ўе прерасне ли насилието в ёжен »зраел в по-глобален военен конфликт?

 ратка равносметка на последните събити€
315
ўе прерасне ли насилието в ёжен »зраел в по-глобален военен конфликт?
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

–ано сутринта на 7 октомври 2023 г. бойци от радикалното исл€мистко движение "’амас" предприеха изненадваща атака от ивицата √аза срещу ёжен »зраел, като при нападението по суша, море и въздух загинаха стотици израелци. ѕоследваха ответни въздушни удари по √аза, при които също б€ха убити много хора. –едица анализатори се опас€ват, че това е едва началото на много по-широк военен конфликт в Ѕлизки€ изток, който ще има значителни глобални геополитически последици.

 ратка равносметка на последните събити€

—поред Ѕилал —ааб, ръководител на отдела за отбрана и сигурност към базирани€ във ¬ашингтон Ѕлизкоизточен институт, вчерашното нападение, наречено от "’амас" операци€ "ѕотопът от јл јкса", е предизвикало "драматичен и безпрецедентен шок в израелската система за национална сигурност". "’амас" "нанесе жесток удар по израелските средства за възпиране и разкри огромни пропуски в израелското разузнаване, които никой не очакваше", допълва —ааб.  

ќще по темата
“ой определ€ тактиката за отвличане на вниманието, използвана от "’амас" - обстрел с ракети и снар€ди, последван от нахлуване от въздух, суша и море, като "впечатл€ваща", но това е така до гол€ма степен защото "»зраел беше хванат неподготвен".

—поред американски€ експерт, макар че при вчерашното нападение "’амас" изглеждаше и действаше като подразделение на конвенционалната арми€, в този случай групировката не преследва военни цели. "“е по-скоро искат да преобърнат статуквото. «атова приб€гнаха до мощни€ инструмент на тероризма, преследваха свой собствен блицкриг и използваха съвременни военни средства. “е заснеха всичко това, за да може цели€т св€т да го види", коментира още —ааб.

"Ќие сме във война. ѕо време на война човек тр€бва да бъде хладнокръвен. ѕризовавам всички граждани на »зраел да се обедин€т, за да постигнем най-гол€мата си цел - победа във войната", за€ви вчера Ќетан€ху.

“ой посочи три основни цели на »зраел.

"ѕървата ни цел е да прочистим враждебните сили, които проникнаха на наша територи€, и да възстановим сигурността и спокойствието в [израелските] общности, които б€ха нападнати", каза Ќетан€ху на заседание на кабинета по сигурността, цитиран от информационни€ портал "ћидъл ийст монитор".

¬тората цел е "да се застави врага да плати огромна цена за действи€та си, включително и в ивицата √аза", а третата - "да се подсил€т другите фронтове, така че никой да не се присъедини погрешка към тази война".

»вицата √аза

Ќетан€ху изрично посочи ивицата √аза в изказването си. “ой, също както и другите израелски лидери, винаги е бил предпазлив, когато става въпрос за изпращането на сухопътни сили в √аза, отбел€зва в. "Ќю …орк таймс". ƒори през 2002 г., когато премиер беше јриел Ўарон и израелските сили потушиха палестински бунт на «ападни€ бр€г, правителството предпочете не изпраща значително количество допълнителни сили в √аза.

ѕрез 2005 г. »зраел изтегли военнослужещите и гражданите си от √аза, но същевременно запази контрола си върху големи части от окупирани€ «ападен бр€г. “ози ход обаче не осигури трайно мирно споразумение и ивицата √аза остана откъсната останалите палестинци на «ападни€ бр€г и почти изц€ло изолирана от »зраел и ≈гипет, които контролират границите и крайбрежието ѝ. ѕалестинците често наричат √аза "затвор под открито небе", пише още "Ќю …орк таймс".

—лед изтегл€нето на »зраел от √аза и конфликта от 2006 г., вътрешната борба между движението "‘атах" на палестински€ президент ћахмуд јбас и по-радикалното исл€мистко движение "’амас" завърши с поемането на контрола върху територи€та от "’амас" през 2007 г. “ова накара »зраел да се опита да изолира √аза още повече.

»зраел насто€ва, че след изтегл€нето си от √аза през 2005 г. повече не носи отговорност за тази зона. Ќо като се има предвид контрола на »зраел върху границите и огромното му военно предимство, много правозащитни организации, като например Ѕ'÷елем, твърд€т, че »зраел продължава да има редица отговорности и задължени€ към √аза по силата на международното хуманитарно право.
 
¬ъзможно ли е конфликтът да се разрасне отвъд границите на ивицата √аза?

—тивън  ук, експерт от американски€ мозъчен тръст —ъвет за международни отношени€, определ€ изтегл€нето на израелците от ивицата √аза през 2005 г. като "сериозна грешка" и прогнозира, че този път »зраел ще предприеме много по-мащабна операци€ в района.

—поред  ук обаче съществува посто€нна опасност конфликтът да се разгърне на два фронта и да засегне не само ёжен »зраел и √аза, но и гол€ма част от Ћиван, където е базирана подкреп€ната от »ран групировка "’избула". јмерикански€т експерт отбел€зва, че вчера »зраелските сили за отбрана започнаха да обстрелват бойци, които пресичат ливанско-израелската граница, въпреки че основната вълна от насилие беше съсредоточена на юг.

"√ол€ма част от западните медии не забел€заха, че генерал ≈смаил  аани, който оглав€ва елитното подразделение " удс" на  орпуса на гвардейците на иранската революци€, се срещаше с ръководители на "’амас", "’избула" и "»сл€мски джихад" в региона. ¬ъзможно е операци€ "ѕотопът от јл јкса" да е резултат именно от тези срещи", пише  ук.

—ега вече е много веро€тно "войната в с€нка" между »зраел и »ран да се засили заради иранската връзка в започналото вчера нападение, см€та американски€т експерт.

јмберин «аман, специалист по Ѕлизки€ изток, който пише за базирани€ във ¬ашингтон информационен портал "јл монитор", прогнозира, че конфликтът ще се отрази и на усили€та на —јў за нормализиране на отношени€та между »зраел и —аудитска јраби€.

–и€д не признава »зраел от самото му основаване му през 1948 г., отбел€зва "Ќю …орк таймс". ƒосега —аудитска јраби€ даваше сигнали, че нормализирането на отношени€та ѝ с »зраел са немислими без създаването на палестинска държава.

Ќаскоро обаче фактически€т владетел на кралството принц ћохамед бин —алман публично за€ви, че има веро€тност за пром€на. ћинали€ месец той каза в интервю за американската телевизи€ "‘окс нюз", че разговорите за нормализиране на отношени€та между —аудитска јраби€ и »зраел "за първи път са реални", припомн€ "Ќю …орк таймс".

¬ Ѕлизки€ изток нестабилността в един регион често има ефекта на доминото, като оказва вли€ние върху крехки€ геополитически баланс на цели€ район, пише ѕрем —ингх ƒжил, преподавател по политически науки в университетите "„улалонгкорн" и "“амасат" в “айланд. »зраелско-палестински€т конфликт има потенциала да изостри съществуващото напрежение и да предизвика нови конфликти. “ой може да разпали антиизраелски настроени€ сред съседните държави и да радикализира части от населението им, което да предизвика политически вълнени€ и актове на насилие.

≈скалаци€та на израелско-палестински€ конфликт може да доведе и до допълнително обт€гане на отношени€та между —јў и »ран. ќсвен това т€ може да предизвика верижен ефект и  да подтикне редица държави да преразгледат своите партньорски връзки. »зраелско-палестински€т конфликт остава критичен въпрос, който има потенциала да преобрази геополитически€ пейзаж далеч отвъд границите на Ѕлизки€ изток, допълва тайландски€т учен.

(Ѕ“ј, Ќиколай ¬елев)

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


315
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
210
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
Ќ€ма да прерасне!»зраелт€ните ще приключат бързо-410 000 ръмжат и чакат на границата,едва ги задържат командирите им!–азвържат ли ги-√аза става на паркинг!
209
1
 
1
 
! ќтговори
јли Ѕаба преди 4 месеца
 ато нищо.
208
11
 
6
 
! ќтговори
≈вреите-велика раса! преди 4 месеца
Ѕогоизбраните синове на »зраил€ ще управл€ват „овешката цивилизаци€ до свършека на —вета. “е са тези, които през 21-ви век ще сраз€т феодалните остатъци на планетата ...
207
1
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒо 223“ова показва ,че арабите се обедин€ват/// ’и, хи, хи по-веро€тно е руснаци и украйнци братски да се прегърнат и спрат войната, от колкотоарабите да се обедин€т.Ѕогатите  атар,  увейт, —ауд. јраби€, ќј≈, Ѕахрейн, ќман не искат да имат нищо общо с арабските си брати€ от јфрика и ѕалестина. «атова и предпочитат да наемат работници от »нди€ и Ѕангладеш които ще им свършат работа без да им завиждат и мрънкат.
206
4
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
јрабите са сила в €денето на дюнери само. јко б€ха сила държите им н€маше да са такива дупки
205
12
 
4
 
! ќтговори
»стината преди 4 месеца
“ова показва ,че арабите се обедин€ват и повече —јў и ≈вропа да не ги мисл€т за втора ръка хора- имат пари и огромен човешки потенциал.’егемони€та на —јў свършва, англосаксите вече стъпват по тънък лед.  онфликтът може временно да се потуши, но посланието е едно-ј–јЅ»“≈ ¬≈„≈ —ј —»Ћј
204
12
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
—ега еврейски€т народ ще се превърне в оръдие, за да пострадат много христи€нски страни. ¬ он€ район се таи огромен неуправл€ем пожар.  огато избухне, много евреи ще идат от другата страна на ћира (ще загинат). «аради онуй, което вършат сега с арабите, ще бъдат овъзмездени. ўе са сразени, бити и прогонени от т€х. —ъбитието ще настъпи след масивен геокатаклизъм.
203
5
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
—ега е момента, «еленски да се изтъпанчи и да каже "»скам" и аз съм ваши€ спасител от –уси€ и на целокупни€ св€т и въобще.  во ни отклон€ват вниманието с некви евреи и палестинци, ама ха.
202
5
 
4
 
! ќтговори
him преди 4 месеца
ƒо 12345 ути€та на ѕандора € отвориха —јў с принаването на  осово! “ова го за€ви немски депутат в Ѕундестага- за€ви също, че последстви€та ще са катастрофални за света - освиркаха го и му се см€ха!
201
9
 
22
 
! ќтговори
’м.... преди 4 месеца
» кой ли е виновен сега ? ѕалестинците ли, които живе€т по тези земи от хил€долети€ или евреите , намърдали се там по едно твърде некадърно и некомпетентно решение на ќќЌ след ¬—¬ ? “о€ номер с об€в€ването на противника за "радикализирани терористи", все повече се изтърква и става все по-неадекватен. «начи, украинците се би€т за да си върнат територи€та и са прави... ама палестинците биещи се за да си върнат —¬ќя“ј територи€ са "терористи" ? ”добен двоен аршин ли се прилага в случа€ ?
200
2
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
 аква координаци€ за мачщабен конфликт? 700 човека с леко оръжие срещу една от най-модерно оборудваната арми€ в света...
199
20
 
13
 
! ќтговори
Ѕатинка преди 4 месеца
“ози път нещата са много зле за »зраел те са във мат ,а краварите са във шах преди мат на шахматната дъска ,геополитиката вече е обърната в полза на света а не на капиталистите виеннолюбеци!!!
198
3
 
23
 
! ќтговори
Ќе може преди 4 месеца
≈дна организаци€, ко€то и да е т€ да надделее над една държава.» идните дни ще го докажат по категоричен начин.ќт тук насетне за всички палестинци животът ще стане доста труден, да не кажа невъзможен и много неща ще се промен€т.Ќ€ма такава държава по света, особено пък ако се казва »зраел да остави нещата така.Ѕъдете сигурни!
197
14
 
19
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
≈вреите и англосаксите не могат да живе€т в мирен св€т и без корупци€,за т€х войната е извор на печалби и лостове за управление,но €вно това ще им изиграе лоша шега скоро време...
196
18
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ќбединението на –уси€, »ран,  итай,—еверна  оре€ и африканските държави ще наложи на —јў да вод€т война на н€колко фронта. “ака войната в ”крайна ще заглъхне и «еленски н€ма да получава помощ от —јў и ≈—. —ега не само в Ѕлизки€ изток, а за съжаление и на други места ще почнат военни действи€. »  итай и —еверна  оре€ се готв€т отдавна за това. «а съжаление ¬анга и —еврюкова ще изл€зат прави и светът ще закипи. Ѕългарите час по-скоро тр€бва да се приберат у дома.
195
16
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
Ќ€ма »зраел....н€ма проблем.
194
19
 
17
 
! ќтговори
9 преди 4 месеца
Ќ€ма да прерасне ,защото »зраел е в океан от араби и не му стиска за война-н€ма човешки ресурс за това!
193
18
 
15
 
! ќтговори
√Ќ≈¬Џ“ Ќј ёƒј преди 4 месеца
—ега е момента »зраел да присъедини изц€ло газа....
192
15
 
19
 
! ќтговори
“ќѕЋј“ј ¬–Џ« ј преди 4 месеца
–уси€, »ран,’избула,’амас.....
191
21
 
23
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
√аза н€ма как да бъде превзета. »ма си международни споразумени€. ўе ги тормоз€т по други начини. ¬с€ка сухопътна офанзива в √аза и южен Ћиван веро€тно ще срещне отпор от ≈гипет, —аудитска јраби€ от една страна и »ран от друга. ¬ един момент »ран и —аудитска јраби€ може от врагове да станат съюзници срещу »зраел. —итуаци€та е много сложна за плиткоумните ви руш..филски и руш..фобски мозъчета. ’ейтвайте си там ”крайна и не се занимавайте с такива неща