Идват най-тежките месеци за кабинета

Спрат ли европарите, правителството ще получи тежък удар, казва Димитър Ганев
Обновена: 24 ное 2013 13:09 | 23 ное 2013 07:46, Камелия Цветанова
65
Идват най-тежките месеци за кабинета
Пламен Орешарски получи мандат за съставяне на правителство преди близо шест месеца. Снимка: БТА

За правителството, за рейтинга на партиите, за студенстките протести разговаряме с политолога от Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски” Димитър Ганев.


Г-н  Ганев, българите стават все по-големи песимисти за това дали страната се движи в правилната посока, насрочването на нови избори дали ще поправи нещата?

 
Евентуални предсрочни избори биха туширали напрежението за някакъв период от време. Но като наблюдаваме динамиката в подкрепата за основните партии, можем лесно да направим извода, че при скорошен нов вот отново ще станем свидетели на  много сложна парламентарна конфигурация. Най-вероятно ще имаме два големи лагера – единият от БСП и ДПС, другият от ГЕРБ и Реформаторския блок, въпреки че трудно можем да говорим за втори лагер след категоричните заявки на реформаторите, че няма да единодействат с партията на Борисов. ГЕРБ продължават да са в политическа изолация. Твърде възможно е „златната акция” отново да се държи от някои от по-малки играчи, които имат шансове да попаднат в парламента, а именно – "Атака", НФСБ и партията на Бареков. Представете си колко трудно ще е съставянето на ново правителство. Разбира се, остава и възможността за „голяма коалиция” между БСП и ГЕРБ, но пък ми се струва, че няколко часа след обявяването й ще има нови протести. Всъщност ми е трудно да си представя управленска конфигурация, която ще бъде приета с надежда и оптимизъм от обществото.

Какво можем да очакваме в близките месеци?

Предстоят най-тежките месеци за властта – зимните. В тази връзка с основание можем да очакваме социални протести. Те може да са два вида – организирани от синдикати, каквито вече наблюдаваме, както и спонтанни като през февруари тази година. Тези протести ще са с подчертан социален елемент, а вълнения на социални теми са много по-опасни за това правителство, защото лайтмотив на това управление е именно социалната политика. Синдикатите са  много агресивни в исканията си, защото сега се прави бюджетът за следващата година и те знаят много добре, че правителството е много уязвимо на социална тема и използват това, за да  могат да постигнат максимума. Ако в крайна сметка правителството успее да удържи тези социални настроения, отиваме на европейски избори без парламентарни. Това е и основната цел – да се стигне до евровота. Изборите за български представители в Eвропейския парламент ще бъде обяснено като вот на доверие, като тест за властта. Основните партии ще се напрегнат организационно до максимална степен. Ако управляващите успеят да изкарат повече избиратели до урните от опозиционните партии или поне постигнат паритет, това ще прелегитимира властта им поне за известен период от време.
 
А какво искаха да докажат ДПС и БСП с митинга си в София и ГЕРБ с този в Пловдив?
 
Изглежда за нашия политически елит размерът има значение. От няколко месеца непрекъснато тече някакво мерене - колко души са на площада, колко електорален потенциал има всяка от партиите и т.н.. Съботните партийни митинги бяха просто пореден епизод. Властта реши да отговори с масовост на новата фаза на протестите, каквато бе студентската окупация. Но антиправителственият протест от последните месеци  като цяло загуби от съботния митинг на ГЕРБ. В очите на хората протестите ще бъдат привиждани като партийни – на БСП и ДПС от едната страна и на ГЕРБ от другата.
 
Доверието на основните партии продължава да стои на едно и също място,  какво да очакваме на нови избори?

 
ГЕРБ и БСП са в практически паритет. Разликите между първите две партии във всички социологически проучвания са в рамките на статистическата грешка. Въпреки че БСП е с едни гърди напред, трябва да се има предвид, че това е само декларация за вот, а пък и не сме в предизборна ситуация, защото в една предизборна обстановка ГЕРБ може да мобилизира по-голяма периферия от БСП. Така че при едни нови избори вероятно двете големи партии ще се различават с малко. Ще броим стотните. Въпросът е колко и кои от по-малките ще влязат. Защото много вероятно е именно от тях да зависи следващото мнозинство.

Студентите се сетиха да протестират месеци, след като на площада имаше недоволни граждани, дали не бяха мотивирани от външни сили?
 

Без съмнение има много студенти, които смятат, че това правителство е вредно и не трябва да стои. Всеки протест против правителството няма как да не възбуди интереса на политическите опоненти на управлението, които да се опитват да влияят върху него, да го насочват, да се възползват от него. Това е нормално и няма какво да ни учудва.
 
Ако наистина се стигне до спиране на парите по няколко Оперативни програми от ЕС, ще издържи ли бюджетът?

 
Трудно ми е да преценя. Не съм икономист. Но политически това ще е пореден тежък удар върху международната легитимност на това управление. Вече близо половин година не е имало задгранични посещения на Пламен Орешарски, освен едно в Китай. Някои говорят за международна изолация на това правителство.  Ако спрат и парите по европейски програми, това ще е нов тежък европейски удар. През декември ни чака и доклад на ЕК и не виждам основание да бъде положителен. Освен това и  Барозу каза съвсем категорично, че през 2014 година няма да се присъединим към Шенген. Въпреки че вероятно бежанският поток към България тук има основна роля.


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 9 години
Тия са дебелокожи, инати, хитри и безочливи - за пари и власт са готови всичко да изтърпят !
53
1
 
1
 
! Отговори
човек от народа преди 9 години
боли ме ***** мен ,че тия *** няма да има от къде да крадат пари,народа повече от 20 години получава тежки удари под кръста и вече му е все тая дали е в ЕС или не... от там аз нищо хубаво не съм видял.. нито европейска заплата,нито европейски лихви на банките,нито европейско законодателство...само цените са европейски ,че даже и по две от техните...
52
6
 
3
 
! Отговори
Милена преди 9 години
Президента да започне да произнася нормални речи, а не да чете от разни листи с тон на учителка!!!
51
3
 
5
 
! Отговори
avenir преди 9 години
До Анонимен 41 Като толкова ги харесваш, направи си ги трушия за зимата! ОСТАВКА-А-А!
50
1
 
3
 
! Отговори
avenir преди 9 години
До Анонимен 12Това беше за преди една година, ***, сега други са на власт.Къде освен в България си видял някой да протестира срещу опозицията?
49
0
 
28
 
! Отговори
arhar преди 9 години
ще видим, че старците от кръга ' монтерей ' Л. Гоцев, В. Вълков и Бр. Аспарухов са покровителите на братя Галеви, а Доган и Д. Пеевски са покровителите на Златко баретата ...Горните лица са свързани с атаките срещу Цветанов и това е повече от очевидно .Иначе Доган е точно толкова болен, колкото бяха болни Трактора, Пешо сумиста , Маргините и сие , докато бяха в арестите, сиреч никак ...
48
0
 
20
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Доган , Д. Пеевски , Ковачки и Пешо сумиста са ортаци с Йосич .Ковачки е един от олигарсите на Доган, а Д. Пеевски усилено защитава Пешо сумиста , като излива помия срещу Цветанов и Ася Петрова .Ако някой си мисли, че при това положение на Доган му е лесно, жестоко се лъже . Не е лесно някой да е ортак с Йосич .Д. Пеевски пере парите на Доган и Йосич .Ако се върнем към онази оперативно - интересна среща на басейна ' Спартак ' между братя Галеви и Златко баретата , която беше организирана от Трактора и проведена в присъствието на Запалката, ще видим, че старците от кръга ' монтерей
47
1
 
11
 
! Отговори
VB преди 9 години
Смешно им е на другарите комунисти?
46
0
 
11
 
! Отговори
Луд Гидия преди 9 години
Дядо Илийчо, не видиш ли, че тримата от портретите на стената са отвърнали очи от тримата мижиТЮРКовци пред тях и гледат наляво?
45
2
 
26
 
! Отговори
Един българин преди 9 години
Най-големият грях на комунизма е, че създаде няколко поколения неверници ! Когато болшинството хора нямат страх от Бога, цялото общество върви към провал !
44
2
 
17
 
! Отговори
Един българин преди 9 години
Тия двамата ухилените са позор за тримата на портретите зад тях !
43
0
 
23
 
! Отговори
БГ преди 9 години
ТРИ "ДЕЦА " НА ПАРТИЯТА "МАЙКА",КОЯТО РАЗГОНИ МАЙКАТА НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ!!! ЛИПСВАТ САМО БОКО-ТИКВАТА И МЕСТАН-ОЧИЛАТАТА ПЕПЕЛЯНКА..................ПАРДОН ЗАБРАВИХ ЗА *** СИМЕОН. БАНДА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И РУСКО- ИМПЕРСКИ ИБРИКЧИИ. ПРЕЗИДЕНТА ОЩЕ НЕ Е ОТГОВОРИЛ ПО КАКВО ГО СЪВЕТВАШЕ КОМУНОИДНИЯТ ФАШИЗОИД И НАСТОЯЩ МИНИСТЪР НА НОВАТА "НАРОДНА МИЛИЦИЯ".КАКТО ЗНАЕМ ТЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА ОПОРРА НА партията. СПОМНЕТЕ СИ СЪЩО КОЙ ПРЕДЛОЖИ цацаров И КАК БЕ ПРОВЕДЕНО "ГЛАСУВАНЕТО".НЕГОНИЦИ !!!!!!
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тежко е да се кланят постоянно на западняците, така си откриват дупетийте, а Народът е отзад и не се знае, знае ли се!)))
41
3
 
17
 
! Отговори
Националист преди 9 години
как може да си губите времето да пишете глупости,когато мястото ни отдавна е вече с оръжие на барикадите.не ви ли е ясно,че комунистите са бреме за целия свят.изходът е: кръвна революция,официална християнска религия доминираща,избори по махали и градове на познати личности,само 100 представители в парламент,максим допустимо богатство на човек=30хил миним заплати.Задължително образование поне 8 кл.,2 деца на семейство без ***.
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tri mazni mutri pozirat pred nai golemite Balgari.
39
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много нелепо ми изгкеждат на фона на портретите на великите българи зад тях. Особено този в ляво на снимката, гади ми се
38
10
 
39
 
! Отговори
ЗОРО преди 9 години
Хей хора,обърнете се назад и вижте БСП и другите влечуги, колко години бяха във власта и какво направиха с милата ни държавица.ГЕРБ за 3,5г в криза направи толкова много,което естествено не се вижда от управляващите.Дали софиянци щяха да се возят за едно левче в метро до различни точки в София,зала Арена,магистрали.Единствената грешка беше ,че не дадоха малко стимул на социално слабите,но за сметка на това не допуснаха ситуацията с ГЪРЦИЯ.Това което правят сега е по трохичка на твърдия електора
37
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Злобата на *** си личи от километри - сега ще започнат едни въпроси за офшорките...
36
9
 
47
 
! Отговори
мислещ преди 9 години
А сега платените писачи от БСП ще ви убеждават как няма смисъл от избори. Много ясно- за да направи необходимите кражби и за да успее да ги прикрие на БСП й трябва един цял мандат. Същото е и с ДПС. Атака им трябват за да вдигат пушилка и да разсейват вниманието. Орешарски просто отрови обществото. Нищо против тези хорица, които ги докараха като *** в София преди една седмица, но не искам техния глас да определи накъде да върви страната ни. Оставка! Забрана на БСП! Разтурване на ДПС!
35
36
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Байко няма ли да се намеси? Без него сме на никъде, за наше щастие този човек се е нагърбил с нашите проблеми и му пука само за Балгария! Ти найстина ли вярваш на тези простотии, който си написал или просто си дрогиран? На бате ти Бойко мястото му е в клетката на маймуните в зоопарка.