» след изборите може да н€ма стабилно правителство

—оциолози прогнозират пъстър парламент и коалиционно управление
161
» след изборите може да н€ма стабилно правителство
—нимка: Ѕулфото, архив

¬ъзможно е и след изборите на 5 октомври да се повтори патовата ситуаци€, при ко€то н€ма стабилно парламентарно мнозинство и отново да се стигне до предсрочен вот. “ова прогнозира пред Dnes. bg социологът от „ћедиана“  ольо  олев.

—поред ∆ивко √еоргиев от „√алъп“ пък в следващи€ парламент ще вл€зат 5-6 формации и ще е много €сна диференциаци€та между управл€ващи и опозици€.

—ледващи€т парламент ще е по-пъстър от сегашни€ и е неизбежно да има форми на коалиране, било то €вни или не€вни, см€та той.

» двамата обаче са убедени, че нито една парти€ н€ма да има мнозинство. ƒимитър √анев от „√алъп“ също см€та, че нито една от основните политически сили не изглежда, че ще има мнозинство.

„ћного веро€тно е да имаме един фрагментиран парламент, а 240-те избрани народни представители да бъдат разпределени между шест партии - √≈–Ѕ, Ѕ—ѕ, ƒѕ—, „Ѕългари€ без цензура”, –еформаторски€ блок и јЅ¬. ¬ъпреки този разпокъсан парламент, може да бъде сформирано стабилно парламентарно мнозинство. √≈–Ѕ е в много различна ситуаци€ от тази, в ко€то се намираше през май 2013 г. “огава парти€та на Ѕорисов беше изгорила всички мостове с потенциални партньори за управление. —тигна се дотам, че непримирими политически опоненти като ƒѕ— и „јтака“ б€ха склонни да си подадат ръка само √≈–Ѕ да остане в опозици€. ƒнес е много различно. √≈–Ѕ говори доста по-меко към евентуално съюзи, поправ€йки грешката си от 2013 г., ко€то в крайна сметка € остави в опозиц舓, коментира той.

—поред него н€ма съмнение, че √≈–Ѕ отново ще е първа политическа сила, но този път т€ има €сен партньор в лицето на –еформаторски€ блок.

„јко обаче не им стигне да управл€ват само с т€х, вратите са отворени и за другите, една гол€ма коалици€ също не изглежда вече така неверо€тна, както преди, вариантите за коалици€ са много“, твърди той.

ƒимитър √анев е убеден, че това е добре, от една страна, защото последното нещо, което ни тр€бва сега, е потъване в политическа нестабилност и избори до дупка.

„”частието на √≈–Ѕ като основна парти€ в една управл€ваща коалици€ не се постав€ под въпрос. ѕрактически сигурно изглежда управление на √≈–Ѕ с н€кои партньори. ¬ъпросите, на които веро€тно н€ма да можем да отговорим до 5 октомври, са два - кои ще са в управл€ващата коалици€ с √≈–Ѕ и ще бъде ли Ѕойко Ѕорисов отново министър-председател“, коментира той.    

—поред  ольо  олев обаче въпреки "позите, които Ѕойко Ѕорисов заема, н€ма съмнение, че огромна част от избирателите н€ма да са склонни да заложат отново на √≈–Ѕ, макар че те имат твърди привърженици".

"Ѕ—ѕ също не може да разчита на широка подкрепа, ситуаци€та с ƒѕ— е €сна и при тази конфигураци€ може да се стигне отново до патова ситуаци€, при ко€то да не може да се излъчи стабилно правителство. ¬ъзможно е да има отново избори, а може да има и опити за съшиване на двойна, тройна, четворна коалиц舓, коментира той.

—поред него насрочването на изборите на 5 октомври е  „малко или много темане към ƒѕ—“.

„5 октомври е особена дата, защото съвпада с големи€ мюсюлмански празник  урбан Ѕайрам. “ака че добре е за ƒѕ—, какви са мотиви за избора на тази дата, тр€бва да кажат Ѕорисов, ћестан“, за€ви социологът.

“ой см€та, че иначе е разумно вотът да е през октомври, защото през л€тото не е добра иде€ да се прав€т избори.

„—ега ще има спокоен плавен преход, оставка на правителството, служебен кабинет“, посочи  олев.

—поред ∆ивко √еоргиев и ƒимитър √анев датата, около ко€то се обединиха политическите лидери за вота, е разумна.

„“€ не създава проблем на нито една от социалните групи, отпуските ще са свършили, децата тръгват на училище,  сезонните работници са се върнали, не виждам особени знаци в тази дата“, мотивира се √еоргиев.

ќчаквани€та на  олев и √еоргиев са предизборната кампани€ отново да не е позитивна. 

—поред  ольо  олев „ще си играем на емоции“.

„Ќе очаквам нищо добро и позитивно от кампани€та. √≈–Ѕ напълно осъзнават невъзможността да спечел€т широко обществено доверие и именно затова те акцентират на страха. ¬ече има изказвани€ на Ѕорисов за фалит на държавата, за необходимостта от взимане на милиарди заеми и те €сно показват в каква посока ще се движи т€хната пропагандна лини€, а именно катастрофически сценарии и едва ли не Ѕойко Ѕорисов да дойде да ни спаси, а пък Ѕ—ѕ понесе загуба на евроизборите и в момента по-скоро си решават вътрешните проблеми“, посочи той.

∆ивко √еоргиев пък не очаква  нищо ново от кампани€та. —поред него т€ ще е същата като предишните, н€ма да има съществени иновации, нито изненади.

ƒимитър √анев обаче се над€ва на по-малко конфронтационна кампани€.

„¬ последните седмици наблюдаваме доста по-консенсусно говорене в политически€ ни елит, започват да се град€т мостове между партии, които б€ха непримирими противници до съвсем скоро. » като че ли това се толерира и от хората. —ъздаде се усещането за н€каква заплаха, ко€то може да събори всичко и веро€тно това доведе и до по-разумен и конструктивен диалог между политическите сили. ќбщата позици€, с ко€то изл€зоха всички след  —Ќ— в недел€, беше изключително важна и силна постъпка“, посочи той.     

—оциолозите са единни, че опитите за дестабилизиране на банковата система вли€€т върху политическата ситуаци€.

„»ма слухове за фалиране на банките и този опит за удар върху системата в крайна сметка се използва за политически цели - „ето до къде стигнахме, давайте да спасим държавата“, коментира  олев.

—поред ∆ивко √еоргиев през последните тези 2-3 дни най-дебатирана е темата с банките, т€ най-пр€ко зас€га хората и  ще се отрази и на предсто€щите избори, но в каква посока зависи дали ще станат „малко по-€сни основните актьори, защото ситуаци€та е режисирана“.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


161
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
116
0
 
2
 
! ќтговори
кирил преди 9 години
ако пак една маса хора решат, че н€ма смисъл да гласуват - да, н€ам да иима сътабилно правилтество. за това тр€бва да се направи задъллжително гласуването.
115
0
 
1
 
! ќтговори
»ван преди 9 години
—амо да н€ма Ѕ—ѕ и ƒѕ— във властта и държавата сама ще се стабилизира.
114
5
 
2
 
! ќтговори
јс€ преди 9 години
—амо с √≈–Ѕ на власт ще има стабилност!
113
0
 
1
 
! ќтговори
»ван преди 9 години
јз си мисл€, че ще бъде, защото хората са чувствителни по темата и ще изл€зат да гласуват и ще направ€т правилни€ избор. »наче на следващите ще им е страшно трудно да се управ€т кашите на —танишев и неговите саратници.
112
6
 
1
 
! ќтговори
konstantin.dimitrov преди 9 години
Ѕойко да се върне на власт и пак ми говорете, че не може да има стабилно правителство...
111
11
 
2
 
! ќтговори
saraleks79 преди 9 години
Ѕорисов ще състави стабилно правителство това се знае единствено бате Ѕойко може да изведе Ѕългари€ от кризата
110
0
 
4
 
! ќтговори
ћелиса преди 9 години
ƒа да..на. „ервен  ольо кой му в€рва? “ой предричаше, че и на евроизборите Ѕ—п ще води, а какво стана?:))
109
9
 
2
 
! ќтговори
јнка преди 9 години
ћоже, ама н€ма да стане! Ѕорисов като премиер е най-доброто за Ѕългари€!
108
0
 
4
 
! ќтговори
то€ ли знае преди 9 години
точно то€ ли коментирада се свива в ъгъла на кабинета на съсела на позитано и да мълчи.“очно за него ЅЅ питаше да излези и да об€сни изборните си прогнозиаман от ***
107
0
 
2
 
! ќтговори
mihaela85 преди 9 години
ќт една година н€ма социолози в Ѕългари€, които могат да дадат смислено мнение - всички са продажни ***, които се кълн€ха във в€рност на Ѕ—ѕ и ƒѕс до преди евровота!
106
6
 
2
 
! ќтговори
√ацов преди 9 години
ќще дори не е започнала предизборната кампани€ а черни€ пиар върху √≈–Ѕ започна да се излива!! €вно отново медиите, ще са водещи!  оалиции между √≈–Ѕ и н€кой от Ѕ—ѕ, ƒѕ— и ЅЅ÷ са невъзможни!!! √ерб е единствената парти€ с принципи и н€ма да го направ€т!!!!
105
2
 
10
 
! ќтговори
ћалин  ръстев преди 9 години
»мам чувството, че човека писал тази стати€ хубаво е захранен от западни фондации и Ќѕќ-та ми как може да напише, че јтака и ƒѕ— си били подали ръка къде е имало такова нещо аз не си спомн€м единствено тиквата и неговите медии спекулираха!
104
3
 
4
 
! ќтговори
јнтон преди 9 години
јко има още хора, които да гласуват за комунисти и турци, н€ма да имаме стабилно правителство, да...
103
0
 
3
 
! ќтговори
бх преди 9 години
ј ќ » —≈√ј Ќ≈ ќ… —Ћ”Ўј“ “ќя ***-ѕј  ў≈ «ј√”Ѕя“ »«Ѕќ–»“≈ ...............ЌјЋ» —“ќЋ≈“Ќ»÷ј“ј √ќ ’–јЌ» » “–яЅ¬јЎ≈ ƒј —ѕ≈„≈Ћ» јјјјјјј,,,,,,ћј» —ј ћ” “”–»Ћ»  јѕј“ј » —≈√ј «ј Ќј ј«јЌ»≈ ,,–јЅќ“» ѕ–ќ-ЅќЌќ''
102
0
 
8
 
! ќтговори
доброжелател преди 9 години
«наем и ги вид€хме прогнозите на социопатите-нищо не познаха за евроизборите,«латен скункс за т€х!!:)))
101
1
 
10
 
! ќтговори
Shark преди 9 години
ћного по-добре е правителството да не е стабилно, да н€ма никой с пълно мнозинство и да е необходима коалици€. —табилно мнозинство означава стабилно крадене, никакви такива. ѕолитиците тр€бва да разберат че времето на еднопартийното управление мина и н€ма да се върне повече. ўе прав€т коалиции и толкоз, ако не могат или не жела€т да се разберат да си ход€т.
100
0
 
8
 
! ќтговори
прогноза преди 9 години
 ойто и да управл€ва,още на други€ ден площадите на —офи€ ще са пълни,и така 365 дни.Ќо може да започнат още в шестък и да продължат до 34 февруари.
99
0
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 9 години
—ъс сигурност н€ма да има,като знаем кои са кандидатите.
98
1
 
10
 
! ќтговори
1 преди 9 години
 олкото и кавито и избори да има, докато не се махнат тези едни и същи хора от 25 години, все така ще си мизерстваме. —оциализма го махнахме само на книга, но все още си живеем социалистически и искаме държавата да дава. ƒа ама дава богата държава, а нашата не е такава. ¬место детски, социални и други подобни - да се даде възможност да се развива производство на нещо, за да има работни места. ¬сичко друго е мижи да те лажем.
97
2
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 9 години
јбе,  утев, ти€ петимата твоите на форума с какви пари има плащаш? ќт наши€ джоб ли ги взимаш?