължат напред с наказателна жалба, която изисква съдия да постанови, че има вероятна причина за арест, а не обвинителен акт, който използва по-елементарен език и е по-лесен за използване като справедлива причина.

"Понякога, стратегически, прокурор би направил това. Така че човекът, когото арестуват, вижда силата на доказателствата си и казва, знаете ли какво, по-добре да сътруднича. По-добре да не се бия с този", обяснява Клапър. Но дали Коронел има някаква информация за бившия шеф на охраната Гарсия Луна, който напусна поста през 2012 г., не е очевидно от наказателната жалба. Вместо това документът я свързва по-тясно с други фигури на картела Синалоа, включително нейните доведени синове по брак с Гусман.

Името на Коронел за първи път се свързва с потенциалните престъпни дейности, когато един от главните лейтенанти на Гусман, Дамасо Лопес, става свидетел и дава показания срещу Краля през януари 2019 г. Лопес подробно описва как Коронел, заедно със синовете на Гусман, играят неразделна роля при организирането на неговаото бягство от затвора Пуенте Гранде през 2015 г.

В наказателната жалба анонимен свидетел 1 дава информация, която изглежда почти идентична с това, което Лопес каза по-рано в показанията си срещу Гусман. Обвиненията също така твърдят, че Коронел е платила милиони долари подкуп след ареста на Гусман през 2016 г. в опит да организира трето бягство преди евентуалната му екстрадиция в САЩ, друго показание, подадено от Лопес по време на процеса срещу Гусман.

В наказателната жалба се споменават и четиримата пълнолетни сина на Гусман - Иван, Алфредо, Овидио и Хоакин-младши, заедно с Исмаел Замбада, известен като Ел Майо, един от членовете-основатели на картела Синалоа. Двама от синовете на Гузман, Алфредо и Овидио, са изправени пред наказателни обвинения в същия съд във Вашингтон, окръг Колумбия, където се гледа делото на Коронел.

Ел Майо Замбада, който десетки години ръководи картела, е сканадлен с това, че никога не е прекарал и ден в затвора, въпреки че брат му и двама от сина му са арестувани и екстрадирани в САЩ, като двама от тях служат като свидетели срещу Гусман по време на делото през 2019 г.

Подобно на синовете на Гусман и Замбада, Коронел е родена в бизнеса. Баща й и брат й са арестувани за трафик на наркотици, свързан със картела Синалоа през 2013 г. Твърди се, че нейният чичо е починалият "Крал на Кристал", Игнасио Коронел, въпреки че в миналото Коронел отрича да има връзка с него.

Но доколко тя е участвала в семейния бизнес, сега зависи от съда в САЩ.

"В наркобизнеса наистина има два вида жени. Едните са жените, които се занимават с наркотици поради, нека просто кажем, лош романтичен избор" обяснява Клапер, който от 2012 г. работи като адвокат в частната практика и представлява няколко жени, участващи в търговията с наркотици. "След това има жени, които точно като мъжете си, харесват бизнеса с наркотици. Те искат да бъдат водещи сили в него."

Мексико има дълга история на жени, участващи в търговията с наркотици, от скандалната Долорес Естевес, известна още като Лола ла Чата, която контролира голяма част от търговията с наркотици в Мексико през първата половина на 20-ти век, до Сандра Авила Белтран, известна като Кралицата на Тихия океан, която бе виден играч в картела Синалоа през 80-те и 90-те години.

През последните години се наблюдава увеличение на броя на жените убийци, както и на операторите от средно до високо ниво.

Един от основните перачи на пари на Гусман беше Гуадалупе Фернандес Валенсия - единствената жена, която се появи в обвинителния акт, който помогна за изпращането на Ел Чапо в затвора. Тя се призна за виновна по обвинения за трафик на наркотици в съда в Чикаго през 2019 г. и в момента очаква присъда. Дигна Вале беше единствената високопоставена жена от династията на наркотрафика на нейното семейство в Хондурас, преди да бъде арестувана и помогна за разрушаването на мрежата, която също се управляваше от нейния син и братя.

Но според Клапър, Коронел се вписва по-тясно в първата група - тези, които са замесени като последица от техните романтични връзки.

"Не мисля, че ще успеят да докажат, че Ема е била един от лидерите на картела Синалоа. Но може да се наложи да правите неща, които да улесняват бизнеса на съпруга ви", казва Клапър. "Може да се наложи да местите пари наоколо. Може да се наложи по-често да участвате във финансови транзакции, за да скриете парите. Но по-малко вероятно е да участвате активно в самата търговия с наркотици."

Въпреки че обвиненията в конспирация срещу Коронел могат да доведат до сериозно затворническо време, не всички в Синалоа са съпричастни.

Д-р Томас Гевара Мартинес, координаторът на Лабораторията за психосоциално изследване на насилието в Автономния университет в Синалоа, каза, че много местни мнения за картела Синалоа са се променили "от онзи тъжен ден, който сега всички наричат "черен четвъртък" .

На 17 октомври 2019 г. мексиканските правоохранителни органи арестуват един от синовете на Гусман, Овидио, но го пускат, след като картечници обсаждат столицата на държавата Кулиакан. Улиците, пълни с млади мъже от картела, размахваха огнестрелни оръжия, които се съревноваваха с тези на военните, и показваха слабостта на правителството в борбата с престъпните групи. Инцидентът бе голям удар за тогавашното младо правителство на мексиканския президент Лопес Обрадор, който директно разпореди освобождаването на Овидио.

Загинаха най-малко 14 души, включително няколко цивилни.

"Идолопоклоничеството приключи, хората наистина бяха отвратени, бяха ядосани и сега поставят под съмнение присъствието на тези групи", каза Гевара, признавайки, че картелът Синалоа отдавна е добре прието и добре дошло присъствие в голяма част от държавата. Мнозина виждат Гусман и Замбада като фигури на Робин Худ, които от десетилетия купуват марихуаната и маковите растения, отглеждани от обеднели фермери в тайни градини, осеяни около планините на Синалоа.

"Хората виждат всичко това сега с негативно възприятие, вече има социални движения на млади хора, които, да кажем, поставят под въпрос нарко културата, нарко музиката и всички подобни неща."

Когато Гузман беше арестуван през 2014 г., шумни протестиращи излязоха по улиците с молба за освобождаването на наркобоса. След ареста на Коронел вчера Кулиакан беше тих.

Но подобно на съпруга си, Коронел  засега остава зад решетките.

 


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Бай преди 1 месец
Само игри
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ Е П*АР*АЗИТ

КАКВО СЕ ПРАВИ С ЕДИН П*А*Р*АЗИТ

НА СНИМКАТА ВИЖДАМ САМО ЕДИН ВРЕДИТЕЛ
26
0
 
2
 
! Отговори
Лили Иванов преди 1 месец
Вярно ли е ,че мексиканките имат дзарна колкото палачинки?
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Мексико както и у нас организираната престъпност е превзела държавата. В много от Мексиканските щати битува феодализъм и откровен башибозук от страна на картелите. Единственият вариант оттук насетне е подхода на Родриго Дутерте във Филипините. Един месец гратисен период и след това всичката нарко *** се изпраща във "вечните ловни полета" директно на улицата без съд и присъда.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таз кака, като е отишла да му го... вече е знаела от къде са му парите и какво прави. Така че - съжаление нула.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Не
се приема много добре в Синалоа, тъй като тя е майка и е била по един
или друг начин непряка жертва на целия процес на съпруга си"
-----------------------
Да бе, тя хабер е нямала с какво се занимава бай Чапо.
22
1
 
1
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
До Анонимен 14
Ако всичко е пари, за колко би продал себе си, майка си, баща си, децата си ???!!!
21
0
 
4
 
! Отговори
дон хуан преди 1 месец
Професор по наркокултура и идентичност, не знаех, за това
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 21
За теб отрова за други сладост. Преди наркодилърите да се светнат и да корумпират сенатът в САЩ така че да това да се води незаконно кило кока е струвала колкото килограм скъпо месо.А сега е милиони долари.Разбираш ли защо е всичката кръв? За голямата купчина пари. А тва колко било вредно... Ти виждал ли си как се прави маргарин,евтина водка от украински спирт или кренвирш?
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 14

Всичко това, което си го изброил - телефон ток и т.нат. струва пари, да. Но това можеш да си го позволиш и с честен и почтен труд - да шпакловаш, боядисваш, и други професии.
Не е нужно да продаваш отрова на децата на ДРУГИТЕ ХОРА!
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук от коментиращите няма да посмее да напсува височайшата дама на снимката горе със цайдсите щото знае че милиционери ще цъфнат на вратата му....щото нашенци са *** и обичат да слушкат всеки който им дава заповеди
17
0
 
17
 
! Отговори
А така! преди 1 месец
Направете поредните наркоси, супер-звезди.

Това е възмутително.
16
1
 
7
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Българското правителство е на прав път да настигне мексиканското правителство.

Има какво още да се работи, но са на прав път. Имаме и много общо с Мексико.

Мексико не произвежда кокаин. Мексико го разпределя.

Точно както България не произвежда хероин и други наркотици - ние само ги разпределяме.

Ако искате да знаете - България се отнася към ЕС, както Мексико към САЩ, относно наркотиците.

Испания също, но там поне има някакви закони, които се спазват.
15
1
 
8
 
! Отговори
Фен на Нели преди 1 месец
Харесвам стилистиката на г-ца Нели! Всяка една нейна статия се отличава с високо ниво на преводачески талант, грамотност и.. абе топ левел журналист! “..трето бягство след преди екстрадицията на му през 2017 г.” - мед ми капна от сърцето, примигвам на парцали от умиление!
14
8
 
2
 
! Отговори
БББ преди 1 месец
Бий гринговците -да се тровят.
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Не всичко е пари

Всичко е пари.Тоя телефон от които пишеш струва пари.Токът струва пари интернетът също.Даже възможноста да изказваш някакво що годе разбираемо мнение а не ломотиш като животно-познай какво?Струвало е пари.Богатите хора имат избор.Бедните имат по-малък избор.А най-бедните нямат никакъв.
12
5
 
1
 
! Отговори
Тя не е имала преди 1 месец
Избор! Какво да съжалява?!
11
0
 
8
 
! Отговори
ДО Гевара преди 1 месец
Ти па си ходил в Мексико . Откъде ги измисли тези глупости ?
В Мексико си Живеят Хора , още не са Измрели .
10
1
 
9
 
! Отговори
Не всичко е пари преди 1 месец
До Гевара -жалкият

Ако имаш Вяра, Достойнство и Чест, мисля, че изборът е ясен.
9
11
 
9
 
! Отговори
Гевара -жалкият преди 1 месец
Въобще нищо не се е променило.Мексиканското правителство е неспособно да осигури нормална работа на хората освен някаква измислена временна заетост за шепа центове.От друга страна картелите предлагат много забавляния,пари,наркотици,скъпи автомобили,власт и респект. И каква му е офертата на средностатистическият "хосе,гринго,хесус" ? Да бачка общ работник за 2 хляба на час? Или да кара скъп джип,да бъде с всякакви красиви момичета и да е част от тия с които никой не иска да има проблеми-картелите