Отстраняване на Асад – още по-голям хаос в Сирия

Ще рухнат институции, ще се отприщят кланета между различни общности
13 апр 2017 20:22, Елка Василева
40
Отстраняване на Асад –  още по-голям хаос в Сирия
Башар Асад. Снимка: архив, Reuters

Изявлението на американския държавен секретар Рекс Тилърсън, че властването на семейството на президента Башар Асад "идва към края си", предполага, че САЩ предприемат доста по-агресивен подход към сирийския лидер.

Това изказване във вторник беше направено след удара на САЩ в Сирия и заплахите за още наказателни действия.

Всеки опит за отстраняване на Асад се сблъсква с огромни пречки и заплашва да предизвика хаос. То също така може да облекчи страданието на почти 1 милион сирийци, живеещи под постоянна обсада и бомбардировки, пише Асошиейтед прес.

Въпреки шестте години гражданска война Асад здраво се е окопал в своя властови център Дамаск, до голяма степен благодарение на силните съюзници Русия и Иран, които продължават да поддържат неговото правителство в политически и военен план.

Изваждането му от уравнението без ясен план за преход би било голям риск с последици, които вероятно ще имат отражение далеч от сирийските граници, и повдига следните въпроси.

Каква е позицията на САЩ спрямо Асад?

През последната седмица настъпи почти разтърсваща промяна в позицията на американското правителство към Сирия. Само преди няколко седмици американски служители, включително президентът Доналд Тръмп, показваха признаци на готовност за работа с Русия и казваха, че засега статутът на Асад не е приоритет.

Химическото нападение на 4 април, при което загинаха над 80 души в контролиран от опозицията град в Северна Сирия, изглежда напълно разбърка сметките на Тръмп, като предизвика първия пряк американски удар срещу силите на Асад в конфликта.

Правителството на Тръмп продължава да отправя смесени послания за крайната си цел в Сирия и за това дали Асад трябва да предаде властта и кога.

"На всички ни е ясно, че властването на семейство Асад идва към края си", каза Тилърсън. "Но според нас въпросът как ще приключи то и самият преход може да бъде много важен за трайността, стабилността в единна Сирия."

Каква е властовата основа на семейство Асад?

Семейство Асад управлява Сирия от почти пет десетилетия. Династията е толкова здраво установена, че непоклатими поддръжници определят страната като "Сирия на Асад". В районите на сраженията преданите бойци изписват със спрей "Асад или ще изгорим страната".

Въпреки причиненото под негово ръководство грандиозно опустошение Асад успява да запази определена подкрепа. Той твърдеше още от началото, че води война срещу тероризма, и чрез умела политика на принципа "разделяй и владей" превърна войната в избор между него и ислямските екстремисти.

Сред поддръжниците му са хора от неговата алауитска общност, както и други малцинствени групи като християни и друзи, които се страхуват от репресии от страна на екстремистите, в случай че те завземат страната. Мнозина във влиятелните бизнес среди също подкрепят Асад и го смятат за източник на стабилност в сравнение с други, контролирани от опозицията части на Сирия, които са управлявани от множество бунтовнически фракции и военни командири. Могъщите сирийски служби за сигурност, известни с нарушения на човешките права, също ще подкрепят Асад до края.

Какви са алтернативите на Асад?

Няма очевиден заместник. Властта на Асад е продължение на управлението на баща му и предшественика на баща му, които десетилетия наред задушаваха всяка форма на несъгласие. След въстанието, което започна през март 2011 г., опозиционните фигури са хвърляни в затвора, пращани в изгнание или убивани. Някои анализатори казват, че единственият заместник може да бъде алауитски генерал от армията, защото присъствието на подобен лидер би служило като гаранция за малцинствата в Сирия.

Засега не се забелязва подобна фигура. Затова намирането на алтернатива на Асад от години измъчва външнополитическите експерти. Напоследък, след като Русия му помогна да възвърне военните си позиции и да установи контрол върху повечето основни населени центрове в страната, голяма част от Запада изглежда прие заключението, че засега Асад може да остане.

Може ли Асад да бъде отстранен със сила?

САЩ могат да предприемат различни мерки за отслабване на позициите на Асад и в крайна сметка за отстраняването му от власт. Те включват бомбардиране на командни и контролни центрове, възпрепятстване на неговите военни самолети и значително увеличаване на оръжейната подкрепа за бунтовниците, които се борят за свалянето му.
При всякакви подобни действия има опасност от разпалване на конфронтация с Русия и Иран. Такива явни действия може също така да се превърнат в неразумен ход и да създадат опасност от враждебна реакция от страна на бунтовническите фракции, които може да не приветстват американски бомбардировки в Сирия, въпреки че искат отстраняването на Асад.

Какво би се случило, ако той бъде отстранен?

Европейците и предишното правителство на САЩ ясно даваха да се разбере, че не искат рухване на режима, подобно на това, което се случи на други места, включително съседен Ирак. Тревогата е, че внезапно отстраняване на Асад би довело до рухване на държавните институции, отприщвайки кланета между различните общности и улеснявайки разпространението на въоръжени групировки като "Ислямска държава", Ал Кайда и шиитски милиции, които разпалват насилие в Ирак.

Руски служители често изтъкват неуспехите на САЩ в Ирак и Либия, където държавните институции се разпаднаха след военната намеса на Запада, за да илюстрират опасностите от насилствена смяна на режима в Сирия.
 

/БТА/


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
В Сирия изборът е Асад или Ислямска Държава. Европейците също имат избор - със САЩ или със собствено мнение. Така че избор има.
А ако става въпрос за нашите пишман-реформатори - при тях няма място за избор - винаги със САЩ, каквото и да правят. Каквото кажат хамериканците, това е свободно и демократично.
30
2
 
0
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
До Анонимен-22

С този газопровод ще отпадне зависимостта на Европа от руския газ.А това на Путин не се харесва.Докато в Сирия има руски военни бази,войната няма да спре.За Путин всички които са против Асад(народа) са терористи.На него не му пука за ИД напротив,те му помагат да пълни Европа с бежанци.Това е неговото отмъщение за санкциите които му налага ЕС.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Госпожата написала статията е Политически АнаЛЛизатор.
28
0
 
6
 
! Отговори
кем преди 3 години
Потърсете снимки на Сирия преди десет години, потърсете снимки и на сегашна Сирия, и тогава ще разберете за какво иде реч, да *** и недо,клатени авторки.
27
1
 
15
 
! Отговори
WTF преди 3 години
За да оцелеят, САЩ имат нужда от най-малкото слаба, а най-добре разделена Европа. Тогава ще могат да се отприщят всестранни конфликти, а точно конфликтите хранят САЩ. Ето защо искат да свалят Асад и да предизвикат Ердоган да пусне потока от бежанци - така през нашите земи ще минат милиони и ще разединят окончателно Европа. Това са крайните цели от тази страна. В Азия един конфликт със Северна Корея също е голяма хранилка - ще отслаби Южна Корея и Япония. Което ще гарантира бъдещето на долара.
26
0
 
14
 
! Отговори
Bashar w bas! преди 3 години
Госпожата явно работи за "българския" отдел на т.нар. "дойче веле". Написа ли защо се страхуват християните и друзите от изстъпления? Защото в "освободените" от брадатите *** райони не са останали християни, затова. Друзи, сунити, евреи също са подложени на гонения. Дали за 50 години династията е "изгорила" толкова животи, колкото спонсорираното отвън въстание, разрушило и изнесло страната и хората ѝ?
25
0
 
17
 
! Отговори
цецо преди 3 години
Хитрите американци само и само за да се конфронтират с Русия свалят режими макар те да държат исляма далеч от християнска Европа. Те са далеч и ние да им берем гайлето като започнат да завземат страните ни. Даже според много хора сащ тихичко помагат на радикалния ислям.
24
0
 
5
 
! Отговори
НЕ Е ВЯРНО преди 3 години
Госпожата написала статията е Политически Анализатор на сайта . Не е правилно под анализа да цитира БТА .
Анализа е направен след разговор на Сирийци избягали и получили статут в България преди 35 години .
Една малка подробност ме подтиква да пиша това - преди няколко години в Сирия бяха проведени Демократични Избори , в територията която има Държава .
23
0
 
25
 
! Отговори
диванка тръмп преди 3 години
Ако американска бомба убие цивилен в Афганистан (а и където и да е било другаде) това е сигурно доказателство, че то той е терорист.
Ако руска ракета убие терорист в Сирия (а и където и да е било другаде) това и сигурно доказателство, че то той е цивилен или в най-лошия случай "умерен опозиционер".
22
0
 
14
 
! Отговори
Нико преди 3 години
За сащ свалянето на асад няма да повлияе на страната но за европа става лошо бежански керван от няколко милиона в това число радикално настроени хора които са симпатизирали на асад и участвали от години във войната ще започнат отмъщение как европа ще спре тероризма и колко ще бъдат избити дали си задавът въпроса
21
0
 
0
 
! Отговори
"мирните" преди 3 години
До Анонимен 17

Това е повода,приятелю,не причината!Между двете има голяма разлика!
20
0
 
3
 
! Отговори
КраварятОтФашингтонъ преди 3 години
До Суворов

Хафез Асад е наследен от Башар Асад .
19
0
 
21
 
! Отговори
Суворов преди 3 години
На каквото мяза днес "съвременна" Либия, разчленена на отделни
разпокъсани области ръководени от местни племенни вождове,
така ще изглежда и Сирия без ръководната роля на Хафез Асад !?
18
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемите на Асад започнаха когато отказа да пусне катарски газопровод през Сирия
-----------

А какъв му е проблема да пусне тои газопровод?
Ще му отнеме част от пустинята или какво?

С какво е толкова страшен този газопровод, та да струва разрушаването на цялатадържава?
17
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Некво страшно лицемерие. Една дума се не продума как мракобесните монархии като Саудитска Арабия, Катар и Бахрейн смазаха всеки опит за "арабска пролет". Но светските арабски държави - виж, техните лидери са касапи?! Както каза Тереза Мей - СА може да не спазва човешките права, но са наши хора. Няма такова лицемерие.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои анализатори казват, че единственият заместник може да бъде алауитски генерал от армията, защото присъствието на подобен лидер би служило като гаранция за малцинствата в Сирия.
...

Дайте по тази логика да си изберем Местан за президент.
15
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Асад е единствената сила, която държи тия талибани под контрол.
14
2
 
32
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Напълно съм съгласен с тебе!И още нещо.Още преди 5 години Путин предупреди тези същите държави,създатели на ИДИЛ,че ще им спретне нов Сталинград,ако нападнат Асад.Точно така е казал.Предупредил ги е през турския посланик в Москва
13
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да,Сирия беше светска,с голям процент християни-може би към 20-25%,а също друзи,арамейци,кюрди,алеуити и много други малцинства.Многонационална държава с висок стандарт,управлявана добре от фамилията Асад вече много години.Да,Сирия и Асад са дългогодишни съветски и руски съюзници.Проблемите на Асад започнаха когато отказа да пусне катарски газопровод през Сирия.Тогава го налазиха ислямистите създадени от САЩ,Катар,СА,Израел,Турция.
12
38
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АСАД Е САМО ПИОНКА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

СИРИЯ Е ОКУПИРАНА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА АРМИЯ НА ПУТЛЕРОЦИД ЗА ДА ПРОДАВАТ ТЕ ГАЗ НА ЕС А НЕ СИРИЯ!!!!