"Терористът от автосервиза" в Питер – вярващ мюсюлманин

Джалилов поддържал връзка с радикална мрежа, симпатизираща на ИД
Обновена: 5 апр 2017 10:14 | 5 апр 2017 10:00, Елка Василева
25
"Терористът от автосервиза" в Питер – вярващ мюсюлманин
Акбаржон Джалилов. Снимка: Reuters

Изданията в Русия коментират съобщението на федералното следствие, че експлозията в метрото на Санкт Петербург в понеделник е дело на терорист самоубиец - 22-годишния Акбаржон Джалилов с руско гражданство, роден в Киргизстан.

"Терористът от автосервиза" в Петербург, където е работил с баща си, е бил вярващ мюсюлманин и "религиозните му контакти" се разследват приоритетно от тайните служби, посочва източник на РБК, близък до ръководството на Федералната служба за сигурност.

Според органите на реда атентаторът самоубиец е поддържал връзка с "радикална нелегална мрежа, симпатизираща на "Ислямска държава", но до 2015 г. е бил "светско момче", казва източникът.

Засега следствието смята, че Джалилов е оставил скрито в пожарогасител взривно устройство на една от метростанциите, където адската машина после бе открита и обезвредена, а самият той с друг, по-малък заряд е продължил нататък и второто устройство е експлодирало в неговата раница.

"РБК" цитира и говорителя на Държавния комитет за национална сигурност на Киргизстан Рахат Сулайманов, съобщил, че местните тайни служби разпитват роднините на Джалилов. Междувременно те разказали пред киргизстанско издание, че предполагаемият терорист като дете е бил "най-послушният" сред децата в семейството.

Джалилов не е бил регистриран като екстремист нито в Русия, нито в Киргизстан. В Санкт Петербург младежът тренирал бойни изкуства, а си вадел хляба като келнер и автомонтьор, отбелязва "Комерсант".

Според разследващите той се е свързал чрез социалните мрежи със свой земляк, воюващ за ИД - по данни на киргизстанските служби в редиците й се сражават над хиляда души от тази страна. Може би те са го инструктирали как да намери в интернет рецепти за изработване на експлозиви в домашни условия. После Джалилов е купил лагерни сачми и е намерил отнякъде стари пожарогасители.

Подготовката за атентата навярно е траяла най-много две седмици и е струвала не повече от няколко хиляди рубли. Обаче системата за антитерористична защита в санктпетербургското метро, за която са похарчени стотици милиони рубли, се оказа безполезна дори срещу някакъв единичен терорист. Петербургските местни депутати настояват градската управа да се отчете за средствата, изразходвани за сигурността в метрото, добавя "Комерсант".

Според чичото на предполагаемия извършител, говорил пред киргизстанското издание "24", Акбаржон не е бил религиозен фанатик, предаде ТАСС. Племенникът на Иманджон Джалилов редовно посещавал джамия, но не бил екстремист. Чичото на вероятния атентатор отказал да отговаря на други въпроси, защото "не общувал като хората" с останалите от родата.

"Московский комсомолец" цитира експерт, разказал как терористите подготвят атентатори самоубийци. "Нажежават атмосферата, изпълват я с патос, правят от вербувания герой, живописно му обясняват как неговите близки ще се гордеят с постъпката му и т.н. Е да, няма да клъвне всеки - един от сто, дори от хиляда. Вербовчиците избират хора с определен начин на мислене и характер, такива, които да им повярват. Сиреч хора, предразположени към т. нар. социално самоубийство", обяснява служител от руското Главно разузнавателно управление.

"Терористите не успяха да сплашат града герой" и след трагедията Санкт Петербург прави опити да се върне към ежедневието, отбелязва "Росийская газета". Метростанциите в града са отворени отново, въпреки че вчера заради подозрителни предмети бяха проверени над десет - заедно с тунелите. А на стъпалата на станциите в близост до мястото на експлозията лежат свежи цветя, придружени с бележки, поставени са запалени свещи, пише вестникът.

Трагичният инцидент сплоти жителите на града, коментира изданието по повод гражданските инициативи за взаимопомощ във връзка с нарушения трафик. Междувременно всички пострадали, оцелели след взрива, "се преглеждат всеки ден от най-добрите специалисти. Проведени са всички необходими операции, за всички са осигурени лекарства и кръв", цитира всекидневникът уверение на Вероника Скворцова, здравния министър.

Според "Независимая газета" обаче Санкт Петербург "се съвзема трудно" и градският транспорт все още не се е възстановил напълно. Вестникът цитира губернатора на Санкт Петербург Георгий Полтавченко, заявил, че градът не е искал помощ от федералния център, защото може сам да осигури необходимата помощ на пострадалите.

Разпитвани от журналисти служители от чуждестранни консулства, положили цветя на метростанция "Технологичен институт", заявили, че Петербург си остава привлекателен за туристи и гости от техните страни ще продължат да идват в града - естествено спазвайки препоръките за сигурност, добавя "Независимая газета".

"РБК" информира, че мерките за сигурност в транспорта ще бъдат засилени в цяла Русия. Специални мерки за охрана са в сила за стратегическите обекти. Руският футболен съюз подготвя препоръки за сигурност за оргкомитетите на ред спортни състезания, включително световното първенство по футбол през 2018 г. Организаторите на следващия Петербургски икономически форум, който ще бъде посетен от президента Владимир Путин, ще монтират система за видеонаблюдение с технология за разпознаване на лица. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
лелке, за юра ховански спб е питер. за тебе най-много ленинград.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Трагичният инцидент сплоти жителите на града, коментира изданието по повод гражданските инициативи за взаимопомощ във връзка с нарушения трафик."-------------Така е, но не давате подробности за същността на гражданските инициативи за взаимопомощ във връзка с нарушения трафик, а те са, че няколко от нал-мощните питерски фирми за таксиметрови услуги превозваха пътниците абсолютно безплатно.
20
1
 
0
 
! Отговори
Тереза Мей преди 7 години
До ЦиникЕто, мен например, не могат да ме уплашат и никак не ме е страх от терористи!
19
0
 
15
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Бил "светско момче" ....с една торба експлозив, и 5кила лагерни сачми! Колко още "светски момчета" трябва да се самовзвривят барабар с няколко десетки "неверници" та тези с бронираните лимузини, и 24 часовата охрана да започнат най-сетне да наричат нещата със собствените им имена? Има достатъчно мюсюлмански "дупки"(държави) по света, че тези да си развяват коня където им е кеф в цивилизования свят! В случая помага само едно - масова екстрадация..и забрана за влизане на всички с коран под мишницата
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МИР НА ПРАХА НА ЗАГИНАЛИТЕ...А НЯКОЙ ДА Е ПОЕЛ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ТОВА ЗЛОВЕЩО СЪБИТЕ...????ТА НАЛИ СЕ "ХВАЛЯТ" ВИНАГИ ПРЕД СВЕТА...А СЕГА МЪЛЧАТ....????
17
1
 
22
 
! Отговори
Объркана и питаща преди 7 години
Как така Акбар Джалил е хем вярващ мюсюлманин, хем терорист?! Наистина се обърках! Та нали Евроатлантическата, либерална, глобалистка, мултикултуралистка ценностна система ни учи, че терористите не са истински, вярващи мюсюлмани, а страдащи от Амок, болни хора, докато "вярващите" мюсюлмани са мирни хора, които се молят по цял ден и изповядват Религията на Мира?! Моля някой Евроатлантик да обясни как е възможно това!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИСТИНАТА Е НЯКЪДЕ ТАМ.....????
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рецептите са си рецепти,но с материала се е снабдил на място,че и взрив в това число,а и някой/я показал/а преждевремено някакво подобие в кашон случайно уж,и уж взел по-малкия заряд само ръката му с кабели обмотана на мястото намерили на местото дето стоял уж преди,сякаш само с ръката си влязъл и раницата с нея.
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
77 девственици да те чакат след като си оправял само кози - сериозен аргумент
13
0
 
5
 
! Отговори
ФСС,РБК,ГолаВодъ преди 7 години
"Службите" нямат грамотни "доверени лица",а избират за такива зле прикрити аутсайдери, неизживели пубертета си. Така по света им осигуряват чудесни условия-всички атентатори са "познати" на "тайните". А взрива може да е задействан дистанционно, без "преносителя" да знае, че ще гръмне(Сарафово). А кой ще задейства другите 2 (1) бомби?Агентуратааааа...А какво стана с "електронната багета", дето с нея българин намираше взривове?Иначе, ако се "впегнат" и домашните кучета да откриват експлозиви...
12
4
 
7
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
И трите религии юдаизъм, християнство и ислям. Идат от едни и същи хора. Аз примерно съм атеист но будистите са ми сипатични. Никъде при тях не става въпрос за кланета, жертвоприношения и убйства със камъни.
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отвръщават ме тотално такива като този наивник, колкото и да искаш не можеш да уважаваш тази ретроградна религия? Не харесват Християнството, избиват съвсем невинни и неутрални хора, задушават всичко прогресивно. Какво и е ценно на тази религия, едно само кажете? Жената е превърната в безгласна буква, да ражда, да слугува и си я бият когато им е кеф. Да я обличат като чувал, в черно, забрадена и от стоене удома, тлъста. Мъжете с гнусните бради и огнени очи, готови да колят християни в името на А
10
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този уби 10 души - докато руския диктатор уби 10,000 само в Украйна!
9
0
 
27
 
! Отговори
Хм, преди 7 години
щом тоя е бил най-послушното дете,какво ли да очакваме от непослушните?
8
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко хора трябва да избият т.н. Правоверни за да разберем, Забрана за тази гнусна религия, Пълна Забрана!!! Ако някой мисли, че с тези безмислени убийства ще наложат исляма, жестоко се лъжат! Отблъскват цял свят, отвръщават! Погледнете Лондон, Париж, Амстердам, Германия, пингвини, мустакати юнаци с фе::сове, с броеници в ръце, носители на новото?? В кой век иска да се върнем? Нали патихме от тур::чулята 500 години а Австрия, Чехия, Унгария, Полша са вървяли напред. И затвор за предалите Христия
7
1
 
18
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Кучетата автоматично разпознават лошия човек. Експлозива го надушват. Че и не струват стотици милиони рубли.
6
2
 
33
 
! Отговори
тя преди 7 години
Всички мюсулмани са потенциални камикадзета! Готови са в името на алах да вършат , каквото им заповядат!
5
1
 
32
 
! Отговори
тя преди 7 години
Тези , които са начело на ИД дали ще се самовзриват? Едва ли или по- точно - никога!
4
1
 
33
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Войната на исляма срещу християнството е факт!Мирът е невъзможен на практика и е само въпрос на време конфликтът да стане тотален.Какво правим обаче ние-отваряме портите за ВРАГА!Лу.да работа!Все едно навремето да бяха пуснали османците във Виена.....
3
0
 
31
 
! Отговори
тя преди 7 години
Наивно , глупаво момче , използван за камикадзе да убива невинни хора! Това са живи бомби и по- подло нещо няма!