Колко струва едно "Извинявай! пред страха да излезеш навън?

Ритнатата в берлинското метро четири месеца не била на себе си
Обновена: 2 юли 2017 06:19 | 1 юли 2017 14:10, Камелия Цветанова
76
Колко струва едно "Извинявай! пред страха да излезеш навън?
Снимка: кадър Youtube

"След нападението в метрото животът ми се промени. Не бях в състояние да ходя на лекции в университета", споделя 26-годишната студентка Яна пред съда в Берлин в четвъртък, 29 юни 2017,  пише Дойче веле.

Още по темата

В края на октомври 2016 тя бе ритната брутално в гърба по стълбите на берлинското метро. Извършителят е 28-годишният българин Светослав Стойков, който е баща на три деца. Жертвата разказва още, че в продължение на четири месеца просто не е била на себе си.

Страхувала се е да излиза навън. С помощта на психотерапията обаче, която започнала през януари т.г., успяла отново да заживее нормално.

В нощта на нападението Яна се прибирала вкъщи след гостуване у приятелка. За малко изпуснала трамвая и решила да се стопли в метрото, докато дойде следващият трамвай. Вече слизала по стълбите, когато изведнъж полетяла надолу по стъпалата.

"Какво става?", зачудила се тя за секунди, защото била убедена, че не се е спънала. При падането си ударила челото в едно от стъпалата. След като се изправила, видяла двама мъже да се отдалечават от мястото, единият от които държал зелена бутилка в ръка. От притеклите ѝ се на помощ минувачи научила, че е била ритната. Но цялата картина ѝ се избистрила едва когато видяла видеозаписа от камерата за наблюдение.

26-годишната студентка раказва всичко това видимо притеснена. Вероятно не ѝ е никак лесно да се изправи пред съда - едва преди няколко месеца тя е правила терапия срещу страха от изпити и говорене пред публика, както посочват германските медии.

В резултат на падането Яна си чупи лакътя, има рана на челото, хематоми по бедрата, подута китка и натъртвания по таза. Белегът на челото ѝ вероятно ще остане завинаги. Що се отнася до психическото ѝ състояние: през август ѝ предстои контролен преглед при психолог.

Германските медии припомнят, че обвиняемият Светослав още в началото на процеса е признал извършеното деяние, но не си спомнял нищо, защото бил под влиянието на алкохол и наркотици.

В присъствието на жертвата си, вчера в съда той се извинил за постъпката си: "Много съжалявам, извинявам ти се, че ти причиних тези страдания. Все още съм в шок и не знам защо направих това. Нямам какво друго да кажа. Ръцете и краката ми треперят. Извинявам се на всички и много съжалявам, повярвайте ми", заявил той пред съда.
Германските медии посочват, че Яна К. не приела извиненията.

"Докато господин Стойков не поеме отговорност за това, което е извършил, не виждаме никакъв смисъл да приемаме извиненията му", заявила адвокатката на Яна.

Срещу Светослав е повдигнато обвинение за причиняване на тежки физически увреждания. За това престъпление той може да получи до 10 години затвор. 


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
11
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
В момента съдят престъпник от ромски произход в Унгария, отговорен за смъртта на 71 бежанци, които се задушиха в камиона през лятото на 2016-та година. Съобщава се за БЪЛГАРСКИ престъпник. Според мен външно министерство трябва да изиска от унгарския съд да съобщи на света, че съди "български гражданин с ромски произход." Такова уточнение има голямо значение за чистите българи. Морално значение!
48
0
 
10
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Когато в Германия някой извърши престъпление се уточнява - например немски гражданин с турски произход, или немски гражданин - преселник от Русия. Крайно време е нашите дипломатически представителства по света да изискват от медиите на съответната държава уточнение. "Еди кое си престъпление е извършено от български гражданин с ромски произход"...Оставяме си магарето в калта, защото сме помиари. Не бива да се поставят всички българи под общ знаменател и да отговарят за ромските престъпления!
47
1
 
3
 
! Отговори
Феликс преди 3 години
Трудно ми е да разбера как това *** може да е българин. Не сме идеални, но българин не може да извърши такава мърсотия.
46
15
 
1
 
! Отговори
Берлин преди 3 години
Егати сценария! Страх я било. Какво общо могат да имат украинска про'ститутка и св'одник от Максуда, м? Само един ритник ли?
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германците ще му треснат яка присъда но после ще го пратят в БГ да я излежи.
И тука както сами се досещате ще го пуснат след като плати.
44
1
 
16
 
! Отговори
Ганчо преди 3 години
Този е за затвора, мръсен ***.
43
0
 
13
 
! Отговори
Аспарух преди 3 години
Я стига с тази роболепна коректност.Този не е никакъв Българин,а си е ***.95% от този етнос са като ***,просят,крадат и много бързо се организират(като скакалци) да отиват да биат и да убиват.*** тормоз над Българите минава всякаква граница.Нужни са спешни мерки,а на този му е нужно 10г затвор,за да се замисли за във бъдеще над постъпките си.
42
4
 
0
 
! Отговори
Starija hush преди 3 години
6tom e roden v bg kenef zna4i e bugarski divak.V pasporta mu bugarin a ne rom.I ne mi se izvartaite kato 6undi a si priznaite bai ganjovski divaci.Samo pandiz 6te vi opravi dolno pleme.
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този може да е български гражданин, но не е българин. Кога най-сетне ще започнат да им казват истинския етнос от който са. Омръзна ми вечно да опетняват всичко свързано с България. Как може в Америка да се уточнява кой от какъв произход е, а тук било дискриминация.
...
Защото България отказва да признае, че имаме малцинства понеже не и е изгодно от последствията които ще произтекат от този акт.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ЩО ГО ПИШЕТЕ БЪЛГАРИН? МОЖЕ ДА Е БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН, НО НЕ Е БЪЛГАРИН.
...
Всичко родено в България е българин. Н'ъл тъй беше?
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този човек е български гражданин - гражданин на Европа! Българския Хелзингски комитет да се намеси, да плати вместо него обезщетенията и да му излежи присъдата! Ако не, да се забрани тази организация като неефективна и вредна!
38
2
 
0
 
! Отговори
Ot alexandar преди 3 години
Ei nachti balgari kat sa napiyat ne znaiyat koprayat tya sam ta oprava e takava
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ЩО ГО ПИШЕТЕ БЪЛГАРИН? МОЖЕ ДА Е БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН, НО НЕ Е БЪЛГАРИН.
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Светослав 10 години затвор - добре, а за биячите от Асеновград по колко за дребно хулиганство? И това хулиганство ли е? Нве е ли нещо повече?
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президента трябва да отнема гражданство за такива действия. Да ходи да си търси друга държава.
34
8
 
0
 
! Отговори
древни врагове преди 3 години
Обемно обсебващи техники не са от вчера.описани са в Содом и Гомор относително добре.
Какво точно са ползвали тогава за обемно проникващо обсебване ..д а с е допроучи.
Същите негодници от тогава ползват сега произведени под техен обемен контрол холограмни оръжия..тогава най вероятно с а ползвали специфични щамове.Водят ги обемно обсебващи престъпници и не ги допускат до нашия резерват..
33
7
 
0
 
! Отговори
Видео терор има преди 3 години
ПОлзван е нов софтуерно хардуерен видео терористичен продукт >подобен по мръсен видяхме да ползват за обемно проникващо обсебване на отровен в Швеция с NaClO в питейна вода швед в СЛънчев бряг.
Вероятно в теростичните видео камери в метрото има нарочно залепени холограмни оръжия за масово обсебване.У нас подобни засякохме в училищата..терористи и педофили чрез тях са увредили всички деца.
32
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този може да е български гражданин, но не е българин. Кога най-сетне ще започнат да им казват истинския етнос от който са. Омръзна ми вечно да опетняват всичко свързано с България. Как може в Америка да се уточнява кой от какъв произход е, а тук било дискриминация. Не е ли дискриминация спрямо българите това, че подобни същества петнят тях. Нека всеки да си бъде какъвто е. По летищата е пълно с тези и човек се срамува вместо тях от поведението им. Това не е нормално да продължава така.
31
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия съм, такива като този са масово тук. Не разбирам какво казват на български език дори, как са дошли тук, как са си намерили жилище, нахални, арогантни, викат, крещят. Видях една тумба в един магазин, викат все едно магазинът е техен. Веднъж ме заговори една рамка, много важна, казва ми аз немски не знам, занимавам се с мои си неща, самочувствие страшно. Ето това е лицето на българите в Германия.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е македоне и ти си мислиш, че не си българин, ама си хахахаха. или си българин или сърбин или грък, друг вариянт нема