"Турският Ганди" – може ли Кълъчдароглу да победи Ердоган?

С "Марша за справедливост" той успя да намери подходящата форма на протест
11 юли 2017 22:30, Елка Василева
114
"Турският Ганди" – може ли Кълъчдароглу да победи Ердоган?
Кемал Кълъчдароглу. Снимка: БТА

Едни подигравателно го наричат "чичо Кемал". Други го сравняват с Ганди. Може ли Кемал Кълъчдароглу да победи автократа Реджеп Ердоган? Мнозина виждат в него първата реалистична надежда за истинска демокрация в Турция, пише Дойче веле.

"Господството на Ердоган и на неговата партия се дължи не само на волята за власт на президента, но и на слабостта на опозицията", коментира социоложката Неджла Келек в статия за вестник "Ди Велт".

Тя изтъква, че Народнорепубликанската партия, основана от Ататюрк, десетилетия наред е стояла далеч от обикновените хора в Анадола, а нейният "бял елит" заедно с военните е контролирал цялата страна.

"След 2003 година Ердоган обърна ситуацията с главата надолу, като междувременно изгради автократично управление, подчинено изцяло на неговата воля, и постави опозицията на колене", посочва Келек.

Според нея Народнорепубликанската партия и нейните лидери открай време са лоялни към турската държава.

"След опита за преврат те се съгласиха с вдигането на депутатските имунитети, от което в крайна сметка пострадаха кюрдските политици. Едва очевидно манипулираният референдум убеди кемалистите, че Ердоган не е готов на никакви компромиси и ще използва могъществото си, за да постави всички на колене", пише още социоложката.

"Той е сдържан човек"

Тъкмо в тази ситуация на хоризонта неочаквано изгря звездата на опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу, който вече привлича вниманието на редица международни медии. Германският "Тагесцайтунг" го портретира така: "Той всъщност е сдържан човек. В разговор винаги е учтив, не се бие в гърдите, а когато трябва да държи "пламенна реч" пред многобройна публика, звучи така, сякаш не е автентичният Кълъчдароглу, сякаш вместо него говори някой друг. Поради всичко това лидерът на опозицията години наред беше смятан за пишман-политик. Едни подигравателно го наричаха "чичо Кемал". А заради външния вид и мекотата му симпатизантите му го обявяваха за "турския Ганди".

Още по темата

Преди началото на неговия "Марш за справедливост" към Истанбул, почти всички смятаха, че Кълъчдароглу не е подходящ лидер на опозицията, както и че няма шанс срещу безскрупулния властник Ердоган. Почтен, скромен и неподкупен, но въпреки това прекалено мек, за да се противопостави истински на агресивния Ердоган.

Кълъчдароглу е роден на 17-ти декември 1948 година. Женен е от десетилетия и има три големи деца. Професионалната му кариера първоначално не предвещава успех в политиката. Той всъщност е бюрократ – завършил е публична администрация, години наред работи в Сметната палата и Министерството на финансите, след което става генерален директор на държавното медицинско осигуряване. (…)

Има надежда за Турция

С "Марша за справедливост" Кемал Кълъчдароглу накрая успя да намери онази форма на протест, която му подхожда най-добре. Изцяло законна, изцяло мирна и поради това – имунизирана срещу всякакви мерки от страна на властта. Ердоган в крайна сметка се задави с първоначалните си подигравки, след като видя колко много хора се присъединиха към марша на Кълъчдароглу и колко много турци подкрепиха протеста, без да излизат на улицата. Със своя "Марш за справедливост" Кълъчдароглу се превърна в зрял политик, който наистина може да се противопостави на Ердоган."

Социоложката Неджла Келек също се надява, че в Турция започва нова ера. В статията си за "Ди Велт" тя пише: "Хубаво би било, ако този марш положи началото на ново гражданско движение. В нощта след опита за преврат Ердоган призова народа да излезе на улицата, за да защити демокрацията. Той открай време залага на улицата. Но днес хората може би се хванаха за думата му и ще обърнат нещата, излизайки на улицата с искането за справедливост."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВсе пак доста трябвада ти стиска, за да тръгнеш срещу Ердоган, който иска да върне смъртното наказание и така да очисти противниците си.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимениндивид - индивиди
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама то това е благодарение на Европа и техниката докарана от Европа.И на това,че Европа си затваряха очите,когато в Турция се произвеждаше фалшификати и много некачествени стоки,с лепнати етикети на светово известни марки,фирми и уж произведени в Европа,а се разкапваха за няколко дни и т.н.И така докато наберат първоначален капитал и сила,търговски пазари.А ние си разрушихме не само индустрията,но и си загубихме пазарите.
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си допълня предния пост. !989 година България беше поне 20 години по-напред от Турция. Сега комшиите са поне 100 години преди нас. От Одрин до Анталия през Дарданелите няма нито една автокъща за коли втора употреба. Очевидно си купуват само нови. Пък и повечето ги правят при тях------Ама то това е благодарение на Европа и техниката докарана от Европа.И на това,че Европа си затваряха очите,когато в Турция се произвеждаше фалшификати и много некачествени стоки,с лепнати етикети на светово
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Марш на справедливостта -клишета от демократичните архиви на ,,цветните революции,,И ако номера мине ,в Турция всяка година ще има в Стамбул и Ангара -г.ей паради . Иначе без тях няма демонокрация.
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си допълня предния пост. !989 година България беше поне 20 години по-напред от Турция. Сега комшиите са поне 100 години преди нас. От Одрин до Анталия през Дарданелите няма нито една автокъща за коли втора употреба. Очевидно си купуват само нови. Пък и повечето ги правят при тях.
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръгва се от грешна теза. Дали харесваме или не Ердоган, няма никакво значение. Значение има само това, че турците го харесват. Когато беше пучът срещу него, точно обикновените хора го спасиха. Той ги призова "демокрацията е в опасност, излез на площада!". И хората излязоха! И понеже през година ходя на почивка в Турция, мога да кажа, че има за какво да го харесват турците.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чета тук и си мисля,как някога не разбирах защо хората често казваха на някой "Не се цапай с поитика!",сега постепенно започвам да разбирам какво озачава това.Пълни ла.*** е всичко.
55
4
 
8
 
! Отговори
Zdravka преди 6 години
SLED, KATO NARODA MU GO OBICA, KAKIV E PROBLEMA?NIE ZASHTO NE OBICAME NASHITE POLITICI? EVROPA NE GO ONICALA - GOLYAM PROBLEM. TA TOY E PREZIDENT NA TURCIYA.EVROPA NAS, KATO NI " OBICA" I KAKVO?
54
7
 
8
 
! Отговори
Дано да успее преди 6 години
човека, и диктатора артист-измислена жертва Ердоган да се върне където му е мястото в пандиза.
53
9
 
18
 
! Отговори
Бодрум преди 6 години
Ето един истински политик! Истински бъдещ световен лидер! Водач на народа към честност и благоденствие!
52
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2 милиона са излезли...еми те карат все така и телефонната фактура на една депутатка от тази партия беше 2 милиона и се плати от джоба на народа...Къде е СПРАВЕДЛИВОСТТА...Я я...Я Пак...Никога човек от тази партия ВЕЧЕ на власт...Никога! Хората от 15 години видяха кой работи и прави нещо очевидно...Тезо освен паметници за стохилади лири нищо не правят...Но аз немога да разбера на българите какво им става...Ердоган та Ердоган...Абе вие си гледайте вашия парламент алоооооо.
51
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да да ако оставим на Кълъчтароглу и тайфата му Турция ще фалира...Една от тази партия имаше телефонна фактура на стойност 2 милиона лири!!! Която се плати от държавата, при положение, че на депутатите се отпускат пари за разходи с по малка стойност!! Имаше много хора, които възразиха да се плати тази фактура от джоба на оная...Но не я плати...А този беше казъл за фактурата..."Прекалила е, да"...но ще не и каза Ще платиш това ти! За да е по справедливо...Сега викат СПРАВЕДЛИВОСТ Аре бе!!!
50
11
 
10
 
! Отговори
До Антисоросоид преди 6 години
"Кюрдистан има право на съществуване!"Ромистан също! :-) :-) :-) :-) скоро от самосебе си българите изчезват...:-) :-) :-) :-)
49
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Самият факт, че излязоха 2 милиона против Ердоган е показателен. Явно опозицията се консолидира. "Турция е 80 млн!А 5 млн на едно виждал ли си? Цяла България на едно...в Йени Капъ!
48
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този ли е Ганди???:-) :-) :-) :-) Индивит, който каза "Този полицай от къде взе това оръжие":-) :-) :-) :-) Ганди :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
47
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TOZI NA SNIMKATA E PREDATEL KATO BALGARSKI POLITIK.TURCITE KOITO GLASUVAT ZA TAZI PARTIQ GLASUVAT SAMO ZA TOVA 4E BE6E SAZDADENA OT ATATYURK.TA DAJE VE4E PO4TI NIKOY NE GO ISKA KATO LIDER NA PARTIQTA. TAKA 4E TOQ PREDATEL VE4E E ZA PANDIZA
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2 000 000 са излезли на вървеж голяма разходка ВИЖТЕ НА 15/16 07 2017г
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дам дам КАТАР може да е колкото СОФИЯ но в хазната имат 300 милиарда в резерв .СРАВНЯВАЙ!
44
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кълъчдароглу е един некадърник,малко се интересувайте за състоянието на здравното министерство по негово време за опашките и мизерията.Преди 10 години от Европа никой не ходеше да се оперира в турските клиники а сега не е така.Както казваше покойният вече Сюлейман Демирел на Бюлент Еджевит.,,Сутринта три патки да му дам до вечерта двете ще ги е изгубил."