Пол Уилън: Туристът, който ще прекара коледа в руски трудов лагер

Съдбата му зависи от отношенията на Москва и Вашингтон
22 дек 2020 21:33, Нели Христова
100
Пол Уилън: Туристът, който ще прекара коледа в руски трудов лагер
Снимка: БГНЕС

Осъден като американски шпионин, Пол Уилън се готви да прекара Коледа в руски трудов лагер, тъй като преговорите за освобождаването му се провалиха.

Още по темата

В първото си подробно интервю след ареста си, Уилън описва живота в лагера, където е заключен заедно с убийци и крадци, като "много, много мрачно съществуване" и призова четирите си правителства да направят повече, за да го измъкнат. Бившият американски морски пехотинец винаги е настоявал, че е невинен, описвайки себе си като заложник на "лигавата" руска политика и "фалшив" процес.

Високопрофилен затворник, който също притежава британски, канадски и ирландски паспорти благодарение на семейни връзки, получи обещание да бъде част от размяна на затворници веднага след края на процеса си. Но това обещание е от преди 6 месеца, а Уилън все още е зад решетките в Русия.

"Ставам сутрин и се опитвам да бъда максимално позитивен“, казва Уилън от IK-17, неговият строг затвор на осем часа път с кола югоизточно от Москва, пред BBC. Но част от лагера е бил поставен под карантина заради COVID-19, а като предпазна мярка, Пол е събуждан на всеки два часа през нощта от надзирателите, които изтръгват одеялото му и му правят снимка, за да имат доказателство, че не се е опитал да избяга.

Американецът казва, че живее "ден за ден", без да се фокусира върху страховитата си 16-годишна присъда.

Този път обаче Уилън иска да разкаже своята страна на тази шпионска история - приказка за измама и предателство.

"Приготвях се и този човек се появи, неочаквано“, спомня си Уилън за ареста в хотелска стая в Москва преди две години. "Човекът" бил един от многото приятели, които създал в Русия от първото му посещение през 2006 г. Той познавал семейството му, отсядал в дома им - дори го запознал със собствените си родители.

Този приятел се радваше на възможността "да се разхожда наоколо с чужденец", спомня си Уилън. Двамата заедно разжлеждат забележителностите в Москва. Но неговият близък се оказва агент от руската служба за сигурност на ФСБ. Мигове след като се появил в хотела в онзи злощастен ден, колегите му нахлуват и събарят американеца на пода.

"Хванаха ме и ме приковаха", казва Уилън в едно обаждане. "Първоначално си помислих, че това е някаква шега или трик, но всичко стана много бързо."

Пол Уилън казва, че цялото "нелепо" дело срещу него се основава на показанията на същия този приятел.

"Историята беше, че DIA (американското военно разузнаване) ме e изпратило в Москва, за да взема флашка с имената и снимките на ученици от училището за гранична охрана", споделя Уилън, аргументирайки се, че такава нискотехнологична мисия би била "нелогична" в ерата на интернет.

Предполага се, че е платил за тайните данни чрез банков превод четири месеца по-рано, въпреки че Уилън казва, че парите са били заем, за да може приятелят му да купи нов телефон на жена си. "ФСБ току-що излезе с произволна история, която няма никакъв смисъл", казва той. Никога не са били представени конкретни доказателства по случая.

"Това наистина беше фарс. Чували сме, че тези неща са се случвали по времето на Съветския съюз, когато след това хората са извеждани и разстрелвани. Това е същото."

Невъзможно e да се проверят свидетелствата на Уилън, тъй като дори защитниците в Русия трябва да подпишат споразумение за неразкриване на информация в шпионски процеси, а самите съдебни заседания се провеждат при строга секретност.

Но Пол Уилън вярва, че Русия иска да го търгува от самото начало.

Той казва, че винаги са били споменавани две имена: търговецът на оръжие Виктор Бут и Константин Ярошенко, осъдени по обвинение за контрабанда на наркотици - руснаци в затвора в САЩ. Но търговията за тези двама престъпници за човек, който отрича, че е шпионин, изглежда неприемлива.

Въпреки това американската администрация ангажира "престарели членове" на руското правителство в преговори, според американския посланик в Москва, въпреки че не дава никакви подробности. "Не бих искал нищо повече от… да вдигна Пол, да го прегърна и да го изпратя у дома в Мичиган", казва Джон Съливан миналата седмица.Той осъди целия шпионски случай като „скандален“ от самото начало и дори го кара да посети г-н Уилън в неговия затворнически лагер.

"Нямам по-голям приоритет в това, което е останало от администрацията на Тръмп, от това да се застъпя за Пол и да направя всичко възможно, за да го освободим", каза посланик Съливан. "Но ние не успяхме да договорим условия, които биха били разумни за която и да е американска администрация."

"Обичам брат си, но не разменяш турист за куп лоши момчета. Това е нелепо!", признава по-голямата сестра на Пол Уилън. "Хората просто обичат идеята за размяна: тя напомня за романи от 40-те години, мъгливият мост."

Елизабет Уилън предполага, че политиците ще трябва да бъдат по-креативни в този случай и за предпочитане това трябва да се случи преди Доналд Тръмп да напусне Белия дом на 20 януари. "Трябва да се надяваме, че Руската федерация осъзнава, че те имат възможност точно сега да постигнат нещо", аргументира се тя, като се има предвид всички разговори на Джо Байдън за "по-силни мерки" по отношение на Москва.

Тя се опитва да подтикне нещата, изпращайки флашки в руското външно министерство с надпис #freepaulwhelan. Те бяха върнати обратно.

Веднъж съветник по сигурността, Пол Уилън днес прекарва дните си в шиене на затворнически униформи в лагерната "работна къща",  а съдбата му е дълбоко заплетена в тежките отношения между Москва и Запада.

Ситуацията му далеч не се подобрява.

"Аз съм търпелив и чакам. Знам, че не съм единственото камъче на плажа. Но също така не искам да съм тук твърде дълго", казва той. "Те са отвлекли турист. И аз искам да се прибера, да видя семейството си и да живея живота си."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре в трудов лагер на Путин, отколкото в секскомуна на Луначарски!
86
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 3 години
Гурист -шпионин !
85
2
 
4
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
Какво може да се очаква от държава, която с гордост претендира да е правоприемник на СССР, ръководена от "бивш" офицер от КГБ, и с население предимно от "бивши" крепостни и колхозници?!!
84
1
 
5
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Трябва да го настанят в Снежинка, Черния Делфин, Белия Лебед и т.н. да се научи на ред.
83
5
 
6
 
! Отговори
Щерев преди 3 години
Крайно време е България, САЩ и ЕС да изгонят всички с руски паспорти....или са шпиони или са..урви,терористи и окупатори..
82
3
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
ИЗВОД:Не ходете в Русия! Взимането на заложници е държавна политика !!!
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми, каквото търсил, това и намерил, в руски затвор му е тежко :)) Мафиотите от руската мафия в Америка казват, че за тях си е 5 звезден хотел в американски затвор :)))
80
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе, американците в Москва са туристи, а риснаците във Вашингтон са шпиони. Може и да повярвам.
79
12
 
7
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До До Калекото 81 ... Говоря в по общ смисъл, а това че такива като теб ме репликират ми показва че съм улучил десятката ... Между другото като стана въпрос за дипломати на времето западните дипломати които трябваше да изпълняват мисиите си в раССия, приемаха престоя си там като наказание ... и страдаха от ди_ария и депресия ... !!!
78
2
 
4
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Нещата с Пол Уилин са таквиз...той превежда сума за "телефон" и получава флешка с красотите около Москва ...това е неговата версия ,а всякой сам да решава какъв е той ...
77
1
 
5
 
! Отговори
а бе ей пожелател преди 3 години
До Мутри ВЪНТи СЛУЧАЙНО да знаеш че 1/3 от населението на САЩ са на хранилка при ВПК!?
76
4
 
6
 
! Отговори
До Калекото 81 преди 3 години
Ти бръкаш шпионите с дипломатите или й ти гониш жълтото като медиите у нас ?)
75
2
 
7
 
! Отговори
U2 преди 3 години
Този си заслужава напълно съдбата...Ако наистина е шпионин-нека сега плаща за дето се е оставил да го хванат по такъв балъшки начин...Ако пък е обикновен човек да плаща сега за глупостта си..Можел е да отиде къде ли не по света,ама той избрал точно прокълнатата от Бога рассия...Нека сета да си стои там...Заслужил си го е!
74
4
 
9
 
! Отговори
ззз преди 3 години
Някой повярва ли на НЕЩИЧКО от написаното?А бързат със сделката. щото като се махне Тръмп и ще управлява не Деменцията, а неговото Вице , т.е. усойницата с Правилният цвят на кожата, "Съветвана" от Правилните хора.Т.е. нищо добро не го очаква този "турист".
73
12
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До Патриот ... Нищо ново под слънцето, руските патриоти в българския форум пак се засягат на тема Матушка русь ... !!!
72
6
 
13
 
! Отговори
Като в рекламата преди 3 години
Туристът? Стига глупости! Хората ви се смеят!
71
14
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Калеко *** козяшкиии ,за чий го крепиш транс-атлантическия бе ??Безродник сорозоидтски!Мрязим и ненавиждаме американския окупатор и световен терорист!
70
12
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
В раССия нарочените за шпиони ги пращат В Гулаг, в Северна корея ги разстрелват, а в цивилизования свят ордите от руски шпиони, хакери и всякакви други бля_дки просто ги екстрадират, за да дадат възможнаст на товарищ путин да предприеме своите реципрочни действия ... !!!
69
10
 
10
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Патриот ТОВА Е ИСТИНАТА КОЯТО СИ НАПИСАЛ АЗ ПЪК ПОМНЯ ЕВРОПЕЙСКОТО ВЪВ фРАНЦИЯ КАК 200 РУСНАЦИ ПРЕБИХА ОТ БОЙ 1000 АНГЛИЧАНИ И ПОСЛЕ ПУТИН СЕ ПОДИГРАВАШЕ СЪС ТЯХ КАТО ПИТАШЕ КАК Е ВЪЗМОЖНО 200 ДУШИ ДА БИЯТ ХИЛЯДА ККЛИПЪТ ГО ИМА ВЪВ ЮТУБ.
68
12
 
19
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Морски пехотинец отива в Русия да снима Москва, но се запознава със служител от ФСБ и пламва страстно приятелство и остава няколко месеца. Дълги вечери с борш чорба и пелмени, водка и сельодка. Откровенни дискусии за това колко пола е редно да дефинира държавата. Смешки пред комуналката за наивноста на чичко Адолф....Лоши руснаци, как може да не вярват в този разказ?