В САЩ се колебаят, но умори ли се и Западът да подкрепя Украйна?

И въобще възможна ли е военна победа на Украйна?
451
В САЩ се колебаят, но умори ли се и Западът да подкрепя Украйна?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Не са само САЩ - Европейският съюз също има проблеми със солидарността си с Украйна. Редица наблюдатели предупреждават, че така Украйна може да загуби войната. Умори ли се Западът да подкрепя нападнатата държава?

"Ще подкрепяме Украйна толкова, колкото е необходимо", уверява американският президент Джо Байдън. Ангажиментът беше потвърден и на последната среща на върха на НАТО. Същото обещава и германският канцлер Олаф Шолц, пише Кристоф Хаселбах за "Дойче Веле".

Накъде ще поеме Вашингтон?

Сега обаче помощта за Украйна е  поставена под въпрос в САЩ - най-големия съюзник на нападнатата държава. Вече одобрената финансова помощ ще бъде изразходвана до края на годината, а евентуалният нов транш сега е блокиран от републиканците. Някои дори вече открито се съмняват, че помощите трябва да продължат и искат да се откажат изцяло от този вид подкрепа за Киев.

Началникът на президентската администрация в Украйна Андрий Йермак предупреди, че Украйна ще загуби войната, ако военната помощ от САЩ бъде спряна. Байдън също каза, че помощта за Украйна е част от “националния интерес на САЩ, а и на международните интереси на всички приятели на страната”. Ако Украйна загуби, руският президент Владимир Путин ще нападне и други държави. Ако става дума за страни от НАТО, това може да доведе до нещо, “към което не се стремим и каквото не правим в момента - американски войници да се сражават с руски”.

Германският Институт за световна икономика в Кил изчислява, че сумата на обещаната западна помощ за Киев е намаляла с 87% на годишна база между август и октомври тази година - от 16 милиарда на 2 милиарда евро, предаде RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND). От Института отбелязват, че тенденцията към намаляването на помощта за Украйна е засегнало всички области - хуманитарната, финансовата и военната. Най-силният спад е именно във военната помощ.

Изпитания също и за подкрепата на Европа

Европа също има проблеми със солидарността си с Украйна. На предстоящата по-късно този месец среща на върха на ЕС унгарският премиер Виктор Орбан иска да наложи вето - както на допълнителна помощ от ЕС за Украйна на стойност около 50 милиарда евро, така и на започването на присъединителни преговори с Украйна. Орбан продължава да поддържа контакти с Путин и неколкократно се е опитвал да спре санкциите на ЕС срещу Русия.

Полското правителство за кратко заплаши, че ще спре доставката на оръжия за Украйна заради конфликт с евтиното зърно, идващо оттам. А в Словакия левият популист Роберт Фицо прекрати военната помощ за Украйна, след като спечели изборите в страната. Фицо се противопоставя и на санкциите срещу Русия, и на приемането на Украйна в НАТО.

За подкрепата на Запада като цяло германският политик от ХДС Родерих Кизеветер коментира пред ДВ: “Подкрепата за Украйна вече е разклатена, сплотеността се разпада и вече има все по-силни гласове, които призовават към “продиктуван мир”.

Възможна ли е военна победа на Украйна?

Освен това, въпреки че Украйна отчете само ограничени военни успехи в контраофанзивата си въпреки западната оръжейна подкрепа, пробив все още не е постигнат. Украинският военен портал "Дълбока държава" публикува отрезвяващ анализ: "Лятото показа, че войната няма да приключи при нашите условия през 2024 година." Под "наши условия" трябва да разбираме обратното превземане на всички окупирани територии, включително Крим.

Украинският президент Зеленски многократно е призовавал за повече оръжия от Запада, като например бойни самолети. Сега той иска да получи от Германия по-специално крилати ракети "Таурус". Въпреки че канцлерът Шолц отдавна е изпратил бойни танкове на Украйна, той отхвърля доставката на "Таурус".

Кизеветер обаче смята, че именно в постоянното колебание е проблемът: "Настъплението на освободителите се възпрепятства от самия Запад, защото се доставят твърде малко неща и твърде късно."

Русия се надява Тръмп да спечели американските избори

В Германия мненията за това дали масовите доставки на оръжие ще решат изхода от войната са разнопосочни. Политологът Йоханес Варвик от университета в Хале казва за "Таурус": "Разбира се, че такива оръжия имат значение (...), но не очаквам те да променят стратегията." Русия има предимство в тази война на изтощение и може да окаже огромен натиск върху Украйна. От друга страна той смята, че едно превъзходство на Украйна във въздуха и прецизните оръжия като “Таурус”, ако Киев получи достатъчно такива, биха могли да обърнат хода на войната."

Очевидно Кремъл играе дълга игра и се надява на нова победа на републиканеца Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2024 г. и на прекратяване на подкрепата на САЩ за Украйна. "Ако САЩ спрат или значително намалят подкрепата си, Украйна ще има проблем, който не може да бъде решен от европейците", убеден е Варвик.

Украйна отказва да замени земите си срещу мир

Умората от войната на Запад оказва натиск върху политиците да търсят прекратяване на военните действия чрез преговори. Политологът Йоханес Варвик смята, че това така или иначе е неизбежно. Преговорите трябва да включват и "териториални промени в Украйна и неутралитет на Украйна”.

Според Роман Гончаренко от украинската редакция на ДВ обаче решение, основано на формулата "земя срещу мир", няма шанс да бъде прието в Украйна: "Прекалено много се е случило, страданието е твърде голямо. Това би било награда за Русия", посочва той.

Политикът от ХДС Родерих Кизеветер продължава да вярва във военната победа на Украйна чрез западни оръжия, затова стратегията трябва да бъде: "Доставете всичко, колкото се може по-бързо. (...) Колебанието струва човешки животи и увеличава риска Русия да победи, а Украйна да се разпадне. Това също е наша обща отговорност", добавя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


451
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
399
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аиде много рано броим рибата ,фактите засега са че прехваленото западно одъжие е пръдня в целофан-тоест цената му е надута,факт е че най-многоброината армия в Европа със същото това оръжие и с всичките наемници които и дадоха глътна пръсчица и сега чакаме само да видим колко ще е тя,друг факт е че цяла Африка възтана и търси независимоста си, ,друг подобен е въстанието на арабите стрещу евреиското робство-типично Априлско въстание ,само че тук няма Батак ,а Газа .Така чакаме
398
0
 
4
 
! Отговори
Шаран БГ преди 4 месеца
Какви изрази !? " Умори ли се........" Няма "умора" , а има реална преценка на положението. Всички "помагачи" си правят тънките сметки - колко дават и колко пъти по-вече ще могат евентуално да вземат от територията наречена Украйна. А "просякът" Зеленски вече всички са го разбрали , колко пари струва...... После: въпреки, че всички са "антируснаци" мнозина си купуват и нефт и газ от Русията и по никакъв начин не искат да си имат работа със сибирската мечка.
397
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Крайно време е да престанат да наливат в бездънната каца!
396
1
 
5
 
! Отговори
Who Cares преди 4 месеца
Затова пък БГ измекярите нямат никакви колебания - гарантираха дори украинските заеми. А овцете блеят ли, блеят...
395
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами американският конгрес вече 2 пъти гласува бюджет без нито 1 цент за украйната. Германия обяви, че праща незнам си колко хиляди снаряда, и после с малки буквички, че основната доставка била през август. Излиза, че разликата, която доставят сега е 250 снаряда, също и 15 снайперски пушки + 1 булдозер за ринене на сняг! Трепери Путин! Свърши се твоята! Някои анализатори тук в Германия точно с това свързват поефтиняването на горивата с 11-12 цента. Хе хе, аман от пияното ЦИПСО! Смърт на фашизма!
394
13
 
0
 
! Отговори
КокоБийч/СаутБийч преди 4 месеца
Слаба ракия сте в БГ? Няма мислене, а само повтаряне кво чуете по новините. Монт сте слаби, горките! За нищо не ставате! Америка никога няма да остави Украйна! Помощите ще продължат поне още 7/8 години, а войната 10 или повече. Тръмпутин и да спечели, а май натам отиват нещата, пак няма да промени нищо, колкото и да му се иска на неговия приятел Владолф.Конгреса директно ще гласува помощи и ще прескача Президента. Ами, приятно живуркане в БГ.А кога ще видите Гранд Каньона? Ми някой друг живот!
393
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
русия произвежда 7 пъти повече боеприпаси на месец отколкото целия колективен запад... голям смях ако не сте разбрали русия си е самодостаъчна
392
1
 
8
 
! Отговори
НАТОСТАН преди 4 месеца
АРЕ БЕЕЕ НАТОСТАНЦИИИИИ! РАШАТА КОГА ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ????????????? ЧАКАМ С НЕТЪРПЕНИЕ ВЕЧЕ ГОДИНА И ПОЛОВИНА!!!!!! БУТНАХА ПАМЕТНИКА АМА РАШАТА КОГА???????? ОДЕТЕ НА ФРОНТА ЧЕ ЗЕЛЕНИЯ Е НЕЩО Е ПО-ЗЕЛЕН ОТ ОБИКНОВЕНО!!!
391
0
 
8
 
! Отговори
до Евро-Кравар преди 4 месеца
Демек, Великобритания ще може да си позволи да има 180 танка вместо 90? А за бензин ще има ли пари в бюджета? Колкото до Германия, още преди години се беше чуло, че ще похарчат около 100 милиарда за модернизиране на армията. Това така и не се случи, твърде много бежанци от всякакви държави имат на социални помощи, за да си позволят лукса да харчат за армия. Пък и на всеки е ясно, че РФ няма да тръгне на поход до Ламанша.
390
15
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 месеца
За умора не знам, ама знам че бюджетът на Германия, Англия и Франция за военна промишленост е планиран да се удвой до 2030та година. Колко от това производство ще иде за борба с русофашизмът - по-добре русофилите да не знаят.
389
1
 
18
 
! Отговори
Дали е възможна преди 4 месеца
победа на Украйна над Русия? Питайте радио Ереван, може да ви отговорят в стил: Възможна е такава победа, но руските войници трябва да стоят на едно място и да не стрелят, за да се случи. Вие преценете до колко вероятно е да случи такова нещо.
388
1
 
18
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Наглосаксонците се изгавриха с Украйна и накараха и васалите си да се набълбукат в излишни разходи.
387
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пак сте преписали от ббс. Преди приписвахте от правда. Същото е. Горчиво ли е още кафето от шубера.
386
21
 
1
 
! Отговори
РУСОФОБА преди 4 месеца
СЛАВА УКРАИНИ
385
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дигнете прабългарите на бунт в Русия и я разделете справедливо от техния терор и нехуманност, доживотен затвор за престъпника Путин и всимки приближени и роднини!
384
7
 
1
 
! Отговори
Ру со холоп преди 4 месеца
Крепостни мечти. Ру со крепостните бг с поредната мечта от Киев за 3дни до да спре помоща за Украйна.Вече 2 години.шизоф ренията унищожава сивото вещество на най- русоф илската членка на ЕС и съвсем случайно най-бедната.Витаное, 80% дебилов, Вацев и още световнонеизвестни титани на евтинджос пропагандията. Следва "Европа и Запада замръзнаха" "рублата покори светът" Русия превзе Авдеевка под Берлин" А НАТО си събра манатките и избяга в Африка. Хахаха Алооо Карлуково. Лошо д-р Гълъбова, лошо"
383
1
 
14
 
! Отговори
щом те така и вие та преди 4 месеца
сега Русия да осъди всички, за ПСВ и ВСВ и за средствата и имуществото, което е строила в републиките, които се отцепиха, като Украйна, Литва и други, например. Руснаците какво стоят? Осъдете ги, бе мушмули заспали, вие сте влагали средства, труд ,пари, давали сте жертви и проливали кръвта си, осъдете ги за загубите си и щетите, които са ви били нанесени през последното столетие, да ви изплатят и ценностите, които са окрали!Защо вие плащахте на САЩ за ВСВ,а не победените агресори,които нападаха
382
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някои западни хиени, заграбиха имуществото на Русия и руснаците, за руските олигарси на никой не му дреме, даже се радваха, че са ги ограбили, но те ограбиха и съвсем обикновени хора, трудещи се хора и имущество и пари на Русия, сега Русия да осъди всички, за ПСВ и ВСВ и за имуществото, което е строила в републиките, които се отцепиха, като Украйна, Литва и други, например. Руснаците какво стоят? Осъдете ги, бе мушмули заспали, вие сте влагали средства, труд , давали сте жертви и проливали кръвт
381
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен Почти цяла Европа и европейските държави, са били завладяни от Хитлер, много държави са били вече под нацистка власт, много преди Германия и Хитлер да нападне Русия, трябваше руснаците да не проливат кръвта си и оставят костите си по чуждите полета, заради тези държави, които нямат никаква благодарност сега, че съществуват като самостоятелни държави, благодарение на Русия, да ги остави да се гърчат под Хитлеро-нацистко-немска асимилация. И да освободят само славянските държави и Ру
380
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Направиха така, че брат да убива брата, това е братоубийствена война и трябва да спре и Украйна да се прибира в реалната си родина Русия, Зеленски да върви на майната си заедно с Киевската хунта, защото той играеше многопластова игра, както срещу Русия, така и срещу други държави и други интриги, капака бяха компонентите за атомна бомба. И не знам защо има агресивни политици, които не осъзнават, че всяко действие, има противодействие, те не разсъждават напред или не могат.