Русия поиска премахване на санкциите, но не бе прието

ООН одобри резолюцията за "международно сътрудничество"
3 апр 2020 16:40, Петя Славова
49
Русия поиска премахване на санкциите, но не бе прието
Снимка: БГНЕС

Общото събрание на ООН одобри резолюция, призоваваща към "международно сътрудничество" и "многостранност" в борбата срещу COVID-19, в първия текст, излязъл от международния орган от началото на избухването.

Резолюцията, одобрена с консенсус, подчертава също "необходимостта от пълно зачитане на правата на човека" и че "няма място за каквато и да е форма на дискриминация, расизъм и ксенофобия в отговора на пандемията".

Русия се опита, но не успя да се противопостави на резолюцията със собствен текст, който беше подкрепен от четири други страни.

Резолюцията на ООН подчертава централната роля на органа в световната здравна и икономическа криза. Тя бе внесена от Швейцария, Индонезия, Сингапур, Норвегия, Лихтенщайн и Гана и приета от 188 от 193-те държави, които съставляват тялото, заявиха дипломати.

Руският текст – който също обсъжда сътрудничеството, но включваше искане за общо премахване на международните санкции, разглеждани като спирачка за усилията на борбата с вируса – беше подкрепен от Централноафриканската република, Куба, Никарагуа и Венецуела.

За разлика от Съвета за сигурност на ООН, приетите от Общото събрание резолюции не са задължителни, но имат силна политическа стойност в зависимост от тяхната подкрепа.

Според генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, коронавирусът е "най-предизвикателната криза, пред която сме изправени след Втората световна война".

През миналата седмица, докато пандемията се разпространяваше по целия свят, убивайки хиляди и заразявайки много повече, Гутериш предупреди, че ако светът не се обедини за борба с вируса, милиони хора могат да умрат.

На 23 март той призова за „незабавно глобално прекратяване на огъня“ за защита на уязвимите цивилни в зоните на конфликти от опустошенията на пандемията.

Малко държави обърнаха внимание на неговия призив.

"За съжаление, военните действия не стихват", заяви Лаетиция Куртуа, представител на на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) в ООН.

На Съвета за сигурност, който мълчи от началото на пандемията, петте постоянни членове (САЩ, Обединеното кралство, Русия, Китай и Франция) бяха разделени относно изготвянето на резолюция в подкрепа на призива на Гутериш.

Тепърва предстои да се вземе конкретно решение за нарастващото изостряне между 10-те непостоянни членове.

САЩ и Китай продължават да се сблъскват заради произхода на вируса, който за пръв път се появи в централнен Китай в края на миналата година, което Вашингтон иска да подчертае.

Пекин и Москва, които имат право на вето, също не са склонни Съветът за сигурност – който е отговорен за глобалния мир и сигурност – да се заеме с въпрос, който досега е бил предимно здравен и икономически.

"Съветът пропусна възможността да бъде релевантен – по начин, който може да е спасяващ животи – през ранните етапи на пандемията", заяви Стивън Помпър, политически директор на международния мозъчен тръст "Crisis Group" и бивш директор на многостранните дела при президента Барак Обама.


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тънко се опитаха да се измъкнат aлкашите, но получиха плесник.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 40

"участват в оборудването на болницата в Бергамо"

ХАХАХАХАХАХАХАХАХА

По една случайност съм бил на стаж там. Това е еда от най-модерните болници в Европа.

Участвали в "оборудването" на болницата АХАХАХАХАХАХ

Еййй, плочки направих от вас, а така добре се грижех за себе си!
38
0
 
4
 
! Отговори
чучхе преди 3 месеца
русия да заеме опит от северна корея и да приложи идеологиата чучхе и да минат на затворена и самозадоволяваща се икономическа система.
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бл..ядовете също подкупват определни държави с т.нар. "медицинска помощ". Тая допотопна "техника" е никому ненужна. Не знам как са им докторите, но ако съдим по цялата държава...за това италианците казаха че "помоща" на Колхозия е смешна.
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С такива “партньори” на Русия не й трябват врагове.
35
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Самолетът за Италия не беше случаен.Този за Ню Йорк също. Безпристрастната помощ...дрън-дрън, всичко е заради санкциите,тези толкова полезни и животворни за Русия,както казваше Великия хокеист.
34
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ООН е едно недоносче, което служи на онези, които му дърпат конците.
33
9
 
8
 
! Отговори
anon преди 3 месеца
"Централноафриканската република, Куба, Никарагуа и Венецуела." ... мисля, че с това се изчерпва темата.
32
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До А

За САЩ не знам, но в Русия все още няма официално признание, че мерките които се предприемат са заради вируса. Просто всички са в "платена почивка" до края на Април :)
31
8
 
8
 
! Отговори
А преди 3 месеца
Ама съвсем очаквано. В САЩ доскоро искаха да оставят техните хора да умират погловно но да спасят печалбите на корпорациите. Какво да очакваш от хора, чийто Бог са парите.
30
8
 
8
 
! Отговори
A преди 3 месеца
Западът са убийци, но бог си знае работата, както пише един във форума.
29
6
 
5
 
! Отговори
АМИ БРАВО НА ПУТИН! преди 3 месеца
ЩОМ МОЖЕ ЦЕЛА РУСИЯ ДА НЕ РАБОТИ И ДА ИМ СЕ ПЛАЩА.....СУПЕР!
ТОГАВА РУСИЯ , НЕМА НУЖДА ОТ ТОВА ,НЕКОЙ ДА Я НАПАДА, ЩОМ ИКОНОМИКАТА И СЕ ВОДИ ОТ КАДЪР НА КГБ!
НАШАТА РАБОТА Е САМО--- ДА НЕ ИМ СЕ МЕСИМ И ДА ГИ ДЪРЖИМ В ИЗОЛАЦИЯ СЪС САНКЦИИТЕ!

"КОРОНАТА" И ГОСПОД -БОГ ...ЩЕ СИ СВЪРШАТ РАБОТАТА...!
АМИН!!!!!
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ТИ ДА ВИДИШ!

С чужда пита (парите на фирмите) комунистите в Русия помен правят. Нищо ново, това е същото "дайте да дадете" в което те са най-добри - да харчат парите на някой друг докато нищо не остане. После руснаците ще поработят малко без пари, докато почнат да примират от глад .... и после ще видим. Между другото, редица западни държави оказват финансова помощ на своите граждани ако имат такава, а компаниите плащат на работниците си, дори и когато са в отпуск, тъй че, пак си неосведомен
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен

До 21

Правилно!
Не гледам аз да съм добре, ами на Вуте да му е зле. Това го можем най-добре.
Браво!
26
6
 
11
 
! Отговори
Смях преди 3 месеца
Даже и при кумунизЪма Сесерето не беше в такава пълна изолация.
25
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Да,бе...

Е, то по-важното е кои - Куба, Венецуела, ЦАР и Никарагуа.
Дори Китай и Северна Корея вече отсвирват алкашите.
24
9
 
17
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 3 месеца
"В РУСИЯ НЯМА ДА РАБОТЯТ ЦЯЛ МЕСЕЦ, ЗАПЛАТИТЕ СЕ ЗАПЛАЩАТ В ПЪЛЕН РАЗМЕР"!Покажете ми лизачи друга не " фалирала" държава с 150 000 000 население да напправи подобна крачка за да спаси народа си? МИШКИ СТЕ И МИШКИ ЩЕ СИ УМРЕТЕ!
23
4
 
2
 
! Отговори
Гумноядите преди 3 месеца
Са в стихията си. Значи по тази причина вчера ни бяха поднесени Излиянията на манекена на Модна Къща Валентина - Аков. Подгрява така да се каже. Да не се интерпретира погрешно.
22
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ребята ,опят обосрались.Зато КРИМНАШ
21
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия се бъзика. ООН-ту всеки знае, че не върши аболютно никаква работа.