Бунтовното поведение на ученици в Европа в защита на природата

"Трябва да разрешим тези проблеми, не да си затваряме очите"
12 май 2019 22:20, Елка Василева
36
Бунтовното поведение на ученици в Европа в защита на природата
Снимка: архив, Reuters

Като забелязал край дома си оголени и зле поддържани тревни участъци, 13-годишният Никита Шулга стана съосновател на проект в Украйна, който превръща остатъците от храната в столовата на училището му в органична тор за създаване на здрава почва.

Британският ученик Еъртън Кейбъл е бил едва осемгодишен, когато научил за бездомните хора и така поел по пътя на активизма и учредяването на присъжданите на младежи награди "Вода, Въздух и Храна" (Water, Air and Food Awards WAFA).

Джорджия Мира, на 16-години, била подигравана, когато, вдъхновена от шведската активистка по въпросите на климата Грета Тунберг, започнала климатични протести пред училището си в Южна Италия, но вярва, че бавно променя мисленето и на връстниците си, и на учителите.

Всички те са част от около 60 тинейджъри, призовали тази седмица възрастните да разрешат проблемите на климатичните промени и глада без повече отлагане, на четиридневна конференция за хранително-вкусовата промишленост в италианския град Милано.

"Трябва да разрешим тези проблеми, не да си затваряме очите /.../, защото, ако не го го направите, нищо няма да се промени", каза за фондация Томсън Ройтерс София-Кристина Борисюк - 13-годишна бивша съученичка на Шулга, която е съоснователка на проекта за компостиране.

"Ако не правим нищо, след 200-300 години, дори след 100 години, всички ще умрем, защото използваме много минерали и други ресурси, но не попълваме запасите", добави Шулга, чийто проект е обхванал 200 училища в цяла Украйна.
Тяхната цел е всичките 17 000 училища в Украйна да произвеждат собствен компост.

"Изчислихме, че всяко училище произвежда един тон органични отпадъци годишно. Ако всички училища компостират този отпадък, нашите депа за отпадъци ще станат по-малки, почвата ни ще стане много по-плодородна, а качеството на въздуха ще се подобри", каза Борисюк.

Решаващи години

Младежкият активизъм е в центъра на вниманието, откакто 16-годишната Тунберг стана известна миналата година със седмичните си протести пред сградата на парламента в Стокхолм, носейки плакат "Училищна стачка за климата".

Оттогава хиляди ученици по целия свят протестират като нея с искане за действия по климата, а младежки организации започнаха стачки с участието на ученици в повече от 40 държави.

"Тези няколко години са от решаващо значение /.../ действия трябва да бъдат предприети сега", каза Кейбъл, сега на 16 години, визирайки предупреждението на учените, че светът разполага само с 12 години, за да прочисти енергийната си система, ако не иска да се изправи пред потенциално катастрофални последици.

Младежите от WAFA са привлекли 100 000 ученици от повече от 1000 училища в 12 държави, които да се занимаят с проблеми около сигурността на водата, каза Кейбъл, който е агитирал срещу широк кръг проблеми, включително глада, отглеждането на животни в затворени условия и кибертормоза.

Учениците проверяват и изчисляват колко вода се пилее дневно заради течове от тръбите и кранчетата, за да разберат мащабността на проблема и след това как да го решат, каза той.

Намаляването на количеството вода, която се губи в резултат на стари, пробити тръби също е дейност, върху която Мира, от южния италиански град Бари, иска градските власти да работят.

Това е част от план за действие, изготвен от местния клон на глобалното движение на Тунберг "Петъчни дни за бъдещето", за по-добро управление на природните ресурси.

"Предлагаме също да се засажда ново дърво за всяко новородено дете в града", защото Бари има много малко зелени площи, каза Мира, която продължава всекидневните си протести, но каза, че иска да разшири темата.

Наскоро те организираха среща за връзките между климатичните промени и имиграцията.

Мария Елена Семедо, заместник-генерален директор на организацията на ООН по прехрана и земеделие ФАО, приветства младежите за това, че са изразили мнението си.

"Ако погледнете големите предизвикателства пред нас - да нахраним растящото население с по-малко разходи, да защитим околната среда и да променим поведението си като потребители, важно е да имаме, ако мога така да се изразя, такова бунтовно поведение", каза тя.
 

/БТА/
 


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
26
 
! Отговори
Глухарчето преди 10 месеца
Ех,деца,видяли сте "сериозни" проблеми в този живот,на по 15 години,в страни от първия свят,в семейства от високата средна класа,облечени,обзаведени,образовани. Вземете си плакатчетата и протестчетата при милиардите гладни,мръсни,неграмотни,без достъп до здравеопазване,без джаджите на Айпъл и без дрешките Армани и им забранете да се индустриализират и да стигнат нивото на дедите ви от преди 100 години,защото видиш ли някой ви лъже,че Земята няма да я има след 10 години,за да гласувате за него.
5
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами неприятно е но трябва си признаем че по голямата част от човечеството е излишна.
Има милиарди хора с нисък интелект които съществуват само за да консумират ресурси и да рушат планетата.
В следващите 20г. този проблем ще става все по голям и заради навлизането на все повече автоматизация в икономиката процента на хората търтеи ще се увеличи много.
Затова и последните години се говори за въвеждане на базов доход. Целта е да се успокоят страстите поне краткосрочно и да се предотвратят бунтове.
4
5
 
1
 
! Отговори
Последна задачка ... преди 10 месеца
Да имаш не е да бъдеш, ако нямам четири то кой съм аз ...Айдеее да не си играете с огъня ....
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Бълхите не могат да спасяват кучето" Така и човекът също, земята е била преди него ще бъде и след него. Това врякане по улиците е безполезно изгубена енергия, вместо да вземат да понаучат нещо.
2
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нека умре ЕС,за да живеем ние.
1
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво на децата, браво!