»дват най-тежките месеци за кабинета

—прат ли европарите, правителството ще получи тежък удар, казва ƒимитър √анев
ќбновена: 24 ное 2013 13:09 | 23 ное 2013 07:46,  амели€ ÷ветанова
65
»дват най-тежките месеци за кабинета
ѕламен ќрешарски получи мандат за състав€не на правителство преди близо шест месеца. —нимка: Ѕ“ј

«а правителството, за рейтинга на партиите, за студенстките протести разговар€ме с политолога от »нститута за социални ценности и структури „»ван ’аджийски” ƒимитър √анев.


√-н  √анев, българите стават все по-големи песимисти за това дали страната се движи в правилната посока, насрочването на нови избори дали ще поправи нещата?

 
≈вентуални предсрочни избори биха туширали напрежението за н€какъв период от време. Ќо като наблюдаваме динамиката в подкрепата за основните партии, можем лесно да направим извода, че при скорошен нов вот отново ще станем свидетели на  много сложна парламентарна конфигураци€. Ќай-веро€тно ще имаме два големи лагера – едини€т от Ѕ—ѕ и ƒѕ—, други€т от √≈–Ѕ и –еформаторски€ блок, въпреки че трудно можем да говорим за втори лагер след категоричните за€вки на реформаторите, че н€ма да единодействат с парти€та на Ѕорисов. √≈–Ѕ продължават да са в политическа изолаци€. “върде възможно е „златната акци€” отново да се държи от н€кои от по-малки играчи, които имат шансове да попаднат в парламента, а именно – "јтака", Ќ‘—Ѕ и парти€та на Ѕареков. ѕредставете си колко трудно ще е състав€нето на ново правителство. –азбира се, остава и възможността за „гол€ма коалици€” между Ѕ—ѕ и √≈–Ѕ, но пък ми се струва, че н€колко часа след об€в€ването й ще има нови протести. ¬същност ми е трудно да си представ€ управленска конфигураци€, ко€то ще бъде приета с надежда и оптимизъм от обществото.

 акво можем да очакваме в близките месеци?

ѕредсто€т най-тежките месеци за властта – зимните. ¬ тази връзка с основание можем да очакваме социални протести. “е може да са два вида – организирани от синдикати, каквито вече наблюдаваме, както и спонтанни като през февруари тази година. “ези протести ще са с подчертан социален елемент, а вълнени€ на социални теми са много по-опасни за това правителство, защото лайтмотив на това управление е именно социалната политика. —индикатите са  много агресивни в искани€та си, защото сега се прави бюджетът за следващата година и те зна€т много добре, че правителството е много у€звимо на социална тема и използват това, за да  могат да постигнат максимума. јко в крайна сметка правителството успее да удържи тези социални настроени€, отиваме на европейски избори без парламентарни. “ова е и основната цел – да се стигне до евровота. »зборите за български представители в Eвропейски€ парламент ще бъде об€снено като вот на доверие, като тест за властта. ќсновните партии ще се напрегнат организационно до максимална степен. јко управл€ващите успе€т да изкарат повече избиратели до урните от опозиционните партии или поне постигнат паритет, това ще прелегитимира властта им поне за известен период от време.
 
ј какво искаха да докажат ƒѕ— и Ѕ—ѕ с митинга си в —офи€ и √≈–Ѕ с този в ѕловдив?
 
»зглежда за наши€ политически елит размерът има значение. ќт н€колко месеца непрекъснато тече н€какво мерене - колко души са на площада, колко електорален потенциал има вс€ка от партиите и т.н.. —ъботните партийни митинги б€ха просто пореден епизод. ¬ластта реши да отговори с масовост на новата фаза на протестите, каквато бе студентската окупаци€. Ќо антиправителствени€т протест от последните месеци  като ц€ло загуби от съботни€ митинг на √≈–Ѕ. ¬ очите на хората протестите ще бъдат привиждани като партийни – на Ѕ—ѕ и ƒѕ— от едната страна и на √≈–Ѕ от другата.
 
ƒоверието на основните партии продължава да стои на едно и също м€сто,  какво да очакваме на нови избори?

 
√≈–Ѕ и Ѕ—ѕ са в практически паритет. –азликите между първите две партии във всички социологически проучвани€ са в рамките на статистическата грешка. ¬ъпреки че Ѕ—ѕ е с едни гърди напред, тр€бва да се има предвид, че това е само деклараци€ за вот, а пък и не сме в предизборна ситуаци€, защото в една предизборна обстановка √≈–Ѕ може да мобилизира по-гол€ма перифери€ от Ѕ—ѕ. “ака че при едни нови избори веро€тно двете големи партии ще се различават с малко. ўе броим стотните. ¬ъпросът е колко и кои от по-малките ще вл€зат. «ащото много веро€тно е именно от т€х да зависи следващото мнозинство.

—тудентите се сетиха да протестират месеци, след като на площада имаше недоволни граждани, дали не б€ха мотивирани от външни сили?
 

Ѕез съмнение има много студенти, които см€тат, че това правителство е вредно и не тр€бва да стои. ¬секи протест против правителството н€ма как да не възбуди интереса на политическите опоненти на управлението, които да се опитват да вли€€т върху него, да го насочват, да се възползват от него. “ова е нормално и н€ма какво да ни учудва.
 
јко наистина се стигне до спиране на парите по н€колко ќперативни програми от ≈—, ще издържи ли бюджетът?

 
“рудно ми е да прецен€. Ќе съм икономист. Ќо политически това ще е пореден тежък удар върху международната легитимност на това управление. ¬ече близо половин година не е имало задгранични посещени€ на ѕламен ќрешарски, освен едно в  итай. Ќ€кои говор€т за международна изолаци€ на това правителство.  јко спрат и парите по европейски програми, това ще е нов тежък европейски удар. ѕрез декември ни чака и доклад на ≈  и не виждам основание да бъде положителен. ќсвен това и  Ѕарозу каза съвсем категорично, че през 2014 година н€ма да се присъединим към Ўенген. ¬ъпреки че веро€тно бежански€т поток към Ѕългари€ тук има основна рол€.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


65
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
54
0
 
1
 
! ќтговори
≈дин българин преди 10 години
“и€ са дебелокожи, инати, хитри и безочливи - за пари и власт са готови всичко да изтърп€т !
53
1
 
1
 
! ќтговори
човек от народа преди 10 години
боли ме ***** мен ,че ти€ *** н€ма да има от къде да крадат пари,народа повече от 20 години получава тежки удари под кръста и вече му е все та€ дали е в ≈— или не... от там аз нищо хубаво не съм вид€л.. нито европейска заплата,нито европейски лихви на банките,нито европейско законодателство...само цените са европейски ,че даже и по две от техните...
52
6
 
3
 
! ќтговори
ћилена преди 10 години
ѕрезидента да започне да произнас€ нормални речи, а не да чете от разни листи с тон на учителка!!!
51
3
 
5
 
! ќтговори
avenir преди 10 години
ƒо јнонимен 41  ато толкова ги харесваш, направи си ги труши€ за зимата! ќ—“ј¬ ј-ј-ј!
50
1
 
3
 
! ќтговори
avenir преди 10 години
ƒо јнонимен 12“ова беше за преди една година, ***, сега други са на власт. ъде освен в Ѕългари€ си вид€л н€кой да протестира срещу опозици€та?
49
0
 
28
 
! ќтговори
arhar преди 10 години
ще видим, че старците от кръга ' монтерей ' Ћ. √оцев, ¬. ¬ълков и Ѕр. јспарухов са покровителите на брат€ √алеви, а ƒоган и ƒ. ѕеевски са покровителите на «латко баретата ...√орните лица са свързани с атаките срещу ÷ветанов и това е повече от очевидно .»наче ƒоган е точно толкова болен, колкото б€ха болни “рактора, ѕешо сумиста , ћаргините и сие , докато б€ха в арестите, сиреч никак ...
48
0
 
20
 
! ќтговори
arhar преди 10 години
ƒоган , ƒ. ѕеевски ,  овачки и ѕешо сумиста са ортаци с …осич . овачки е един от олигарсите на ƒоган, а ƒ. ѕеевски усилено защитава ѕешо сумиста , като излива поми€ срещу ÷ветанов и јс€ ѕетрова .јко н€кой си мисли, че при това положение на ƒоган му е лесно, жестоко се лъже . Ќе е лесно н€кой да е ортак с …осич .ƒ. ѕеевски пере парите на ƒоган и …осич .јко се върнем към онази оперативно - интересна среща на басейна ' —партак ' между брат€ √алеви и «латко баретата , ко€то беше организирана от “рактора и проведена в присъствието на «апалката, ще видим, че старците от кръга ' монтерей
47
1
 
11
 
! ќтговори
VB преди 10 години
—мешно им е на другарите комунисти?
46
0
 
11
 
! ќтговори
Ћуд √иди€ преди 10 години
ƒ€до »лийчо, не видиш ли, че тримата от портретите на стената са отвърнали очи от тримата мижи“ё– овци пред т€х и гледат нал€во?
45
2
 
26
 
! ќтговори
≈дин българин преди 10 години
Ќай-големи€т гр€х на комунизма е, че създаде н€колко поколени€ неверници !  огато болшинството хора н€мат страх от Ѕога, ц€лото общество върви към провал !
44
2
 
17
 
! ќтговори
≈дин българин преди 10 години
“и€ двамата ухилените са позор за тримата на портретите зад т€х !
43
0
 
23
 
! ќтговори
Ѕ√ преди 10 години
“–» "ƒ≈÷ј " Ќј ѕј–“»я“ј "ћј… ј", ќя“ќ –ј«√ќЌ» ћј… ј“ј Ќј ћј… ј ЅЏЋ√ј–»я!!! Ћ»ѕ—¬ј“ —јћќ Ѕќ ќ-“» ¬ј“ј » ћ≈—“јЌ-ќ„»Ћј“ј“ј ѕ≈ѕ≈ЋяЌ ј..................ѕј–ƒќЌ «јЅ–ј¬»’ «ј *** —»ћ≈ќЌ. ЅјЌƒј Ќј÷»ќЌјЋЌ» ѕ–≈ƒј“≈Ћ» » –”— ќ- »ћѕ≈–— » ***. ѕ–≈«»ƒ≈Ќ“ј ќў≈ Ќ≈ ≈ ќ“√ќ¬ќ–»Ћ ѕќ  ј ¬ќ √ќ —Џ¬≈“¬јЎ≈  ќћ”Ќќ»ƒЌ»я“ ‘јЎ»«ќ»ƒ » Ќј—“ќяў ћ»Ќ»—“Џ– Ќј Ќќ¬ј“ј "Ќј–ќƒЌј ћ»Ћ»÷»я". ј “ќ «Ќј≈ћ “я ≈ ≈ƒ»Ќ—“¬≈Ќј“ј ќѕќ––ј Ќј парти€та. —ѕќћЌ≈“≈ —» —Џўќ  ќ… ѕ–≈ƒЋќ∆» цацаров »  ј  Ѕ≈ ѕ–ќ¬≈ƒ≈Ќќ "√Ћј—”¬јЌ≈“ќ".Ќ≈√ќЌ»÷» !!!!!!
42
1
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 години
“ежко е да се клан€т посто€нно на западн€ците, така си откриват дупетийте, а Ќародът е отзад и не се знае, знае ли се!)))
41
3
 
17
 
! ќтговори
Ќационалист преди 10 години
как може да си губите времето да пишете глупости,когато м€стото ни отдавна е вече с оръжие на барикадите.не ви ли е €сно,че комунистите са бреме за цели€ св€т.изходът е: кръвна революци€,официална христи€нска религи€ доминираща,избори по махали и градове на познати личности,само 100 представители в парламент,максим допустимо богатство на човек=30хил миним заплати.«адължително образование поне 8 кл.,2 деца на семейство без ***.
40
3
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 години
tri mazni mutri pozirat pred nai golemite Balgari.
39
0
 
28
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 години
ћного нелепо ми изгкеждат на фона на портретите на великите българи зад т€х. ќсобено този в л€во на снимката, гади ми се
38
10
 
39
 
! ќтговори
«ќ–ќ преди 10 години
’ей хора,обърнете се назад и вижте Ѕ—ѕ и другите влечуги, колко години б€ха във власта и какво направиха с милата ни държавица.√≈–Ѕ за 3,5г в криза направи толкова много,което естествено не се вижда от управл€ващите.ƒали софи€нци щ€ха да се воз€т за едно левче в метро до различни точки в —офи€,зала јрена,магистрали.≈динствената грешка беше ,че не дадоха малко стимул на социално слабите,но за сметка на това не допуснаха ситуаци€та с √Џ–÷»я.“ова което прав€т сега е по трохичка на твърди€ електора
37
23
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 години
«лобата на *** си личи от километри - сега ще започнат едни въпроси за офшорките...
36
9
 
47
 
! ќтговори
мислещ преди 10 години
ј сега платените писачи от Ѕ—ѕ ще ви убеждават как н€ма смисъл от избори. ћного €сно- за да направи необходимите кражби и за да успее да ги прикрие на Ѕ—ѕ й тр€бва един ц€л мандат. —ъщото е и с ƒѕ—. јтака им тр€бват за да вдигат пушилка и да разсейват вниманието. ќрешарски просто отрови обществото. Ќищо против тези хорица, които ги докараха като *** в —офи€ преди една седмица, но не искам техни€ глас да определи накъде да върви страната ни. ќставка! «абрана на Ѕ—ѕ! –азтурване на ƒѕ—!
35
36
 
19
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 години
Ѕайко н€ма ли да се намеси? Ѕез него сме на никъде, за наше щастие този човек се е нагърбил с нашите проблеми и му пука само за Ѕалгари€! “и найстина ли в€рваш на тези простотии, който си написал или просто си дрогиран? Ќа бате ти Ѕойко м€стото му е в клетката на маймуните в зоопарка.