И след изборите може да няма стабилно правителство

Социолози прогнозират пъстър парламент и коалиционно управление
161
И след изборите може да няма стабилно правителство
Снимка: Булфото, архив

Възможно е и след изборите на 5 октомври да се повтори патовата ситуация, при която няма стабилно парламентарно мнозинство и отново да се стигне до предсрочен вот. Това прогнозира пред Dnes. bg социологът от „Медиана“ Кольо Колев.

Според Живко Георгиев от „Галъп“ пък в следващия парламент ще влязат 5-6 формации и ще е много ясна диференциацията между управляващи и опозиция.

Следващият парламент ще е по-пъстър от сегашния и е неизбежно да има форми на коалиране, било то явни или неявни, смята той.

И двамата обаче са убедени, че нито една партия няма да има мнозинство. Димитър Ганев от „Галъп“ също смята, че нито една от основните политически сили не изглежда, че ще има мнозинство.

„Много вероятно е да имаме един фрагментиран парламент, а 240-те избрани народни представители да бъдат разпределени между шест партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, „България без цензура”, Реформаторския блок и АБВ. Въпреки този разпокъсан парламент, може да бъде сформирано стабилно парламентарно мнозинство. ГЕРБ е в много различна ситуация от тази, в която се намираше през май 2013 г. Тогава партията на Борисов беше изгорила всички мостове с потенциални партньори за управление. Стигна се дотам, че непримирими политически опоненти като ДПС и „Атака“ бяха склонни да си подадат ръка само ГЕРБ да остане в опозиция. Днес е много различно. ГЕРБ говори доста по-меко към евентуално съюзи, поправяйки грешката си от 2013 г., която в крайна сметка я остави в опозиция“, коментира той.

Според него няма съмнение, че ГЕРБ отново ще е първа политическа сила, но този път тя има ясен партньор в лицето на Реформаторския блок.

„Ако обаче не им стигне да управляват само с тях, вратите са отворени и за другите, една голяма коалиция също не изглежда вече така невероятна, както преди, вариантите за коалиция са много“, твърди той.

Димитър Ганев е убеден, че това е добре, от една страна, защото последното нещо, което ни трябва сега, е потъване в политическа нестабилност и избори до дупка.

„Участието на ГЕРБ като основна партия в една управляваща коалиция не се поставя под въпрос. Практически сигурно изглежда управление на ГЕРБ с някои партньори. Въпросите, на които вероятно няма да можем да отговорим до 5 октомври, са два - кои ще са в управляващата коалиция с ГЕРБ и ще бъде ли Бойко Борисов отново министър-председател“, коментира той.    

Според Кольо Колев обаче въпреки "позите, които Бойко Борисов заема, няма съмнение, че огромна част от избирателите няма да са склонни да заложат отново на ГЕРБ, макар че те имат твърди привърженици".

"БСП също не може да разчита на широка подкрепа, ситуацията с ДПС е ясна и при тази конфигурация може да се стигне отново до патова ситуация, при която да не може да се излъчи стабилно правителство. Възможно е да има отново избори, а може да има и опити за съшиване на двойна, тройна, четворна коалиция“, коментира той.

Според него насрочването на изборите на 5 октомври е  „малко или много темане към ДПС“.

„5 октомври е особена дата, защото съвпада с големия мюсюлмански празник Курбан Байрам. Така че добре е за ДПС, какви са мотиви за избора на тази дата, трябва да кажат Борисов, Местан“, заяви социологът.

Той смята, че иначе е разумно вотът да е през октомври, защото през лятото не е добра идея да се правят избори.

„Сега ще има спокоен плавен преход, оставка на правителството, служебен кабинет“, посочи Колев.

Според Живко Георгиев и Димитър Ганев датата, около която се обединиха политическите лидери за вота, е разумна.

„Тя не създава проблем на нито една от социалните групи, отпуските ще са свършили, децата тръгват на училище,  сезонните работници са се върнали, не виждам особени знаци в тази дата“, мотивира се Георгиев.

Очакванията на Колев и Георгиев са предизборната кампания отново да не е позитивна. 

Според Кольо Колев „ще си играем на емоции“.

„Не очаквам нищо добро и позитивно от кампанията. ГЕРБ напълно осъзнават невъзможността да спечелят широко обществено доверие и именно затова те акцентират на страха. Вече има изказвания на Борисов за фалит на държавата, за необходимостта от взимане на милиарди заеми и те ясно показват в каква посока ще се движи тяхната пропагандна линия, а именно катастрофически сценарии и едва ли не Бойко Борисов да дойде да ни спаси, а пък БСП понесе загуба на евроизборите и в момента по-скоро си решават вътрешните проблеми“, посочи той.

Живко Георгиев пък не очаква  нищо ново от кампанията. Според него тя ще е същата като предишните, няма да има съществени иновации, нито изненади.

Димитър Ганев обаче се надява на по-малко конфронтационна кампания.

„В последните седмици наблюдаваме доста по-консенсусно говорене в политическия ни елит, започват да се градят мостове между партии, които бяха непримирими противници до съвсем скоро. И като че ли това се толерира и от хората. Създаде се усещането за някаква заплаха, която може да събори всичко и вероятно това доведе и до по-разумен и конструктивен диалог между политическите сили. Общата позиция, с която излязоха всички след КСНС в неделя, беше изключително важна и силна постъпка“, посочи той.     

Социолозите са единни, че опитите за дестабилизиране на банковата система влияят върху политическата ситуация.

„Има слухове за фалиране на банките и този опит за удар върху системата в крайна сметка се използва за политически цели - „ето до къде стигнахме, давайте да спасим държавата“, коментира Колев.

Според Живко Георгиев през последните тези 2-3 дни най-дебатирана е темата с банките, тя най-пряко засяга хората и  ще се отрази и на предстоящите избори, но в каква посока зависи дали ще станат „малко по-ясни основните актьори, защото ситуацията е режисирана“.


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
2
 
! Отговори
кирил преди 8 години
ако пак една маса хора решат, че няма смисъл да гласуват - да, няам да иима сътабилно правилтество. за това трябва да се направи задъллжително гласуването.
115
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Само да няма БСП и ДПС във властта и държавата сама ще се стабилизира.
114
5
 
2
 
! Отговори
Ася преди 8 години
Само с ГЕРБ на власт ще има стабилност!
113
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Аз си мисля, че ще бъде, защото хората са чувствителни по темата и ще излязат да гласуват и ще направят правилния избор. Иначе на следващите ще им е страшно трудно да се управят кашите на Станишев и неговите саратници.
112
6
 
1
 
! Отговори
konstantin.dimitrov преди 8 години
Бойко да се върне на власт и пак ми говорете, че не може да има стабилно правителство...
111
11
 
2
 
! Отговори
saraleks79 преди 8 години
Борисов ще състави стабилно правителство това се знае единствено бате Бойко може да изведе България от кризата
110
0
 
4
 
! Отговори
Мелиса преди 8 години
Да да..на. Червен Кольо кой му вярва? Той предричаше, че и на евроизборите БСп ще води, а какво стана?:))
109
9
 
2
 
! Отговори
Анка преди 8 години
Може, ама няма да стане! Борисов като премиер е най-доброто за България!
108
0
 
4
 
! Отговори
тоя ли знае преди 8 години
точно тоя ли коментирада се свива в ъгъла на кабинета на съсела на позитано и да мълчи.Точно за него ББ питаше да излези и да обясни изборните си прогнозиаман от ***
107
0
 
2
 
! Отговори
mihaela85 преди 8 години
От една година няма социолози в България, които могат да дадат смислено мнение - всички са продажни ***, които се кълняха във вярност на БСП и ДПс до преди евровота!
106
6
 
2
 
! Отговори
Гацов преди 8 години
Още дори не е започнала предизборната кампания а черния пиар върху ГЕРБ започна да се излива!! явно отново медиите, ще са водещи! Коалиции между ГЕРБ и някой от БСП, ДПС и ББЦ са невъзможни!!! Герб е единствената партия с принципи и няма да го направят!!!!
105
2
 
10
 
! Отговори
Малин Кръстев преди 8 години
Имам чувството, че човека писал тази статия хубаво е захранен от западни фондации и НПО-та ми как може да напише, че Атака и ДПС си били подали ръка къде е имало такова нещо аз не си спомням единствено тиквата и неговите медии спекулираха!
104
3
 
4
 
! Отговори
Антон преди 8 години
Ако има още хора, които да гласуват за комунисти и турци, няма да имаме стабилно правителство, да...
103
0
 
3
 
! Отговори
бх преди 8 години
АКО И СЕГА НЕКОЙ СЛУШАТ ТОЯ ***-ПАК ЩЕ ЗАГУБЯТ ИЗБОРИТЕ ...............НАЛИ СТОЛЕТНИЦАТА ГО ХРАНИ И ТРЯБВАШЕ ДА СПЕЧЕЛИ ААААААА,,,,,,МАИ СА МУ ТУРИЛИ КАПАТА И СЕГА ЗА НАКАЗАНИЕ ,,РАБОТИ ПРО-БОНО''
102
0
 
8
 
! Отговори
доброжелател преди 8 години
Знаем и ги видяхме прогнозите на социопатите-нищо не познаха за евроизборите,Златен скункс за тях!!:)))
101
1
 
10
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Много по-добре е правителството да не е стабилно, да няма никой с пълно мнозинство и да е необходима коалиция. Стабилно мнозинство означава стабилно крадене, никакви такива. Политиците трябва да разберат че времето на еднопартийното управление мина и няма да се върне повече. Ще правят коалиции и толкоз, ако не могат или не желаят да се разберат да си ходят.
100
0
 
8
 
! Отговори
прогноза преди 8 години
Който и да управлява,още на другия ден площадите на София ще са пълни,и така 365 дни.Но може да започнат още в шестък и да продължат до 34 февруари.
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Със сигурност няма да има,като знаем кои са кандидатите.
98
1
 
10
 
! Отговори
1 преди 8 години
Колкото и кавито и избори да има, докато не се махнат тези едни и същи хора от 25 години, все така ще си мизерстваме. Социализма го махнахме само на книга, но все още си живеем социалистически и искаме държавата да дава. Да ама дава богата държава, а нашата не е такава. Вместо детски, социални и други подобни - да се даде възможност да се развива производство на нещо, за да има работни места. Всичко друго е мижи да те лажем.
97
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, Кутев, тия петимата твоите на форума с какви пари има плащаш? От нашия джоб ли ги взимаш?