Кой ще отговаря за ракетите и бомбите на Пхенян? Москва и Пекин!

Какво иска КНДР? Пряко да преговаря със САЩ, да бъде призната за ядрена сила
5 сеп 2017 18:45, Елка Василева
124
Кой ще отговаря за ракетите и бомбите на Пхенян? Москва и Пекин!
Снимка: архив, Reuters

САЩ смятат сериозно да се захванат със страните, поддържащи тесни икономически връзки с КНДР. Стопанинът на Белия дом Доналд Тръмп писа в Тwitter, че сред други възможни мерки обмисля "да спре търговията с държавите, развиващи бизнес със Северна Корея". Мишените в случая може би ще са Китай и Русия. Според експертните среди САЩ искат да лишат КНДР от всякакви валутни приходи, за да остане ядрената й програма без финансиране, пише "Независимая газета".

Не е изключено Тръмп да е адресирал посланието си най-вече към Китай, чийто дял във външната търговия на Северна Корея е към 90 на сто. Но според американски икономисти, цитирани от Си Ен Ен, планът му е трудно осъществим - през 2016 г. стокообменът между САЩ и Китай е стигнал 650 милиарда долара. Китайците не само изнасят за Щатите смартфони, оборудване и части, жизненоважни за американската промишленост, но са и купувачи на селскостопанските им стоки. Освен това Пекин е най-големият кредитор на Вашингтон.

Затова експертите посочват: с неосъществимите си обещания президентската администрация просто подронва доверието към своите изявления и намерения, засягащи корейския проблем.

След заплахите на Тръмп китайците отвърнаха в понеделник, че да се въвеждат санкции срещу партньорите на КНДР е "недопустимо" и "несправедливо", доколкото те правят всичко възможно за мирно уреждане на проблема. Но още по-несправедливо е според наблюдателите, че САЩ обмислят възможността да се оттеглят от споразумението за свободна търговия с Южна Корея. Такава рязка стъпка може само да влоши отношенията с един ключов съюзник на САЩ в региона.

По-рано Тръмп вече разкритикува Сеул - обвини го в стремеж "умиротвори" Пхенян. "Сега няма време да четем лекции на Южна Корея или да замразяваме спогодбата за свободна търговия. Най-добрият начин да възпираме Северна Корея е твърдо да стоим на една и съща страна със Сеул и Токио", написа в Тwitter Никълъс Бърнс, бивш зам.-държавен секретар на САЩ по политическите въпроси (2005-2008 г.).

На извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН от 4 септември постоянната представителка на САЩ в организацията Ники Хейли заяви, че е минало времето на половинчатите мерки спрямо КНДР и е необходим различен подход към проблема. "Много пъти сме се занимавали с преки и многостранни преговори със севернокорейския режим и резултат нямаше, отново и отново", отбеляза тя.

"Северна Корея трябва да промени своя курс, иначе диалогът с нея няма смисъл", подкрепи позицията на американската посланичка нейният британски колега Матю Райкрофт. В очите на западните дипломати впрочем санкциите все още са действен инструмент за влияние върху ситуацията. Но Русия и Китай виждат нещата другояче. С уговорката, че Русия подкрепя проекта, китайският постоянен представител в световната организация Лю Цзеи предложи идеята за "двойно замразяване" - Северът да спре ядрената си програма срещу отказ на САЩ и Юга от съвместни военни прояви. Хейли нарече това предложение "оскърбително".

Аналитиците смятат за очевидно, че санкциите ще претърпят неуспех, както и планът, представен от Тръмп. Според икономически наблюдатели на Си Ен Ен планът за спиране на търговията с всички страни, развиващи бизнес със Севера, сочи колко е ограничен изборът на Белия дом. По-ефективен подход според тях ще е въвеждането на прецизни ограничения за компаниите, установили делови контакти с режима на Ким Чен Ун.

Колкото до Русия, тя има крайно незначителен стокообмен със Северна Корея. "Обемът е малък - обясни пред "Независимая газета" Георгий Толорая, директор на Центъра за руска стратегия в Азия в Института по икономика към Руската академия на науките, професор в Московския държавен институт за международни отношения. - Търговията минава най-често през Китай и трети страни, тъй че формално нямаме преки контакти със Северна Корея. Става дума за малки договори, доставки на морски дарове, коли, химическа продукция." По думите на експерта САЩ могат да ударят компаниите, извършващи еднократни доставки за КНДР.

В руските експертни среди също се смята, че САЩ няма как да спрат търговията с Китай. "Китай е основната страна, която прави бизнес с КНДР - напомни Толорая. - Значи Съединените щати се канят да спрат търговията с КНР? Би било интересно да видим как ще стане. Останалите са някои африкански страни или например Иран, също и латиноамерикански, както и някои страни от Югоизточна Азия. Виж, спрямо тях може и да видим конкретни действия."

Друг експерт смята мярката, предложена от Тръмп, за излишна. "Ако прегледаме основните търговски партньори на Северна Корея, това са Китай, Русия, отчасти, колкото и да е странно, Южна Корея - обясни за "Независимая газета" Алексей Маслов, оглавяващ школата за ориенталисти към Висшето училище за икономика. - Тук трябва да се знае кого има предвид Тръмп: вносителите или износителите? Онези, които доставят хранителни стоки в КНДР, или онези, които купуват корейска продукция и снабдяват Севера с валута? Днес основна задача за САЩ е да отрежат всички валутни приходи на Корея, за да няма средства за развитие на ядрената си програма. Това всъщност вече е направено. Китай, както и много други страни, вече престанаха да купуват от Северна Корея руда, метали, редки изкопаеми, от които КНДР черпеше валутни доходи. Нещо повече, замразени са сметките в чужбина на севернокорейските производители."

Русия би могла според Маслов да играе ролята на модератор в диалога за корейския проблем. "Русия трябва да тласка КНДР към максимален преговорен процес, да обсъжда стъпка по стъпка позициите, значими и за КНДР, и за другите страни, участващи в процеса - обясни аналитикът. - Какво иска КНДР? Пряко да преговаря с ръководството на САЩ, да бъде призната за ядрена сила, но в този случай Северна Корея също трябва да поеме редица ангажименти. Русия като преговарящ в процеса трябва да обяснява - и най-важното, да настоява за обяснения дали КНДР разбира, че ще й се наложи да поеме някакви ангажименти".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 110Джуджето - т.е. ти. Така ли си се родил или после нещо си осакатял...
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че кои и какви са САЩ, та да се "захванат със страните, поддържащи тесни икономически връзки с КНДР". Ама че тъnaнарско нахалство! Те ще забраняват! И ясно КАК! Що за фашизъм! Могат да забраняват на себе си и на сателитите си - роби. Я да си налягат дрипела. Те не са само една истерично военолюбива, сееща смърт държава. На тях се дължи световното кръвопролитие и братоубийствени войни. Светът вече няма илюзии за "добрините" им. Сега се готвят да запалят Източна Европа. А ние ще сме първите жертви
96
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин, ако иска социален взрив в САЩ, просто ще спре доставките на уран за 110-те реактора и Ню-Йорк ще се "взриви", 40% от електроенергетиката на Изток . Договора следва да се поднови в края на 2017-а ;-). На Путин Ким не му трябва изобщо. Китай е друго нещо :-). Тръмп го знае, той е бизнесмен за разлика от адвокат Клинтън ;-). Те пратиха Русия в лагера на Китай, сега ще сърбат попарата.Играта е далеч по-сложна от елементарния "шах-мат" който някой "умници" тук се опитват да ви обясняв
95
8
 
8
 
! Отговори
Нфб преди 6 години
китай и Русия да престанат да кредитират сащ..да не държат парите си извън Родината ...така няма да се блокират авоари а американските банки няма да имат свеж капитал...огледален отговор..
94
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ватата пак си оплю мониторите :) Всичко по реда си бе каскети - първо прасето, после джуджето.
93
15
 
8
 
! Отговори
1 преди 6 години
Огромния скок който извършиха севернокорейците по отношение на ракетната и ядрена технология съвсем ясно се дължи на огромна руска помощ.Путинска Русия е икономическо джудже в сравнение с Китай и САЩ и единствения начин да се съизмерват с тях е чрез военна заплаха.Тлъстия корейски *** е много удобен за да се шантажират всички врагове и съперници на Русия.Тук възниква въпроса-ако имаш луд съсед,ще бъдеш ли щастлив когато някой(путин), му подари картечница.И колко са щастливи китайците от това?
92
14
 
6
 
! Отговори
Русчо преди 6 години
Това че чрез Ким Путин води война със САЩ си е негова традиционна и логична позиция.Това че Китай чрез Ким се бъзика със САЩ не е здравословно .Китайците да внимават . Да си кредитор е значително по-рискова позиция от колкото да си кредитополучател.
91
6
 
11
 
! Отговори
Путин не преди 6 години
само че НЯМА да съдействува на САЩ, а обратно- ПОМАГА на КИМ мнгостранно и се "ВЪЗХИЩАВА" от него, че ще кара народа си "да ЯДЕ ТРЕВА"..( това вероятно напомня на Путин за обичта на соцнарода към "вожда" и го "умилява", правейки паралел със себе си;-))Чрез КИМ Путин води война със САЩ.
90
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С цел възстановяване на реалната икономика и производството в САЩ Тръмп и с-ие играят съответна пиеска.По същия начин Путин "организира" санкции и възстановява икономиката си!И това е правилно!Япония,Германия и т.н.- всяка страна трябва да е с хармонично развита реална икономика!За БГ ще е полезно всички АОНСУ,СУ и престъпници -икономисти, финансисти,юристи и политици-управляващи ни след 1989г "глобални приватизатори и търговци" -да бъдат затворени и живеят само с банкноти и евроценности!
89
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Освен това Пекин е най-големият кредитор на Вашингтон."Имам странното усещане, че САЩ ще се въздържат от санкции.
88
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Освен това Пекин е най-големият кредитор на Вашингтон."Въпроси, г-да вашингтонски слуги? Комунистически Китай е най-големият кредитор на баш демократите- САЩ. :D
87
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми да започнат първо от ,Славам героям,славам Украйни ,, То, ако продажбата на ракетни двигатели не е бизнес ?
86
12
 
47
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Не съм сигурен но ми се струва, че САЩ убиха повече хора от Хитлер за последните стотина години.Сащ страната на лицемерния, масов геноцид!Отсъствието на демокрация се наказва със смърт, по американски.
85
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-скоро трябва да насърчават търговията с КНДР , ако страната се отвори поне малко към света народът рано или късно ще свали другаря Ким .Всички виждат че със санкции и заплахи не става . Ядреното оръжие е чисто отбранително , ясно е че САЩ могат да смажат КНДР и в ядрена , и в конвенционална война , а Ким иска проста да си власта необезпокояван . Китай ще е първия реагирал , ако пухчо наисттина реше да прави глупости .
84
11
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то американците са най-големите гадове които са съществували в историята.
83
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той правилно каза Путин. Садам уйдиса на американците и спря да разработва ОМП. За награда те го убиха, избиха семейството му до 9-то коляно, разрушиха Ирак напълно. Ким явно няма да направи тази грешка. След Ирак и Либия никой не вярва на обещанията на американците. Това стана като в приказката за лъжливото овчарче.
82
5
 
35
 
! Отговори
никога преди 6 години
Никога не съм писал коментари, защото не приемам *** да ме оценяват. Но сега ми се иска. Не се хабете бе нищо неправещи. Не си губете времето. Ким вече има джепане. Никой не може да му го открадне. Трябва да му се признае като на Пакистан, Израел. Иначе положението е лошо. Те вече не се плашат.
81
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бате не знам кой елите в САЩ е защитен при положение че ракетите могат да стигнат до 20-30 мин. За това време така наречените елити още няма да могат да си вържат връзките на обувките, а какво остава и да ги настанят някъде в планината. Бункерите могат да им послужат само в случай че те първи нападат и знаят предварително че ще има ответен ядрен удар.
80
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колумбе, йебем ти откритието !
79
41
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До anonimenИ това може да стане но поне300 години след като руската *** се разпадне на четири големи и десетина по-малки държави.