Виновна е толерантността на Путин към ислямистите!

Шок и размисъл в Санкт Петербург след атентата
4 апр 2017 13:30, Елка Василева
97
Виновна е толерантността на Путин към ислямистите!
Снимка: Reuters

"Секунди преди експлозията се готвех да се кача на това метро", спомня си разтревожено Ксения Зашихина, която заедно с десетки други хора е дошла да положи цветя пред станция "Сенная плошчад" в Санкт Петербург.

"Не знам защо реших друго и отидох пеша. Пътьом научих какво е станало. През целия ден си мислех, че можеше да се случи на мен", разказва 27-годишната жена, която едва сдържа вълнението си.

Шокирани местни жители се събраха да почетат паметта на жертвите на атентата, който вчера удари метрото на втория по големина град в Русия. 14 души са убити в нападението, а десетки са ранени, пише Франс прес.

Още по темата

"Имахме подобна ситуация в Москва, във Волгоград, но всичко това ни се струваше далечно. Всички сме застрашени", казва Дмитрий Леонов, докато се опитва да си проправи път към килима от цветя и свещи близо до входа на метростанцията.

"Всички живеем в красива страна, в красив град. Как може да се направи такова нещо? Не разбирам", пита се Арсений с вцепенено лице и безизразен поглед.

Прекъсвани от автоматичните съобщения на метрото и преминаването на полицейските коли, много жители дават израз на чувствата си.

Жена крещи, че е без новини от сина си и проклина политиците, преди да бъде успокоена и отведена от своя приятелка.

В продължение на десетки минути Николай Казаченко със зачервени очи и постоянно успокояван от жена си непрекъснато повтаря как "Господ го е опазил" от взривната вълна на експлозията. Негов приятел също бил в метрото и също оцелял.

Още в ранните утринни часове животът в града отново тръгна, с неспирен поток коли, които често надуват клаксони по булевардите. Някои изразяват съжаление от слабата посещаемост на импровизирания мемориал, други приемат със задоволство проявите на съпричастност или човечност, мнозина се прекръстват.

Метрото, в което е засилено полицейското присъствие, също заработи, но вчерашните събития живо присъстват в мислите.

"Разбира се, че всички в метрото само за това мислят. Не е приятно, но ме е страх най-вече за децата ми, когато пътуват сами", разказва 45-годишната Светлана Голубьова.

Снощи президентът Владимир Путин положи букет червени рози на станция "Технологичен институт", където е трябвало да пристигне взривеният влак.

Москва често е ставала жертва на смъртоносни атентати, но те са много по-редки в родния град на Путин. През последните години почти всички атентати са извършени в нестабилния руски Кавказ.

Малко преди пристигането на руския президент млади хора дошли след работа да помогнат при разчистването на отломките, но били учтиво върнати от силите на реда.

33-годишният Николай крещи срещу полицаите, които му пречат да се доближи до входа на станцията и патрулират из района. Той не крие, че е пил през голяма част от вечерта, за да удави мъката си.

За него виновните вече са ясни: без значение дали това е организацията "Ислямска държава", която призова да се удари Русия, или не, вината е на проявяваната от президента "твърде голяма толерантност към ислямистите".

"Ядосан съм на държавата ни. Неспособни сме да се защитим от терористите", съгласява се синът му Иля с букет цветя в ръка, който след това отива като другите на предишната спирка.
 

/БТА/


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Момиче преди 3 години
Забравих да уточня, че 84 е мой коментара. Извинявам се за спама.
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 19,

Не си в час! В РФ НЯМА Нито бежанци, нито мигранти! Това са РУСКИ ГРАЖДАНИ от каваказки републики, които Путин обедини в РФ. И Има около 3000 бойци в ИДИЛ от тях. ----- Аз не знам кой не е в час, ама ако беше прочел внимателно коментара ми щеше да разбереш, че имах в предвид Меркел/Европа, а не Русия. Ама то не става само с ядене, чадо. Акъл трябва.
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Въпроси (II) и до 80

Защото става въпрос за Русия и защото в Москва и останалите големи руски градове е бъкано с търговци, наемни работници, студенти, а също и лица от сенчестия бизнес, които са придошли от бившите съветски републики.
Не говорим за религиозния живот в Русия изобщо, а за толерантността спрямо исляма там и за това дали републиките с преобладаващо мюсюлманско население отговарят със същата толерантност.
65
3
 
2
 
! Отговори
боби преди 3 години
Путин - толерантен, е това е най-големия виц в последно време.
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В 74 явно става въпрос за членската маса на ръководството на тогавашната болшевишка партия, това е исторически факт.
63
6
 
3
 
! Отговори
НФБ преди 3 години
Американските спец служби са платили на ислямистите. ..
Дори президента на САЩ не е в течение. ..
Службите на САЩ създадоха бен ладен....Русия и Китай не се научиха да водят огледална политика и да по държат афроамериканците. .латиносите. .
62
3
 
14
 
! Отговори
luckyman преди 3 години
Путине, спри авантите за мюсюлманите! И помисли добре, кой освен ИД ( до момента не е поела отговорност!) ти е душманин! Помисли за Ердоган, помисли за Сорос, помисли за зомбираните западни укри!
61
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най големия ислямски град в Европа е Москва.
3 милиона изповядващи исляма живеят в Москва
60
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 72

Онзи атентат в София преди години е вдъхновен и изпълнен от едни хора, които по вяра не са християни, а по етнос не са нито руснаци, нито българи. Когато е била извършена така наречената Октомврийска революция, от 22 членове на тогавашната болшевишка партия, 20 са били е.в.реи.
59
2
 
12
 
! Отговори
Въпроси преди 3 години
Колко новопостроени джамии навириха минарета през последните 20-ина години на руска земя?
А колко църкви са построени на територията на онези бивши съветски републики, в които преобладаващата част от населението изповядва ислям?
На колко места в Русия мюсюлманите провеждат молитвите си (ду+пят се безсрамно) извън джамиите, без да ги интересува, че тяхната характерна поза в очите на християните е неприлична и обидна за околните?

Народът е казал: "Пусни маца под полица, тя се качи на полица!"
58
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сегашният тероризъм едно време Москва го наричаше народно освободително движение, а в България - партизанско движение.
57
1
 
9
 
! Отговори
Валентин преди 3 години
"Умната и красива" Ел Вас пак намери някаква помия, с която да ни залива!! Ние не сме индианци бе, како ! Цинично е да се използва трагедията за политически цели.
56
3
 
10
 
! Отговори
Берлин преди 3 години
Да не забравяме, че Путин е пръв приятел с Рамзан Кадиров.
55
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се заблуждавайте,в основата на на целият този световен тероризъм,стои юдо-масонската каста,самообявила се,за господар на света.

Всички останали религии са просто средствата,чрез които масонерията си служи,за управляване на Света,а най-ефективното средство за това е насаждането на масов страх и несигурност.

Винаги,зад всякакви такива терористични актове,от каквито и да е религии и радикални групировки,стои този глобален тумор и докато той не се изкорени,терорът няма да има край!!!
54
3
 
13
 
! Отговори
Тору Нобунага преди 3 години
Аз съм щот малко *** и да попипам. Аджеба ква е разликата между ислямисти и мюсюлмани? Щото аз нещо не виждам такава.
53
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дам. Крайно време е исляма да бъде заличен като религия. До нищо добро не може да доведе тази закостеняла средновековна религия. Християнството се измени, за да посрещне нуждите на хората. А Исляма не, затова е време да си отиде.
52
3
 
17
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 3 години
Тези изказвания на хората в Русия показват само, че те в мнозинството си са много по-радикално настроени към ИДИЛ и мигрантите, отколкото властта. А властта в Русия е много по-радикално (нетолерантно) настроена от Европа. Така, че това май е камък в посока градината на Европа. А от заглавието човек може да си помисли, че това е поредната треска за дялане у Путин. Ама то от тази авторка какво и друго да очакваш, де...
51
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т.нар Запад е като жена, която не знае какво иска и на която никога не може да се угоди!
50
1
 
28
 
! Отговори
Дик преди 3 години
Гадния ислям е във война с всички останали религии. Гадните ислямисти искат да искат да върнат света във времето на Мохамед, вместо да караме коли ще се возим на камили, нали и той е син на керванджии.
49
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швеция не е вече държава а територия, на която властва исляма. Тя е първата изцяло покорена държава. За Лондонистан да не говорим. Въпреки нефта тпябва да се предприемат санкции против спонсорите на исляма по света- Саудитска Арабия, Катар и Оман.