"Руската афера" – горещ картоф за следващия шеф на ФБР

Той може би ще се наложи да кръстоса шпаги с Доналд Тръмп
12 май 2017 22:15, Елка Василева
47
"Руската афера" – горещ картоф за следващия шеф на ФБР
Снимка: архив, Reuters

Следващият шеф на ФБР ще се изправи пред деликатна задача - да съчетае изискването и очакванията да бъде независим с по-нататъшно разследване на съмненията за сговор между приближени на Доналд Тръмп и руското правителство.

Опасността е да влезе в голямо нарушение, доколкото президентът не пропуска случай да окачестви самия предмет на следствените действия като "лъжливи данни", пише Франс прес.

След грубото уволнение на шефа на ФБР в САЩ Джеймс Коми във вторник "за ФБР вече е невъзможно да води по истински независим начин разследването за руска намеса в изборите", смята Джулиан Санчес, учен от Института "Катон".

"Дори ако бъдещият директор на ФБР избегне всякакви подозрения, че иска да влияе на разследването, белята вече стана - да видиш главата на Коми, набучена на копие, вече си е влияние", казва той.

Временният шеф на ФБР, напротив, увери в четвъртък Конгреса, че следствието върви нормално, "независимо какви решения се вземат". "До момента няма никакъв опит да се възпрепятства разследването", добави Андрю Маккейб.

Но както е констатирал всеки директор на ФБР от създаването на агенцията преди 109 години, политиката неизменно витае наоколо и сблъсъците с назначилия го стопанин на Белия дом са почти неизбежни.

Който и да поеме кормилото на прочутата агенция с 30 000 служители, "руското дело" може би ще му наложи да кръстоса шпаги с Доналд Тръмп. В противен случай - ако не е достатъчно нападателен, приемникът на Коми ще бъде обвинен, че се огъва пред политиката и натиска на Белия дом.

Подчинен или противник

Откакто през 1972 г. почина Едгар Хувър, ръководил Бюрото 48 години, шефовете на ФБР служеха на президентите, поемайки рисковете на свой гръб.

Наследникът на Хувър - Л. Патрик Грей, изпълнявал временно длъжността през управлението на Ричард Никсън, бе освободен след няма и година, защото изпълни заповед от Белия дом и изгори документите от скандала "Уотъргейт".

През юли 1993 г. Бил Клинтън уволни Уилям Сешънс след шестгодишна служба за лични прегрешения, но и с цел да го смаже.

Обратното виждаме в случая с Луис Фрий. Ветеранът от ФБР стана противник на Белия дом по времето на семейство Клинтън, замесено в поредица от скандали, на първо място аферата с Моника Люински, заради която държавният лидер без малко не бе отстранен.

Но може да сметнем, че Луис Фрий е бил пристрастен като човек от лагера на републиканците, противници на президента демократ.

Грешна преценка

Назначаването на Джеймс Коми за ръководител на ФБР от Барак Обама през септември 2013 г. бе посрещнато добре във ведомството. Бившият прокурор вземаше присърце нуждите на персонала, спомня си Ед Шоу, работил в Бюрото 25 години.

Щом обаче Джеймс Коми организира на 5 юли пресконференция и заяви, че не препоръчва бившият държавен секретар Хилари Клинтън да бъде преследвана заради личния й сървър за имейли, Шоу наред с други агенти бе много разочарован.

В разгара на избирателната кампания Коми намеси агенцията в политиката, изтъкна Шоу. Според него директорът не е трябвало да казва нищо и да изпрати съображенията си в министерството на правосъдието.

"Това бе грешна и неблагоразумна оценка - казва той. - За разследванията не се говори, нека ги коментира правосъдното ведомство. Това е тяхна работа."

Тогава обаче никой не знаеше, че Джеймс Коми е хлътнал и в друго разследване, засягащо избирателния щаб на Доналд Тръмп и руската намеса в изборите.

Според експерти тези случаи го бяха поставили в почти невъзможно положение. Защото всички възможни разкрития, направени преди или след 8 ноември, биха предизвикали и в двата лагера бурни реакции срещу Коми и обвинения във фаворитизъм.

Разтревожени агенти

"Стигнеш ли такива висини (. . .), колкото по-нагоре се качваш, толкова по-дълго падаш, ако сбъркаш нещо", обяснява Шоу.

Дори агентите, критикували действията на Коми във връзка със случая Клинтън, се тревожат за бъдещето си.

Сдружението на агентите от ФБР настоя в комюнике да участва в избора на приемник на досегашния директор, чиято идея бе "да се увери, че разследванията на Бюрото се водят според закона и конституцията".

Майкъл Табман, бивш агент на ФБР от Канзас сити в щата Мисури, разкритикува подхода на Джеймс Коми към аферата с имейлите.

Но уволнението му според него е друг въпрос. "Мнозина агенти ще се запитат дали е политически мотивирано; това силно ще обезсърчи тези, които се мъчат да останат аполитични и просто си гледат работата", заяви той пред местната телевизия Кей Си Ти Ви.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
4
 
! Отговори
Всъщност преди 6 години
Всъщност заглавието трябва да е Аферата Клинтън, а не руската афера ,защто тази афера уличава Килъри в държавно предателство,а имейлите могат да бъдат хакнати от всеки
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При такива затоплени отношения и климат на много студено вещае името и фамилното име Коми пък Джеимс въобще е нещо различно за Бонд с пистолетите по представите на мнозина от серийния филм или кратко някой казал,че му е много студено като чуе туй име и му напомня за ледниковия период като декор от последна серия на филма.
22
1
 
6
 
! Отговори
Чудя се преди 6 години
Американците не се ли срамуват да тръбят,че Русия им се меси в изборите и едва ли не им е избрала президент????То ако това беше наистина така,значи могъществото им е отишло по дяволите!Което засега не е така...Работата отива към избождане на очи,вместо изписване на вежди.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки които кръстосва шпаги с Тръмп ще бъде уволнен, новия едва ли е толкова глупав. Хубава държавна работа с огромна заплата и всякакви екстри. Не всички са *** борещи се с собствения си президент.
20
2
 
15
 
! Отговори
цру преди 6 години
Изборът за шеф на ФБР отново се падна на руснаците , много силни ей , те Президент на САЩ избраха , та какво остава за ФБР
19
0
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
ВНИМАНИЕ!!! Това е фалшива новина!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Сдружението на агентите от ФБР настоя в комюнике да участва в избора на приемник на досегашния директор, чиято идея бе "да се увери, че разследванията на Бюрото се водят според закона и конституцията"."Настояват, защото нямат законово право да участват. Не може служители от ниски нива да определят политиката на висшето ръководство. ФБР продължава да се излага и да става за смях.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Много просто ще назначи независим прокурор с личност одобрена от всички партии. Или пък с квалифицирано мнозинство"Чакай малко. Искаш да ми кажеш, че американската система, в която нямало безконтролна личност, щяла да излъчи безконтролна личност? :D
16
2
 
11
 
! Отговори
Тъпи злобари преди 6 години
Влизам в този сайт само за да видя какво пишат самотни и озлобени хора. Толкова сте далече от истината, че ако имахте малко пари щяхте да си купите отрова за мишки и да я изпиете напълно. Нито знаете защо Тръмп бе избран от индустриалния елит за президент, нито може да екстраполирате малко в бъдещето.Да не говорим за първичната злоба към Путин и Русия. Русия сега е толкова дясна държава, че ще ви се завие свят, а Путин няма желание за следващ мандат, малка е вероятността да се кандидатира.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Много просто ще назначи независим прокурор с личност одобрена от всички партии. Или пък с квалифицирано мнозинство."Независима личност, одобрена от властта? :)
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Вместо това той спира разследване срущу Тръмп, нещо съвсем познато от българската прокуратура. Това е разликата. Схващаш ли? Неговото задължение е да обвинява, а не да оневинява както в случая с уволнението на Коми за да оневини Тръмп."Не се опитвай да ми влияеш на мнението с аналогии от българската съдебна система. Един прокурор за да стартира процес, трябва да получи ОСНОВАНИЕ, базирано на твърди доказателства, а не на подозрения. Щом е отказал процес, значи не му е предоставено нищо същест
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В американската система на управление и държавно устройство няма безконтролна личност включая и главния прокурор. Недей да правиш аналогия с някои диктаторски системи като в Русия."И след като ми заявяваш, че в американската система няма безконтролна личност, как точно очакваш, че Конгресът ще назначи "независим" прокурор, който ще разследва Тръмп? :)
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ти изкара че главния прокурор коли и беси и никой не може да му каже копче. Хайде скрий се в русофилската си дупка."Ти изкара, че "главен" не значи нищо и просто са го кръстили "главен" ей така, за разнообразие. Осъзнай се, да има някой над главния означава да има частна държава над държавата.
11
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е да се появи нов Маккартър и да ги вкара в пътя такива склонни към колаборация с врага хора като Тръмп, Сешънс, Пейдж, Флинт, Манафот и т.н. путински ставленици.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Искането на прокурорите е да се назначи независим прокурор с извънредни пълномощия одобрен от Конгреса за разледване на руската връзка на Тръмп и неговата група. Ако Сешънс откаже тогава Конгреса ще назначи Специална Комисия над която главния прокурор няма юристдикция. Така че разследване ще има."Ще ти го кажа максимално просто- ако Главният прокурор в една държава няма юрисдикция над влиятелна група от хора в държавата, значи в тази държава властва всичко друго, но не и демокрация.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ е полицейска държава и ловят вещици. Кoми го махнаха защото е подслушвал Тръмп и за да го уличи в руска намеса.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп има малки ръце и голяма рода какво по-тoчно ще му e трудно на новия. Kакви афери ви гонят, май сте прекалили със краварските филми идете си пуснете някоя руска песен и си лекувайте нервите.
7
1
 
3
 
! Отговори
Тръмп е пътник преди 6 години
Разследване ще има така или иначе. 20 прокурори са написали писмо до главния прокурор Джеф Сешънс от кого всъщност тръгна аферата, а и самият той е замесен с руския резидент във Вашингтон Кисляк. Искането на прокурорите е да се назначи независим прокурор с извънредни пълномощия одобрен от Конгреса за разледване на руската връзка на Тръмп и неговата група. Ако Сешънс откаже тогава Конгреса ще назначи Специална Комисия над която главния прокурор няма юристдикция. Така че разследване ще има.
6
0
 
0
 
! Отговори
Ralica преди 6 години
До пророка НатанаилАБСОЛЮТНО!
5
2
 
7
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Най трудно се разследва афера когато сам си я измислиш..да се чудиш и маеш кви простоотии да разследваш.Вярно че ще му е трудно на новия ***** !