Войната в Сирия няма да спре и след края на ИД

"Независимая газета": Москва има нужда от нов сигурен съюзник!
31 май 2017 22:15, Елка Василева
29
Войната в Сирия няма да спре и след края на ИД
Снимка: архив, Reuters

Напоследък получаваме противоречива информация от Сирия. От една страна, борбата на сирийските правителствени войски (подкрепяни от руските Въздушнокосмически сили и друга съюзна авиация) и кюрдските опълченци (подкрепяни от САЩ и ред западноевропейски страни) срещу въоръжените формирования на "Ислямска държава" очертава позитивни промени в оперативната обстановка. От друга страна, наближава момент, в който буферната зона - самата групировка ИД - между силите, подкрепяни от Вашингтон и от Москва, ще спре да съществува и ще се стигне до двусмислена ситуация, пише Александър Шарковски, "Независимая газета".

Кюрдското опълчение, формированията на сирийската опозиция, стоящите зад тях Съединени щати и коалицията може да получат реална възможност да хвърлят всички свои сили на борба с Башар Асад. Това автоматично ще изложи на удар и руските военни в Сирия.

Възможно ли е силите на сирийската опозиция и коалиционните войски да не започнат военни действия срещу официален Дамаск? В момента кюрдските опълченци (Силите за защита на народа, СЗН) са в приятелски отношения с Москва, а те са съществена, и то най-боеспособната част от формированията, опозиционни спрямо режима на Асад. Но стане ли дума да се брани автономията на Сирийски Кюрдистан, СЗН със сигурност ще обърнат оръжие срещу Дамаск - с всички произтичащи последици.

Фактически идва момент, в който Сирия неизбежно ще бъде разделена или ще се разпадне. А дали ще продължат бойните действия, зависи най-вече от желанието на страните да получат (в случая с Башар Асад - да запазят) една или друга територия.

Кюрдите претендират за северни сирийски земи, наричани от тях Рожава. Но искането им се посреща с категорично несъгласие от Анкара, окупирала част от Северна Сирия. Турски войски и подкрепяни от тях опозиционери са разсекли територията на Рожава надве; това стига, за да продължи войната в северните райони, ако турците не се изтеглят оттам.

Иран и Израел преследват в региона собствени геополитически интереси - полагат усилия с подчертано противоположни вектори. Рияд и Арабската лига пък ще се стремят сирийските сунити да получат възможно по-голяма част от страната - с мотива, че те са мнозинство сред населението. Ето още причини сирийската война неизбежно да продължи и след премахването на ИД.

Техеран заяви неотдавна, че е готов за мирни преговори със сунитските държави, но остава неясно какво ще следва от тази стъпка. Все тъй непримирима е и позицията му спрямо Израел. Въпросът е струва ли си тогава Москва и занапред да брани геополитическите интереси на Иран или е време да поизвърти вектора на политиката си в региона.

Защото се очаква Техеран да поведе твърда игра на горивния пазар като конкурент на Русия. Освен това Иран като ислямска република е доста далеч от нас по идеология. Дори не толкова защото мнозинството хора в Русия са православни християни, а защото Иран е шиитска държава, докато сред руските мюсюлмани шиитите са нищожно малцинство.

А Техеран е показвал неведнъж, че винаги води външна политика единствено в свой интерес, което безспорно трябва да държи Москва нащрек. Връзките между страните ни датират отпреди много столетия и през повечето време те са враждували. С оглед на всичко това не е ли по-добре за Москва занапред да гради отношения с Техеран единствено на прагматична основа?

И обратното, сближи ли се Русия с Израел, това наред с множество неудобства може би ще й помогне да реши и много проблеми, по-специално да си оправи отношенията със Запада.

Известният израелски държавен деец и експерт по военнополитическите въпроси Яков Кедми разказа пред нашия вестник как преценява възможностите за развитие на отношенията между Русия и Израел. Според него страните ни имат твърде сходни интереси в региона. Русия би била доволна от една цялостна, стабилна, светска Сирия, която да отреди на опозицията собствена политическа роля с условието да се откаже от въоръжена борба с правителството. А всички екстремистки формирования да бъдат прогонени от страната. Освен това Москва разчита да запази базите в Тартус и Хмеймим, което да й осигури военно присъствие в Средиземноморието.

Израел също би желал една цялостна, стабилна Сирия, но без иранско военно присъствие на територията й. Особено що се отнася до Голанските възвишения и пристанищата в Средиземно море. Израелците са против сътрудничеството на Дамаск с Хизбула, с която и занапред ще водят непримирима борба, било то в Сирия или в Ливан. Те нямат интерес от създаване на буферни държави и гледат да не се месят във вътрешните работи на съседните страни. Израел не смята например да окупира Ивицата Газа заради присъствието на военното крило там. Хамас, напротив, се опитва да установи контакт с неговото политическо крило.

Присъствието на руски въздушнокосмически и военноморски сили в Сирия естествено тревожи Израел, тъй като наличието на руски противовъздушни и противоракетни средства, също и електронни средства за наблюдение и разузнаване в перспектива ще ограничи възможностите авиацията на израелската армия да действа в Ливан и Сирия, за да брани сигурността на Израел. Но ако Москва представи на Ерусалим убедителни гаранции за приятелски отношения, ще изчезне и поводът за подобни тревоги.

/БТА/


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
31
 
! Отговори
SS преди 3 години
приятелство между Русия и Израел - добре, но едва ли във вреда на арабита.
Така че тази идейка е плод на сън в лятна нощ... на някой евер-психопат... :)
22
0
 
31
 
! Отговори
Б. К. от К. преди 3 години
Явно....по долните коментаристи не познават историята на Бл. Изток и междун. правила. Щом една държава пък е призната от ост. свят ..., тя има право да се брани.Така е и с Израел. Палестина също...., но то се иска грамотност, а не само да се размахват знамена.
21
1
 
32
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 3 години
За онези които не са в час повече от половината от близкия изток принадлежи на израел но той е окупиран от арабските пришълци които полека лека ще бъдат изтласкани от нашите земи и ние ще си върнем държавата и ще я почитстим от заразата наречена ислам но това нее бърз процес))))
20
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Израел не брани никаква сигурност!Той е поставен там,точно,за да няма мир никога в региона,което значи и в Света.

Когато на световния ционистки конгрес,в края на 19 век,евреите приемат "протоколи на ционските мъдреци",като основен програмен документ за бъдещите им действия,в него са предписани провокирането на 2,или 3 световни войни,за установяване на тяхното господство и създаването на еврейска държава.

имало е различни предложения,къде да бъде тя,но се решава да бъде на палестинска територи
19
3
 
36
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Да. Израел брани държавата си. Има право.Отвсякъде е обкръжен от неприятели. Затова и девойките минават през зад. военна служба. Да. Арабската пролет я спретна Мосад с ЦРУ...и КГБ....Но арабите не са готови все още за демокрация . Ще се трепят още дълги години....
18
10
 
35
 
! Отговори
Б.Х. преди 3 години
Бачкам в ВМЗ Соподтдт и ме боли шмаизера дали ще спре Войната в Сирия .Важното е да имаме работа до пенсия Америиндянците да плащат а Салдитска Арабия да поръчва уръжия.Нека заплатите да разтът да станат колкото на депотатите. А нека си говорят по всички медиите като папагали колко е бил лош Путин и Русия.
17
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Или Света е Смахнат или хората станали Изчатия.Как така Израел Брани Сигорноста си като избива хора в Ливан и Сирия нея никои не я нападал.Второ Сащ ЕС Русия Турция и Салдитска Арабия който са терористи на исляма какво правят на Майкаииии
си Путттаааа в Сирия
16
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 18 защо не отидеш да се поклониш на паметниците на руските и съветските окупатори?
15
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вектора на политиката на Фашингтон е да си вдига чуковете от там и да престане да се прави на геополитически играч, защото вместо играч все повече се превръща в геополитически клоун. САЩ имат прекалено много вътрешни проблеми изнесена икономика, огромен външен дълг, социални, етнически и религиозни проблеми и противоречия за да се прави на какъвто и да е играч.
14
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От цялата каша най-правилното решение е - цяла, неделима, светска Сирия на Асад и останалите да си обират крушите кой откъде е. Ама Асад бил приятел с Путин - това си е тяхна работа. Останалите - метла.
13
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
VIE SE RADVATE NA KURDITE,KVO STE KAJETE ZA KARDJALISTAN
12
2
 
31
 
! Отговори
Интригата е друга преди 3 години
Ще се изтегли ли Русия от Сирия след разгрома на Ислямска държава, или ще се настани трайно там (с всички плюсове и минуси за нея от това).
11
15
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия мъти там водата(най-много).
10
13
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Путин и Русия воюват наистина с ИД. Останалите ги въоръжават.
9
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че няма да спре. От едната страна е Турция, от другата Саудитска Арабия, от трета - ЕС и САЩ. Как да спре?
8
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говорим си за Израел , но руснаците всъщност отварят вратата за Турция , ние ще ви помогнем да се справите с кюрдите , а пък вие ще ни купувате газта и петрола , който ще добиваме в Сирия и няма да се занимавате с разни катарски газопроводи към Европа .
7
24
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Въпросът е струва ли си тогава Москва и занапред да брани геополитическите интереси на Иран или е време да поизвърти вектора на политиката си в региона."

Вектора на политиката на Москва е да си вдига чуковете от там и да престане да се прави на геополитически играч, защото вместо играч все повече се превръща в геополитически клоун. Русия има прекалено много вътрешни проблеми едностранчива икономика, социални, етнически и религиозни проблеми и противоречия за да се прави на какъвто и да е играч
6
4
 
46
 
! Отговори
мериканчо преди 3 години
Па как ще спре, нали ние я организираме, трябва да плашим нашите , а васалите да се страхувате.
5
19
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кюрдистан е на път да се обособи. Рано или късно ще стане, това е третият им опит да се освободят от Османско робство.
....
Изоставаш от новините. Той отдавна е обособен, само, че в Ирак. Дори си има президент-Барзани. Марионетка на Ердоган. Откъсна иракски Кюрдистан от Ирак и сега ще го присъединява към Турция. Като се разпадне и Сирия ще присъедини и него плюс северна Сирия.
4
11
 
47
 
! Отговори
нн преди 3 години
Кюрдистан е на път да се обособи. Рано или късно ще стане, това е третият им опит да се освободят от Османско робство. Последният народ останал под Османско /турско/ робство. Да му мислат турците , че там са повече от 15 змилиона. Ще ги разбият.