Пече ли се сделка САЩ-Русия? Ще има ли подялба на Европа?

Росбалт: Москва се стреми към "нова Ялта"
Обновена: 24 фев 2017 08:45 | 23 фев 2017 22:18, Елка Василева
314
Пече ли се сделка САЩ-Русия? Ще има ли подялба на Европа?
Доналд Тръмп разговаря по телефона с Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята все пак да предложи на Русия някаква сделка. Това заяви на брифинг във вторник говорителят на Белия дом Шон Спайсър.

"Той (Тръмп) отправи ясен сигнал, че ако успее да сключи с Русия сделка, както се опитваха последните няколко администрации, ще го направи. Ако пък не успее, няма. Но той смята да опита. И според мен успехът му като бизнесмен и преговарящ трябва да се разглежда като позитивен знак, че е способен да го направи", каза Спайсър. Не уточни впрочем какъв знак ще бъде евентуалната неспособност на Тръмп да осъществи замисленото.

Наблюдател на Росбалт запита експерти какъв компромис би могла според тях да предложи на американците Русия и какво на свой ред би желала да получи от САЩ.
Възможностите на днешната американска администрация да сключи сделка с Москва са доста ограничени, смята Алексей Малашенко от научния съвет на Московския център "Карнеги", пише Росбалт. Хипотетичната договореност според него със сигурност няма да има връзка със санкциите, наложени от Вашингтон след присъединяването на Крим към Русия.

"Трябва да изключим онова, което не може да стане предмет на подобна сделка. Това са санкциите - ето най-важното. За Крим също не може да има никаква сделка. А за Русия към днешна дата това са най-болезнените неща", посочва експертът.

Възможно е обаче двете страни да стигнат до сближаване на позициите за Близкия изток, смята Малашенко. Ако оставим настрана проблема с Крим, през управлението на Тръмп Америка май също няма да изпъква с прекомерно усърдие по украинския въпрос, допуска специалистът.

"Няма да има кой знае каква антируска риторика. При все че Тръмп не е предсказуема личност, не се очаква да подкрепя антируски инициативи в Конгреса. Позицията му (спрямо Русия) няма да е мека, а по-скоро равнодушна", казва Малашенко. "Колкото до икономиката, нямаме кой знае какво взаимодействие", добавя той.

"Постоянно приемаме, че най-важното за Тръмп е Русия. Което не е точно така. Там разиграват тази карта, но какво значи Русия за Америка, щом брутният вътрешен продукт на САЩ десеторно надхвърля руския ? Това са все пак несъизмерими величини", отбелязва аналитикът.

А според вицепрезидента на фонда "Център за политически технологии" Алексей Макаркин Русия иска да издейства от САЩ нов широкомащабен договор от рода на сключения преди победата във Втората световна война. По думите му обаче остава един голям въпрос - готова ли е за такава сделка администрацията на Тръмп.

"Русия би предложила навярно да участва в коалицията срещу "Ислямска държава". Същевременно тя има спомен, че вече е действала в коалиция с Америка срещу Ал Кайда, но това не свърши много добре, защото през 2003 г. не я послушаха, когато се решаваше въпросът за война срещу Ирак. Изобщо онази коалиция се оказа ситуативно, а не стратегическо партньорство със Запада. Затова днес Русия вероятно е готова да участва, но остава въпросът на каква основа", казва Макаркин.

По думите му "Русия няма кой знае какво друго да предложи, а не иска и да се ангажира твърде много с близкоизточните процеси".

"Разполагаме примерно с (президента на Сирия Башар) Асад, но на Запад някои виждат в него неприемлива фигура, други - временна, но безспорно не и стратегически партньор", добавя той.

"Русия се стреми като максимум да получи "нова Ялта", сиреч да бъдат поделени сферите на влияние в Европа и по същия начин сферите на влияние в ОНД. Като минимум Москва би желала ново "разведряване", също с някакви негласни частични делби на сферите на влияние, както през президентството на Ричард Никсън в САЩ. Това обаче са желанията на Москва, а какво може да предложи самата тя освен участие в антитерористичната коалиция, засега не ми е ясно. Но последното също е важно, защото Тръмп беше казал, че борбата с тероризма за него е приоритет, тъй че не е зле Русия да се впише тук, ако успее", обяснява Макаркин.

Политологът обаче допълва, че "щом се стигне до конкретни неща, веднага идват условия - някои американски военни например не са възхитени от този вариант за сътрудничество с Русия".

"Какво може да предложи Москва на американците? Най-лесно ще стане с Донецк и Луганск. Но тогава ще скочат руските генерали, а също и хората, които вече са инвестирали много в тази война и имат там много сериозни интереси. Да изоставят ей тъй всичко това? За солидна част от руския силов елит всичко това е неприемливо и ще се разглежда като поражение", резюмира Макаркин.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още по темата: сделкаСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
11
 
36
 
! Отговори
ПЕЧЕ СЕ ,БЕ......КАК преди 7 години
ТРЪМП ВЕЧЕ , ОБНОВЯВА ЯДРЕНИТЕ СИ АРСЕНАЛИ .....ЩЕ ПРЕВЪОРАЖАВА НАТО , ....ИСКА ПО-ВИСОКИ ВНОСКИ ЗА ОТБРАНА ОТ ЕС ...... И ПРЕХВЪРЛЯ ВОЙСКИ В ЕВРОПА!!!РАБОТАТА СЕ ПЕЧЕ ЯКО -------ЧЕ ДАЖЕ И НА ПУТИН МУ ПРИПАРИ ,НЕЩО....ХА,ХА,ХААААА....ТАКА СЕ ПРАВИ АМЕРИКА ---БОГАТА И ЩАСТЛИВА!!!НАЛИ ВА КАЗАХ ....!!!!!!
211
1
 
41
 
! Отговори
0 преди 7 години
До Анонимен- я да видим извън пропагандата.По данни на ООН и съпоставени с данните на даже критичният либерален сайт "Левада център" на една чужда фондация: трайно напусналите Русия през последните 10г.-0,5 % от населението.За същият период дадените руски паспорти/визи на чужденци за работа в РФ: на граждани от ЕС-575 000 души на граждани от Северна америка: 452 000 души.Общо по брой входящи мигранти в страната Русия е на второ място в света 12,4 млн.души /ООН/.
210
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знам само че колкото българи избягаха от България в процентно отношение спрямо общия ни брои то в Русия е в пъти по зле!Руснаците бягат не само в Европа но и мноо са в САЩи Канада!Това са факти!
209
1
 
35
 
! Отговори
Бьлгарин преди 7 години
Боби, неграмотен си!Детски, а не децки, ***!
208
4
 
41
 
! Отговори
МБУХАХАХАХХААА преди 7 години
До СТРАНДЖАТА-Русия докато стане щат на САЩ -фалира поредният щат-гордостта на гетото -Калифорния.За 10 годин фалираха офизциално 18 на брой щати и 33 американски града превърнати впризраци./Аг.Блумбърг/.В тях даже асфалта не отана не че е имало преди ама поне тук там имаше някоя дървенабарака или каравана с "благоденстващи" хора които ако не се изпозастрелваха на улицата поне купони за храна получаваха.Се га и това не остана.
207
9
 
44
 
! Отговори
хахаххаа преди 7 години
До Русофиль ГУРБЕТЧИЕВ-нещо си объркал времена .От 2010г. подалите документи за рукси паспорти са 150 хиляди немски граждани.Данните наа сайта на ФМС.А Аз руснак в чужбина да работи и ли да търси работа все още не съм виждал освен имигрантие от октомврийската революция 5-о поколение.Нещо повече в БГ и по цялото средиземномори и идват руснаци но не да работят а : -на почивка или да си купят лятна вила за почивка.Та толкова за митовете и легендите.
206
5
 
37
 
! Отговори
муахахахаа преди 7 години
До Русофиль ГУРБЕТЧИЕВ-запада бил технологинеч конкурентен ибогат.Муахахаха ти и сега ако си изпиеш хаповете може да ти се стори че си гледал порената сапунка на Холивуд.Както каза най големият американски икономист-днешните САЩ -това е бананова република по всички пвравила но останала дори без банани.А за ЕС -той въобще не фигурира никъде.Нещо повече според американски анализатори -в големият трийгълни-САЩ-КИТАЙ -РУСИЯ-най слабито звена/ъгъл/ - САЩ дори то не се интересуват от ЕС в този вид
205
10
 
34
 
! Отговори
Предложение преди 7 години
Глупости , подялба на света може да има само след световна война. И печелившия демократичен свът не само че няма да даде нищо на Русия , а ще я "приобщи" и въведе задължителен английски език.
204
0
 
33
 
! Отговори
кънтри песен преди 7 години
Ой Shope Shope, devol si Shope
203
4
 
44
 
! Отговори
баба Петруна преди 7 години
Пак съм яз та да питам у Брюксел само брюкселски зелки ли растат или има и тикви та като ни разделат на запад да идеме там и да си набереме оти у нас има една голема тиква ама вътре у нея има само семки и нищо друго
202
7
 
40
 
! Отговори
баба Петруна преди 7 години
И яз се надевам като почни поделбата на Европа наше село да мине къде западната зона та да не се налага да емигрираме а да си останеме тука
201
1
 
43
 
! Отговори
Shop преди 7 години
Ние шопите сме много отговорни и затове сите ние сметаме че требе и ние като другите да сме русофоби оти сега това е много модно и секси
200
12
 
37
 
! Отговори
Пуне от ГЕРБ преди 7 години
Деееба вашта мама кумунистичуска да живее само ГЕРБ и никой друг а и Бойко и аз ама Тръмп не
199
13
 
43
 
! Отговори
Shopp преди 7 години
Русофобията е задължение на всеки разумен и честен човек.
198
5
 
37
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Скоро Русия ще стане поредния щат на САЩ и тогава и аз ще емигрирам там за да им се смея в очите на руснаците и да развявам родното американско знаме на Червения площад. Призовавам всички които обичат САЩ да последват примера ми. Така ще допринесем за премахване на руското влияние на Балканите.
197
2
 
35
 
! Отговори
мизерници долни преди 7 години
Ще избухна ще изригна ще се запаля и после ще се полея с топла вода. Да живеьт САЩ и Обама. Долу Тръмп.
196
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При предишната подялба половин европа остана под съветски ботуш без никой да пита хората дали са съгласни.
195
1
 
34
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Този Штаной от Ахелой ми открадна мислите. Сигурно и той е агент на Путин. Въпреки това съм съгласен с него.
194
1
 
39
 
! Отговори
Фандъкова преди 7 години
Билетчето е 1.60 лв. защото си го заслужавате и защото сте *** папагали с промити тролски мозъчета, тесни раменца и дебели ***.
193
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подялба на Европа НЯМА ДА ИМА. Трумп каза - върнете Крим. Т.е. пазарлъци ще има за места, които са ИЗВЪН Европа. Ще се ореже последната буферна зона на рашките. След Украина, може и Беларус да последва. Там е пазарлъкът. За Балканите, може само да става дума не дали, а кога последните признаци на руско влияние ще бъдат окончателно изхвърлени.