За едно римско писмо и добрата кауза

Реставрацията на културното наследство в местността Никополис ад Иструм е подпомогната от програмата “Ти и Lidl за по-добър живот”
Спонсорирано съдържание | 9 окт 2021 09:00, Александър Попов
За едно римско писмо и добрата кауза

Като страна, богата на разнообразно културно наследство, трябва ясно да осъзнаваме първостепенната значимост на този ресурс и да се грижим за неговото опазване, съхранение и популяризиране. Пример за проект, който успява да оползотвори правилно ценно културно наследство, е „Ехо от миналото: писмото на императорите Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм – експониране и социализация”, разработен от Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Директорът на музея и археолог - д-р Иван Църов, вече повече от 40 г. проучва и изследва местността Никополис ад Иструм в близост до с. Никюп, община Велико Търново. Там се намира една изключително рядка и ценна археологическа находка, на която можем да видим древно благодарствено римско писмо от императорите Септимий Север и Карала към местните жители на античния град, издълбано във варовикова колона. България е едно от малките места по целия свят, където древни римски документи от императорската канцелария са запазени вече приблизително 1800 г.

„Много малко са запазените до наши дни официални римски документи, издадени от императорската канцелария, затова това писмо бе реставрирано и експонирано, за да могат хилядите посетители на Никополис ад Иструм да се докоснат до автентичната римска документация. Бих казал, че по света се намират не повече от 3-4 документа от този тип, затова каменният препис на оригиналното писмо от двамата императори си заслужава наистина всичките средства и енергия, които вложихме“, сподели д-р Иван Църов.

За реставрацията на ценните исторически находки се оказва ключова подкрепата на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България - “Ти и Lidl за по-добър живот”. Програмата подкрепя проекти в три области: образование, култура и историческо наследство, и околна среда. За трите си издания от 2017 г. насам тя успя да финансира 73 проекта в 66 населени места в България с фонд, възлизащ на над 545 000 лв., достигайки до близо 260 хиляди човека. Следващата седмица предстои обявяването на победителите в 4-то издание на “Ти и Lidl за по-добър живот”, а тазгодишния фонд на програмата е в размер на 170 000 лв.

Съвместната работа между Лидл България, двете организации-партньори на инициативата “Ти и Lidl за по-добър живот” - Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум, Регионалния исторически музей и Сдружение „Бъдеще за Никюп“ показва, че когато няколко институции и организации се обединят и работят заедно под една обща кауза, опазването на културното ни наследство е налице.

Потопете се в света на избрани проекти, които по своему представят многообразието на родината ни и неминуемо ще оставят значима следа след себе си:


Още по темата: Лидл България
Още от

Спонсорирани публикации