След протеста: Русия пуска задържаните, сред тях 70 непълнолетни

Все още няма данни колко души остават в ареста
24 яну 2021 14:02,
262
След протеста: Русия пуска задържаните, сред тях 70 непълнолетни
Снимка: БГНЕС

Освободени са всички непълнолетни лица, които бяха задържани вчера при неразрешените протести в центъра на Москва. Те са предадени на родителите им, съобщи пълномощничката по правата на детето за Москва Олга Ярославска, цитирана от ТАСС.

В Москва са били задържани около 70 непълнолетни, съобщи Анна Кузнецова, пълномощник по правата на детето към руския президент.

Още по темата

Тя отбеляза, че от полицейските управления са освободени всички задържани деца и нито едно от тях не се е нуждаело от медицинска помощ.

Правозащитник коментира, че по предварителни данни повечето арестувани участници в протестите са били освободени от полицията. Той уточни, че не разполага с данни колко души остават в ареста.

Според руските власти във вчерашните неразрешени акции са участвали около 4000 души. Обществената комисия за наблюдение съобщи вчера, че са били арестувани около 600 души.

При сблъсъци с полицията и специалните сили ОМОН при акциите в Москва са пострадали повече от 10 души, е казал за ТАСС източник от правоохранителните органи.

Жена, пострадала при протестите в Санкт Петербург, е в реанимация, съобщиха от Института за спешна медицинска помощ "Джанелидзе" в града. Състоянието й е тежко. Местна медия публикува видеокадри, на които се вижда как служител на правоохранителните органи бие и рита жена, което според изданието е станало по време на вчерашните протестни акции. Главното управление на МВР за Санкт Петербург започна проверка след публикуването на видеото, отбелязва ТАСС.

По данни на активисткия портал "ОВД-Инфо", при протестите с искане да бъде освободен от затвора Алексей Навални, в Русия са били задържани над 3400 демонстранти, най-малко 1360 от тях - в Москва. Във втория по големина град в страната са били извършени 523 ареста.

ДПА посочва, че според руския пълномощник по правата на децата сред задържаните е имало около 300 непълнолетни. Агенцията отбелязва, че протести е имало в около 100 града в страната, от Хабаровск в Далечния изток до Калининград на Балтийско море, и в тях са участвали десетки хиляди хора, което прави тези демонстрации най-големите при управлението на президента Владимир Путин.

Според екипа на Навални в протестите в Москва са се включили 40 000 души.

Съюзът на журналистите в Русия (СЖР) е готов да окаже юридическа помощ на задържаните при вчерашните протести 40 журналисти, сред които има и пострадали, каза за ТАСС ръководителят на съюза Владимир Соловьов.

СЖР продължава да следи ситуацията, постоянно поддържа връзка с регионалните си подразделения и е готов да окаже на колегите си правна помощ, каза той. Соловьов подчерта, че почти всички журналисти, присъствали на протеста, са притежавали редакционни удостоверения, а повечето са носели и обозначение "печат", свидетелстващо, че са представители на медиите.

Адвокатът на сътрудничката на Фонда за борба с корупцията Любов Собол каза, че московски съд й е наложил глоба от 20 000 рубли за нарушаване на правилата за организиране и провеждане на митинги. Собол беше арестувана на протестите в Москва.

Мария Альохина и Люся Щейн от руската пънк група "Пуси райът", които също участвали в протестите в подкрепа на Навални, блъснали полицай с колата си по време на задържането им. Активистките се намират в полицейско управление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До факт"Путин на руски значи пътник..."Само че, в случая "пътник" като някой, който следва Пътя, не че си отива ;)Сравняваш дума от руския език, без идея за етимологията и, със значението на български идиом. Доста слабоумно, но явно толкова можеш ;)
235
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сблъсъци с полицията? Непълнолетни? Какво искат да ни кажат?
234
0
 
0
 
! Отговори
АМАН преди 3 години
ПУТИН И ЛУКАШЕНКО ДА ЗАЛОВЯТ ШПИОНИТЕ ОКОЛО ВЛАСТА ВЕДНАГА>КАКТО СЕ ВИЖДА на кадрите Командващи униформените правят ЧЕРЕНПИАР НА МОСКВА И МИНСК С ЦЕЛ ОЧЕРНЯНЕ нА ПУТИН И ЛУКАШЕНКО ПРЕД ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ>>СЛЕД ШИРОКО РЕКЛАМИРАНИ ПРОТЕСТИ ОТ ОБЕМНО ПРЕОБСЕБЕНИ С МОБИЛНИ ПРИЛОЖЕНИЯ И СОЦИАЛНИ МРЕЖИ СЕ СНИМАТ ОЗВЕРЯВАНИ УНИФОРМЕНИ ОТ ЗОМБИРАНИ НАЧАЛНИЦИ>>
233
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДругарЕ5 дни84 милионаТик-так
232
1
 
12
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До Анонимен 227: Филмчето на Навални му е подарък от ЦРУ - чиста пропаганда. Още докато беше в Германия се знаеше, че ЦРУ вече са го осиновили.Ханонимен: На кого е дошло времето? Байдън, още с влизането си в Белият дом каза, че ще води преговори с Русия за продължаване с 5 години на договора за стратегическите оръжия. С кого ще ги води С Навални? Не , администрацията на Путин. Навални е никой. Става само за шоу и пропаганда.
231
6
 
2
 
! Отговори
факт преди 3 години
Путин на руски значи пътник...
230
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
4 дни70 милионатик-так тик-так
229
8
 
12
 
! Отговори
адвокат преди 3 години
само глоби и безкрайни дела на тъпите родители на тия малки *** и сорос ще фалира
228
4
 
16
 
! Отговори
Ceci_ преди 3 години
300 задържани непълнолетни... повече нищо не е нужно да се говори за морала на организаторите... него просто го няма.
227
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 235"по принцип това което не ме засяга не ме интересува"Тва червените каскети пращите от мозък. Абе ти да не си братовчед на Божинов?"Човек само когато знае какво му е, само аз си знам какво ми е"Или на римските братя:"Много исках, ама нямах желание".
226
11
 
8
 
! Отговори
ПУТИН ЕФАШИСТ преди 3 години
ДОЛУ РУСКИЯ НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИЗЪМ / ФАШИЗЪМ/ !СВОБОДА ЗА НАВАЛНИ!!!!
225
4
 
26
 
! Отговори
8 преди 3 години
Нападналите Капитолия били терористи , а тези в Москва -демократи !
224
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради *** като 233 оище дълго ще сме Ориент.
223
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 234 Не се възхищавам на никой, по принцип това което не ме засяга не ме интересува но са ми много смешни такива които гледат другите какво имат и т. н. Ами така е едни имат много, други имат всичко, трети нямат нищо. Така работи света, свиквайте. Да не си мислиш че за всички в щатите всичко е цветя и рози или в Германия.....?
222
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 233Еми щом го намираш за нормално, продължавай да му се възхищаваш, съдейки обаче по броя на гледанията и коментарите, явно руснаците са започнали да мислят по един малко по-различен от тебе начин
221
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 219Е как с това видео Навални направо накара Путин да си го премести. Имал дворец, ами ще има, това е Путин, 3 пъти избиран от,, Форбс'' за най влиятелния човек в света, да не е някакъв клош като Невални.
220
10
 
4
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
Ердоган вдигна минималната работна заплата в Турция с 500лири! Путин решил да вдигне руската с повече, тоест със 600, ама не лири, а рубли! Само дето е пропуснал момента, че една лира се равнява на около 10рубли! Великия Путин явно и в математиката хич го няма!
219
7
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
Джуджи вече поиска ли от Кмета на Москва да обяви извънредно положение?Заради КОВИД, ви да не си помислихте нещо друго!Няма да е лошо да вкара и няколко бронетанкови поделения в столицата и особено около Кремъл.
218
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е когато една власт излиза срещу мирни демонстранти по подобен начин, следващия път демонстрациите едва ли ще са толкова мирни, примери колкото искаш, но като гледам кадрите в тубата нещата вървят на революция
217
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 228Ако си свалиш червения каскет може и да полъхне свеж въздух, но ... едва ли.