Как Саудитска Арабия изигра Доналд Тръмп?

Саудитските пари сега трансформират европейския ислям
26 май 2017 22:00, Елка Василева
224
Как Саудитска Арабия изигра Доналд Тръмп?
Доналд Тръмп и крал Салман. Снимка: Reuters

Бомбеният атентат в Манчестър тази седмица беше поредното ужасно напомняне, че заплахата от радикалния ислямски тероризъм се запазва. А обиколката на президента Доналд Тръмп из Близкия изток наново илюстрира как страната, която е основен разпространител на този тероризъм - Саудитска Арабия, съумява да избегне и отклони всякаква отговорност за това. Фактически Тръмп даде на Саудитска Арабия безплатен пропуск и свобода на действие в региона, пише Фарид Закария във в. "Вашингтон пост".

Тези факти са всеизвестни. От пет десетилетия Саудитска Арабия разпространява своята тесногръда, пуританска и нетолерантна версия на исляма, която по начало не се практикува почти никъде другаде в мюсюлманския свят. Осама бин Ладен беше саудитец, каквито бяха и 15 от деветнайсетимата терористи от 11 септември.

Знаем също (от изтекли имейли на бившия държавен секретар Хилари Клинтън), че през последните години саудитското правителство и Катар са оказвали "тайна финансова и логистична подкрепа на ["Ислямска държава"] и други радикални сунитски групи в региона". Саудитците са втори по численост сред чуждестранните бойци на "Ислямска държава" (ИД) и по някои сметки са най-много на брой в терористичните операции на групировката в Ирак. Кралството е в мълчалив съюз с Ал Кайда в Йемен.

ИД черпи своите вярвания от уахабитската версия на исляма в Саудитска Арабия. А бившият имам на Голямата джамия в кралството каза миналата година, че ИД "използва нашите собствени принципи, които могат да бъдат намерени в нашите книги [. . .]. Ние следваме същите разсъждения, но ги прилагаме по изтънчен начин". Докато ИД стане в състояние да напише свои учебници за своите училища, тя е приела саудитския дневен ред за свой.

Сега саудитските пари трансформират европейския ислям. Изтекли доклади на германското разузнаване показват, че тези дарения, които са "тясно свързани с правителствени служби" на Саудитска Арабия, Катар и Кувейт, финансират джамии, училища и имами, за да разпространяват из Германия фундаменталистката и нетолерантна версии на исляма.

Карлота Гал от "Ню Йорк таймс" описва процеси в Косово, вследствие на които 500-годишната традиция на умерен ислям бива разрушавана. "Обучени в Саудитска Арабия имами пропагандират от своите бази догмите на уахабизма: върховенство на шериата и също идеите за насилствения джихад и такфиризма, който приканва да бъда убивани като еретици мюсюлманите, които не следват тази интерпретация на исляма... Благотворителната подкрепа често е съпътствана от условия. На семействата се раздават стипендии, при условие че ходят на проповедите в джамията, а жените и момичетата са забулени".

Правителството на Саудитска Арабия е започнало да забавя голяма част от своите най-скандални практики. Сега то се ръководи де факто от втория престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който изглежда изненадващо прагматичен и наподобява визионерския лидер на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум. Засега обаче реформите в Саудитска Арабия се изразяват предимно в подобряване на икономическата политика на кралството, а не в скъсване с могъщата религиозна върхушка.

Речта на Тръмп за исляма беше нюансирана и съдържаше съчувствие към мюсюлманските жертви на джихадисткия тероризъм (които според едно изчисление са 95 на сто от общия брой на жертвите). Той сякаш уцели същината на проблема, когато каза: "Нито една дискусия за изкореняването на тази заплаха не би била завършена, ако не споменем правителството, което предоставя на терористите убежище, финансова помощ и социалния статус, необходим за вербуване".

Тръмп обаче говореше не за своя домакин Саудитска Арабия, а всъщност за Иран. Ясно е, че сега Иран е дестабилизираща сила в Близкия изток и подкрепя някои много лоши играчи. Извънредно неточно е обаче той да бъде определян като източник на джихадистки терор.

Според анализи на "Глобалната база данни за тероризма" от Лейф Венар от "Кингс колидж" в Лондон над 94 на сто от смъртните случаи вследствие на ислямски тероризъм от 2001 г. са извършени от ИД, Ал Кайда и други сунитски джихадисти. Иран се бори с тези групи, а не ги поддържа. Почти всяка терористична атака на Запад има някаква връзка със Саудитска Арабия. Фактически нито една не е била свързана с Иран.

Тръмп възприе саудитската позиция за тероризма, която отклонява всякаква вина от кралството и я пренасочва към Иран. Саудитците заляха неопитните преговарящи на Тръмп с прояви на почит, оръжейни сделки и дарения за фонд към Световната банка, иницииран от Иванка Тръмп.

През 2016 г. кандидатът за президент Тръмп написа във Facebook: Саудитска Арабия и много от страните, дали големи суми пари на Фондация "Клинтън", държат жените като робини и убиват гейовете. Хилари трябва да върне всичките пари от тези страни!"). Накратко казано, саудитците изиграха Тръмп.

Сега Съединените щати се включиха към външната политика на Саудитска Арабия - неспирни битки срещу шиитите и техните съюзници из целия Близък изток. Това ще въвлече Вашингтон в безкрайни религиозни борби, ще засили регионалната нестабилност и ще усложни връзките с държави като Ирак, които имат добри отношения с двете страни.

Най-важното обаче е, че няма да направи нищо за справяне с пряката и текуща заплаха за американците - джихадисткия тероризъм. Аз си мислех, че външната политика на Тръмп цели да постави на първо място Америка, а не Саудитска Арабия. 

/БТА/
 


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен до Shopp 167 - Колега, Shopp е провокатор, не му се връзвай.
153
0
 
7
 
! Отговори
пенко преди 3 години
Не съм съгласен. За Тръмп работи огромен аналитичен екип . Просто САЩ ,изпълнявайки задължението си да неутрализират противостоящите на Израел държави , загуби позиции в повечето арабски страни . В Египет заложи на "мюсюлмански братя" и загуби ;в Ирак не помагаше на шиитите; в Сирия ИД се появи с американски униформи и оръжие ,които уж те не можели да си приберат!!! В Либия пълно фиаско /чрез франсетата/;В Йемен малко хуси бият много сауди;Судан -прогонени; Сомалия- прогонени !!! Каквоим остава?
152
1
 
17
 
! Отговори
promo преди 3 години
ами да си за ислям и Сащ или трябва да си платен или много глупав , аз в Русия бих отишъл ама в Суадитска Арабия не , пожелавам ти да се срещнеш с някой суадитец и да те подреди хубаво :)
151
0
 
12
 
! Отговори
promo преди 3 години
най-после задълбочен и точен анализ, евала на днес.бг че го публикувате
150
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо и никого не е изиграла СА, просто тук са намесени няколко фактора. Първо, Израел има изгода СА да е контра-пункт на Иран в този регион. Второ, Америка обича да печели много пари като продава оръжие. Трето, СА ще ползва това оръжие при нужда срещу Иран, Сирия, Йемен, Русия, Китай и т.н... И така нататък... С тая сделки играя икономически, гео-политически, религиозни, териториални и всякакви фактори. В крайна сметка ми се струва, че СА ще завърши като Ирак, но трябва да си изпълни ролята...
149
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Shopp™
И все подкрепяните от СА и Катар "демократи" извършват самоубийствени атентати и няма нито един такъв от подкрепящите Асад или подкрепяните от Иран, дървеноглавий....
148
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Игра на шахмат в която пионките се разместват според обстоятелствата от група сатанински вампири. Ислям е ислям, всичко друго са политически създадени групи от идолатори- суни, шиа,суфи, салафи. Всъщност връзките на суфи и салафи с масоните са тесни. Същото важи за християнството, където пък имаме католици, протестанти, православни и тнт. Ватиканът е разпространителят на християнскитите ,салафи, само дето те работят скрито от публиката.Пътят към Господ е монотеизъм, всичко друго е лъжа, чрез която хората биват манипулирани.
147
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
де и мен така да ме изиграят като ми кихнат 500 милиярда за старото ми оръжие
146
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 145
Изкара ли за европицата днес? Мурджо, Русия НЕ Е ДАВАЛА на Иран ядрено оръжие, а и
Иран не й е искал. Руснаците строиха АЕЦ "Бушер" и изиграха ключова роля в това Иран да съкрати ядрената си програма. Това го знаят всички, освен теб! Толкова ли си тып или си много гладен?
145
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да се спре диктата на саудитците,просто трябва да се предприеме политика за за купуване и ползване на повече електромобили.Като няма нужда от техния петрол,богатството им ще започне да се стопява и няма да диктуват правилата в ислямския свят.
144
7
 
32
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Япония е решила радикално веднъж за винаги проблема "Откриване тънките разлики м-у шиити, сунити и др .....ити", като е забранила със закон стъпването на какъвто и да било мюсулманин на нейна територия!
143
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп се интересува само от пари и сделки.
142
0
 
35
 
! Отговори
1 преди 3 години
Тук половината "професори" и "доценти" не правят разлика между сунити и шиити, между С.Арабия и Иран, между араби и перси.
141
3
 
3
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Zenite v Iran sashto hodiat zachohleni,a i irancite sa persi.Golemi razbirachi v komentarite po-dolu.Zeni i maze nemogat da sednat na edna masa i t. N
140
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 187 Що не съм чул някой иранец атентатор в Европа, бе ?
139
9
 
26
 
! Отговори
до 176 от славянин преди 3 години
Ядрените централи не са ядрено оръжие, а когато Русия даде оръжие на Иран за 350 милиарда $ както направиха задокеанските чобани със саудитите, тогава приравнявай Русия със сащ!
138
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 186 К'во му обясняваш на този папагал за Иран. И аз да допълня, ние сме с едно ДНК с иранците- прабългарите искам да кажа. Иранките не случайно са толкова красиви.
137
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от 184 за 176
136
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То ако става въпрос Русия даде и ядрено оръжие на Ким Чен. Нещо по въпроса да кажеш или викаш бай Дончо нацапа гащите когато Ким Чен му каза директно- удариш ли ме , веднага ти пращам ядрени ракети към САЩ. И бай Дончо се изниза нассран от Корейския залив преди седмици. Що така, бе Миме?
135
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снимката е достатъчно показателна защо цяла Европа е в страх от една шепа бокклуци от ИД!