Путин се изправя пред враг, който му е лика-прилика

Володин е известен с умението си да се справя с трудни политически ситуации
2 мар 2017 21:30, Елка Василева
67
Путин се изправя пред враг, който му е лика-прилика
Вячеслав Володин и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Законодателният орган на Русия може да стане следващият театър на борба за власт, разтърсила Кремъл през последните три години. Държавната дума беше почти без значение през 17-те години, откакто руският президент Владимир Путин е на власт. Тя служеше повече като средство за подсилване на легитимността на водача и изкупителна жертва при въвеждането на трудни реформи.

Все пак Путин, изправен пред нарастващите предизвикателства от страна на кремълския политически елит, руските регионални лидери и обществото като цяло, дари повече правомощия на законодателите да прокарат мерки, необходими му да подсигури своето управление. А последни сведения от Московския център "Карнеги" сочат, че тази власт може да се е съсредоточила в новоназначения председател на Държавната дума Вячеслав Володин, пише Агенция "Стратфор".

Винаги съгласните хора на Путин

Веднага след като през 1999 г. Путин пое поста на министър-председател, неговата партия "Единство" зае второ място след Комунистическата партия на парламентарните избори. Надпреварата бе оспорвана и силното представяне на "Единство" помогна за изстрелването на Путин до президентския пост по-малко от две седмици по-късно.

На следващите избори през 2004 г. партията - вече преименувана на "Единна Русия" - си осигури контрол върху парламента. Победата даде на Путин необходимия мандат да консолидира политически, икономически и социално страната, а също и службите за сигурност. Преди следващите избори Кремъл си беше гарантирал, че на гласуването "Единна Русия" отново ще се представи най-силно, за да легитимира избора на Путин да разменят постовете си с премиера Дмитрий Медведев следващата година.

Следващият опит на Кремъл да манипулира изборите през 2011-12 г., в комбинация с решението на Путин да се върне като президент, обаче срещна отпор от руския народ. Гражданите излязоха по улиците за най-големите протести в постсъветската история на Русия и накрая принудиха Кремъл да отстъпи пред публичното недоволство - за първи път, откакто Путин е във властта.

Въпреки това Москва отново прибягна до изборни машинации на последните парламентарни избори през септември 2016 г., макар и не толкова явно. Президентът се нуждаеше от плавен преход без значими протести или катаклизми, за да започне да прави драстични промени в своята администрация и законодателната система на Русия.

Въпреки че Путин все още има високи рейтинги на одобрение, нараства общественото недоволство заради влошените икономически условия и усещането за свръхполитизиране на всекидневните проблеми в страната. Същевременно нараства безпокойството на Путин заради предизвикателствата пред неговата власт. Вследствие на това Кремъл предприема мерки за предотвратяване на нестабилността - потискане на инакомислието и прочистване във висшите ешелони на управлението.

Създаване на чудовище

Путин обаче се нуждаеше от силен и лоялен лидер в Думата, за да прокара тези промени в законодателното събрание. Затова той назначи бившия заместник-началник на своята канцелария Вячеслав Володин за председател на долната камара на парламента.

Володин е известен със своето умение да се справя с трудни политически ситуации. Всъщност Путин го вкара в такова положение през 2012 г. като вицепремиер, за да успокои водовъртежа от масовите протести, предизвикани от подправените избори.

Володин отдавна се стреми да си пробие път до висок пост в елита на Кремъл, но никога не е имал силата да направи това. А при нормални обстоятелства председателството на парламента няма да го приближи ни най-малко до тази цел. Но при курса на Путин да прокара законодателство, необходимо му за укрепването на неговата власт, позицията на Володин придобива по-голямо значение.

Сега Володин предприема стъпки за укрепването на своята власт в парламента. Председателят на Държавната дума е консолидирал процедурните правила и законодателството под своята власт, казва Центърът "Карнеги". Освен това се твърди, че той се е позиционирал като посредник между представителите на правителството и депутатите, което му дава властта да блокира диалога или да осуетява предложения, когато сметне за уместно.

Нов конкурент?

Тези действия на председателя на Думата следват модел, който е станал толкова познат за Путин. През последните няколко години най-могъщите фигури в Кремъл се бореха за позиция, често при незачитане на президента. Например в края на 2016 г. шефът на "Роснефт" Игор Сечин придоби зад гърба на Путин контролния пакет в конкурентната петролна фирма "Башнефт".

Той пренебрегна и разпорежданията на Путин да продаде дялове от своята компания по списък на одобрени купувачи и вместо това ги продаде на партньори по свой избор. Чеченският президент Рамзан Кадиров критикува в социалните мрежи инициативата на финансовото министерство да ореже федералните субсидии за неговия регион, намеквайки, че опустошената от войни Чечения може да се дестабилизира без подходящото финансиране.

А Сергей Чемезов, президент на държавната отбранителна корпорация "Ростех", активно изкупи различни отбранителни предприятия, за да си гарантира, че неговата фирма е проникнала във всеки клон на военнопромишления комплекс на Русия - действие, което навремето Путин се опитваше да предотврати. (Чемезов отмъкна и част от най-голямото златно находище в Русия, след като надделя над държавната "Внешторгбанк" на продължил 11 минути търг през януари, с което увеличи своето колосално богатство.)

Тези маневри, въпреки че несъмнено бяха тягостни за руския президент, едва ли са били неочаквани. В края на краищата Сечин, Кадиров и Чемезов са сред най-могъщите фигури в Русия и за близо две десетилетия те стабилизираха силата на Кремъл, макар и понякога да пренебрегват заповедите на Путин.

След това обаче политически лидери в Русия от втората и третата редица започнаха да се отклоняват от линията на Кремъл. Ръководители на регионални правителства, много от които обременени от федерален дълг, който вече не обслужват или се канят да спрат да обслужват, изразяват несъгласие все по-силно и все по-често.

Нещо повече, нараства броят на онези от тях, които елиминират местните управленски структури отдолу, за да си гарантират оставането на власт. За да се справи с тези трусове, Путин уволни през последните три седмици шестима регионални лидери, а на 17 февруари събра Съвета за национална сигурност в опит да уталожи опасенията за масова чистка на регионално ниво.

Въпреки че Володин е един от верните на Путин хора, е напълно възможно той да стане непокорен, когато акумулира достатъчно власт, с каквато разполагат повечето останали членове на руския политически елит. Това би било катастрофа за президента.

Последното, което му трябва на Путин, е нов съперник от тежка категория, особено когато предизвикателствата към неговата власт продължават да се увеличават. Путин вече започна да прави канцеларията си още по-авторитарна и твърдолинейна, но той все още се нуждае от верни хора, които да прилагат неговата стратегия, вместо да се съсредоточават върху своя собствен път към властта.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
глупости на търкалета
38
2
 
3
 
! Отговори
сирил преди 7 години
"Не надо лгать!". В соцсетях заметили, что Пугачева спела песню "Святая ложь" Путину
37
12
 
10
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
....и ХИТЛЕР ,БЕШЕ ВЕЛИКИ И МНОООООООООГО УМЕН...!....и Кадафито.......и Садама .......и Пол Пот......ЩО ПУТИН И ДА НЕ Е ВЕЛИК И УМЕН ... И ТОЙ.....!!!!!??????АЗ ---НЕ ПОЗНАВАМ "ГЛУПАВ ДИКТАТОР"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ГЛУПАВИ СА ОВЦЕТЕ ----КОИТО МУ ВЕРВАТ!!!!!!!
36
6
 
5
 
! Отговори
Статистик преди 7 години
Айде пак!Вола роди теле пак!Толкоз няма кво да серете по Путин че сега Володин му бил враг.До оня ден Медведев беше,преди туй Лавров може и Ала Пугачова да е станала враг че и наш Киркоров.Толкоз ли жалки станаха истинските му му вътрешни врагове начело с Навални и Касянов че взехте за най-близките му подчинени да пишете.Русофобията/Путинофобията/ все повече се отдалечава от здравия смисъл.И тоъ прави пропаганда но доста по реалистична,за туй доста хора на запъд и се хващат а на ваща почти никой
35
1
 
5
 
! Отговори
Косьо преди 7 години
Шушу- мушу,хайде стига вече- махнете мародерите от екрана.
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навални, Потапенко, Бородин, Ходорковски, Немцов, Политковская, Каспаров и др. - това са и бяха противници и врагое на Путин. Този на снимката е незнаен и измислен ''опозиционер'' като Зюганов и Жириновски. Путин имал висок рейтинг.........и Хитлер имаше висок рейтинг.
33
11
 
24
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Да чета анализ на стратфор за Путин е все едно да чета анализ на КГБ за Рейгън. Масови протести през 2012 :) Боже егати глупостите.Путин е масово одобряван политик в Русия, лидер от световна величина. Как няма да гласуват хората за него.
32
6
 
18
 
! Отговори
дедо Мано преди 7 години
А въпросните анализатори от Карнеги що не изследват "демоникрацията" у западо ? Щото западо го опрайха та зафанаха да опраят Русия. Га се научат да мислят и да ЧУВАТ какво искат ората тогива шъ дават акъл. А за Русия да не реват. О да бе те не реват за Русия а реват за руските полово неореинтирани техни ***! *** имаме една стара приказка "НЕ РЕВИ НА ЧУЖД ГРОБ". Та тъй *** платнени!
31
4
 
21
 
! Отговори
азс преди 7 години
"за да успокои водовъртежа от масовите протести, предизвикани от подправените избори.дрън дрън та пляс"*** взе ми се гръмни! аман от гьобелсова пропаганда.Само обвинения без никакви доказателства, но затова пък повтаряни до втръсване.
30
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм сигурен, че Русия ще има достоен лидер и след Путин. Русия не я мислете. Помислете как и кога България може да се отърве от американската си зависимост и колониален статут. Все пак аз горд, че живея в ерата на Путин - най-бележитият държавник на нашето време! Западът имаше шанс да унищожи Русия през 90-те години но отново не успя. И БГ ще преживее тези нелеки времена.
29
3
 
10
 
! Отговори
Пепи преди 7 години
Всеки победител или шампион,би се радвал да отстъпи първото място на по силен от него.А не на някоя мижитурка,която ще свали стойността на приза.
28
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** путинисти ! Какво лошо има в конкуренцията на Путин? В 21-век държава, имаща претенции за демократична, се управлява 17 години от един диктатор. С фалшифицирани избори. С убийства на опоненти и независими журналисти. Путин и олигарсите от близкото му обкръжение крадат и живеят като царе. Обикновените руски хора ядат *** и живеят като скотове в мръсотия и мизерия.Моля, не давайте за пример България. Знам как се разват руснаците, които живеят тук.
27
10
 
30
 
! Отговори
ПРОТЕСТ!!! преди 7 години
Масови протести в Русия 2012? Шахматиста от арменски произход феновете му и 50 младежа с неясна ориентция протестираха ,а журналистите бяха повече от протестиращите.
26
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По публикацията на лъжите работила Елма Шамилева.
25
6
 
39
 
! Отговори
погр ебален агент преди 7 години
Стратфор е частна шпионска организация, филиал на ЦРУ, и е собственост на унгарския евреин Джордж Фридман, близък на Сорос.
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сечин, какво звучно руско име от еврейски произход!
23
9
 
24
 
! Отговори
как пък не преди 7 години
Лика-прилики друг път!Единият има велика кауза ,а другия поръчка.Никога няма да са нито равни ,нито приличащи си.несъпоставими са.Бог да пази Русия !
22
1
 
11
 
! Отговори
FOX преди 7 години
А, на коча мъдните торбички дали... такова...
21
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В един исторически БГ-филм има реплика"Много лошо нещо е простотията"...Как става така,че в резултат от "...борба за власт, разтърсила Кремъл през последните три години" за всичко,което става по света,в САЩ,ЕС и т.н., са виновни Русия и лично Путин? Изглежда гладът и липсата на работа и адекватност на очакваното с реалността са също много лошо нещо и някои започват да пишат простотии- дано някои им прочетат писаниците и дадат някой долар!
20
8
 
55
 
! Отговори
Бай бабо за избори преди 7 години
Аман от познавачи на Русия! Като са ви толкова ясни руснаците и Путин що проспахте Крим? Сега лайте утешително и чакайте!